Купуване на акции чрез онлайн платформа – да или не?

platformДнес ще направя кратък коментар относно купуването на акции чрез онлайн платформа. Поводът е дискусията под материала Детски спестовен влог – да или не?, където препоръчах купуването на акции на български банки като леснодостъпни и сравнително евтини активи.

Ето моят коментар:

[Депозитите] са инструмент за СЪХРАНЕНИЕ, не и за печалба. Купуването на активи обаче пък има своите минуси: –не се знае кое е актив и кое – не. Тоест, не може да се каже със сигурност коя инвестиция ще донесе печалба. –активите имат разходи по придобиването. –активите като цяло са скъпи. Тоест, за да инвестираш, трябва да имаш повечко пари накуп. Предполагам, че тези три неща са спирачка за голяма част от хората. НО, една идея за леснодостъпни и сравнително евтини активи – акции на български банки. Можеш да си ги купиш от самата банка – просто влизаш и казваш “Искам да си купя от вашите акции”. Пак има такси при покупката (обикновено са процент + твърда такса) и затова е добре да се купят по-наедро. Единственият проблем тук е, че не се знае дали ще има кой да ти ги купи точно когато решиш да ги продаваш :)

 

Аз например преди няколко години си купих акции на ЦКБ. За целта отидох в банката и казах “Искам да си купя акции на ЦКБ”. По онова време нямаше как да ползвам онлайн платформа за купуване на акции, без да отида НА МЯСТО в офиса на инвестиционния посредник (т.е. брокерската фирма), за да сключим договор за посредничество. Това ходене на място обаче беше голям проблем, понеже в нашия град нямаше брокерска фирма, а най-близката беше в град на 2 часа път. И си казах – дето ще давам пари за път, и ще губя време да ходя до брокера, по-добре просто да ида в банката. (Разбира се, в банката можете да си купите и други акции, не само на самата банка.)

 

Днес, за да ползвате онлайн платформа за търговия с български* акции, отново е необходимо да имате сключен договор с инвестиционен посредник (брокерска фирма), но това сключване на договор вече може да стане и дистанционно. Различните брокери предлагат различни варианти – изпращане на документи по куриер, с електронен подпис, със заверка на нотариус и други. По този начин отпада неудобството от ходене на място до брокера, което си е наистина голямо неудобство ако във вашия град няма брокерска фирма.

*търгувани на БФБ – българска фондова борса

 

Предимство на онлайн платформата за операции с акции, търгувани на БФБ, са по-ниските комисионни. Те са обикновено между 0.4-0.6% (но минимум 2лв), докато при банките са между 0.8-2.00% (но минимум 4лв, а често 10лв). Условията варират в зависимост от стойността на сделката. Другото предимство на онлайн платформите е удобството да ги ползвате от всеки компютър.

 

 

И така, кой вариант за покупка на акции е по-изгоден – онлайн платформа или на място в банката?

 

Ако смятате да правите често и повече операции с акции, тогава по-изгодно би било да сключите договор с брокерска фирма и да ползвате тяхната онлайн платформа. Ако обаче искате да си купите акции еднократно и с дългосрочна инвестиционна цел (т.е. смятате да ги държите поне една година или повече), и особено ако във вашия град няма брокерска фирма, тогава по-лесно би било да си купите акции като отидете на място в банката. Ще стане по-бързо и ще ви излезе по-евтино, защото по този начин си спестявате разходите за куриер и/ли нотариус, както и времето по оформяне на документите и регистрацията ви като потребител на платформата.

 

Особено пък ако решите да ползвате банка, на която вече сте клиент, ще спестите още време и такси по откриване и захранване на “инвестиционна” сметка (т.е. разплащателната сметка, от която ще се взимат парите за операциите). Също така при покупката през банка си спестявате необходимостта от регистрация за онлайн платформа и това да се учите да работите с нея. Нещо, което може би за по-възрастните ще е предимство. :)

 

ВНИМАНИЕ! Имайте предвид, че всичко написано дотук се отнася за покупка само на български акции, търгувани на БФБ. За акции на чуждестранни компании и за онлайн търговия с чуждестранни акции (по-точно ДЗР), вижте следните материали:
1. Как да си купя акции (съвети за начинаещи инвеститори)
2. Истината за онлайн търговия с акции (ДЗР)
3. Къде (в какво) да инвестирам 5000лв?

