Мога ли сам да си регистрирам фирма?

Когато стартирахме нашия бизнес през 2009 ( “Искам собствен бизнес!” ), сами направихме регистрацията на фирмата. В началото съдружникът ми беше против, но в крайна сметка се отказа от мераците си да плащаме 300-500лв на консултанти, които да ни регистрират :)

Едно регистриране на фирма изобщо не е толкова сложно – само изглежда така, понеже човек не знае къде да търси нужната му информация. Затова сега ще започнем полека от А и Бе и ще видите, че можете да се справите сами.

ОТПРАВНА ТОЧКА

http://brra.bg – сайт на Търговския регистър

При регистрация на фирма основната ви отправна точка е сайта на Търговския регистър – brra.bg . Разгледайте го добре! Тук е събрана на практика цялата информация за това как сами да създадете фирма и да направите регистрацията:


 • Вписвания, обявявания, заличавания
 • Как да регистрирате фирма
 • Бланки, формуляри и заявления
 • Актуална нормативна уредба (!)

Хубавото е, че можете да разгледате всички документи по регистрацията на конкретна фирма (ако знаете нейното точно име или ЕИК) и да се водите по тях. Това става оттук:

Можете да видите какви документи са приложени, как е оформен основният документ* (напр. дружествен договор), какви допълнителни декларации ще са нужни.

*Основният документ се нарича по различен начин ако фирмата е ЕТ, ООД, АД и т.н. Накратко: основен документ е този, с който е основано дружеството и който носи основната информация за уредбата на фирмата – капитал, управител, дейност и пр.

Тоест, ако вие искате да направите и регистрирате строителна фирма например, добре е да разгледате нейните документи в Регистъра. Най-вероятно на вас ще ви трябва точно такъв комплект при регистрацията. Освен всичко, това разглеждане може да ви подскаже също какви разрешителни и лицензи ще ви трябват.

ЗАКОНИ

Едно важно подсещане, благодарение на нашия читател Камена: Преди подаване на документите за регистрация проверете дали избраното от вас име за фирма е свободно (повече инфо в коментарите долу).

Първо прочетете Търговския закон . Там пише какво се разбира под понятия като “фирма” и “търговец”, как се основава едно търговско дружество и какви реквизити (данни) трябва да има в основния му документ. Ще разберете също какъв е погледът и философията на закона спрямо различните видове търговска дейност.

Прочетете Търговския закон от-до няколко пъти – на първо четене е голяма каша, после става по-лесно. Ако за нещо не сте сигурни какво означава, потърсете в интернет. Със сигурност някой преди вас вече е питал и са му отговорили.

Прочетете Закона за търговския регистър . Там пише кои обстоятелства (промени) подлежат на вписване в регистъра и в какъв срок, какво се случва при грешно попълнени документи, какви са таксите и изобщо – как работи Търговския регистър. Дори и след първоначалната регистрация на фирмата често ще ви се налага да си правите справки, защото всяка една промяна в основния документ на фирмата трябва да се впише в Регистъра.

Прочетете “Национална класификация на икономическите дейности” . Там ще намерите 4-цифрен код за основната дейност на фирмата, който ще ви трябва за регистрацията в Търговския регистър (а много вероятно – и на други места).

Прочетете Наредба No 1 от 14 февруари 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър . Там пише как се попълват различните видове заявления и е обяснено какво трябва да напишете във всяко едно поленце.

Прочетете Тарифа за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията . Там пише какви са таксите за различните вписвания и услуги, предоставяни от Агенцията, включително таксите на за Търговския регистър.

Прочетете Закона за защита на личните данни . Ако дейността на вашата фирма изисква събиране и съхраняване на лични данни, ще трябва първо да си извадите лиценз за Администратор на лични данни.

ВЪПРОСИ

Ако имате въпроси, може да потърсите информация на много места. Например:

 • в интернет
 • в подходящи форуми
 • да се обърнете директно към съответната институция
 • да се възползвате от безплатни онлайн консултации

За последното можете да видите http://www.onlineconsult.bg/ :

Както виждате, сайтът е с лек дизайн и е много лесен за употреба, без да има хиляда задължителни полета :) По-важното: стараят се да отговарят на всяко запитване до 48 часа.

