Мъжете печелят повече от жените

РЕДАКЦИЯ: Поради проблем със сайта, долу е възстановена чернова на поста. Ще върна последния вариант възможно най-скоро… ако успея :(

Мислех да започна с някаква статистика, но то не е ли очевидно?

Ето все пак набързо от сайта на НСИ:

Заплати жени мъже статистика
Мъжете печелят повече от жените - до 4000лв годишно повече

По-скоро се питам: Защо? И дали това е несправедливо, или е обусловено по валидни причини?

ПРИРОДАТА

Мъжете:
1. Мъжете са по-силни физически.
2. Мислят повече рационално, отколкото емоционално. По-подредени са в мисленето.
3. Умеят да се концентрират добре върху една конкретна цел.
4. Имат вроден интерес към това кое как работи (затова са луди по техниката и обичат да човъркат по колите :)
5. Математическото, аналитично мислене им е вродено.

Жените:
1. ___________
2. Жените мислят повече емоционално, отколкото рационално. По-внимателни са към околните.
3. Умеят да вършат и следят няколко неща наведнъж, така че са добри координатори.
4. Имат вроден интерес към това как мислят хората (затова са луди по разговорите и психо-тестовете :)
5. Тактични са и са добри комуникатори.

ОБЩЕСТВОТО

Прието е, че мъжът трябва да е глава на семейството и да носи парите, да е по-силният. От жената се очаква главно да създава уюта в семейството и да върти къщата. Така че отношението ни към момчетата и момичетата е различно още откакто са малки.

Така например момченцата помагат в “мъжките” работи като боядисване, пренасяне, поправяне на колата, сменяне на брави и прочее. Момиченцата се въртят покрай майките си и се учат на “женските” работи като чистене, готвене, занимаване с малки деца.

Също така у момченцата нагласата е, че трябва да се оправят сами и да не молят за помощ. Обратно, у момиченцата е изгражда нагласата, че е съвсем редно да оставят някой да се грижи за тях. Така те, дори да са въоръжени с необходимия арсенал, нямат голям стимул да го използват.

А и после в живота “мъжките работи” за по-добре платени. С готвене и гледане на деца една жена не може да изкара толкова, колкото един мъж с работа като майстор или хамалин.

Вижте какво пише Фиби Дамрош в книгата си “Service Included”:

Мъжете печелят повече, илюстрира книгата "Service Included"
Мъжете печелят повече, илюстрира книгата "Service Included". Снимка: Google.
Като жена на поста главен сервитьор – голяма рядкост в този толкова езотеричен свят (…) Поздравявах феминисткото си Аз за пробива през стъкления покрив на изисканата кулинария. (…)Тъй като бях единствената жена, не можех да направя сравнение с други като мен, така че попитах единствената ни Метр-жена. При последната й работа мъжете понякога получавали до 700 долара на вечер, докато тя получавала най-много до 200.

Нейната теория беше, че когато един мъж дава пари на друг мъж, те потвърждават йерархията си. Докато мъжете дават пари поради неудобството от динамиката между господар и прислужник, те не изпитват никакво неудобство, когато биват обслужвани от жени.

За жената се предполага, че тя се наслаждава от прислужването, че тя по природа се грижи за другитеи никога не може да застраши йерархията. Тя ще има късмет, ако получи едно „благодаря“ или добра дума, казана пред шефа – а понякога дори и ощипване по задника, заради доброто обслужване.

*Откъсът е взет от librev.com . Впрочем имам книгата на английски на хартия, ако някой се интересува – пишете ми.

ЗАЩО МЪЖЕТЕ ПЕЧЕЛЯТ ПОВЕЧЕ ?

Първо, мъжете са по-пригодни за физически труд. Работа по строежи, хамалска работа, полска работа – това са сфери, в които жените няма как да се състезават.

Второ, мъжете могат да работят в по-тежки условия. На студено, на мокро, на кално, на горещо, на шумно, на запрашено. Аз поне не познавам много жени, които да работят в такива условия. Или които да искат.

Освен това често основните задължения в една работа могат да се вършат и от жена, но допълнителните – не. Например ако в един хранителен магазин продавачът седи само на касата, няма значение дали ще е мъж или жена. Но като дойде доставка и трябва да се разтоварва стока, една жена няма да може да се справи сама.

От друга страна, възможностите за работа не се изчерпват с физически труд и тежки условия.

В някои случаи жените определено имат предимство – детски учителки, секретарки, продавачки, промоутърки. Но пък една секретарка или учителка, както знаем, не взима колкото един строителен работник.

