Лични финанси и лични избори

Всеки сам гради бъдещето си, но на много хора им е трудно понякога да видят връзката между ежедневните дребни избори и “далечното” бъдеще след 10-20-30 години.

Радвам се да видя, че все повече млади хора – студенти и ученици – обръщат внимание на управлението на личните финанси и се замислят откъде идват парите. Не просто “тати работи и взима заплата”, но също – какво точно работи тати, къде, какви часове. Кое дава възможност на мама да работи в офис с климатик и да пътува в чужбина.

Още: Бедно семейство, психология, и проблеми с парите

Добрата работа е добра не само в пари. Тя може да е добра и откъм контакти, възможност за лично пространство, себеизява, добра среда от интелигентни хора.

Разбира се, всяко хубаво нещо си има цена, и тази цена се плаща чрез изборите, които правим всеки ден.

ИМАТЕ ИЗБОР: ДА СПЕСТЯВАТЕ

У нас желанието да си пестелив сякаш все още носи някаква стигма, някакво неудобство, сякаш е нещо срамно да попиташ кой е най-евтиния продукт или кой е най-изгодния мобилен план. (Може би това е така, защото у нас част от хората с пари харчат демонстративно и държат да го афишират.)

Моята шефка от Америка обаче цепеше стотинката на две. Не обичаше да плаща повече от необходимото и се бореше за всеки долар. Например, винаги питаше дали има безплатна доставка за бинес-клиенти. Следеше промоциите в местния магазин, защото от там зареждаше консумативи и хранителни продукти за ресторанта. Пазеше опаковките на електрическите крушки и си търсеше гаранцията, ако някоя изгори преждевременно.

Друг пример: когато напускахме квартирата в Англия, започнах да разпродавам всичко възможно – от шкафове и столове до детски играчки и кошари. Няма да ви казвам колко пъти пред нас спираха джипове 2018-та или 2019-та година, за да си вземат шкаф на ИКЕА за 15 паунда или бебешка кошарка за 20 паунда. Тези хора можеха спокойно да си позволят нов шкаф или нова кошарка, но бяха избрали да не дават излишни пари.

Дребните избори – и резултатите от тези избори – се натрупват ден след ден и постепенно започват да дават отражение във вашите лични финанси. Освен това, полезните навици се усилват един друг и се получава синергичният ефект 1+1=3, тоест, крайният резултат е повече от сумата на положените усилия. Ако днес човекът с джипа си е купил евтин шкаф от мен, вероятно утре няма да зареди от случайна бензиностанция, а от някоя с изгодни цени. И вероятно ще има и карта за точки. :)

ИМАТЕ ИЗБОР: ДА УЧИТЕ

Има значение как се представяте в средното училище, както и в университета. Тези години са най-полезни, тъй като имате много свободно време и почти никакви ангажименти. Можете да експериментирате с различни сфери – отдават ли ви се езиците? Влече ли ви програмирането? Ще ви допадне ли да карате камион? С какви хора обичате да общувате, в кои среди можете да влезете?

Още: Как пилея 20-те си години

Но, разбира се, освен формалното обучение можете и сами да се научите на нещо. Можете да инвестирате време и/ли пари в специализиран курс, който да ви е от полза в работата. Или просто да отделяте по 15 минути на ден и да се запознаете по-обстойно с дейността на фирмата, в която работите – имам предвид цялостната дейност, а не само вашата конкретна част.

Например, на последната си работа имах възможност да уча много. Не само аз, всички от екипа, но не всеки го правеше. Един ден седнах да видя снимки на различните видове UPS-и, които предлагахме – исках да имам по-реална представа. Попитах нашия мениджър дали може някой ден да отида на място с инженера и да видя как протича визитата на място (така и не можах, понеже бях бременна). Когато един колега не можа да присъства на курса по Ексел, аз се възползвах от предложението да отида на негово място.

Когато консултанта по софтуера говореше с някой друг за планираните изменения и нововъведения, аз слушах. (Разговорът не беше поверителен.) Когато моят мениджър обсъждаше със супервайзора в кои сфери ще търсим подобрение, аз слушах. Слушах преди да дойде време да го съобщят официално на останалите и тогава знаех какви са мотивите за промените.

Дали тези мои дребни избори са имали действително отражение върху личните ми финанси?

Още: Допълнителна работа: повече пари и възможности

Не, не е като да са ми вдигнали заплатата след някоя добра идея или защото съм проявила инициатива да разуча що е то UPS  и как действа. Но пък помага да можеш повече. Да си по-бърз. Да разбираш по-добре голямата организация и мотивите на хората в нея. Да забелязваш слабите точки и (понякога) да предлагаш решения, които (понякога) може и да се приемат.