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

29 thoughts on “Купуване на акции чрез онлайн платформа – да или не?”

 1. Аз бих задал един въпрос към останалите читатели: Притежавате ли акции и ако не, каква е причината за това? Дали причината е техническа, т.е. не знаете как да си закупите акции или не знаете как може да инвестирате в този инструмент?

 2. Привет, Рая,

  много ми е приятно да чета постовете ти, пишеш по важните теми, за които трябва да се говори, а в допълнение пишеш и много увлекатилно.

  Ще си позволя един малък коментар по твоя текст за максимална коректност на текста – написала си “По онова време нямаше как да ползвам онлайн платформа за купуване на акции, без да отида НА МЯСТО в офиса на инвестиционния посредник (т.е. брокерската фирма)… Това ходене на място обаче беше голям проблем, понеже в нашия град нямаше брокерска фирма, а най-близката беше в град на 2 часа път.” В тази връзка искам да вметна, че търгуваните на БФБ акции се купуват и продават само през инвестиционен посредник и фактът, че си купила борсово търгуваните акции на ЦКБ през самата банка, е поради причината, че в рамките на лиценза на ЦКБ за извършване на дейност като банка се включва също и лиценз за инвестиционен посредник. По същият начин са и всички (или почти всички) други български банки – те действат като инвестиционни посредници по силата на лицензите си, така че в офисите на банките могат да се сключат сделки с борсово търгувани акции, а същевременно много от банките предоставят като услуга и възможността клиентът, след като е станал клиент на банката в качеството й на инвестиционен посредник, да търгува сам на БФБ през онлайн платформата COBOS. Така че във всеки град, където има банков офис, на практика има инвестиционен посредник. Големият въпрос за мен е дали в малките градчета в офисите на банките служителите, като чуят за акции, няма да отпратят клиента, защото това не е от най-стандартните банкови операции като напр. внасяне/теглене на средства и им се вижда сложно. Така като гледам, Комисията по финансов надзор от много отдавна не си е осъвременявала списъка с действащите инвестиционни посредници, но въпреки всичко като ориентир може на някой да му е полезен линкът към списъка, качен на сайта на КФН: http://www.fsc.bg/Investicionni-posrednici-bg-341 .

  И разбира се вариантите за дистанционно сключване на договори с посредник, които се въведоха през 2011 г. и които си описала в поста си, са голямо удобство, в случай че предпочитаният инвестиционен посредник няма офис в града, където живее потенциалният му клиент.

  На въпроса на Стойне – не инвестирам в акции, защото не съм сигурна дали мога да направя правилна оценка на компаниите-емитенти, на ликвидността на акциите в дългосрочен план, а и като инвеститор съм с нагласа за активи с по-ниско ниво на риск и с гарантирана (макар и по-малка) доходност. Самият процес по инвестиране на БФБ ми е известен и не ми създава затруднения.

  Поздрави и продължавай да радваш читателите с интересни постове като този!

 3. Здравейте, отговор към Стойне Василев: не притежавам акции, защото не зная как може да се инвестира в този инструмент, естествено и как да ги купя.

 4. Аз лично не притежавам акции към момента, тъй като свободните парични ресурси влагам в далеч по-сигурни финансови инструменти и активи. Когато имам още излишни пари може би бих инвестирал. Техническите причини не могат да са спънка- всеки средно интелигентен човек може да се поинтересува как става. Но да допуснем,че имам пари и знам как- веднага възниква въпроса коя компания/и да избера, колко и кога да купя, кога да задържа и кога да продам??!
  Тоест би ме спряло,че нямам познания и опит да бъда ДЪЛГОСРОЧНО успешен в тази сфера.

