Колко ток харчи бойлер + печка?

Изненадва ли ви сметката за тока? Случва ли ви се да се чудите защо имате 60лв ток, при положение че включвате само компютър и телевизор? За да не ви се случва това, вижте какви са цените на тока за 2011 и как да сметнете колко ток харчи климатика.

Да сметнете колко харчи даден уред е много лесно! Или поне ще бъде, след като прочетете този материал :)

От гледна точка на личния бюджет е важно да можете да предвидите разхода на ток за месеца, както и останалите консумативи. Освен това би било супер предварително да знаете колко ток ще ви харчи на час новия климатик, който искате да купите :)

Както казах, това е СУПЕР ЛЕСНО!

От този материал ще разберете:
– каква е крайната цена на тока за вас
– какво значи “мощност”
– какво значат символите “W” и “kW”
– къде да ги търсите
– ако ги няма – какво означават символите “V” и “A”

ЦЕНА НА ТОКА 2011

Ето цените на E.ON , цените на ЧЕЗ и цените на EVN (с триста зора). Много е възможно обаче да не разберете нищо, понеже ценообразуването им е доста сложно. Затова вижте какво изчислих аз като крайни цени* с ДДС:

Е.ОN:0.185004 лв дневна / 0.113592 лв нощна (кВтч)

ЧЕЗ : 0.173244 лв дневна / 0.120432 лв нощна (кВтч)

EVN : 0.178188 лв дневна / 0.119748 лв нощна (кВтч)

Цените се отнасят за 1 кВтч – един киловат, изразходван в продължение на един час (повече за това – долу).

*Ако някой се интересува, ето как се изчислява цена на тока.

КОЛКО ТОК ХАРЧИ КЛИМАТИКА / БОЙЛЕРА

Със сигурност малко хора знаят колко ток харчи климатика, бойлера или компютъра. Често чувам мита, че компютърът или телевизорът харчат колкото една крушка – изобщо не е вярно.
(Вижте още: Как да печелим повече пари с допълнителен доход – Стъпка 1 )

За да сметнете колко харчи даден уред, е необходимо да знаете каква е неговата мощност. Мощността се измерва във ватове (W) или киловатове (kW). Съотношението е:

1000 W = 1 kW

За сравнение:

 • Една обикновена крушка е 100 W.
 • Един сешоар е средно 1000 W (1 kW).
 • Една духалка (на втора степен) e 2000 W (2 kW).
 • Един бойлер е средно 3000W (2-3 kW).

Обикновено мощността е указана на самия уред – например на моя сешоар пише 1200W / 1600W (или 1.2 / 1.6 kW) , съответно на първа или втора степен.

Някои електрически уреди, които не се използват за отопление – като монитори и телевизори например – няма директно указана мощност. На тях обаче е указано с какво напрежение работят (V за волт) и при колко ампера (A). За да разберете колко харчи мониторът например, просто умножавате едното по другото:

W = V x A

Мониторът, който ползвам в момента, има показания 240 V и 1.5 A (по-старите монитори са с 1.8 A). Тоест, моят монитор има мощност 240х1.5 = 360 W.

КОЛКО ТОК ЩЕ ПЛАТЯ НАКРАЯ?

Поради многото възражения уточнявам: примерите са главно за ИЛЮСТРАЦИЯ как да изчислите колко ви харчи даден уред. Не съм инженер и не мога да споря по инженерни въпроси като колко мощен може да е един климатик/бойлер или как се променя консумацията на захранването на компютъра. Затова и част от първоначалния текст е махната.

Сега. Цената на тока е дадена в киловатчас, тоест за консумация на 1 kW в продължение на 1 час. Тоест, за да знаете колко харчи един уред на час, трябва да знаете неговата мощност в kW.

(Вижте още: Ролята на психологическото програмиране за финансовия успех )

Пример 1.
Имате печка с мощност 2000 W. Символът “W” не ни върши работа и затова искаме да го превърнем в “kW”.
Тъй като 1000 W = 1 kW, то 5000 W = 5kW.
Цената на E.ON е 0.185004 лв / кВтч. Следователно за 1 час печката ще изгори
2kW x 0.185004 лв ≈ 2kW x 0.20 лв ≈ 0.40лв/час за печка.