Естествено, има и други варианти – просто напишете “безплатни правни консултации” в Google.

Неофициален коментар от onlineconsult до мен за материала:

ЕТ е най-удачния вариант за започване на малък и среден бизнес, тъй като регистрацията е лесна, няма никакъв „основен документ“, таксата за вписване е три пъти по-малка от тази при ООД да кажем (съответно 50 лв. при ЕТ и 150 лв. при ООД). Минусът при тази форма е неограничената отговорност на физическото лице, т.е. за задълженията на ЕТ физическото лице отговаря с цялото си имущество.

Oт друга страна, с оглед насочеността на сайта ти и аудиторията е полезно да споменем, че АД е прекалено тежка и тромава фирма, която е предвидена за бизнес на най-високо ниво (банки, застрахователни компании, големи фабрики) и едва ли е подходяща за посетителите ти – законовата уредба е адски сложна, минималният капитал е 50 000 лева, счетоводството е скъпо, както и регистрацията.

КОГА ВИ ТРЯБВА СПЕЦИАЛИСТ

Е, понякога просто не е удачно да се занимавате сами с регистрацията и е по-добре да имате специалист. Това е подходящо в следните случаи:

 • Нямате време да изучите всичко
 • Има много специфични условия във вашия случай
 • Правната форма на фирмата е много сложна (напр. КДА)
 • Не се чувствате уверени, че може да се справите сами

Моят съвет е да проучите много добре нещата сами, дори ако от самото начало сте твърдо решени да ползвате специалист. Когато сте се запознали доколкото можете с материята, вие оценявате ясно ситуацията и условията, в които се намирате. Така ще разбирате какво точно прави специалистът, защо, и самите вие може да научите как се прави.

31 thoughts on “Мога ли сам да си регистрирам фирма?”

 1. идеята на бизнеса е да правиш това,в което си добър, не може да си пилееш времето да изучаваш законите. 250 лв не са нещо,което ще ти реши бизнеса. Ако дотам си опрял, по-добре да не се почва

 2. @Dude донякъде си прав. Може би за учредяване на фирмата е хубаво да ползваш услугите на специалист, но задължително трябва да изучиш методът. Задължително е да изучиш тези закони, най-малкото от обща култура ;о) Аз съм на принципът, че хората затова са учили и са специалисти в дадена област, за да ползваш техните усилия, но винаги първо се запознавам подробно с това, което ще изискам от тях. Не са и малко случаите, в които в последствие се оказва, че мога сам да си свърша работа ;о)

 3. Поздрави на Рая за добрия практичен материал. Ето това е пример за полезна статия за желаещите да започнат бизнес…

  @Dude – И си прав и не. Има хора които ще се справят с лекота само и ще използват въпросните 250 лв. за нещо друго. Особено в случаите на започване на съвсем дребен бизнес с липса на каквито и да е сериозни нормативни изисквания и бумащини. Друг е въпроса ако става дума за някакъв по-специфичен бизнес и са налични безброй административни изисквания и сложнотии. Има и друг случай какъвто беше моя, че всичко трябваше да се организира за няколко дена и единствено ползването на услугите на определен човек ми гарантираше регистрация в рамките на няколко дена без риск да бъде пропуснато нещо…

  Поздрави, Слави…

 4. Искам само да вметна едно въпросче…

  И в материала съм писала, че понякога се случва да се бърза (както напр. пише и Слави) и да трябва “спешно” да се прави регистрация. Дори когато го писах обаче ме човъркаше въпросът защо аджаба някой ще иска да започне нещо толкова сериозно така ПРИПРЯНО. Бизнесът и регистрацията са много важни неща, които трябва много добре да се премислят като условия и варианти и да се подготвят отдалеч.

  Та, ако може Слави примерно (и други, които имат опит) – да споделите защо би ви било необходимо да правите “спешна” регистрация за няколко дена или няколко седмици.

