Лични финанси – безплатна книга

Мини-книжка за личните финансиТърсите безплатна книга за лични финанси? Можете да си я свалите оттук или като цъкнете на картинката. 50 страници.

 • чете се много лесно и бързо
 • има много примери
 • съдържа илюстрации от личната ми история
 • покрива всички основни точки на личните финанси
 • включително видове доходи (заплата, допълнителен доход, фриланс, бизнес, пасивен доход)
 • спестяване, бюджет, изграждане на капитал
 • инвестиции

Книгата е най-подходяща за млади хора и такива, за които управлението на личните финанси е нещо ново.

(Не забравяйте да разгледате и самия сайт – също предлага много интересна и безплатна информация!)

В този ред на мисли: за редовните читатели на kadebg, които са от самото начало, нещата вътре няма да са много нови – надявам се, че вече ги знаете. Можете обаче да вземете книжката и да я пратите на свой приятел или да я подарите на детето си.

(За по-напредналите в материята: вижте другата ми книга, Допълнителен доход – ръководство за начинаещи)

А мини-книжката започва с разказ за една Коледа през 2009…

ОТЗИВИ

Вижте и коментарите в predpriemach.com

“Здравей Рая,
казвам се Георги и преди няколко дни прочетох твоята мини книжка за личните финанси. Искам да те поздравя за книжката, с коята ме накара да се замисля за много неща. В семейството ми постъпват добри приходи, но в края на месеца приходите се изравняват с разходите. Твоята книжка ме накара да се замисля върху много неща. Смятам да си направя и аз личен бюджет и разсъждавайки мисля, че ще даде голяма полза. Ако не ти представлява трудност прати ми един примерен, апък аз ще си го дооформя на пера. Още веднъж ти благодаря за полезната информция, която си предоставила в интернет пространството, желая ти много здраве, и все така да вървиш напред!

С уважение: Георги”

“В тази мини-книжка, както я нарича автора ще прочете основни съвети за това как да увеличите благосъстоянието си. Как да управлявате личните си финанси. Какво представляват паричните потоци и как да ги накарате да работят във ваша полза. Как да започнете да привличате към себе си допълнителни доходи и как да избягвате капаните на разхищението. Личното ми мнение, е че това е една много полезна книга, която дава различен поглед към парите и е добър старт за това да придобиете финансова независимост.”
dimitkoster.com

“В томчето от около 50 страници има всичко – от това къде отиват парите, които вадите или получавате, как емоционално се настройваме и затъваме все повече в борчове, и т.н. Ако разпалихме любопитството ви, може да го изтеглите безплатно на сайта й https://kadebg.com. А дори за врели и кипели в литературата за самопомощ и финанси като нас ще признаем, че има какво да се научи от Рая.”
citylife.bg

“Благодарение на твоя сайт вече много по малко харча и спестявам вдействителност. Пишеш много хубави неща (…) и те деистват. Прочетох и препрочитам книжките даже съм си ги и принтирал да са ми винаги под ръка. – Илия”

“Рая е любимата ми блогърка! И няма как да не споделя с вас нейната книга “Мини-книжка за личните финанси”! Определено има какво да научите, над какво да се замислите и кавко да приложите на практика, за да се отнасяте по един по-различен начин към парите си.”
cheti.me

“Искам да те поздравя за чудесната идея, която при това си осъществила и по чудесен начин, а именно – да образоваш хората как да управляват финансите си. Това, за съжаление, не е нещо, което се учи в училище, дори смея да кажа, и вкъщи. Съдейки по твоя и по моя опит :-) се учи самостоятелно, и то, ако го желаеш.

Мини-книжката я коментирах със съпруга ми, и както се изрази той – все едно заедно сме я писали :-)
Реално ние двамата с него имаме такова управление на финансите от момента, в който заживяхме заедно, та до днес (май май близо 13-14 години:-). И да ти кажа, като наблюдавам приятели, роднини, познати, и като споделям как ние си разпределяме и стрикно следим дохода, получавам в най-добрия случай снизходителни усмивки. А всъщност, за съжаление са именно те, когато с немалки доходи от няколко хиляди лева на месец, постоянно се оказват в позицията “Парите все не ми стигат”. Понякога си мисля дали не трябва човек “да удари дъното” във финансов план, за да осъзнае как да си управлява парите, но после виждам безбройните примери около себе си, които, въпреки очевидните финансови трудности, пак не успяват да схванат същината на нещата.