Следователно една печка тип “духалка” от 2000 W харчи около 0.40 на час. Ако на ден я включвате средно за 4часа, това прави 30дена х 4часа х 0.40лв = 48лв месечно.

Пример 2.
Имате бойлер с мощност 3000 W на трета степен. Символът “W” не ни върши работа и затова искаме да го превърнем в “kW”.
Тъй като 1000 W = 1 kW, то 3000 W = 3kW.
Цената на E.ON е 0.185004 лв / кВтч. Следователно за 1 час бойлерът ще изгори
3kW x 0.185004 лв ≈ 3kW x 0.20 лв ≈ 0.60 лв/час за бойлер.

60 стотинки на час за бойлер не изглежда много на пръв поглед. Но ако включвате бойлера за около час на ден – а поне аз не знам бойлер, който да загрява по-бързо – значи той ви струва 0.60 х 30дена = 18лв месечно.

И така, вече можете лесно да изчислите колко харчи всеки един от електроуредите ви на час. Отне ми доста време да разнищя тая мистерия, да си призная…

Дребна хитрост: запишете на едно малко листче (2x1cm) колко лева харчи на час уреда и го лепнете на дискретно място. Така няма постоянно да забравяте колко харчи. А може и просто да съберете показанията на едно листче и да го ламинирате.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email! Потърсете kadebg във Фейсбук!

44 thoughts on “Колко ток харчи бойлер + печка?”

 1. Климатикът може да е 5кВт само ако е промишлен. Нормално в режим на отопление консумацията им е 1 – 1,5кВт.

 2. Похвално е желанието на авторката да ни припомни знания за 3 по физика в 9-ти клас, но може би първо трябва тя да се образова, иначе стават смехории.

  Първо, на монитор от старите може да пише 240V, 2А и това значи две неща – максимално допустимото входно напрежение е 240V и максимален ток 2А. Ако не знаем как работят тези монитори – както авторката – действително може да си помислим че сме почти към 500 вата. А истината е, че монитора работи с напрежението от контакта – около 230V, някъде и по-малко, и тези 2А се консумират само в първите няколко секунди на размагнитването, придружени с характерен звук и разклащане на изображението, след това консумацията мигом спада до около 0,5А (многократно съм го проверявал с амперметър – за домашно на Рая Христова да провери какво е амперметър) в зависимост от яркостта и избрания режим на работа. Тъй като времето на размагнитването е много по-малко спрямо времето което работи след това спокойно може да кажем, че мониторът консумира 230 * 0,5 = 110 вата, освен ако не си играем с бутона за включване/изключване.

  Макар вече доста време да има компютър, авторката може би не е разбрала, че компютърните захранвания работят в импулсен режим – т.е. дават толкова мощност, колкото им поискат, но не повече от посочената на етикета. С думи прости, въпросното 500W захранване може да дава от 5 до 500 вата, зависи какво прави компютъра. Примерно – двупроцесорен сървър разгадава човешкият геном, докато администраторът е пуснал архивиране на всички дискове и разцъква последната версия нa NFS – 500 вата. Потребител разглежда статичен HTML сайт – 100W, копмютърът е влязал в стендбай – 40 W.

  Между другото признавам че комбинацията стар монитор и компютър с 500-ватово захранване е доста екзотична – един на всеки 1000 компютъра може би е такъв, което придава изключителна практичност на примера, но както и да е.

  За климатика вече обясниха – с 5 kw климатик може да топлите примерно един 150-200 кв. м. апартамент без проблеми. Климатикът, както и всяка нормална термопомпа с 1 киловат ел. енергия може да дадe 2-3-4 киловата топлинна енергия.

  Макар да става ясно че авторката хал хабер си няма от физика, по-чудно ми е тя не си ли е плащала поне веднъж тока самичка, за види че тези сметки са меко казани неточни.

  http://www.vtoraupotreba.com <—- купих си компютър от тях

 3. Прави сте, че физиката никога не ми е била любим (или вървежен :) предмет.

  Сега ще трябва ВИЕ да предложите вариант, с който можем да изчислим колко харчи компютъра. Поне средно.

  PS. Не съм сигурна дали сте прави за мощността на климатика – гледам модели, домашни, пише “охлаждаща мощност 5kW”.

 4. статията е интересен повод за размисъл къде всъщност отиват парите за тока :)Благодаря, Рая!