 5. В моя случай трябваше да бързам с регистрацията, тъй като имах ограничен период от време в което да закупя известни стоки и оборудване на преференциални цени и беше жизненоважно да регистрирам фирмата…

  Това само, че не означава, че съм започнал нещата припряно. Дори напротив идеята си за бизнес обмислях цели 2 години през които проучвах пазара и търсех “най-добрите” продукти на “най-добрата цена”. Просто когато намерих това което ме устройваше трябваше да действам буквално за няколко дена и за капак на всичко във втората половина на месец декември :) Бързането беше просто за самия процес на регистрация а не на вариантите за бизнеса и условията и вариантите. Дори си мисля, че доста му мислих, но това беше заради отсъствието на какъвто и да е капитал. Единствените ми доходи бяха 420 лв. заплата…

  Поздрави, Слави…

 6. И реализираните спестявания от преференциалните цени избиха таксата по регистрация на консултанта?

 7. И още как… :)

  Реализираните спестявания бяха в размер над 30 пъти таксата…

  Поздрави, Слави…

 8. Много харесвам статиите ти, Рая, но ако хората използват като основа за регистрацията на дружество твоята статия, е много вероятно да получат отказ от Търговския регистър. Изтървала си доста важен момент – проверката и запазването на име (второто не е задължително, но без първото е просто безумие да тръгваш да регистрираш, какното и да било). Проверката се прави на две места в сайта на ТР, като е задължително да се проверят и двете – иначе рискуваш отказ.

  Да оставиш някой, който нищичко не разбира от дружествено право, да състави сам (дори и по бланка) т.нар. “основен документ” е пълна глупост (няма да се отрази върху процедурата за регистрация, т.е. и с безумен основен акт ще регистрират дружеството, но може да се създадат големи проблеми впоследствие, когато дружеството е регистрирано).

  Имаше неща, които искрено ме разсмяха, напр. “Правната форма на фирмата е много сложна, напр. КДА” – КДА не е сложна форма, но е неприложима за България (има само 1-2 такива дружества у нас, доколкото знам).

  Неточен е коментарът от onlineconsult, който си включила в статията (съмнявам се човекът, който го е писал, да е юрист) – законовата уредба за АД не е адски сложна, но хората учат 6 години, за да е ясна законовата уредба. “Системата на управление е на 2 или 3 нива” (!?!?!?!?!) – няма държава в света, където АД да е със система на управление на 3 нива. Има АД с едностепенна система на управление (Съвет на директорите) и с двустепенна система (Управителен съвет и Надзорен съвет). Счетоводството е скъпо – зависи от обема на дейност, която извършва АД, и от това има ли или няма служители (ако включваме и payroll в счетоводството).”Мисля, че таксата беше към 1000 лв” – за таксите има тарифа и не, таксата изобщо не е към 1000 лв.

  Хубаво е да се добави, че ако човек има електронен подпис, таксите при подаване на документи за търговския регистър по интернет с електронен подпис са доста по-ниски, отколкото ако човек внесе на хартиен носител документите. Електронният подпис след това може да се ползва и за подаване на всякакви декларации до НАП и до други държавни органи – спестява много време, а често и пари.

 9. @Камена – благодаря за изчерпателния коментар :)

  Идеята на материала не е да обхване всички аспекти по регистрацията абсолютно изчерпателно – а и няма как. Идеята е да даде НАСОКИ и да събере на едно място източниците на информация. В тях е упоменат моментът с проверка дали дадено име на фирма е свободно (за мен лично запазването не е обосновано), но ще включа допълнително напомняне за това в материала.

  Не мога да коментирам по коментара на online consult – той беше писан неофициално, лично до мен и без ангажимент за изчерпателност. Колкото до моя коментар, че КДА е сложна форма – ами за мен като неспециалист си е сложна в сравнение с ООД-то :)

  За електронния подпис – сигурно наистина е удобен, но се съмнявам масата от хора да разполагат (освен ако досега не са работили като ТРЗ-та, счетоводители, юристи и пр.).