 5. Здравей Сава,

  Да, действително има различни начини да купиш акции. Аз лично бих купила акции САМО с дългосрочна цел, тоест не бих се занимавала в хазартното купи днес-продай утре… Някои хора успяват да спечелят пари с “бързооборотна търговия” с акции, но според мен това е въпрос повече на късмет, отколкото на някакви познания. Ако някой успее 5 години поред да е все на печалба, тогава ще го призная :)

  Когато аз си купих акции на ЦКБ, не съм се задълбочавала много да анализирам какво е положението. Идеята ми беше, че те са голяма банка, и предполагам ще се развиват и занапред. Не ми се вярва скоро да чуем за фалит на българска банка. Тоест, рискът според мен беше относително малък. Само съжалявам, че не си купих и на ПИБ :)

 6. @Камена – Благодаря ти много! :)

  Да, така е – почти всички банки са лицензирани инвестиционни посредници и предлагат услугата закупуване на акции (и ДЦК, и облигации, и др.). Има го и моментът с объркването от страна на служителите на банката – в моя случай звъннаха няколко телефона да разберат как точно да процедират и кое колко струва :)) Но пак си свърших работата и си спестих доста време и пари. Дори и сега, ако си харесам акции на някоя банка (аз все по банки си падам :)), пак ще процедирам по същия начин. Вече ако си харесам акции на повече банки или предприятия, тогава мога да помисля за онлайн варианта.

 7. Добро утро на всички!
  Добра вметка на Камена. Вярно е че и банките са посредници, въпреки че не инвестират в разработването на добри платформи.
  Мила Рая иска ми се да опишеш как става това. Ти си човек който не е купувал през платформа и би било интересно за читателите ти да разберат колко е достъпно.
  Бат Стойне(адаш) 60% от семейните спестявания са в акции на БФБ и международни компании. Сега поспрях малко че много се вдигнаха цените, но тази корекция от последните дни ще ме накара да развържа пак кесията. Вече нямаш форум на сайта?(а едно време бях първия писал в темата ти за акции ;))
  Банките са малко опасен актив за инвестиция, особенно в светлината на последните събития в БГ. Аз бих се интересувал и от мажоритарния собственик на компанията, дали е коректен, пука ли му за цената на акцията, споделя ли печалбата с малките акционери(дивидент) или е взел едни пари в бума на 2007година от инвеститорите на БФБ и сега не му дреме за тях. Ето ЦКБ е банката на една доста сенчеста групировка от Варна, която никога не е давала дивидент и е заявявала че не възнамерява да дава. Не знам ако се случи нещо с тримата босове на тим, какво би станало с банката. Също така 7 години не направиха нищо за да подкрепят цената на акцията(обратно изкупуване например) и от 12лв я оставиха вече седма година да стои около 1лев, т.е. ако някой преди 7години(мисля достатъчно дългосрочно) бе купил 100 акции за 1200лв, сега ако му се наложи да осребри инвестицията си би имал 100лв.
  Така че умната!!!

 8. Благодаря ви за отговорите на моя въпрос. Исках да разбера каква е причината много хора да се интересуват от покупката на акции, но да не го правят. В момента подготвям едно ръководство за инвестиране в акции и съвсем скоро ще може да го изтеглите безплатно от сайта ми.

  @Dangerous – адаш, форумът го спрях, защото беше доста замрял след първоначалните обсъждания. Ще помисля и може пак да пусна такова място, на което всеки да си изкаже мнението. Напълно съм съгласен за “банковите” акции, а и не само. Наистина, капиталовия пазар започна малко да се съживява след 2008 година, но хората все още не са наясно какво може да се прави на него. Чувам неща за “евтини” акции, нискък риск и т.н. Това е и причината над 80% от финансовите акитиви на българите да са в банкови депозити и само 2% да инвестират пряко на борсата. Това няма да ни направи по-богати. Най-много, инфлацията бавно да изяде тези над 40 милиарда лева в банките. Някое неразумно правителство може да го направи и по-бързо. Тази седмица, най-малко двайсетина човека ме питаха дали да си теглят депозитите от КТБ и дали ще фалира. Аз им дадох проста математика: Депозити в КТБ – 6.5 милиарда лева (повечето са фирмени, които не са гарантирани, има и над 196,000 лева), а средствата във фонда за гарантиране на влоговете са под 3 милиарда лева. Гаранция, гаранция, колко да е гаранция? Също им казах, че рискът се е повишил чувствително за техните 7-8% доходност.