 5. Авторката е трябвало по задълбочено да разучи материята иначе наистина някои неща от написаното предизвикват наи малкото усмивка , климатика е уникално изобретение и това че отдава 5kw не означава че консумацията му е толкова , тъи като климатика прехвърля топло/студено от вън навътре и обратно и топлината/студа са ни подарък от природата , енергията която консумира е за самия пренос , като коефициента е от 3:1 до 5:1 в зависимост от модела което означава че консумира 1-1.5кв електроенергия (сега може би разбирате защо това е наи ефективното отопление – топли колкото печка 5 кв а консумира средно 4 пъти по малко ), един компютър с 400 вата захранване през повечето време консумира окоо 60-70 вата , старите CRT монитори са с консумация 100 вата , новите LCD са около 20-30 вата , така че едно ново пс консумира точно колкото една стара лампа с нажежаема жичка , а когато е на стендбай е 4-5 пъти по малко , за другите уреди сметката е горе долу вярна с тази разлика че посочената мощност е максимална , често тя е по малка – примерно духалка 2000 вата реално при измерване консумираше 1650 вата , 75 вата лампа около 67 , за загряване на един 80 литров бойлер е нужен час и половина , бойлерите са по 3000 вата което прави близо 5 кв (или около 80 стотинки за 80 литра топла вода )

 6. аз само да кажа, че имам компютър, който работи по поне 16 часа на ден и не съм плащал повече от 60лв никога до сега.
  като в тия 60 лв. влизат и останалите уреди в къщи, като телевизор, миялна и т.н.

 7. Може. По-новите компютри (и доколкото чувам – особено лаптопите) са явно по-икономични. Доколкото знам основен разход прави мониторът, а сега модерните нали са едни тънки и икономични :)

 8. Моята сметка за последния месец е 120лв. Знам почти всичко, което съм ползвал (цифрите са приблизителни)(живеем двама в жилището:):
  Бойлер – 60часа
  Хладилник – нон стоп
  Компютър с LCD монитор – 180 часа
  Отобпление (2000W) – 180 часа
  Телевизор – 180 часа
  Пералня – 10 часа
  Микровълнова – 1 час (само за претопляне)
  Кафемашина – 3 часа (около 38 кафета – добре че прави и по две наведнъж)
  Готварска печка – поне 30 часа (най-вероятно 60)
  Крушки – 228 часа х 200 вата средно
  Смятайте си Вие :)))

 9. Е как се отоплявате с 2000W ? Или имате топлоизолация, или живеете в южна Италия :)

 10. Тези сметки и на мен не ми се струват верни. Само пример 1+2+3 води до почти 500 лв. сметка, а в тях са описани съсвесем нормални месечни разходи. При това минимални. Моля, роверете по-внимателно. Да не споменаваме, че има и дневна и нощна тарифа.

 11. @ Христо Христов – ако говориш за примерите от статията, те са само за илюстрация на теорията и не са реални.

  Ако говориш за сметките на Георги… не знам, той ще каже :)

 12. Рая, за просветен в тази област човек статията ти в частта си след цената на тока си е много смешна, да не употребявам друга дума. Съвсем добронамерено ти го казвам. Към коментарите по-долу, мога да добавя и следното: ако си включваш климатика на 20 градуса само когато си в къщи и го спираш когато си на работа, ще ти изгори повече ток отколкото ако го оставиш цял месец нонстоп пак на 20 градуса. Няма да ти обясня защо, приеми го на доверие, 4 години техникум и 5 висше в тази област имам.

 13. @ Rowan – спокойно, явно инженерите много се ядосват на тая статия :) Въпреки това обаче никой от тях не предлага ПО-ДОБЪР начин.

 14. @ВСИЧКИ – махнала съм изцяло примера с компютъра и частта за климатика. Идеята не беше как работи компютъра и захранването, а да имаме лесен и СРАВНИТЕЛНО точен начин да пресметнем колко пари струва работата на даден електроуред на час. Не да спорим има ли бойлери с мощност 5000W и има ли монитор за компютър с параметри 240V и 2A… нали :)

  @Анонимен – сори, останало е от предната версия на примера.