  Пак да кажа, не може в един разумен по обем материал да се обхване всичко… но ако по времето на нашата регистрация имаше подобен на този материал щеше да ми е доста по-лесно :)

 10. @Рая – за мен проверката на името е насока за човек, който няма представа как се регистрират дружества, но е решил сам да го прави. При това е може би първата насока, която е добре да бъде дадена. От сайта на ТР трудно ще достигнеш сам до идеята, че трябва да провериш дали е заето името (може и да греша, но не се сещам да съм виждала някъде такова указание), необходимостта сам да провериш името не е упомената и в нормативните актове, нито в секцията Как да регистрираме еди какво си в ТР (или аз не съм я видяла, което не е изключено). А пропускането на този момент може да ти струва скъпо, защото след отказ отново плащаш всички такси. Поради тази причина беше първото нещо, което ми се искаши да спомена в допълнение към насоките, дадени от теб.

  За запазването на име в общия случай съм съгласна с теб. Но аз винаги правя последна проверка дали името е свободно около няколко секунди преди да пратя по електронен път документите за регистрация на ново дружество.

  Масата от хората наистина не разполагат с електронен подпис и по мои наблюдения. Но ако човек възложи на адвокат регистрацията, в общия случай адвокатът ще има електронен подпис, което ще спести една част от таксите, а и шансът да последва отказ от страна на ТР е доста по-малък. На мнение съм, че обикновено излиза по-скъпо, когато пропуснеш хонорарите на адвокати, счетоводители, консултанти и т.н. в началото, защото когато сам оплескаш работите, за да ги оправят, ще те отръскат много по-сериозно (не мисля, че регистрацията в ТР е нещо велико или пък нещо, което човек не може да направи и сам, но смятам, че човек не е всеможещ и всезнаещ и не винаги е добра идея да тръгва самостоятелно да прави абсолютно всичко с цел намаляване на разходите до минимум).

 11. @Камена – със сигурност това за името го пише някъде :) Ние много лесно го открихме, но вече не помня къде.

  Съгласна съм с теб и останалите, че невинаги е уместно човек сам да си прави регистрацията, но пък е уместно да ОПИТА – тоест да изчете материалите и сам да прецени дали се чувства уверен да се справи.

  Признавам, че при мен в началото идеята да не даваме пари за консултации беше главния ми мотив да се регистрираме сами.
  Вторият мотив бяха историите на хора, които хем са платили за консултации, хем са получили доста нескопосани документи.
  За нашият дружествен договор пък някои юристи ах-каха как бил направен много добре (не знам дали наистина е било така или просто самите те толкова са разбирали).

  По същия начин – сами – процедирахме и с лицензите за посредническа дейност (беше HR фирма) и администриране на лични данни. С първия имахме леко забавяне поради наша си грешка, но им изпълнихме предписанията и си го взехме поживо-поздраво.

  Просто трябва всеки сам да си преценява. Ето аз например не бих си водила счетоводството сама :) Някой друг ще го направи, но няма да си регистрира фирмата сам. Всичко опира до конкретния случай.

  ПС В крайна сметка Търговския закон е това, което регулира нещата. Дори нещо да не е уточнено или изпуснато в договора – нали има ТЗ?

 12. Ето за това говоря като казвам, че статиите са ценни дори и да не са пълни и всеобхватни. Коментара на Камена е чудесно допълнение. Рая може би трябва да изписваш в края на всяка статия да се четат всички коментари ;)

  Колкото до електронният подпис, няма да е силно ако кажа, че без него не ми се мисли как ще си върша работата. И то както като юридическо лице, така и като физическо. А цената му е символична…

  Поздрави, Слави…

 13. @Камена

  Всичко, което съм написал е вярно и стоя зад него. Уредбата на АД във всички случаи е обемна, а за обикновения потребител на сайта, който не е юрист е доста сложна, ако не е непонятна, убеден съм в това. За сравнение – уредбата за Едноличен Търговец в Търговския закон е пет члена,за ООД е около 50, за АД е от чл. 158 до 285, като между тях има поне 60-70 члена с букви или около 160-170 члена. Мисля че цифрите говорят сами.

  Управлението е именно на нива, защото всеки орган избира другия по веригата – общото събрание избира надзорния съвет, а той – управителния и това съм имал предвид. Всеки орган взима различни по важност и обем решения и контролира действията на следващия непосредствен. За разлика от него при ЕТ, което е физическо лице няма никакви органи, обикновено и самият търговец е сам управител на предприятието си.

