Моите 13 фатални грешки при стартиране на бизнес

В коментарите под интервюто за Денислав Георгиев чета следното:

Блогът на Рая сигурно няма да те научи как да станеш милиардер по простата причина, че самата тя (все още) не го е постигнала. […]

Повечето хора не биха […] споделили как те самите са се провалили.

-Тишо от Писателския блог на Тишо

Първо – точно така, няма как да ви науча на нещо, което и на мен не ми е ясно. Затова пък мога да ви кажа къде бяха моите грешки при стартиране на собствен бизнес.

Бизнес грешка #1: Безумно скъп сайт

2000лв за сайт, базиран на WordPress, и това през 2009. И дори не беше «лъскав». Няма какво да добавя.

Иначе лъскавият сайт е хубаво нещо, но за един стартиращ бизнес той няма да свърши голяма работа. Най-големия проблем на новия бизнес е това, че хората не го знаят. Не искат да експериментират и да рискуват.

По-добър ефект ще има хубавото съдържание. Ако ще плащате за нещо в началото, нека да е за копирайт (търговски текст), а не за дизайн.

Бизнес грешка #2: Скъп офис

Понеже бяхме агенция за подбор, от Агенция по заетостта искаха да видят, че имаш офис – иначе не може. За 700лв взехме нов офис до метрото, на лесно място, с две самостоятелни помещения (нали щяхме да правим интервюта).

Всъщност трябваше да минем с фиктивен офис докато се развият нещата, и после да вземем хубав офис. Спецификата на работа изискваше (съдружникът ми не беше много съгласен) хубав офис, да, но не от самото начало. Само че тук се намеси друга грешка, а именно:

Бизнес грешка #3: Очаквахме първото плащане от 2-3000лв до 3-4 месеца

На 6-я месец от дейността взехме 400лв: 100лв капаро и 300лв на 7-я месец.

По правило новите бизнеси работят на загуба първите 6м до 1г. Повечето работят на абсолютна загуба (никакви приходи) първите месеци. Подозирам, че това е защото и те допускат нашата грешка #4:

Бизнес грешка #4: Липса на подсигурен клиент

Как стартират умните хора: работят някъде, набират контакти, получават няколко предложения от клиенти и когато тези предложения започнат да стават прекалено много – напускат работата си и регистрират фирма, през която да ги обслужват.

Как стартирах аз: регистрирах фирма и напуснах работа. Ха-ха-ха… упс? :(

Бизнес грешка #5: Високи цени (като за новаци)

1000лв за средна позиция, 700лв за начална. Понеже агенцията, в която работех преди това, взимаше до 2500 евро за подбор.

Не обърнах достатъчно внимание на факта, че беше бъкано с агенцийки за по 200-300лв. Вярно, те бяха съвсем друг клас агенции и някои работодатели просто ги беше гнус от тях (извинете за силните думи).

Истината е следната: новаците почват с по-ниски цени. Останалите могат да предложат 10години история, опит, доверие, бранд. Новаците – не.

Бизнес грешка #6: Започване с пари на заем

5000лв заем от мен и още толкова от съдружника ми или общо 10 000лв. А вижте само как фръкнаха първите 6500лв: 2000лв за сайт, 3500лв наеми, 500лв такси за вписване и администриране, 400лв лиценз, 100лв лиценз за лични данни.

Започването със заем беше тройна грешка. Първо, чувствах ги като подарък, а не като пари, които ще се връщат. Второ, провалът означаваше не просто връщане в изходно положение, а назад с 5000лв. Трето, показва неразбиране на ключови финансови принципи като “Не взимай заеми”.

Бизнес грешка #7: Хаос в личните финанси

Може би #6 нямаше да е толкова страшна грешка, но тогава и личните ми финанси бяха пълен хаос. Никакви спестявания, никакъв бюджет, никакъв план.

Не ми обяснявайте, че личните финанси са едно, а фирмените – друго. Който не може да си управлява личните пари, не може да управлява бизнес.

Бизнес грешка #8: Надценяване

Работа от 9:00 до 19:00 (понякога до 21:00) + писане на диалози събота и неделя. Мисля само за фирмата. Говоря почти само със съдружника си. Трябва да вършим всичко сами, защото парите са ограничени (вж. #6).

