Мит: няма таван колко пари може да изкараш

Често чувам следното:

Мисли как да изкараш повече, а не как да спестяваш. Намаляването на разходите има лимит, под който не може да паднеш. В същото време няма ограничение за това колко повече пари можеш да спечелиш.

Лошо ми е да ви го кажа, но това просто не е вярно.

Помислете кога последно сте увеличили приходите си с 10%.

А има ли хора с по 20%, 30%, 60% ? Колкото повече надуваме процента, толкова по-малко вдигнати ръце остават. Тоест, колкото по-голямо увеличение гоним, толкова по-малко вероятно е да го реализираме.

Защо става така?

Принципът е като при ученето. Ако за тройка трябва да учите 2 часа, за четворка трябва да учите 4 часа, за петица трябва да учите 8 часа, за отличен трябва да учите 24 часа. Примерно. Всяко следващо ниво изисква в пъти повече труд.

Типичен пример: Мария е на 22 и работи като секретарка за 500лв. Средната заплата за секретарки е 600лв, но досега тя не го е знаела, защото не е мислила в посока “повече пари”. Мислила е само в посока “спестяване”.

В един момент тя решава, че трябва да намери начин да печели повече. С учудване разбира, че сегашната й заплата е под средното за сектора. Затова започва да търси нова работа, пак като секретарка, и скоро започва на ново място за 600лв.

Известно време Мария е доволна от себе си. После обаче вижда, че тя работи по-добре от другите две секретарки, а и те взимат колкото нея – 600лв. Шефът й осъзнава това и се съгласява с искането й за 700лв заплата.

Сега вече Мария взима 100лв над средната заплата за секретарки в нейния град. Успява да си извоюва още 50лв във вид на ваучери за храна и така заплатата й става 750лв.

Мария продължава да работи за финансовия си просперитет и вече се цели в 800-900лв заплата. Ясно е, че в сегашната фирма няма да й дадат толкова, въпреки че работи много добре – все пак се намират и други добри секретарки, особено при 100-150лв над средното заплащане.

Затова Мария тайно си търси работа с повече пари. Получава едно предложение за 800лв, но с много повече стрес. Получава и едно предложение за 850лв, макар при 10-часов работен ден. И въпреки че е страхотна секретарка с два езика, отличен организатор, надеждна и хубава – не получава нито едно предложение за 900лв заплата.

Това е реалността.

С което не искам да кажа, че трябва просто да вдигнете ръце и да се примирите с положението. Няма такива работи.

С малко творчество и упоритост всеки от вас (и наистина имам предвид всеки) може да си докара 50-100лв на месец допълнително. Дали ще е втора работа, помещение под наем, набор на текст, превод, частни уроци или нещо друго – варианти много.

Само че тези 50-100лв ще ви струват известен брой часове. И малко нерви.  Пък и 50-100лв не са кой знае какви пари, нали?

Именно.

Да, хубаво е да мислим в посока “повече пари”. Да, ако искате 2000лв трябва да изкарате първо 20лв . И да, няма “много” и “малко” пари – всеки 1 лев е успех . Всичко това е много хубаво. Но трябва да осъзнаете, че възможността да изкарате повече далеч пари не е безкрайна. Особено ако не сте на 19 години с възможността във всеки един момент да зарежете всичко и да хукнете да работите сервитьор по морето или да берете ягоди в Англия.

Както видяхме от примера с Мария, вие нямате абсолютен контрол над приходите си. Този контрол е в ръцете на пазара. А пазарът се представлява от вашия работодател, от вашия клиент-възложител, или в най-чист вид – от вашите много на брой, но дребни клиенти.

Така че наистина може да работите за повече пари, но не за безкрайно повече пари.

Което също не е толкова лошо. В случая с Мария тя започна от 500лв и стигна до 750лв, което е 50% увеличение спрямо изходното положение. Може би, ако е издръжлива на стрес, дълги часове в работата и липса на личен живот, би могла да приеме офертата за 850лв, което вече е 70%.