  Относно счетоводството – при АД се изисква заверяване на отчетите от регистриран одитор, да не говорим за всички форми на увеличаване и намаляване на капитала, да не говорим за всички книги, протоколи, временни удостоверения, облигации и прочие, които се изготвят и се водят. И това са все или фиксирани разходи, или такива, които не зависят значително от обема на дейността и СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ от тези при ЕТ или ООД.

  И накрая за таксата – първо съм подчертал че не съм сигурен за точната сума. Второ, това съм го писал на Рая като някаква насочваща бележка и не съм знаел че ще се публикува в чист вид. Трето, таксата действително е 460 лева – пак за сравнение – за ООД е 160, за ЕТ е 35, т.е. в пъти повече, каквато ми беше идеята. Освен това, абстрахирайки се от факта, че това е тема за самопомощ, адвокатския хонорар за регистрацията е значително по-висок.

 14. @Рая – ти ли налагаш цензура тук..?

  Коментара на Петко Петков започваше по друг начин…

  Поздрави, Слави…

 15. @ Петко Петков

  Обемна уредба по никакъв начин не е равнозначно на сложна. За човек, който не е юрист, и учредяването на ЕООД или ЕТ може да е сложно (и най-вероятно е сложно). Престъпленията в Наказателния кодекс са събрани всяко в по-един член от 3 реда, но не мисля, че разследването и доказването им е просто, защото са изписани с малко думи (нито пък мисля, че разбирането и осмислянето им от един лаик е лесна задача). Имам една много любима фраза в тази връзка, а именно “Този, който сам си е адвокат, има за клиент глупак”. Не е добра идея да тръгваш сам да правиш нещо, което не ти е ясно и не разбираш.

  Кой кого избира ри органите на АД няма нищо общо с управлението. Търговският закон говори за едностепенна и двустепенна система на управление (вижте Глава 14, Раздел ІХ, заглавията на подраздели ІІІ и ІV). Общото събрание е всъщност собственикът на дружеството – то не е управителен орган. Взема решения по определени въпроси, но тези решения не са решения по управлението на Дружеството.

  Относно счетоводството – одитната дейност изобщо и по никакъв начин не е част от счетоводството. Съгласна съм, че е допълнителен разход, но ако човек е преценил, че ще учредява АД, заверката на годишния отчет няма да го събори. Дружествата с малък обем на дейност и скромни печалби просто няма да възложат одита на одиторска компания от “голямата четворка” (PwC, E&Y, KPMG, Deloitte), а ще си изберат за одитор физическото лице Х от град Y и цената за услугата ще бъде съвсем разумна. Увеличаване и намаляване на капитала не се прави всеки ден, и не мисля, че тези операции ще доведат до някакви особени усложнения в счетоводството, те са по-скоро юридическа работа. “Всички книги, протоколи, временни удостоверения, облигации и прочие, които се изготвят и се водят” – разходи са, но също не считам, че те оказват съществено влияние върху счетоводството (между другото облигации издават много малко акционерни дружества). Бумащина има (или поне такава трябва да се създава) и при ЕТ и при ООД. Съгласна съм с Вас, че за дребен бизнес не е нужно (излишно и глупаво е) да се учредява АД, но не съм съгласна с аргументите, които сте използвали в отговора си на въпроса на Рая – а именно сложна законова уредба, скъпо счетоводство и скъпа регистрация.

  Минималният адвокатски хонорар за регистрация на АД е два пъти по-висок от този за регистрация на ООД, но изборът на тип дружество, което се учредява, не би следвало да се предопределя от въпроса колко ще струва регистрацията (преценка на разходите за бизнеса е абсолютно задължителна, но конкретно разходът за регистрация не би следвало да има особена тежест при тази преценка). Да си регистрираш ЕТ е най-евтино и най-просто, но не е добра идея от гледна точка на неограничената отговорност, както сам сте посочили като минус.