  Ако се върнем на инвестирането, в богатите страни, които стават още по-богати, разпределението на финансовите активи е по равно между акции, взаимни и пенсионнни фондове и депозити.

 9. Ех тези ТИМаджии, какво ще ги правим :) Аз пък купих евтино, около 1.40лв май беше, по едно време ги гледах по 1.80 ако не се лъжа, сега са около 1.20 май. Но това не ме притсснява, в близките 20 години няма да ги тегля ;) а пък до след 20 г. много вода ще изтече :)

  Относно предложението ти да пиша за банките като инвестиционни посредници – не смятам, че ще има интерес, това са технически подробности.

 10. Е! Че то коя компания е 100% сигурна? Риск винаги има.

 11. Няма нищо сигурно на този свят. От това се издържат застрахователите. Колкото повече информация имаме и колкото сме по-грамотни финансово, толкова риска за нас е по-малък.

 12. Днес публикувах едно напълно безплатно ръоводство инвестиране в акции, ако сте начинаещ – събрано на едно място с много съвети, примери и снимки http://smartmoney.bg/kak-da-investirame-v-akcii-pulno-rukovodstvo-za-nachinaeshti

  Ще се радвам, ако споделите вашите мнения и допълнения, за да стане още по-пълно и полезно. Благодаря ви.

 13. Здравей Рая,и друг път съм задавал въпросчета в сайта ти,най лошото е че няма с кой да си говоря за инвестиции в акции,няма и някакъв форум където да се обсъжда това.в инвестор.бг има някакъв форум само че нищо не им разбирам-там май обсъждат само онлайн търговията.
  В последната година обмислям да купя акции,първо си мислех за 3-4 000лв но там каквато и да е доходноста май няма да забогатея.Така че последно реших да продам апартамент които не ползвам/взимам наем от там/дохода от наем е 5% на год./цената му би трябвало да е 80000-90000лв. обикновен човек съм които получава заплата около 800лв./да не помислиш че съм богат/
  ще съм ти благодарен ако си кажеш мнението,ти обикновенно оглеждаш един въпрос от всички страни,аз може би изпускам нещо?
  какви са рисковете освен-1 недобросъвестен брокер,2 фалит на инвест посредник,3 фалит на компанията чиито акции съм купил

 14. Като говорим за инвестиционни посредници: Установено е,че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги,чрез която на 27-28 юни 2014г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения…….И ТАКА НАТАТЪК…Преписано от сайта frognews ,новината е от днес.

 15. @gordon gekko,

  Първата ми мисъл е – ако си “обикновен човек с 800лв заплата”, НЕ СИ ГОТОВ да инвестираш сума от порядъка на осемдесет хиляди лева!

  Втората ми мисъл е че “акции… ако инвестирам само 3-4000лв няма да забогатея” – недей да търсиш бързи пари. Използвай тази сума от 3-4000 лева, и се учи с нея. Или като искаш добави още малко да ги закръглиш до 10 хиляди.

  Третата ми мисъл е – не знам къде е този апартамент и какъв е, но щом са ти малко 5% годишна доходност от него, няма ли начин да я повишиш? Например да го ремонтираш, да потърсиш друга категория наематели?

  Ако все пак решиш да продадеш този апартамент, не инвестирай всичките си пари в акции. Раздели ги. Една част като искаш нека да е в акции, но за другите помисли за нещо друго.

  Не разваляй лекомислено нещо добро от суета към по-доброто, да не попаднеш на по-лошо :)

 16. Хайде и аз да отговорря на г-н Геко.
  1. Инвестора с форумците си е ОК – много можеш да научиш, само питай
  2. 80 000 дообра сума, аз бих купил 8 компании с по 10 000 – така намаляваш риска ако някоя от тях фалира
  3. Забрави обаче парите поне за 3-4години(ако наистина искаш да направиш пари)
  4. При фалит на ИП не си застрашшен. Застрашен е кеша ти ако е над 40 000 – тогава не е гарантиран от фонда за компенсиране, иначе за акциите не се бой – те се съхраняват в Централен Депозитар и посредника не ги бърка!
  Поздрави!

