Какво са парите за вас?

Пари, пари, пари. Фундаментален въпрос, който никога не остарява – той е точно толкова актуален днес, колкото и преди 2000 години. Парите са въпрос, който ще ви занимава през целия ви живот. Затова е добре да разберете какво означават парите за вас. Най-лесно е като се запитате кое според вас е най-ценното, което може да се купи с пари.

ЗАЩО Е ВАЖНО КАКВО ЗНАЧАТ ПАРИТЕ ЗА ВАС

Защото само по този начин ще ги харчите правилно – тоест за нещата, които наистина са важни за вас. Ако се огледате около себе си ще видите как хората масово харчат пари за неща, които всъщност не искат. Те го правят с идеята, че като си купят НЕЩО, каквото и да е то, ще станат по-щастливи. Проблемът идва оттам, че те всъщност не знаят какво искат и какво ги прави щастливи (вижте статията Искам… да знам какво искам!).

Какво бихте казали за човек, който е гладен, но вместо храна си купува часовник с идеята по този начин да се отърве от неприятното чувство в стомаха? Е, нещо подобно правим с парите си. Изпитваме “глад” за свобода, сигурност или авторитет, но вместо да намерим подходящата “храна” за този глад, ние купуваме часовници, дрехи, коли, телефони и прочее. Погледнато по този начин звучи невероятно абсурдно, нали?

КОЕ Е ЦЕННО ЗА ВАС

Ще ви подскажа: истински ценните неща за вас не са материални. Не го казвам в изблик на идеализъм или от някаква псевдо-възвишена гледна точка. Просто това е факт.

Когато вие искате голяма къща, бърза кола или златна гривна, то е защото смятате, че те ще ви помогнат да удовлетворите някои от своите нематериални “гладове”. Така например ако имате нужда от внимание, ще харесате някоя екстравагантна дреха, заради която ще ви забележат; ако пък имате нужда от престиж, сигурно ще поискате скъпа спортна кола, която да буди възхищението на околните.

В случая истински важни за вас са вниманието и престижът, които са нематериални. Материалните – екстравагантната дреха и спортната кола – са просто средства, които (поне така мислите) ще ви отведат до целта.

ПРОБЛЕМЪТ С МАТЕРИАЛНОТО

Проблемът е, че обикновено дори не сме наясно каква точно нужда запълваме с подобни покупки. Помислете как стоят нещата при вас – когато си купувате нещо скъпо, кара ли ви това да се чувствате добре? Ако да, защо? Какво точно ви дава скъпият телефон – сигурност, престиж, внимание или нещо друго?

Друг проблем е, че дори да сте наясно от какво имате нужда (примерно – сигурност) – материалните покупки засищат този “глад” много повърхностно и в съвсем малка степен. Тоест, те са временно решение на един постоянен проблем и в резултат трябва да давате още и още пари за нови и нови временни решения… По този начин вие всъщност харчите пари за неща, които изобщо не са ви нужни (вижте статията Парите, щастието и животът – от птичи поглед) и не ви правят щастливи в дългосрочен план.

Реално погледнато, ако вие имате нужда от вниманието на околните, дали най-добрия начин да го получите е като си купувате разни неща?

За съжаление прахосваме наличните парични ресурси и трупаме безполезни предмети (лаптоп, луксозна поставка за телефон, игра, дреха), без да успеем да се доближим до истински важните неща. Не ме разбирайте погрешно обаче! Пътят към нематериалното също минава през парите, така че те СА нужни. Въпросът е да знаете как да насочите парите си точно и правилно, да знаете какво искате, за да можете да заситите нематериалните си «гладове» с подходящата материална «храна».

КАКВО СА ПАРИТЕ ЗА ВАС ?

Въпросът в началото на статията беше – кое е най-ценното, което може да се купи с пари. Вече подсказах, че то няма как да е материално, понеже и вашите потребности не са материални. С какво свързваме парите най-често и защо искаме да се сдобием с тях? Ето някои от основните причини:
1) сигурност (“имам покрив над главата си”)
2) престиж (“къщата ми е голяма и хората й се възхищават”)
3) власт (“съседите се съобразяват с мен”)
4) комфорт (“къщата ми има всички удобства”)
5) свобода (“не се налага да се съобразявам с нещо, за да имам къде да живея”)

Лично за мен най-ценното, което може да се купи с пари, е свободата – свободата на избора, свободата да ползвам времето си както намеря за добре. Естествено, ние сме различни и това, което важи за мен, може да не важи за вас.