 16. @Рая – Петко не е казал нищо обидно или нецензурно за да го цензурираш…

  Моля, те премахвай само явно обидни и нецензурни изрази ако не искаш да откажеш хората тук да пишат и коментират…

  “гнездо на оси” е метафора, която не обижда никого пряко а дава една по-детайлна представа за нещата си мисля аз…

  Поздрави, Слави…

 17. Рая, извинявай, ама фен съм ти бил, но с тая статия нищо не казваш на хората, освен че ти – срещу по-малка сума пари, вероятно, би им регистрирала фирма…само че, Рая, не можеш да накараш, някой който иска да прави бизнес, и вероятно има основания за това си желание, да прочете ТЗ (!!!!!!! – къде да го чете ТЗ-целият, с Несъстоятелност, вливане, разделяне, ти чуваш ли се?!) , и да прочете още един закон и една наребда (класификатора е абсолютно безмислен, просто защото не е необходим за регистрация на повечето фирми-ето ти още една безплатна инфо). Освен това “обстоятелства” не е равно на “промени”, освен това не си предупредила хората за ТАКСИТЕ, които заплащат – държавните такси, и все още – началото на 2012 г., срещу всяка такса, и съответно грешно подадено инфо, не АВ не дава срок за отстранявания, а директно постановява отказ, който може да жалиш пред съда, а може и да не жалиш. Ако не жалиш-просто попълваш всичко наново, плюс че ПАК си плащаш държавната такса, реално тези 300-500 лв НЕ ги спестяваш, ако сбъркаш! Е-какъв е извода-да инвестирам един месец време, да изчета сума ти документи, вероятно да сбъркам, и пак да платя двойно, колкото на консултант, защото-видиш ли, могъл и да ми мине номера, е да ама, времето прекарано пред ТЗ и наредбите кой ще ми го плати? Не са ли това ИМЕННО тез пари за консултант, защо да ги хабя от моето време? Сега ,аз хляб ли ще пека или ще чета ТЗ?
  Ееее, тук нещо не го написа като хората, ако имаш нужда от разяснения, поне да не ти е така ола статията, пиши, защото съм виждал доста по-прилични статии-)))

 18. “с тая статия нищо не казваш на хората, освен че ти – срещу по-малка сума пари, вероятно, би им регистрирала фирма…” – нищо подобно не казвам!

  “не можеш да накараш, някой който иска да прави бизнес, и вероятно има основания за това си желание, да прочете ТЗ” – никого нищо не карам. Давам информация!

  “ТЗ (!!!!!!! – къде да го чете ТЗ-целият, с Несъстоятелност, вливане, разделяне, ти чуваш ли се?!)” – еми щом аз съм го чела значи не се умира от това

  За таксите какво да обяснявам, то е ясно че има такси; но и да не е ясно, в закона и в наредбите ги пише.

  Впрочем и прехвърлянето на фирмата към съдружника ми пак го направихме без консултанти :))

  Не виждам какво се впрягаш толкова – в някои случаи можеш и сам да направиш регистрацията, в други искаш да работиш с адвокат. Въпрос на преценка.

 19. Добре бе, Рая, като искаш да си така полезна-защо не спомена нанарода целокупен КАК може да си намали таксите при вписване в ТР? Електронен подпис? Чували ли сме? А че е с 25% по-евтино, ако подаването на Което и да е от заявленията, вкл. и това за първоначална регистрация, се извърши чрез ел.подпис? М? Аааа, ши са караме, душо! НИщо не си написала, освен че си посъветвала хората, дето искат да правят бизнес да прочетат няколко пъти ТЗ, което е рядко безмислен съвет, ще ме извиняваш!
  Той иска да прави картофена фирма, има идеи, природно умен е, ти го пращаш по книжарници, тцтцтц :-))))

 20. Още нещо, Рая – като казваш, че ЕТ било най-добре за стартиращ бизнес … ми иде извикам, ти чуваш ли се?! За 50 лв такси да спестиш, да накараш някой да плаща 15% данък печелба, а не корпоративен 10%, щото той днес стартира, ама утре печели, представи си-) Освен това ЕТ знаеш ли как отговаря? Не, а ООД как отговаря?
  ОДД можеш данаправиш и с два лв капитал вече…, да таксите пак ще са същите, и разбира се едва ли някой ще погледне кой знае колко сериозно на фирматати, но…все пак-възможност

 21. Станимире, дай да уточним нещо. Не съм ДЛЪЖНА да давам никаква информация. Каквото съм решила да споделя съм го направила доброволно. На теб като ти се занимава, заповядай напиши един пост с всичките му врътки около регистрирането на фирма и ще го пусна тука.