 17. Тони, това, което си го писал за фонда за гарантиране на влоговете не е коректно. Банката, дори и да фалира, а тя не е!!! има активи за около 7 млрд лв. т.е при наложителното по-бързо продаване ще са да кажем около 5 млрд. Те също биха се използвали за погасяване на задължения към вложителите. Освен това , ако парите във Фонда за гарантиране не стигнат, държавата застава зад него и осигурява допълнителни средства.
  А като говорим за акции, една лоша година може да ви убие доходността за 10 години напред. Не трябва да се отричат нито депозитите, нито акциите, те са с различно предназначение и имат различна целева група

 18. Dude, виж какво пише под определението за “фалит” или “банкрут” :) Също така, активи за 7 милиарда може да струват и 3 милиарда. Как и за колко време се продава дружество като Виваком, например? Ето това изкривява пазара – вместо да се покрият само депозитите на граждани до 196,000 лева, ще спасяваме всички, включително и на фирми с милиони левове депозити. Те как да гледат риска следващия път? Аз не отричам нищо, просто казвам, че има различни възможности :)

 19. Dude – “Не трябва да се отричат нито депозитите, нито акциите, те са с различно предназначение и имат различна целева група.”

  ДА.

 20. Здравейте може ли някой да ме опъти към онлайн платформа за акции и ако може да ми даде малко информация има ли някакви ограничения към минимални влагания и така нататък,дали мога да си взема дългосрочно акции?
  Моля ви да ми пишете на имейл:maxuel12345@gmail.com имам още много въпроси.

 21. Мето, приятелю в БГ или навън искаш да инвестираш
  за България ти препоръчвам Бенчмарк, Елана и Карол – отваряш им сайтовете и четеш.
  Същите имат и платформи(други) за международни акции, но там таксите са доста.
  Взимаш си дългосрочно акции и няма да се плашиш – питай какво те интересува и задължително се регистрирай във форума на инвестор.бг – уникално място където ще научиш много!
  Поздрави!

 22. Здравей Рая,понеже знам че разбираш от всичко,освен това и цената на петрола падна…се запитах дали всичко което пада се вдига…?Относно търговията със суровини попаднах на статия в сайта Капитал от някакъв дилър на Елана.В статията се казва че освен дог.за разлика и фючърсните контракти-” петрол може да се търгува и чрез борсови търгувани фондове,или на английски ЕTF.Това са фондове,които отразяват цената на даден актив или представянето на определени индекси и компании.Специфичното е, че те се търгуват като акции на борсите,т.е.може да се купуват и продават като акции.”
  Но все пак не ми е ясно как точно се търгува с петрол,злато,никел….?а и с индекси..?

 23. Здравей Gordon Gekko,

  Далеч не разбирам от всичко :) Опитвам се някои неща да обясня, къде успешно, къде не.

  ETF-ите приличат на индексни фондове по това, че те следят даден индекс и купуват акциите, включени в него. За разлика от обикновения инвестиционен фонд, дяловете на един ЕТФ могат да се търгуват на борсата. По принцип при инвестиционните фондове от затворен тип (където броя дялове не се променя) също може да се търгува с дялове и да се прави спекулативна търговия, но не на борсата.

  Другата основна разлика между ЕТФ и обикновените фондове е, че при обикновените фондове когато продадеш дяловете си обратно на фонда, получаваш пари; при ЕТФ получаваш самите акции, в които ЕТФа е инвестирал. Поне това е, което знам на теория, на практика опит с ЕТФ нямам.

  С петрол се търгува на специални борси за петрол, а с метали на специални борси за метали (такава е например London Metal Exchange).

  С индекси няма как да се търгува директно, тъй като индексът по същество е една формула – той не е акция, не е ценна книга. Има обаче фондове, които инвестират в акциите, които следи въпросният индекс (индексни фондове). Може да има и такива инвестиционни дружества. Това е начинът да търгуваш с индекси.