Това се издържа за около месец. Накрая вече не можеш да мислиш адекватно. Само пушиш.

Бизнес грешка #9: Лош момент – в личен план

Освен всичко тогава се карахме с приятеля ми (главно за пари), и се наложи да не живеем заедно след 3години съвместен живот. Тоест – търсене на квартири, караници, пренасяне на багажи, скапана шумна квартира и мърляви съквартиранти…

Вие сте ЕДИН човек. Не може да имате лично-аз и бизнес-аз. Личния ви живот влияе на бизнеса и обратното.

Бизнес грешка #10: Лош момент – начало на лятото

Лятото всичко става по-бавно. Винаги някой по веригата, който ви трябва, е отпуска. Всичко се отлага за октомври.

Бизнес грешка #11: Лош момент – кризата

Наслушах се на приказки за японски йероглифи дето “Кризата” и “възможност” се пишело с един и същ символ. Таратанци. Даже имаше някаква реклама как някакъв японски йероглиф се превеждал едновременно като криза и като възможност. Двойни таратанци.

Бизнес грешка #12: Напускане на работа

Това е единствената грешка, която бих повторила. Трябваше да изчакам да си подготвя нещата, преди да напусна, но тогава работех в агенция за подбор. А бях тръгнала да си правя моя.

Напуснах по етични съображения и си прежалих последния бонус, който естествено не ми изплатиха. Чистата съвест е въпрос на уважение към себе си.

Бизнес грешка #13: Липса на предишен опит с изкарване на пари

Вярно, че имах опит с уроците по английски и писането за Нова ТВ. Но уроците бяха дребни суми, а писането беше сигурно – поръчват, плащат. И поръчките бяха редовни.

Докато работата с клиенти е по-сложна. Търсиш, звъниш, срещаш се, преговаряш, договаряш, и накрая – нищо. Дори да стане, събирането на плащанията си е цяла сага. Това е съвсем, съвсем различно.

Та това са моите 13 грешки. Надявам се с този материал да избегнете поне някои от тях (по-конкретно #1 до #6). ПОНЕ тях. Успех!

PS: Близо 300 души вече имат абонамент по email за kadebg. А вие?

56 thoughts on “Моите 13 фатални грешки при стартиране на бизнес”

 1. 2 000 лв. не е безумно скъп сайт, но пък за wordpress си е малко повечко. Мен ме учуди, че сте взели домейн БГ :)
  За другите “грешки” – за това съм фен на съдружията с нечетен брой хора – да има гласуване. Иначе при 1:1 гласа надделява по-екстровертния характер, а губят всички…поне моите наблюдения са такива.

 2. За един стартиращ бизнес (който НЕ Е онлайн базиран) при всички случаи е прекалено много като бюджет; и отделно като цена за сайт на WP е безумно :)

  Ние със съдружника ми се бяхме разбрали да се слушаме един друг, но ако стигнем до момент, в който не можем да постигнем съгласие, последната дума да е моя.

  Аз пък не съм фен на съдружията и колективите, независимо четни или нечетни.

  ПС Какво лошо има в .bg домейн?

 3. Добър и хубав сайт за 2 000 лв. много трудно може да намериш (трябва да ти го правят приятели, които разбират). За wordpress са и много и малко – относително е. Не съм виждал сайта Ви, за да давам оценки.

  Значи сте си били ЕООД :)

  Аз обичам колективната мисъл и индивидуалната (лична) отговорност

 4. Привет на Рая и на увеличаващите ѝ се фенове…
  Скоро не бях писал но ме провокира. В общи линии добре споделен опит но не мога да се съглася с някои неща:

  1 – “Трето, показва неразбиране на ключови финансови принципи като “Не взимай заеми”.”

  Точно този принцип няма нищо общо с бизнеса…
  …това важи за лични заеми (заеми за лични цели)

  99% от бизнеса се прави именно с пари назаем…

  2 – “Наслушах се на приказки “Кризата е възможност”. Таратанци. Даже имаше някаква реклама как някакъв японски йероглиф се превеждал едновременно като криза и като възможност. Двойни таратанци.”

  Приказките са АБСОЛЮТНО ВЕРНИ, друг е въпроса, че при теб не е било така.