Със сигурност ще те препоръчам на мои познати, дори ще им изпратя линк към книгата ти и с удоволствие ще те цитирам, най-вече на други млади хора, които са позагубили ориентация (за момента работя [..] към ИУ-Варна). – Мая И.”

Вижте и коментарите в predpriemach.com

30 thoughts on “Лични финанси – безплатна книга”

 1. Здравей, Рая,
  първо те поздравявам за книжката – макар да е далеч от истината на моменти /според мен/, наистина би могла да бъде някаква основа по-скоро в посока промяна в мисленето на доста хора, които всъщност имат нужда именно и точно от това, а и за смелостта!!! – и да я напишеш, и още повече да я разпространиш.

  Не знам ползваш или не нечии консултации в областа на финансиите, на специалист е силно казано, но поне на човек, който наистина “отбира” от това?? Би било добре да го правиш, особено, когато става въпрос за голяма група хора… Приеми го градивно!! С най-добри намерения! По принцип се възхищавам на всички млади хора, прегърнали идея и дерзаещи с хъс и висок ентусиазъм и много им се радвам, но самочувствието, че си хванал здраво юздите е леко дразнещо.. навява на мисълта “морето ми е до колене..” – а няма такъв вариант! Сигурна съм, че ще се съгласиш с мен.

  Мотото “спестявайте, не теглете кредити” /е, не твърдя, че съм те разбрала правилно, но това е, което на мене ми изпъква на преден план/ ми звучи приблизително като моите родители /които между другото са на 70 и .. години/ и то от преди 12-15 години /те също промениха мнението си по въпроса, доказах им го/.

  Вече има достатъчно много и гъвкави финансови инструменти, които, ако използваме разумно, ще си осигурим и сигурност, и спокойствие, не бихме пропускали възможности, и ред други неща и то без да губим време за издължаване, спестяване, трупане на капитал – това отнема години, и то в най-добрия случай!! А времето се изнизва, живота си тече,…

  Права си в едно /не единствено, разбира се :)/: по-голямата част от хората не умеят да управляват парите си!! За съжаление!!

  И ДА: дисциплина, упоритост, постоянство, последователност и много търпение!! – това са разковничетата!!!
  С поздрав и пожелания за УСПЕХ!!

 2. Попаднах случайно на книжката ти и я прочетох преди малко.
  Доста от нещата ги практикувам или съм ги практикувал от доста време, а с някои не съм съвсем съгласен. Та реших да споделя моя опит в тази насока.
  1. По отношение на кредитите – дори и банковите кредити връщайте предсрочно колкото се може по бързо като използвайе опцията за намаляване на вноската при предсрочно погасяване. Това помага в две насоки. От една страна кредита намалява по бързо, но също и месечната ви вноска намалява. Което означава, че месечната ви вноска другия месец ще е по-малка от този, което ще прави по-лесно спестяването или допълнителното предсрочно погасяване. От друга страна по този начин човек не се отпуска – всички пари които не са в други пера от бюджета отиват за предсрочно погасяване на кредита. Ако имам идея да купя нещо скъпо, съм принуден да дочакам следващия месец, което ми дава време за размисъл дали наистина ми е необходимо.
  2. По отношение на бюджета ползвам доста по-опростена схема. Вместо храна съм сложил дневни, които са формулка -(дни до края на месеца)*(дневна сума) . Дневната сума винаги е една и съща и трябва да е достатъчна за нормален живот – тук се включва пазара за продукти или храненето в ресторант или заведение, но може да влизат и разходи за транспорт и други дреболии, които се плащат ежедневно. Разходите и приходите са смесени като едните са с плюс а другите с минус. Има два особенни реда – в сметката и в мене. В края на деня виждам колко съм изхарчил и актуализирам променените стойности – намалям дните до края на месеца, променям стойностите на тези два реда съответно. Изтривам разходите и приходите които са се реализирали вече. Например ако съм очаквал да дам за парно 20 лева, а е пристигнала сметка 35 и съм я платил, изтривам стойността за парното и намалявам с 35 лева парите в джоба или в сметката. Отделно имам две формулки – едната показва текущия баланс (приходи – разходи), а другата показва минимално необходима спестовност (приходи – разходи)/(оставащи дни до края на месеца). ако са положителни двете числа значи имам излишък спрямо бюджета, което ще ми позволи да си купя нещо със така спестените пари ако искам или да излезна с приятели някъде и така нататъка. Ако са отрицателни числата, значи имам дефицит спрямо бюджета и второто число показва с колко по-малко поне трябва да харча дневно, за да излезна в края на месеца на нула. На пример ако съм на -100 лева, но до края на месеца остават 25 дни, това означава, че трябва да спестявам поне по 4 лева дневно. При мен дневните са по 15 лева на ден, и значи ми остават 11. Ако спестя повече сумата която трябва да спестявам ще намалее по-бързо. По този начин винаги имам ясна и постижима цел.
  3. Допълнителната работа. Лично аз не съм привърженик на допълнителната работа. Особенно ако отнема много време. Времето за почивка е важно и също като парите трябва да се инвестира разумно. Почивката е много важна – ако не сте се наспали вечерта, няма да сте ефективни следващия ден на работа, шефовете ви няма да са доволни от вас и няма да ви увеличат заплатата дори да може, което ще ви накара да работете повече допълнително и така кръгът ще се затвори. Така, че почивайте достатъчно. Ако имате свободно време го използвайте за подобряване на уменията си – особенно на тези свързани с основната ви работа. Ако работите по-добре има по-голям шанс да получите увеличение на заплатата. И при това ще работите същото време. Не забравяйте времето със семейството и приятелите си – помнете че не живеете за да работите, а работите за да живеете. Времето с приятели и семейството е това което придава смисъл на живота ни и ни прави наистина щастливи. Не е задължително виждането да е свързано с харчене на много пари. Допълнителната работа отнема много време, и като резултат оставате на същото ниво на развитие и ако искате да печелите повече трябва да работите повече. А ако се развивате, вместо да работите повече ще работите по-ефективно.