 15. Рая, ето ти няколко начина за икономии. 1. Инвестиране в нова техника. Технологиите дърпат напред бързо, новите са по-икономични. Домакинските уреди имат енергиен клас на етикета, четете го. 2. Инвестиране в термоизолация на жилището. Ефекта е огромен. 3. Ако ще се отопляваш на ток, твърдо климатик. Духалките и радиаторите товарят бюджета ти в пъти повече. 4. Енергоспестяващи крушки, те станаха и задължителни за еврозоната, старите се забраняват за производство. 20 ватова свети повече от 100 ватова с жичка – разлика в консумацията 5 пъти. 5. Настройки на РС-то. Тъпо е да го изключваш ако няма да го ползваш за 2-3 часа. Включването е критичен режим за всяка електронна апаратура, тогава най-често “гори”.

 16. Тази статия може би ще е полезна за хора, на които 1600W, 220V им звучи повече като параметри на двигател на кола. Това с листчетата…без коментар ;). И все пак моето мнение е, че 70% от хората получават всеки месец почти една и съща сметка. Би трябвало да знаят колко ток харчат и кой уред им харчи най-много, ако поне имат средно образование :). Но всичко се обезсмисля когато “енергото” реши да надпише сметките. Тогава хората отиват и си плащат, защото без ток не може. След това само се оплакват по новините, но никой нищо не прави. И когато сметките излезнат криви, предпочиташ и да не смяташ повече. Тъжно, но факт.

 17. И за 12-15 лева икономия на месец ще вървите и ще смятате по цял ден, стига глупости.

 18. Rowan, прав си за крушките – не знам 3 или 5 пъти икономисват, но определено харчат по-малко и траят много време, нашите са вече на повече от година и половина :)

 19. Много полезна статия, благодаря. Схванах идеята и ще я приложа за да изчисля колко ток ми харчи печката. :)

 20. Здравейте!
  Материалът, който сте публикували предизвика у мен голям интерес и доказа моята правота в изчисленията ми. Но бихте ли могли да ми отговорите по какъв начин мога да изчисля колко ток харчи електрожен? Има ли значение изходното напрежение?

 21. @silmardi – Привет! Радвам се, че материалът е бил интересен за вас!

  Не съм инженер и не знам каква роля играе изходното напрежение. Формулите тук са верни и вършат добра работа за това да изчислите ПРИБЛИЗИТЕЛНО колко харчи даден уред.

 22. 30дена х 4часа х 1лв = 120лв – грешно
  30дена х 4часа х 0,40 лв = 48 лв – вярно!

 23. Следователно една печка тип “духалка” от 2000 W харчи около 0.40 на час. Ако на ден я включвате средно за 4часа, това прави 30дена х 4часа х 1лв = 120лв месечно.

  Как го изчисли че е 120 като е 48 – за ден се харчи 0,40х4=1,6 т.е. за 30х1,6=48

 24. Май да. Значи 30дена х 4часа х 0.40лв на час = 30дена х 1.6лв. Коригирам. Може да е останало от предишен вариант, че много пъти сменях.

 25. Уха! Любимата ми тема. :)

  Относно мита за телевизорите. Вкъщи имам един малък Funai 14″ и Sharp 21″, консумацията им е: фуная: 68W, шарпа:82W(така пише на лепенката отзад), като от обща култура знам че тези ватове се постигат, когато на екрана има чисто бяла картина и звука е усилен докрай, а това рядко се случва… :) Ако под телевизори имаш в предвид плазмените и прочие, си права защото те са с консумация над 200W.

  Въз основа на доста опит съм стигнал до извода че за да има малка сметка за ток, първоначално трябва да се направи голяма инвестиция – една обикновена крушка струва 60 стотинки, а читава енергоспестяваща 6 лева. Rowan спомена, че трябва да се купуват нови енергоспестяващи уреди и крушки, принципно е прав, но има и варианти в които може текущи енерго НЕспестяващи уреди да се превърнат в енергоспестяващи, естествено чрез серия от модификации. Видях че предизвика “инженерите” в един от коментарите ти. :) Аз смятам че те могат да предложат много решения, но те ще са трудно изпълними от човек който няма нужните знания и практика. Ето например аз, за да намаля сметката за ток преработих бойлера и пералнята, като това ми стъпи близо 500 лева за части, но сметката за ток падна с ~30 лева на месец, като никога не съм се ограничавал с топлата вода и прането. :) Мога да споделя за какво става на въпрос, но ако въпросното преработване се направи от някой аматьор и например бойлера гръмне, евтиното ще излезе скъпо и прескъпо. :)