Вижте коя категория най-точно отговаря на вашите потребности и си помислете дали нещата, които купувате, реално ви доближават до нея. Имайте предвид, че всички пет категории живеят у нас – тоест, искаме всичко (и сигурност, и престиж, и власт, и комфорт, и свобода). Затова не е чудно, че търсим в парите решение на всичките си проблеми и нужди. Когато се чувстваме уморени, изнервени, виновни, пренебрегнати – най-лесно е да си купим нещо. Няма лошо отвреме-навреме да харчим пари за глупости :) Но парите не решават проблеми сами по себе си. Затова, когато сте “гладни”, купете си “храна”. Не си купувайте часовник.

23 thoughts on “Какво са парите за вас?”

 1. Хмм, свободата наистина е най-ценното, именно затова трябва добре да продадете част от нея, за да я обърнете в пари,

  Защото свободата, обречена от мизерия не е хубаво нещо

 2. @Dude – пак няма да се съглася :) Предпочитам свобода в мизерия, отколкото много пари без време да ги харча… Сега си продавам свободата заради дълговете, а след това ще работя по въпроса да си купя време.

 3. Доколкото разбирам, вие възприемате нещата така: “продавате” свободата си за нещо друго. :)

  Ако перифразирам Хенри Форд: “Независимо дали вярвате, че продавате свободата си, или вярвате, че не я продавате, и в двата случая сте прави.” :)

  Остава да изберем в какво вярваме. :)

 4. Рая,

  Трябва да се намери баланс между двете защото… Каква файда имаш когато имаш всичкото време на света… обаче през това време си неработещ и нямаш никаква сигурност за утрешния ден… За това наистина е най-добре да инвестираш част от свободата си… и после когато забогатееш ще си купиш всичкото свободно време което ти трябва…

 5. @Кирил – естествено :) Аз като казвам, че искам да си купя време, имам предвид време, в което живея спокойно, а не в което умирам от глад :) Точно затова ми трябват пари, за да се издържам през това време.

  @Финансова сигурност – тук не мисля, че е удачно да перифразираш Форд… Не е въпрос на възприятие: работа = продаване на времето за пари. Ако четеш английски, прочети в Библиотеката The Pipeline Parable – 8 странички е :)

 6. @Рая

  много пари без време да ги харча- това се опростява лесно, ако парите са достатъчно много, жертваш някакъв период от живота си – примерно година две, след което с тези изкарани пари живееш поне 4-5 години без лишение. За мен количество не е равно на качество, в смисъл много свободно време без средства не ми се нрави. Мога да дам един много интересен пример, един от мойте лектори преди години работеше по 15 часа на ден, каза ми, имам за цел на 40 да се пенсионирам. Да уточня че става дума за контракторски собствен бизнес, където сметката излиза. Та за него тази жертва на свобода си е струвала. Всеки сам решава. Аз също съм готов да се откажа от някакво лично време, за сметка на пари, за да мога да си позволявам скъпи удоволствия. Както се казва в поговорката – сухо дупе риба не яде

 7. Аха, Рая, доколкото разбирам, като казваш, че продаваш свободата си, имаш предвид, че си като носач на кофи. В такъв случай сигурно изграждаш своя пари-провод? :)

 8. Супер, поредната фундаментална статия. Благодаря ти Рая. Свободата наистина е най-ценното и за мен. Последната риза няма джобове. Малко черен хумор. Ние сме роби на собственото си Его.

 9. @Dude – аз не бих жертвала времето си, само за да си купя нещо луксозно. Разликата между мен и теб е, че аз нямам високи изисквания към предметите в живота си и не ми пречи да имам много свободно време без кой знае какви средства. Аз съм по-склонна да живея с по-малко пари и с по-малко стрес, отколкото с много пари и много стрес и никакво лично време. Добре, ти цитираш този твой преподавател, нека аз пък да цитирам един мой приятел и бивш шеф: “Успехът не е само професионален”, тоест да си успял означава не само кариера/бизнес и пари, а да имаш и хубаво семейство, приятели, добро име и т.н. Не знам твоя професор като работи по 15ч. на ден как се отразява това на семейството му.

  @Фин. сигурност – не, не изграждам “парипровод” :) Всъщност там (в разказа) се намеква за МЛМ.