 3. Сладурана,

  Нека не звучат покровителствено думите ми – макар, че съм на повечко години с не-малко активи вече …
  Не знам как попадна на таблета ми книжката, но се зарадвах на позитивността, убедеността и енергията, с която си писала.
  Ще си позволя само един съвет към младите хора – моля Ви останете в Бг и градете бъдещето си тука, защото ако с същите сили и кураж работите тука, както навън – неизбежно ще преуспеете след време.
  Като пример ще ви дам думите на инвестиотора си – англичанин:
  – Злати тука са по-добрите възможностти – не на запад …
  / ясно е защо – с парите, с който той работи тука в Лондон е за никъде /
  Ааааа и още нещо – парите са лош господар и чудесен помощник – тъй де – не им бъдете роби …

  Поздрави.

 4. @Злати – благодаря ти много за хубавите думи! :)

 5. Здравей Рая!
  Пише ти човек, за който “икономиката” винаги е била далечна и респектираща наука.

  Снощи прочетох на един дъх повечето от книжката ти, а днес я довърших. Толкова ме впечатли че на обяд пуснах цели две публикации и в блога си – размислите за финансите провокираха в мене и нещо допълнително полезно.

  http://lyuliak.blog.bg/lifestyle/2014/01/21/lichnite-finansi.1230343
  и
  http://lyuliak.blog.bg/lifestyle/2014/01/21/lichnoto-vreme.1230345

  Успех мило момииче, аз съм на 41 и за съжаление за някои неща съм била точно както “щрауса с глава в пясъка”. Много им хареса и началото на втората ти книга, пишеш леко и прекарваш нещата през себе си – затова не ми звучат напомпано и изкуствено, а много близо до българската душа.

 6. Здравей, Павлина!

  Много се радвам, че книжката ти е била полезна, и много ти благодаря за хубавия коментар! Много е хубаво – и стимулиращо – някой да ти каже, че оценява труда ти! :)

  Човек може по всяко време в живота си да реши да го промени към по-добро, както откъм пари така и откъм много други неща. Както е казано – по-добре късно, отколкото никога. Желая ти много успехи!!

 7. Здравей, Рая! Аз съм тази, която написа мнение в Читанка за твоята “Мини-книжка за лични финанси”, че не ми е дала избор. Колко несъстоятелно!
  Не бях прочела цялата книжка. Само първите няколко страници. Идеята за спестяване ме вдъхнови, но не постигнах резултат.
  Сега, след като я прегледах по-обстойно (все още не съм я чела подред) разбрах, че книжката всъщност е чудесна!И има идеи за повече приходи, а не само спестяване, както погрешно сметнах тогава.
  Поздравявам те за нея! Поздравявам те и за този сайт.
  Смятам, че ти си чудесна млада жена, и определено пишеш с невероятна лекота за финансови въпроси.
  Идеите и опита, които се обменят сайта, са много ценни.Определено ще го следя.