  PS: За компютрите, при тях в сметките за консумацията има много “зависи”, ако използваш характеристиките на отделните компоненти. Впрочем SP обясни горе-долу как стоят нещата. Понеже виждам че имаш особени мераци да смяташ консумация на компютър, ето ти начин за смятане на приблизителна консумация на компютър. Вземаш разклонител 3-ка и мултицет тип клещи. Включваш кабела на монитора, колонките и компютъра в разклонителя, после разклонителя в контакта. Настройваш мултицета да мери ампери(просто е) и го слагаш на кабела на самия разклонител(по към средата). Включваш всичко да работи. Влизаш в youtube, пускаш си един клип на HD. Гледаш какви ампери излизат на мултицета, множиш по 220 и ето ти приблизителна консумация.

 26. Смятането на парите за ток не ми е любима тема :) Но не може да избягаме от нея.

  Целта е по разбираем начин да се обясни и обикновения човек да може сам да си сметне кое колко ток му харчи. Горе-долу, разбира се, но то в случая абсолютна точност (че и мерене :) не е необходима.

 27. Математически погледнато, изчислението е коректно. Бойлерът обаче не работи на пълна мощност през цялото време, докато е включен. В Западна Европа ползват уреди, наречени “energy monitors”:

  http://www.daspestimtok.com

  В раздел “Техническа поддръжка” на същото място можете да намерите и актуалните цени на тока за EVN, E.ON и CEZ, като ценообразуването е обяснено пределно ясно.

 28. mojili da popitam ako imam 8 ili 9 vklucheni luminiscetni lampi po 50 ili 100 w i sa vklucheni 16 chasa 16/24 kolko pari shte plashtam na mesec i plus 1 normalen ventilator?

 29. Ами като знаеш колко е мощността, обръщаш я от ват в киловат и после умножаваш цената на тока (която е киловат-час).

 30. Обаче забравяме една важна подробност ТАКСИТЕ !!! на енергийните дружества които са 50% от сметката и ако вашия ток е 30лв реално+ 30 лв такси като зелена енергия ,пренос и тем подобни глупости сметка ви е 60 лв

 31. От скоро с уред следя конумацията на ел.е-я от климатика. Първите 2-3 дни беше средно по 1.2КВч, сега за два дни го засичам че показва косумация, която като осредня е по над 1.5квч, което противоречи на максимума който климатика може да консумира. Каква е причината? забелязах че като се вдига напрежението до 231-239 и Киловат консумирана енергия се вдига.COS(fi)~0.97.Ток ~5ампера.

 32. Я виж ти :) Дали не е пак някой номер от енергото?

 33. Деане, според физиката P=UI, тоест мощността е равна на напрежението, умножено по големината на тока.

  Случай 1:

  U = 220 V
  I = 5 A
  P = UI = 220 x 5 = 1100 W

  Случай 2:

  U = 235 V
  I = 5 A
  P = UI = 235 x 5 = 1175 W

  Ето, че мощността се увеличи. Но в твоя случай това не е загуба, защото тази допълнителна енергия не се разсейва в атмосферата, а, образно казано, влиза в стаята ти под формата на топъл въздух.

  А това, дето климатикът изразходвал под 1.5 kWh на ден, би трябвало да те радва всъщност :) Нека позная – вероятно климатикът е 12000 или 18000 BTU и отоплява помещение в тухлена постройка на междинен етаж (не първи и не последен) :)

 34. Не е тъхла, климатика е 12-ка, харчи по книжка 1.2квч.законитена физиката ги знаем, ама тези на енерго-про никой не ги знае. Всъщност и те се знаят- КРАДЕНЕ.

 35. Новите компютри не са по економични зависи от параметрите им един компютър от 1997 години харчи ток около 50 до 90 вата сега на моя от 2006 година на захранването на компиутара пияше 350 вата но това не означава,че компютъра харчи 350 вата ! За да разберете колко харчи един компиютър се смятат ватовите от отделните компуненти в компютъра като процесор,видео карта , и там други неща който не дърпат чак толкова ток при мен процесора си харчи 60 вата на макс товар и видео картата 120 на макс товар а дъното 15.3 вата :) !