  Явно доста си се заел да четеш във финансовата материя :) Но безплатна и ясна информация в интернет в общи линии много трудно ще намериш, особено пък на сайтовете на българските брокери. Аз съм с много лошо мнение за тях. Повечето пъти нещата са недообяснени или се подхвърлят във въздуха някакви понятия, които може би и авторът може да си обясни на себе си само частично.

  Ако някой не може да ти обясни даден въпрос така, че и пет-годишно дете да го разбере, най-вероятно този някой не знае за какво говори. Или другият вариант е нарочно да не иска ти да го разбереш. И в двата случая не е в твой интерес ;)

 24. Има едни хора анализатори се наричат,те знаят какво защо и как се случва,аз колкото и да мисля нищо не мога да преценя.Сега -за петрола,това са игри на американците които контролират природните ресурси на голяма част от света,и в момента правят дъмпинг на руснаците.Как ще завърши всичко…..един господ знае.Бях слушал някои да обяснява по радиото че проблемите с кризата от 2008г. не са се решили, просто са замазани и все още се дължът огромни заеми.
  Ти Рая защо си с лошо мнение за българските брокери,накои се е опитал да ти говори глупости,а ти си била по информирана от него….или бъркам?

 25. Защото като цяло се опитват да създават илюзията, че нашият пазар на акции е едва ли не като американския по филмите.

  Не, не че съм била по-информирана, ами като задам прост и ясен въпрос получавам сложен и мъгляв отговор. Все пак като става дума за пари, особено за мойте :) трябва да съм сигурна, че разбирам за какво иде реч.

 26. Беше ми казала преди време че трябва практика,а не само теория,и така тази седмица ходих до два ИП.Искам да ти разкажа и да ти задам няколко въпроса.Първо избрах ги на случаен принцип,защото не знам кои са сериозните и надеждни ИП с опит.Първо бях в Карол,те са доколкото разбрах представители на Интерактив Брокърс.Комисионните им за покупкопродажба на акции/международни/ са 1цент на акция,но не по малко от 2долара.Минимална сума за отваряне на сметка 5000 долара.Аз нямах 5000 долара затова им благодарих и си тръгнах.След това бях в Елана,там комисинните са 2цента на акция,но не по малко от 12 евро.Минимална сума 100 долара,така че реших да сключа договор.Човека с който говорих ми обясни че реалното закупуване на чужди акции става или по телефона или чрез интернет платформата им.Попитах каква е разликата,той ми каза че ако дам поръчка по тел. просто те ще натиснат клавиша вместо мен и за 3 секунди ставам собственик.А потвърждението е че виждам на екрана на платформата как в сметката ми стоят акциите.Аз си мислех че е доста по сложно?
  На другия ден след като се прибрах инсталирах платформата,и звъннах по телефона за да ми помогнат да си купя акции на adidas.По телефона ми обясниха как да го направя през платформата.Момичето с което говорих ме посъветва да видя цената на акция в сайта cnbc.com,там цената беше 63.16.Аз я купих през платформата в този момент на 63.31-тоест вече бях на загуба,след около половин час пак проверих цената в cnbc.com беше се качила на 63.30 т.е. беше поскъпнала с 14 цента,но аз все още бях на загуба с 1 цент.Викам си какво да издребнявам нали ще ги държа дългосрочно?
  Може би съм малко подробен,обаче търгувам за прв път и исках да съм по спокоен че това е правилния начин?

 27. @GordonGekko

  Аз лично не съм използвала онлайн платформа, така че не мога да кажа нищо. Дори се изненадвам, че вече е възможно да се закупят реални чуждестранни акции през платформа, което е супер. (Предполагам обаче, че не всеки посредник го предлага.)

  Само искам да ти кажа като си смяташ печалбата и загубата да имаш предвид не само промените в цената, но все пак и таксите по сделката.

 28. И на мен ми е малко странно че ги купувам онлайн,доколкото разбрах и в Карол е по същия начин.Ако някой друг търгува с чужди акции ,ще съм му благодарен да ми каже при кой брокер е и как го прави.
  Аз тия дни ще звънна и при други ИП за да видя как е при тях.

Leave a Comment