  С най-добри пожелания,
  Диана (vog в Chitanka.bg)

 8. Здравей Диана,

  Радвам се, че си намерила и полезни неща в книжката :)

  Относно изкарването на повече пари можеш да видиш другата книжка тук: kadebg.com/kniga1 , както и в Архива на сайта.

  Поздрави!
  Рая

 9. Хареса ми книжката която си написала въпреки, че повечето неща ги знам от собствен опит. Но най-много ми хареса часта на края на 19 стр. и началото на 20 стр. Проблема е че наистина адски много хора са точно на това положение включително и аз.

 10. Педи малко прочетох книжката. Като човек, който е минал през ада на ипотечния кредит, напълно съм съгласна с тезата “не теглете кредити”. Имахме ИК за 25 години, шест цифрена сума. Поставихме си ясна цел, че искаме да го погасим предсрочно с лични средства, които са основно от заплати. Отрязохме всички разходи за почивки, екскурзии, ресторанти, молове и прочие. Ограничихме се до текущите разходи за консумативи, храна и малко дрехи. Съставихме си бюджети, аз им казвах “таргети” в една екселска таблица, за колко месеца, колко спестявания трябва да правим спрямо месечните ни доходи и респективно да погасяме предсрочно. Е, ИК от 25 години го претопихме за шест години заедно с главницата и лихвите към него, както вече казах шест цифренна сума.

  На изплащане не купуваме нищо, излишни пари за лихви не даваме. Ако искам да си купя нов лаптоп, просто събирам пари и тогава отивам да си го купя. Емоционални покупки не правя.

  Тъй като годишния семеен доход е относително постоянен, защото до момента нямаме спестявания и пасивни доходи, след изплашането на ИК започнахме да заделяме, сме оптимизирали всички разходи. Предплащам за няколко месе напред таксите по телевизи и интернет и получавам бонус месец, от където ми пада месечната такса.

  От промоции пазарувам само неща, които използвам, а не купувам стоки, само защото са на промоция. Когато изделието, което използвам е на промоция купувам повече, така че една част от него да ми дойде бонус от по-ниската цена.

  Сега търсим нови възможности за инвестиране и ще ми е интересно да прочета предложения и мнения по въпроса.

 11. Здравей Лора,

  Браво за постигнатите успехи! По темата за инвестициите можеш да намериш няколко материала в Архива:
  Какво е инвестиция
  5 съвета за успешно инвестиране
  Инвестиции при стартиране на допълнителен доход
  5 съвета за успешно инвестиране
  Как да си купя акции (съвети за начинаещи инвеститори)

  Можеш също да видиш investor.bg , но моят съвет е да не копираш конкретни идеи за инвестиране, понеже при кого как работят е строго индивидуално.

 12. Здравейте Рая,
  Снощи до след полунощ прочетох книгата Ви.Това не ми се беше случвало много отдавна-та попадна на интересно,увлекателно и полезно четиво.Абе с една дума -да попадна в рая. Благодаря Ви и Ви поздравявам за прекрасното Ваше творение. Хубаво ми беше да установя,че моят житейски път е следвал Вашите правила-къде с опит от родители,къде с наука и практика ,понякога и интуитивно(а нали казват,че интуицията е неосъзнатото ни знание).От моите родители получих съвета да купувам тогава ,когато събера средства. Кредити(по мое време им каваха заеми и мисля ,че е по-здраво определение ) теглихме само за покупка на жилище беше невъзможно по друг начин и то при положение,че погасителните вноски не надвишават 1/4 от доходите ни. Инвестиции сме правили и по метода на разсрочено плащане-отново по същата схема -1/4, но паралелно с кредита . Май се очертава една схема на 1/4 . Сега го обмислям ретроспективно-1/4 необходимост,1/4 деца-и другото както вече писах. На буфера казвах подстъпи или резерви -просто го бях разпределила по пера и не се пипа,освен за здраве и се възстановява веднага. Имаме и достатъчен пасивен доход.Ще споделя с Вас едно от основните неща,които приех от по-възрастни от мен хора(извинете за натурализма ,но няма как да се каже по-добре) ” Дупе знае 2 и 200″. И в по-ново време-” Не е въпроса в парите ,а в сметките …”-казват,че е мисъл на Атанас Буров.
  Удоволствие за мен е ,че ви срещнах!