  Препоръката за ЕТ не е моя, чети внимателно. При всички случаи спорно е коя форма е най-удачна, но за много хора ЕТ може наистина да е най-добрия вариант.

  Не мога да те разбера какво толкова си недоволен… Нали не очакваш да събера всички тънкости по въпроса в един материал с обем около 2 страници? Офертата ми важи, прати материала и веднага го пускам :)) Чакам!

 22. @Рая със всеки твой отговор на читателско мнение ме изумяваш все повече и повече…

  След като си се захванала с този блог и имаш някакви претенции по темата си повече от ДЛЪЖНА да даваш искана информация (безплатно или пък платено) или поне да не се караш на хора с различно мнение от твоето. Не е редно да държиш такъв тон на/пред потенциалните си клиенти…

  Колкото до спорността коя форма е най-удачна то всяка форма е предвидена и съответно удачна за различен случай с изключение на ЕТ, което е най-неудобната и заробваща правна форма…

  Хайде със здраве и приемай критиката градивно…
  Поздрави, Слави…

 23. “След като си се захванала с този блог и имаш някакви претенции по темата си повече от ДЛЪЖНА да даваш искана информация (безплатно или пък платено)” – хаха абе ти луд ли си :)))

  “да не се караш на хора с различно мнение от твоето. Не е редно да държиш такъв тон” – еми издразних се на Станимир на първия коментар и му влязох в тона

  Не виждам с какво е заробваща ЕТ.

 24. Виж сега, Рая, заявяваш претенции да си нещо повече от обикновен притежател на блог, нали така? Искаш да си финансово независима, да бъдеш гид в тази област и пр., даже някъде прочетох, че вече пишеш за себе си като “за преживяла един фалит”. Държа да отбележа, че именно понеже съм следял от време на време блога ти (с интерес!), знам че това не е съвсем вярно. Попрекалила си с Кийосаки, според мен, защото – има разлика да изтеглиш кредит, да го вложиш в капитал на фирма, която просто после да не се развива, а ти да трябва да връщаш кредита – това Не е фалит, моля образовай се малко и на тази тема-съвсем дружески съвет.

  Така, Райче, в интернет е Пълно с много страници, които дават изключително полезна, сравнително цялостна и същевременно стегната инфо за вписванията и документите в ТРегистър. Ако искаш да имаш качествен блог-попрочети и опит почерпи. Също така – не знаеш за ЕТ-то, ами недей да категоризираш и абсолютизираш тогава в статиите си, като нямаш съответните познания….исках да си купя книгата ти, ама ако и тя е така неиздържана, извинявай ама…няма смисъл само да си разменяме едни 15 лв-)))

  Нямам лоши чувства, нито намерения, що се отнася до тона ми, стила ми-недей да влизаш в него, всеки човек е различен, и слава Боже!
  Успех от мен, ако ми остане време може да понапиша някои неща за ТР

 25. Напротив, друзя, никакви претенции за нищо нямам. Вие четете между редовете и си правите някакви заключения. Не може да четеш “отвреме-навреме” и да претендираш да обобщаваш моите позиции. Нищо не абсолютизирам, казах вече, обаче пак – няма кой да чете.

  С най-добри чувства :)

 26. @Рая

  “хаха абе ти луд ли си :)))” – не знам, може и да съм луд щом продължавам да водя безсмислени разговори с теб…

  “еми издразних се на Станимир на първия коментар и му влязох в тона” – добре, че още никой не те е напсувал та да ставаме свидетели и на съответният ти отговор…

  “Не виждам с какво е заробваща ЕТ.” – ами съжалявам да го чуя от теб, почети малко повече…

  Драга ми Рая моля те не приемай критиките като нападки а като корективи…

  Поздрави, Слави…

 27. Е много обичам отговори тип “няма да ти кажа що съм прав, сама разбери”

  Моля оттук коментирайте конкретно по темата.

Leave a Comment