Може би си мислите, че цифрите щяха да са други, ако тя започне собствен бизнес или работа като фриланс. Може би да. А може би не.

В Повече приходи vs. По-малко разходи казахме, че има два типа хора: изкарващи и пестеливи. Всеки си знае своята философия и отказва да приеме позитивите на другата. Недейте. Просто вземете най-доброто от двете.

Редакция: за да не спорим на сухо, предлагам който може да сподели тук какъв е ръста на доходите му спрямо миналата година и да каже как го е постигнал.

В моя случай доходите като абсолютна сума паднаха, защото се върнах в моя град. За сметка на това пък разходите ми паднаха много повече.

Имам един допълнителен доход, който ми беше даден в ръцете и от мен се изискваше само да работя, тоест не съм си го създала аз. Другият ми доход е от този сайт – стотина лева в по-добрите месеци. Имах и трети доход, който също си създадох сама – общо малко над двеста лева за няколко месеца – но вече го няма.

24 thoughts on “Мит: няма таван колко пари може да изкараш”

 1. Ако първо спестяваш част от парите и после започнеш да правиш малки инвестиции, би трябвало да можеш да изкараш повече пари. Иначе си права,в повечето случаи има таван на заплащането, ако работиш като служител.

  п.с. Сайтът е станал много приятен с новия дизайн.

 2. Благодаря, радвам се! :)

  Идеята не е, че не може да се изкарва повече – а че може, но не до безкрай :) Дори при фриланса и бизнеса е така. Примерно частни уроци по английски – ако средната цена е 10лв/час може ти да се пребориш за 20лв, дори за 50лв. Но 100лв на час едва ли е реалистично.

 3. Да, и при фрийланса е така. Имаш определен капацитет и не можеш да поемаш поръчки до безкрай, освен ако… не вдигнеш цената, защото предлагаш не-знам-какви-екстри към услугата или не започнеш да прехвърляш работа. Което вече не е съвсем фрийланс.

 4. Точно това е, че цената не може да расте до безкрай.

  Иначе да, ако намериш някакъв нов подход и минеш в едрия бизнес тогава вече нещата наистина са по-различни (Фейсбук, Гугъл и пр.).

 5. Съгласен съм че трябва да се пестят пари. Единствения начин обаче да се измъкнеш да въртиш колелото на хамстерчето е да използваш тези пари за инвестиция и да изработваш нещо което ти носи пасивен доход и допълнителна стойност, а не работиш 30мин , взимаш 5 лв и толкоз. Идея – сток фотография – знам хора с 500-600 снимки от години без да правят нищо си докарват 200-300 долара на месец. Е, не може всеки и не защото не е фотограф, а защото трябва да знаеш какви снимки ти трябват за да се продават. Само по този начин можем да избягаме от потискащото чувство на обреченост да въртим педалите ден..след ден..след ден. Разбира се предприемачестото не е за всеки, но никой не знае докато не опита.

 6. Виж сега, познавам доста хора , които са почнали на към 400 лв преди да кажем 6-7 години, в момента са на поне 3к всичките. Колко процента са това според теб? Това че за масовия човек не е вярно няма никакво значение, важно е ти какво правиш. Ще ми кажеш, че ИТ е друга бира, ми аз може да ти дам още няколко други бири- адвокати, еколози, и т.н. Който иска намира начин. Част от тези хора с по 3к отидоха за по 7-8 к евро в чужбина. Друга направиха капитал и си имат странични бизнеси. Ако очакваш една посредствена секретарка да може да вземе 2-3к заплата, ами няма да стане. Но никой не и пречи да стане административен директор и да ги вземе тези пари. А да се оправдава, че трябвало връзки и т.н- ами да си създаде.

  Beat the system, don’t play the game

 7. @Dude – да, с времето човек се развива и напредва. Това е естествено. Пак казвам, идеята не е “не може да се изкарва повече” – а че може, но не безкрайно.