КВАЛИФИЦИРАНИЯ ТРУД

А как стои въпросът с квалифицирания труд? Зависи какво се разбира под “квалифициран”.

Ако гледаме висшето образование мога да предположа, че завършилите са поне поравно жени/мъже, дори може жените да са повече. Проверих в сайта на НСИ – оказах се права. От завършилите висше 60% са жени:

Висше образование жени-мъже
От висшистите 60% са жени

Предполагам обаче, че жените преобладават в сферата на икономиката, социологията, психологията, езиците; мъжете преобладават в сферата на точните науки. Които и следва да са по-добре платени.

Отделно го има въпроса, че на високи позиции в йерархията преобладават мъжете. Също нямам статистика за това, но защо ти е телескоп за нещо, което се вижда с просто око.

ДЕЦАТА

Прието е, че ролята на мъжа е да изкарва пари, а ролята на жената е да си гледа семейството.

Което – на мен поне – ми се вижда съвършено логично :)

Времето за бременност и майчинство обаче определено не са плюс за кариерата на жената.

Дори след майчинството, когато децата са на 6-7 годинки – ако някое се разболее или има нужда от нещо, не вярвам от училището да звъннат първо на таткото.

Ако искат, повечето жени сигурно ще намерят начин да съчетаят кариерата и деца… но май не всички го искат.  (Което е напълно разбираемо и няма нищо лошо – стига да не прикриват причината с “правя го за децата”.)

БИЗНЕСЪТ

По лични наблюдения повечето хора със собствен бизнес са мъже, и като цяло пак изкарват повече от жените. Тази статия на Весела Чернева-Янкова потвърждава моите наблюдения, макар че и там не става ясно откъде е статистиката:

Българският предприемач е предимно от мъжки пол – 60% на 40% в полза на мъжете, като относителния дял на жените се покачва.

Основните различия между мъжете и жените се отнасят до предмета на дейност – жената предприемач по-рядко се занимава с производство и по-често с търговия от мъжете, в сферата на услугите е налице относителен баланс.Жената предприемач доста по-често регистрира фирмата си като ЕТ (63% жени, 49% -мъже), свързано с по-ограничения мащаб на дейност, което се потвърждава от статистиката, сочеща, че средната „женска” фирма е по-малка от средната „мъжка” фирма.

Поради тази причина мъжете предприемачи по-често наемат външни хора.Жените предприемачи са подчертано по-предпазливи при поемането на бизнес риск.

ВЪПРОСЪТ ОСТАВА ОТВОРЕН

И така, дотук видяхме, че мъжете печелят повече от жените и в работата, и в бизнеса.

Тоест, явлението (мъжете печелят повече) е пред очите ни, но остава отворен въпроса ЗАЩО.

Не мога да приема, че е само заради физическите разлики – вече не сме в каменната ера.
Не мога да приема, че е само заради майчинството – има и “бащинство”.
Не мога да приема, че е само заради конспирация на работодателите срещу жените.

Тогава?

Според мен по-скоро отговорът се корени в натрупването на всички тези фактори наведнъж, и явлението не може да се обясни само с един от тях сам по себе си.

10 thoughts on “Мъжете печелят повече от жените”

 1. Основната причина според мен е, че мъжете са по-безскрупулни когато става въпрос за кариерата им – не се притесняват да преговарят за заплата, условия, да изнудват ако трябва шефа си когато смятат, че го заслужават. Тук тактичността и склонността към съпричастност на жените им играе лоша шега в повечето случаи.
  Друга често срещана причина е, че са малко мъжете, които могат да понесат жена им да печели повече от тях, та много често жените се ограничават в кариерата, за да има мир в семейството.

 2. Дени, съгласна съм с целия ти коментар. Включително фактора “наранено мъжко его” го има, когато жената печели повече. Не знам дали жените умишлено се ограничават в кариерата заради това, може да има и такива случаи.

 3. Според мен в момента изобщо не може да се направи статистика и съпоставка между заплатите, тъй като огромен процент от хората се осигуряват на минимални заплати и получават реалната си заплата “под масата”, включително и аз.
  Относно коментара за мъжкото его – не съм чул някоя жена да откаже повишение, защото така ще взима повече от съпруга си :) Друг е въпросът, дали ако стане това (аз не виждам нищо лошо, между другото) мъжът няма да се мотивира допълнително за увеличаване на собственото си възнаграждение.
  Спорно е и дали на високи позиции в йерархията преобладават мъжете, по-ското нещата са разделени по “области”, в смисъл – някъде мъжете, някъде жените. Дори и мъжете да са повече, не вярвам да е повече от 60 на 40 процента.