 13. Прекрасна книга-не можах да се откъсна от нея до края-повечето неща съм преживяла-добре е да установя ,че съм вървяла по прав и според други път.
  Благодаря и успехи Рая!

 14. Поздрави за труда ти,Рая!

  Прочетох книжката ти за личните финанси тази вечер. Страхотна и пълна с добри идеи. Дори позитивизъм.
  Лично за себе си взех решение – да се контролирам повече….работата на кораб ме кара да се държа като отвързано животно когато се прибера. :)

 15. Благодаря ти, Лили! ;)

  Книжката е добра отправна точка, като за начало. А за след началото има още много за четене ;)

 16. Здравейте Рая, прочетох вашата книжка. С много неща в нея съм съгласен,
  но с това ,,Собственият бизнес е дейност, при която с чужд труд си осигурявате доход, достатъчен
  за основните ви нужди. Тоест – за вас работят други хора и този доход не зависи пряко от собственото ви време и усилия.” не съм съгласен.
  Във Уикипедия определението за бизнес е представено много по-различно от
  това което ти казваш, ето линк за справка
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81
  Ето и определение на бизнес в сайта на института за българския език
  http://ibl.bas.bg/rbe/?q=%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81
  Какво се опитвам да докажа? Опитвам се да ти кажя, че не е нужно във фирмата да има работници за да се нарече собственика бизнесмен.
  Казваш, че ако един човек има магазинче в което работи сам, той не е бизнесмен а търговец. Ако това което е вярно то влиза в противоречие с английското значение на думата бизнес (business – работа, занятие, служба)
  Според вашите думите излиза, че човека има фирма, работи, но понеже работи сам той няма собствен бизнес. Това е абсурдно. След като имаш фирма и работиш за себе си независимо дали други работят за него или не, той има собствен бизнес и е бизнесмен. Грешката ви идва от там, че разглеждате бизнеса (собствен) само като организация.
  Докато той(независимо дали е собствен или не) не е само организация, но и
  работа (без значение дали работата я върши собственика или наети от него работници). С това приключвам, иначе както вече ви казах с много неща в книжката съм съгласен.

 17. @Милен
  Да, това с бизнеса е малко спорен въпрос. За мен “бизнес” в пълния смисъл на думата е именно когато създадеш някаква организация и когато други хора работят за теб. Иначе технически погледнато, и собственика на магазинчето (едновременно и продавач, и чистач, и всичко), и собственика на “Бритиш Еъруейз” са и двамата бизнесмени.

 18. Чудесни книги! Рая, отношението ми към парите, целите и желанията ми, дори избора на партньори- бизнес и лични вече ще са различни. Толкова силно ми е вляла , макар и вдруга насока – една друга книга -“Frogs into princes”на Bandler и Grinder (психологическа). Първата седмица в спестяването беше пълен провал- накрая си купих всичко желано и ненужно.Но от втората на татък нещата станаха и стават все по-добре. Мерси! Рая, знаеш ли някой, който да пише толкова добре за психология(може и да са книги), колкото ти пишеш за финанси? Благодаря.

 19. @Цветан – благодаря! :)

  “Психология” е много общо казано, зависи какво точно те интересува – в каква насока.

 20. Не толкова ейспирементална и теоретична психология – колкото практическа психология – предимно за междуличностни отношения, умения за общуване, водене на преговори, но също полезно би ми било за контрол на стреса, самочувствие, справяне с тъжни мисли, преодоляване на дезорганизираността. Благодаря.

 21. @Цветан – “Езикът на тялото. Скритият смисъл на думите” на Алън Пийз. “Ти ли си най-подходящият за мен” на Барбара де Анджелис. За стрес и депресия най-много помага физическо натоварване – бягане сутрин, танци, фитнес. Ако знаеш английски – “Getting things done” на David Allen за организираност и продуктивност. :)

 22. Здравей отново, 9 месеца по-късно. Съветите от книгата много ми помогнаха, изплатих малкия си дълг, който имах, беше по-трудно от очакваното- дори чисто психологически да не си купя нещо яко, когато “почти” си го върнах, започнах да трупам малко по малко към първия си депозит. Това го проучете добре, някои депозити са с по-висока лихва, но не позволяват довнасяне или не олихвяват довнасянето когато и да било или след определен период, повечето спестовни сметки със свободно внасяне и теглене пък почти нямат лихва- напр. 0.2, но има с 1.3, някои свободни депозити имат месечна такса, напр. лев и се обезсмислят при.малки суми.