  3 – “Безумно скъп сайт. 2000лв за сайт, базиран на WordPress”

  Незнам дали може да се нарече “безумно скъп”. Може на теб да ти се вижда скъп но за някой може и да е евтин. И няма значение че е базиран на WP, това не е определящо. Важен е крайният резултат…

  Поздрави,
  Слави…

 5. Слави – да вземеш заем, когато това може да бъде избегнато, си е глупав ход – и в личен, и в бизнес план.

  За кризата като възможност – дай пример. Защото това, което видяхме ние, беше ужасно свиване и дори фалит на бизнеси, които дори не бяха прощъпулници като нас.

  За сайта – вярно, че не можете вече да го видите, понеже е свален. В общи линии като функционалност не беше нещо повече от този – менюта, странички, админ панел.

 6. някои от тези точки какво имат общо с така нареченият провал?
  например &9, &10, &11

  иначе което и от другите да се случат все ще паднеш . според мен.
  като цяло всичко това е резултат от надценяване и излишно самочувствие( пак според мен) добре е човек като се занимава с такива неща, да е стъпил на земята здраво.
  пак ще кажа нито сме им на кризите за западния свят, нито на мисленето нито на културата !! някак Ганьо много бързо си смени ямурлука и калпака

 7. 1. И защо тогава си взела заем след като си можела да го избегнеш..?

  2. А кризата каквато и да е тя и в какъвто и план да е, винаги е дава възможности. Било то за затвърждаване на позиции, било то за завземане на нови или пък добър тест за това дали пазара има нужда от теб…

  3. Ами те сайтовете са си именно това – странички, менюта и админ панели. Като колите – купе, гуми и двигател… :) Има ги за 200 лв. и за 200 000 лв. и за 2 000 000 лв.

  Поздрави,
  Слави…

 8. Сатаншо – 9,10 и 11 са съответно три лоши момента – в личен план, кризата и началото на лятото. Какво общо имат с неуспеха – ами допринесли са за него. Мисля, че е голяма глупост да се нагърбиш с нещо ново при положение, че в личен план не си спокоен.

  Слави – взех заем, защото толкова ми е бил акъла. А за кризата пак казвам, дай ми реален пример и тогава може да говорим.

 9. 1. Рая според мен вземането на заем е бил единственият вариант за да започнеш бизнес.

  2. Колкото до пример относно кризата мога да дам пример с пазарна ниша която следя от близо – търговия с инструменти. Кризата елиминира нароилите се безброй пишман търговци и даде възможност на стабилните играчи да затвърдят позициите си и да повишат продажбите си…

  Поздрави,
  Слави…

 10. Слави – ами не, просто трябваше да изчакам докато събера парите :)

  В твоя пример говориш за кризата като възможност за ВЕЧЕ съществуващите бизнеси. Така по-може, макар че реално една криза се оказва възможност за изключително малка част от хората. В нашия случай кризата само допълнително утежни нещата.

  Погледни го така. Една добра идея, в нормални икономически условия има нужда от 6м време до първия приход. Същата идея в условия на криза ще има нужда от примерно 1г до първия приход, защото пазарът е свит, фирмите не могат да си съберат парите, и едно нещо води до друго.

  Може да има изключения, но те обикновено проработват при хора с малко повечко опит. За едва прохождащ бизнес, воден от хора без никакъв бизнес опит, кризата не е никаква възможност.

 11. Хайде да дам и пример с мен…

  Аз лично стартирах бизнеса си точно в началото на кризата. И изобщо не съжалявам за това. И ми беше забавно да наблюдавам моята пазарна ниша. Докато всички се шашкаха на мен ми се даваше възможност да реализирам замислената от мен формула, която смея да твърдя, че можеше да не проработи ако я нямаше така наречената криза…

  И да уточня – започнах собствен бизнес с пари назаем (банков заем) и без никакъв (директен) личен опит в търговията…

  Поздрави,
  Слави…

 12. Слави, добре, при теб е проработило. Би ли посъветвал твой приятел на към 24 да направи същото като теб? Изобщо, би ли насърчил масата хора да стартират бизнесите си през кризата?