 4. @Насо – според мен повече от 60/40 :) Като пак казвам, въпросът ми е ЗАЩО се получава така, а не някакъв фанатичен феминизъм ;)

 5. Когато мъж и жена се занимават със собствен кклиентски ориентиран бизнес (адвокати, нотариуси, лекари, зъболекари, зъботехници, одитори и т.н.), те печелят на практика еднакво. Разликата започва, когата става дума за заплата. Да, средната заплата на жените е по-ниска и те са малцинство на високите позиции. Защо обаче?

  И тук ще ви предложа една интересна аналогия с отбраната. По света има министри на отбраната жени. Няма обаче нито една жена, началник на генералния щаб. В Министерството на отбраната има доста жени. В Генералния щаб – почти нито една. А каква е разликата?

  Министерството на отбраната осъществява политически и финансов контрол върху армията. То “управлява” в мирно време като е по-скоро лицето на армията пред обществото.

  А Генералният щаб управлява, ако недай боже започне война. Там са професионалистите. Там се смята как да бъде постигнат резултат, а не дали този резултат ще се хареса на всички (във всяко общество има определен процент хора, несъгласни с каквото и да било).

  Проектираме горното върху полето на бизнеса. Държавните учреждения са много по-малко резултатоориентирани и доста повече политизирани. Там жените са далеч повече.

  Частният бизнес води война с конкуренцията и говори за социална отговорност само под формата на пиар. Известни наши борци за не знам каква си социална отговорност са скрити собственици на заводи, в които на работниците им се такова таковато. Пиар, нищо повече. Малко като случая с фабриката на Фридрих Енгелс, която го хранела (и Маркс също) и в която те – кой знае защо – не пожелали да намалят хищническата печалба на капиталиста.

  А защо по принцип мъжът води война по-добре, май няма смисъл на ообяснявам – спомнете си кой милиони години е гонил мамутите и кой е пазил пещерата. И двете са еднакво важни за оцеляването на рода, но залагат в гените различни умения. Така че тези, които апелират за насилствено вкарване на жени в Бордовете на директорите (държавните, естествено, което само потвърждава теорията ми), вървят свещу природата и това винаги завършва по един и същи начин. Вземете на Норвегия природните богатства и феминистките след три месеца ще паднат от власт. Бих казал, понеже не са креативни – това не е да си боядисаш косата розова, а да умееш да организираш създаването на блага. А те, феминистките, никак не го умеят – могат само да ги разпределят, основно – към себе си. Това силно ги сродява с комунистите и не случайно навсякъде по света те – феминистките и комунистите – са най-верните съюзници.

 6. Пълна глупост е употребата на Маркс в тоя контекст!

 7. Провеждала съм доста интервюта, и моите наблюдение са: мъжете чисто и просто искат повече. Настояват за по-висока заплата, дори и да не я заслужават. И са по-склонни да рискуват, в сравнение с жените. А колкото до логичното мислене, то е качество, което се развива. Аз лично не абсолютизирам разликата между половете. Всред представителите и на двата пола има логично и нелогично мислещи. Има и още един важен фактор. В пресата съм го срещала като “феминизация на професиите с ниско заплащане”. Т.е. традиционните за жените професии като учителка, медицинска сестра (можете и сами да допълните списък) са с ниско заплащане.

 8. Здравей, Весела, и добре дошла в коментарите :)

  Ако мъжете искат повече, то е защото са по-склонни да рискуват, от една страна (т.е. не ги притеснява рискът да не получат работата), и защото наистина МОГАТ да получат повече (официалните данни го доказват).

  По принцип първата стъпка към това да имаш нещо е да го поискаш – докато бебето не каже “Аааа!”, майката няма да се сети да го нахрани ;)

  Също така, колко пари изкарват е фактор, който много силно се влияе на самочувствието на мъжете. При жените като гледам няма такава връзка. Ако те изкарват малко, се чувстват нещастни – като всеки човек – но не мисля, че това би било удар по самочувствието им.

 9. Скъпа Рая,

  Аз отдавна чета блога ти, но тази статия не я бях прочел, сега да ти кажа – за главата на семейството :)

  Главата на семейството( мъжът) обикновено е закачена за шията на семейството (жената) и накъдето се завърти шията, натам гледа и главата :):):)

  Така че в семейните отношения мисля, че двамата партньори са сравнително доста равнопоставени, а за паричните взаимоотношения между тях и брачните договори се надявам да е отделна тема, както обещах!
  Поздрави,

 10. Колко са равнопоставени в семейните отношения е свързано с това кой колко изкарва, съответно колко допринася за семейния бюжет. Проверено на практика. :)

Leave a Comment