  @Свилен – аз продължавам да мисля, че главното е да имаш страст към каквото правиш. Тогава ще намериш хиляди начини да го развиеш, но трябва ВРЕМЕ.

  Ама не е реалистично да очакваме +50% доходи всяка година. Или дори +30%.

  ПС Даже ей сега ще добавя нещо към края на поста, мерси че ме подсетихте.

 8. Е, сега като сложи Адсенса и АКО го оптимизираш ще качиш с поне още 50 лв на месец :).

  Примери много мога да ти дам, но не очаквай някой да ти каже АЗ печеля много. Тука хората се крият – заради НАП, заради завист, заради опасност от неизвестното и.т.н. На запад хората изкарват успеха си на яве и стават по-успешни заради това. Тука си е чиста проба мазохизъм да си признаваш какви пари правиш, недай Боже да даваш насоки как…

 9. Много ми се иска да стане :) Ще разчовъркам менюто им (впрочем абсолютно неудобно) на Адсенс да видим :)

  Принципно главно ми дава реклами на бързи кредити, но съм ги блокирала които можах.

 10. Хайде един жокер – остави рекламите на кредитите, те да едни от най-високо платените. Попрочети из нета има статии за увеличаване на ЦТР-а. А срещу малка услуга мога да ти дам 1-2 съвета :), които едва ли ще ти харесат, но пък в крайна сметка стига с това “комерсиалното” да е лошо. Не знам защо някой хора си мислят че трябва да има безплатни неща и че всичко трябва да е за чест и слава. Според мен “комерсията” в чистата и форма в двигател на прогреса ( да се разбира без разни безчовечности, а честна и коректна )

 11. Благодаря за идеята да оставя рекламите на бързите кредити, но няма да го направя. Не е редно.

  Впрочем заплащането е хубаво нещо и аз също като теб не виждам нищо лошо в това :)

 12. Сигурно, обаче да им оставя рекламите ще е като да съм им съучастник в прецакването на хората. Не, мерси :)

 13. Малко преувеличаваш. Ако какво ако спешно имаш нужда от 1000лв , имаш пари но са блокирани да речем по някаква причина и никой не иска да ти даде? Ами вярно е че ти одират кожата тия с кредитите, но пък реално погледнато ако съзнаваш какво правиш, какъв е проблема? По-добре да има от къде да вземеш отколкото не. Случвало ми се е да си забравя парите…примерно еее, трябва да ти кажа че тогава осъзнаваш силата им да ги имаш на момента – това е разликата да имаш сега 1 лв за автобус или да вървиш пеша – 1 лв не е проблем нали? Ама по някаква причина го нямаш за момента. Мисля разбра идеята ми?

 14. Бързите кредити са прецакващи при всички случаи и трябва да се използват само когато всички други варианти са изчерпани. И най-често хората, които прибягват до тях, са именно онези, които не си дават сметка за последствията.

  И при това рядко взимат такъв кредит по сериозни причини. Моя позната ми е споделяла, че при тях идват хора да си финансират новата плазма или 5 дена на морето.

  Може би наистина позицията ми е малко крайна, но поне засега ще си остане такава.

 15. Представи си шивачка на дрехи, взимаща по 40-60 лв в добра седмица, за корекция на дрехи или шиене, платове и консумативи не смятаме – това е чиста печалба. без данъци разходи и пр.

  Обаче ако през 2008-ма тези пари бяха супер за да се изхраниш или преживяваш – без наеми и др. високи разходи – то сега през 2011 това са просто едва ли не дневни пари.

  Какво прави тази шивачка???? Почва втора или трета работа като чистачка, камериерка продавачка? съсипва си здравето нервите и съня за допълнителни 200 лв да си плати сметките и храната???

  Ще кажете всеки намира начин… Е аз търся съвети тук във вашата статия но на високо ниво не за 50-100-200 лв.
  Ще попитате как става това. От книгите които си чела пише:
  Тази шивачка да вземе кредит – 20 000 и повече лв. да заложи имота си – ипотека, да купи 2 машини нови – по 2-3 к или повече, с останалите пари да наеме 2 или 3 шивачки и да изкарва повече пари. Да ама не.