Иначе заплатата са ми я вдигали няколко пъти, пускали са ме по-рано от работа, не са ми правили проблем за болничен, изобщо – ползвах се с добро отношение към мен. И това СЕ отразява на личните финанси, било то в пари, било то във време, а времето си е пари.

ИМАТЕ ИЗБОР: ДА ИНВЕСТИРАТЕ 

Една от най-добрите инвестиции е да инвестирате в самите себе си и в своите умения, защото именно с тях ще изкарвате парите си цял живот. Нямам предвид хвърчащи, “кухи” дипломи и сертификати. А реални умения.

Естествено, за да инвестирате – било то в себе си, било то в традиционния смисъл на думата – трябва първо да имате пари и/ли време. А за да си ги осигурите, трябва първо да сте успели да спестите. А дали сте успели, това отново зависи от дребните избори, които сте правили във времето. Дали да гледате МТВ или Bloomberg. Дали да четете Cosmopolitan или финансова литература. Дали да пиете кафе с комшийката и да обсъждате Vip Brother, или да пиете кафе с другата комшийка и да обсъждате как върви цветарския й магазин.

Още: Финансова стабилност и лични финанси

Имате избор къде и как да инвестирате парите си. Дали да инвестирате в имоти, в земя, в облигации или фючърси? Дали изобщо да инвестирате, тъй като всяка инвестиция нераздрелно носи в себе си риск. Ще инвестирате ли в създаването на свой пасивен доход? Ще отделите ли време за създаването на поредица от 20 YouTube клипчета с определена тематика? Ще отделите ли пари за професионална камера и обработка?

Избори, избори, избори.

И накрая – ще успеете ли да съзрете конкурентните предимства, които са ви дадени поначало? Някои имат късмета да имат жилище в голям град. Други наследяват земя. Трети нямат нищо от това, но имат влиятелен чичо. Четвърти са много добри в създаването на контакти и приятелства.

Всеки ден правим малки избори.

Всеки ден тези избори определят бъдещето на вашите лични финанси.

Качеството на вашия живот.

И най-вече: дребните избори определят колко избор ще имате след време.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email! Потърсете kadebg във Фейсбук!

6 thoughts on “Лични финанси и лични избори”

 1. Силна статия ! :)
  Припознах се на доста места :)

  Много успехи Рая ! Статиите винаги са много интересни и поучителни

 2. @Васил – благодаря, много си мил 😊 Къде се припозна?

 3. @Рая Христова Припознах се в Блумбърг ТВ – това е единствената телевизия ,която гледам от вече над 5 г ( 30% БГ варианта и 70% английския вариант за да си подобрявам и английския ) . Не обичам разговорите от тип – общи приказки или така нареченото безсмислено чесане на езици .
  Също в това ,че пазарувам 90% втора употреба неща ,но страшно запазени (неразличими от нови на цени 15-20 % максимум от това ,което струват чисто нови ) Много се пазаря :)
  Водя си отчетност всеки ден на приходите и разходите .
  Също си пазя кутийките на лампите …хаха …дори наскоро върнах една лампа закупена от Кауфланд и ми върнаха парите за нея .
  Доста спестявам – може би 70% от приходите ми отиват за спестяване и после за инвестиции и книги ( на теми финанси ,икономика,бизнес,психология ,маркетинг) .Гледам на месец да чета поне по 4 книги . Гледам също много обучения от Youtube.
  Още един пример : Преди 3 месеца ми се повреди телефона и вместо да си закупя телефон ,както повечето в БГ за 300 до 900 лв (масово е такава сумата ) си поръчах телефон от Алиекспрес за 55$ ,който ми върши перфектна работа. Спестените пари ги заделих за инвестиции :) Всичко това са дребни избори,но са от огромно значение за бъдещето :)

 4. @Васил – ехааа, звучи чудесно! Ако проявяваш интерес да разкажеш повече – нека даваме гласност на добрите примери! – ще се радвам да ми пишеш на имейла ;)

 5. Много точно, обяснено.. браво на Рая запореден път.

  Всички малки стъпки и изборчета с времето дават и натрупват своя резултат, нещата потичат по друг начин и в друга посока.

 6. @kbd_err – благодаря, много мило! Натрупването в един момент става необратимо, това забравих да го напиша, а и може би заслужава отделна тема. 😉

Leave a Comment