 13. Накратко БИХ…

  Винаги бих насърчил хората да правят каквото и да е само, че преди това добре да обмислят, изследват и анализират нещата, колкото време е нужно. И бих ги съветвал ако е нужно ДА ВЗЕМАТ заеми. С уговорката разбора се да си правят добре сметката…

  И бих посъветвал всеки да мисли с приоритет за начините да прави повече пари отколкото за начините да спестява пари…

  Поздрави,
  Слави…

 14. Рая я, че сега се сетих да те попитам – Колко време щеше да ти е нужно да събереш парите..?

  Не мислиш ли, че за времето докато ти събираш парите за започване на една бизнес идея можеш да спечелиш многократно повече???

  Поздрави,
  Слави…

 15. Славе да не си забравил да ни кажеш за някой чичо в Америка, или за някой и друг недеклариран доход?
  .. защото да не задавам въпроса КАК ЕДНИ НЕЩА СА НА ПОЧТИ ЕДНАКВИ ПАРИ ТУК И В ЕВРОПА, но примено работниците им взимат заплати колкото в АФРИКА…
  АЙДЕ ХОЛАН ОТ ТАКИВА БИЗНЕСМЕНИ..

 16. Satansho не схващам намека ти..?

  Какво имаш в предвид???

  Всичките ми доходи са надлежно декларирани и нямам чичовци никъде по света нито пък някой тук в БГ ми помага…

  С Уважение,
  Слави…

 17. Поздрави за материала – интересен и полезен, и благодаря за личното споделяне. Най-малката е от всички грешки е взимането на пари на заем, но комбинацията от останалите наистина е фатална :-)

  По-добре е заем за бизнес, отколкото за 42 инчова плазма и двд с юесби :-)

 18. Ради – мерси :)

  Слави – аз пък по-скоро бих съветвала хората да внимават, защото обикновено те бездруго не му мислят много и често поемат прекалено големи рискове. Като им говориш да внимават, пак не слушат…

  Иначе за да събера парите щеше да ми трябва, хм, да кажем две години.

  Рецепти за бизнес няма. Може би това, което аз отчитам като грешка, друг би отчел като необходимост, липса на друг вариант. Може би има хора с много повече от моите грешки, които въпреки това са успели.

  Исках да обобщя грешките, които аз лично допуснах и аз лично видях. Те това са – 13 парчета :) Не е възможно да се избегнат всичките, но поне като ги знаят хората, да си опичат акъла къде са капаните :)

 19. Рая и аз светвам хората да внимават но и силно ги насърчавам да действат, когато добре са обмислили нещата…

  Поздрави,
  Слави

 20. Страхотна си Рая! Малко хора си осъзнават грешките, а още по-малко ги споделят. Някои хора предпочитат да си мълчат и да гледат сеира на познати и приятели и после да кажат: “Спокойно, и аз съм фалирал” :) Както и да е. Само за номер 11 не съм съгласен. Възможността я има, с малкото пояснение, че както в даден момент не може всички хора да са победители едновременно, така и възможността не се усмихва на всеки. Давам примери. Двама познати, единия реши точно в кризата да прави магазинче за зарзават. Засега се справя и благодарение на кризата си намери страхотно място във Варна, под наем, за смешна цена. Другия ми познат е доста богат. Има бизнес и голямо наследство. Този човек, благодарение на кризата си купи 2 апартамента на цената на 1 (говоря за цени във Варна преди 3 години) и си купи нова кола с 20% отстъпка и т.н. :)

  Успех на всички пожелавам!

 21. 14: Занимаваш се с нещо, което не разбираш. Пари се изкарват с МИСЛЕНЕ, УПОРСТВО и труд. Не с мечти, желания и амбиции.
  Това, че сте умен програмист, а виждате как хората печелят и се возят на яхти от събиране на боклуци (визирам фирма Волф) не става и вие да събирате боклуци!

  Прави това, което можеш и от което можеш да печелиш, а не неща които си мислиш че можеш защото другите от тях печелят!

  15: (припокрива се с правило 8) Занимаваш се с две сериозни неща – това е напълно несериозно!