  Сега ще ви кажа отблизо погледната тази ситуация в сметки защо е неизгодна:
  Първо наем на място за работилница цех производствен – от 400 лв нагоре + 200 лв ток и сметки. Ако няма фирма трябва да се регистрира, 500 лв. заплати 400 лв минимални по 2. Така трябва и да се купи малко стока платове – 10 000 лв. Така а сега и първите 6 месеца работа на загуба докато се разработи пазара и т.н. и какво стана…Сметката голяма, няма клиенти стагнация. Малкия човечец става още по задлъжнял и беден, сега дори и без дом работа поръчки (защото всеки си купува дрехи от мола или просто секънд хенд и никой не шие) и така вече шивачката е с минус 600 лв на месец за квартира и сметки без дом и с кредит 20 000 лв. След 6-8 месеца работа и проба.

  Дайте ми реални съвети за тази ситуация моля. Ето това би било златно!

 16. @Косьо – реални съвети може да дадем за реална ситуация, а не хипотетична. Но дори и тогава имай предвид, че НИКОЙ няма да ти даде точна формула, стъпка по стъпка, как да правиш пари.

  Впрочем планирам скоро материал за това как започнах аз, конкретно с уроците по английски (макар че част от историята вече е разказана тук: http://kadebg.com/dopulnitelen-dohod-ot-nulata/)

 17. Къде пише че ситуацията е хипотетична?
  Реална е. А и си предубедена за “рекламите за кредити” и налагаш твоето мнение над читателите си. Лобиране един вид и наместване на твоя мироглед в/у други.
  Иначе статиите и историите са интересни.

  За моето питане, по скоро какво бихте направили в тази ситуация – бих искал да видя ако нещо съм пропуснал, иначе идеи не търся, всеки дава начална идея но никой не смее да коментира ситуация…Това е наблюдението ми. Всеки казва как да печелим пари, първа стъпка кредит и дотам. Не ме разбирайте погрешно не търся формули и др.
  Този форум ме грабна с това че има примери и реални ситуации.
  Но виждам че човека който ги е преживял сега е предубеден за доста неща…

 18. Блогът е сайт на един автор. Убежденията ми за вредата от кредитите и от бързите кредити в частност са подкрепени с факти и опит, затова ги смятам за убеждения, а не за “предубеждения”, както ги виждаш ти. И тъй като това е моят блог, той отразява моите убеждения.

  За шивачката – доколкото разбрах, и преди е работила за себе си, а не за работодател.

  При разширяването е избързала с инвестицията, при това доста голяма, на всичко отгоре е заложила имота си. Това е много рисковано. Особено за човек, който има опит само като занаятчия, но не и като бизнесмен.

  Според мен е трябвало първо да си осигури или повече клиенти, или по-високи цени (тоест да си увеличи приходите). Едва тогава да инвестира във наемане на един човек да помага или в по-нова машина.

  Освен това е можело не да назначава хора на трудов договор с ужасни осигуровки, а да наеме някой на граждански договор за няколко дена/седмица в месеца, ако има много поръчки.

  Това си мисля, без да познавам занаята.

 19. То се знае, че работейки за някого, не може да увеличавате приходите си и то постоянно. Работодателите наемат хора, не за да правят работниците богати, а за да им РАБОТЯТ.
  Хората трябва да мислят в насока “Как да изкарват повече пари, но не работейки за някого”, а да се стремят да изграждат активи.

 20. @Ник – “Хората трябва да мислят в насока “Как да изкарват повече пари, но не работейки за някого”, а да се стремят да изграждат активи.” – амииии, за да изградиш тези активи обикновено ти трябват пари. А за да имаш пари, трябва да изкарваш повече. Така че в началото може и да е “работейки за някого”. Докато си дребна риба, няма значение откъде идват парите.

Leave a Comment