 23. Исках също да ти благодаря за книгите, които ми препоръча. Една от тях дори прочетох, хубава е. :) Всъщност по-късно осъзнах, че всъщност търся много и поне почти толкова умни като теб хора, които да пишат на АБСОЛЮТНО ВСЯКАКВИ ТЕМИ. И преди около.месец – намерих. В http://quora.com може да задаваш и да отговаряш на всякакви въпроси, на част отговарят потвърдени от системата експерти, кое се вижда най-напред се определя от гласовете за и против, модерирането е на високо ниво и ниско интелигентни глупости а ла ask.fm не се допускат. Има дискусии от сорта на “What do docrors/pilots know that they won’t tell us”, “What is like to save a life?”, “How does it feel to win/lose 1 million dollars?”, “What is my best career choice if…”, “What is the stupidest thing you’ve done for love?”, “What is your life like when you have hogh IQ?”, “Tell me some effective quick psychological tricks” и т.н. и т.н. то е като книга без край, много години житейски опит, компресиран за изчитане в рамките на часове, мисля, че ще ти хареса. :)

 24. @Цветан

  Поздравления! Надявам се да си доволен и горд с това си постижение. Пожелавам ти вече никога да не изпадаш във финансови дупки.

  Да, определено не всички депозити позволяват довнасяне и сладка лихва. Нашият преди в ПИБ беше на 8% и позволяваше.

 25. Здравейте Рая,

  Попаднах на сайта ви случайно чрез препратка от мой познат и съдържанието му ми направи силно впечатление. Поздравявам ви за идеята и усилията да създавате статии и съдържание в полза на хората. Преобладаващата част от българският народ има силна нужда от знание, опит и култура в сферата на личните финанси и предприемачеството. Като пишете и споделяте личните си преживявания и опита си по този труден път, вие спомагате за добруването на българския народ. Благодаря ви! Пожелавам ви крепко здраве, успехи и да намерите щастие, радости и удовлетворение, където и да сте по широкия свят!

  Опитах се да сваля книжката, но не успявам – връща ми грешка 404 File Not Found.
  Може би е повреден линка?
  Ще съм ви много благодарен, ако ми помогнете да се сдобия с нейно копие.
  Благодаря ви!

 26. Здравей Цветане,

  Благодаря за сигнала – линковете вече са оправени и книжката е налична :)

  Благодаря и за хубавите думи, много се радвам!

  Поздрави,
  Рая

 27. Здравей, Рая! Книжката за личните финанси ми попадна точно в момент, в който се замислих по-сериозно за спестяване. Понеже предполагам, че вече си проучила, искам да те помоля да споделиш мнението си за това коя е най-добрата спестовна сметка в UK в момента. Не съм запозната с тукашните варианти и ми е трудно да се ориентирам каква сметка да си открия за целта. Целта ми е да имам достъп до тези пари ако ми потрябват, но същевременно да са в различна от разплащателната ми сметка, а ако носят допълнителен доход – още по-добре. Сумата няма да бъде голяма, така или иначе.
  И благодаря за интересните материали! Много е приятно да те чете човек :)

 28. Здравей Мира,
  Благодаря ти за добрите думи :) Радвам се много!

  За UK не съм проучвала коя е най-добрата спестовна сметка, те в общи линии нямат високи лихви. Ако въпреки това искаш да имаш спестовна сметка, просто погледни в някой от сравнителните сайтове и там ще ти излезе какви сметки има, с какви лихви, при какви условия. По-интересни са сметки от типа на хелп ту бай, които се отварят с цел да се подпомогне покупката на жилище, но естествено ако си тук само за малко няма никакъв смисъл от подобна сметка.

  Иначе има и много банки, които предлагат 200 паунда бонус (по 100 на човек) от типа на “доведи приятел”, тоест дават на теб 100 паунда и на твой приятел 100 паунда. Нашата банка го предлага това в момента, но както казах много банки го предлагат, така че можеш да се възползваш :)

Leave a Comment