 36. Така и да си смятате …. файда никаква !
  Не можеш да седиш с таимер до всеки уред , за да кажеш колко ток ще изхарчи !
  Самото потребление на едно домакинство е сравнително малко ! ( ще обясня защо по-долу )
  Всичко е адски просто!
  ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНАТ ТАКСИТЕ НА ДРУЖЕСТВАТА ЗА МРЕЖОВИ УСЛУГИ !
  Точно таксите за мрежови услуги , правят една поносима сметка да изглежда като огромна.

  Пример: ( инфо от поселдната ми сметка за ток )

  Дневна : 404квч = 44.62лв
  (странно как всеки месец имам по голяма дневна, след като в нас се ползват уреди предимно вечер ! Но както и да е …. )

  Нощна : 241квч = 9.52лв

  Мрежови услуги : 31.69лв ( без ДДС )

  Сметка: 44,62 + 9,52 = 54,14 + 20% = 54,14 + 10,828 = 64,968лв ( С ДДС !!! )
  това е реалната цена която аз съм използвал като електроенергия !

  От тук следва , че моята сметка за ток трябва да е 65лв.
  Да ама не !
  ЕРП-тата ми начисляват такси под формата на мрежови услуги , които са си абсолютно тяхно задължение.
  Тоест аз освен , че им плащам за енергията , която ми предоставят им плащам и за:

  Аварии ;
  Пренос ; ( тоест все едно им плащам наем , че им ползвам трасето )
  Плащам им Пренос високо напрежение ( което не ползвам )
  Плащам им Пренос ниско напрежение
  и това на 2-те тарифи по отделно !
  Плащам им зелена , кафява , пембяна енергия.
  Плащаме им всички загуби , инвестиции по мрежата и абсолютно всичко което отчетат кат загуби!

  Тоест какво излиза , че ние потребителите плащаме абсолютно всичко.
  А тези бълхари само прибират печалби !

  Та за горната сметка имам начислени 40 лева мрежови услуги , което идва около 40-45% от цялата ми сметка за ползвана енергия.
  Сметката ми за ток от 65 лева се превръща в 103,32лв. (тоест почти двойна ! )

  И най-смешното е , че реално когато ви кажат “Цената на тока се намалява” по телевизията…..
  Това нас не ни засяга изобщо , защото те правят намаление само на цената на КВЧ.
  След което ЕРП-то си вдига цената за мрежови услуги и си избива намалението на тока
  ( после съвсем случайно , когато цената на тока се вдигне … забравят да върнат старите стоиности на мрежовите услуги )

  Е ТОВА Е ПРОБЛЕМА С ТОКА !!!
  А НЕ КОЙ ТЕЛЕВИЗУРА МУ КОЛКО ТОК ХАРЧЕЛ !

 37. Горният коментар илюстрира невежеството, което цари сред потребителите на електроенергия в България.

  ЕРП означава „електроразпределително предприятие“. ЕРП не произвеждат ток… и никога не са произвеждали. Токът се произвежда от АЕЦ, ВЕЦ, ТЕЦ, ВЕИ. ЕРП купуват тока от производителите и го препродават на крайните потребители. Те печелят само и единствено от услугата „доставка“. При ЕРП има доста проблеми, това е всеизвестно, но ценообразуването не е един от тях. Формулата за изчисляване на цената на тока се определя от ДКЕВР.
  ДКЕВР по дефиниция е независим орган. По дефиниция.
  И така нататък, и така нататък. Жалко е, че хората живеят с такива погрешни представи по толкова важен въпрос като потреблението на енергия.

 38. Не съм физик, не съм и математик, НО дори и само за ориентир тази статия ми харесва и ми е полезна. Ако се чудите защо – отговорът е лесен. По-добре да ми хартисат пари от колкото да не ми стигнат :) За това изказвам огромно благодаря на авторката без значение дали статията и е на 100%,50% или 10% вярна с реалната консумация на уретите :)

 39. Комплименти!
  Беше ми много полезно.
  Оня физикът като е такъв умник, да ходи на Олимпиади.
  Лесно, разбираемо за лаици като мен.
  Благодаря!

Leave a Comment