  @Иван & Манасиев – благодаря :)

 10. Поредната силна статия. Браво и от мен Рая :-)

  Истината се крие в изречението, което ти самата си написала, а именно, че и петте категории живеят във всеки от нас. Точно поради тази причина, за да стигнем до последната (свободата) трябва да преминем през останалите четири или всяка следваща съдържа предишната в себе си. Защото “престиж” без “сигурност” не става, “власт” без “престиж” също и т.н.
  Много от нас спират още на втората категория…

 11. Чакай, ти ме изкара някакъв сноб. По-скъпо не значи задължително луксозно, но не мога да изпитвам кеф да спя на хотели по 30-40 лв, да пътувам в смрадливи автобуси и т.н. А за всичко това трябват пари. Идеята е следната за мен, ако ми трябват 1000 лв за да живея на моя си стандарт за един месец. а изкарам 10 000 това значи че съм си купил 10 месеца живот. Ако имам кола, която ми спестява на всяко пътуване по 2 часа, това са си 2 часа спечелен живот и т.н. Всичките удобства струват пари, а много свобода обикновено е клонящо към малко пари, демек малко удобства. Ако на хората не им пречи липсата на удобства, тогава няма проблем

 12. @Dude – глупости, сноб :) Просто казвам, че сме различни, а и “луксозно” означава различни неща за различните хора. И аз имам някакви “хигиенни” да ги наречем изисквания за поне минимален комфорт, и аз не обичам да пътувам в смрадливи автобуси. Което обаче не ме спира в момента да пътувам в смрадлив ВЛАК, понеже имам да връщам пари и понеже нямам 1 лев буфер. Тъй че нещата са много – лични предпочитания, възможности, каква е ситуацията в момента. Това, че в момента пътувам с влак, не значи че искам цял живот да я карам така. И, пак да кажа, не те смятам за сноб :)

  @Productiven – благодаря, макар че лично според мен статията стана разхвърляна и недовършена, понеже я писах във влака :) И се надявам да мога да я редактирам. Колкото до твоето разбиране, че трябва да преминем през първите 4 категории, преди да стигнем до 5-тата (свободата) – не мисля, при мен не е така. Ние това дискутираме с Dude, че за мен свободата не изисква престиж или кой знае какъв комфорт, тоест аз съм оставила първите 4 на заден план :)

 13. @Рая: Може би трябва да ти отговоря както ти отговори на Dude :)

  Не говорим за “кой знае какъв комфорт и престиж”, а именно за минимални изисквания по всяка една от четирите категории. Ти сама пишеш, че свободата за теб е “свобода на избор, свобода да ползваш времето си”.

  Няма как да избираш,обаче когато нямаш покрив над главата си, нямаш печка вкъщи, нямаш нищо в хладилника и т.н. Не можеш да ползваш времето си когато нямаш комфорта и властта да разполагаш с различни знания, инструменти и средства, за да го правиш.

  Т.е. ако ми дължиш 1000 лв нямаш свободата да избереш да си купиш нещо. Ако работиш за мен, нямаш свободата да разполагаш с времето си по различен начин от този, който аз искам и т.н. Вярвам хващаш смисъла :)

 14. @Productiven – за минимални изисквания мога да се съглася :) Странно, че това (дето трябва да имаш ПОНЕ минимум по всичките 5 категории) не ми беше минавало през ум. Ето затова обичам коментарите! :)

 15. @Рая – Да, историята се разказва често, когато се представя мрежов маркетинг, но всъщност това може да бъде всякакъв източник на пасивен доход.

 16. Да. Единствената “грешка” в разказа и изобщо при схващанията за пасивен доход е, че те са постоянни и непрекъснати при минимална поддръжка, което не е така. Отдавна ми се иска да драсна нещо по тая тема (пасивен доход) и все нямам време…

 17. Е, винаги е нужна някаква поддръжка. :) Освен това моето разбиране за пасивния доход е, че за да бъде постоянен, той трябва да се увеличава. Затова аз имам една любима комбинация – пасивен доход от мрежов маркетинг + пасивен доход от инвестиционни програми.

 18. @Финансова сигурност: Занимаваш ли се с мрежов маркетинг? Ако да, какъв? :)

 19. Ами, участвам в няколко мрежи. В момента комбинирам силата на мрежовия маркетинг със силата на инвестиционните програми. Правя го както с моите доходи, така и с доходите на мои познати от други мрежови компании. На практика мога да помогна на всеки един мрежар, независимо в коя компания работи, да увеличи пасивния си доход.

 20. @Финансова сигурност: Би ли споделил как точно и какво представлява това комбиниране, ако не някаква професионална тайна разбира се?

  Може и на имейл, за да не спамиме в блога на Рая :)

  productiven @ gmail . com

 21. А, защо бе, спамете на воля – ще е полезно :) Въпреки че аз си имам особено мнение за МЛМ … Ама ще ми е интересно да чуя.

Leave a Comment