 22. А бизнес план?
  Повечето неща, които описа ги пише в дебелите книги. Не необходимо да имаш висше образование, за да четеш книжки :)
  Грешките, които си описала са плод на неопитност и подценяване. Срещат се масово при хора решили да започнат собствен бизнес без визия за него и бизнес план как той ще се развие. 1,2,3,5, можеше да ги избегнеш ако беше направила проучване. Примерно за 1 можеше да разпиташ, да се поровиш във форумите и да искаш оферти от повече агенции, които се занимават с изработка на сайтове и така да подбереш най-добра от към качество и цени.
  Но да се върна на първото ми изречение, трябва ти бизнес план, с разчет колко пари за какво влагаш, как ще привличаш клиентите, какви са ти прогнозните приходи и кога инвестицията ти ще се възвърне. Следваш плана си и в момента, в който нещата не се развиват спрямо него, означава, че имаш проблем и трябва веднага да реагираш.
  Ако бизнесът беше толкова лесно занимание, всички щяха да бъдат бизнесмени :)

 23. Ето ти пример как кризата е в помощ на бизнеса:
  Можеш да си вземеш по-представителен офис на по-ниска цена.
  Можеш да внесеш стока от производители, които преди на са ти обръщали внимание заради невъзможността да поръчаш много. Така се получи при мен, в резултат започнах да предлагам по евтин продукт и се качи печалбата и оборота. :)

  Сайт на УП можехте да си направите и сами с малко четене ( ако си плащахте по 10лв на час условно за 200 часа щяхте не сайт ами цяла армада сайтове да имате )

 24. @Филип – “Това, че сте умен програмист, а виждате как хората печелят и се возят на яхти от събиране на боклуци (визирам фирма Волф) не става и вие да събирате боклуци!” – подписвам се с две ръце.

  @Свилен – ммм, тогава трудно щяхме сами да си направим сайт (което НЕ оправдава 2000лв разход де), дори на ВП. За сметка на това вече доста повече неща можем сами :) Това е опита.

  @Георги – благодаря :)

  @Христо – всъщност смятам че всички грешки можеха да бъдат избегнати, не само изброените от теб.

  За бизнес-плана нещата са малко по-сложни. Не виждам голяма полза от него. Освен това план без никакви емпирични данни (в см. някаква статистика от първа ръка) е въздух под налягане. Ето аз в моя план бях заложила първи приходи до 3м, ама къде ти :) В същото време отговорите от клиенти бяха по-добри от очакваното, вкл. като лични срещи и покани за презентации. Мисля, че нещата се прецакаха на края на “фунията”, тоест най-слаба се оказа последната нишка на веригата: а именно крачката от “Бихме могли да работим заедно” до “Хайде да работим заедно”.

 25. @Рая Бизнес плановете ако не работиха, нямаше да се използват. Данни можеш да намериш свободно на различни места. Естествено, много зависи и кой пише бизнес плана. Ако е човек с опит и познания, отклоненията ще бъдат минимални. Ако не е, ще са огромни. Точно, когато са започнали разминаванията в бизнес плана ти, е трябвало да го преосмислиш на ново. Не опира всичко само до желанието да имаш собствен бизнес. Много познати подхождат в твоя стил, с главата напред и каквото стане стане. Ако много го искаме, значи ще се получи. Трябват познания и доста четене за това какво представлява и как се ръководи бизнес. Чак тогава ще имаш някаква представа как да избягваш дупките по пътя, но не и гаранция за успех :)

 26. Да, опитът (или липсата му) си казват думата. Но пак всяка жаба да си знае гьола. Както каза Филип долу – един програмист с целия си бизнес-опит сигурно ще се провали в бизнес като боклукчия и обратно. Освен да имаш опит, трябва и да е релевантен (това как се казва на български – значим? съществен?)

  Мисля, че голяма част от хората подхождат “с главата напред” при първия си опит с бизнеса.

 27. Единия проблем е че сте се отказали много рано. Другия е от по стара публикация пак бял казал – трябва да накараш клиента сам да те намери, а не ти да го търсиш и ДА има начин как, и ДА ще го кажа ама ще си го напиша в моя блог, ако някой иска да се абонира за мейл че да не пропусне :)

 28. Христо Христов: Ако бизнесът беше толкова лесно занимание, всички щяха да бъдат бизнесмени :)

  а не са ли ? :))
  за т’ва сме на тоя хал и сме последни по всичко. само по бизнесмени на глава от населението сме в челото

 29. Лично за мен грешка номер 8 не е точно грешка.Смисъл ако постоянно мислиш и работиш върху нещо и го подобряваш рано или късно ще се открие перфектната формула по която да работят нещата.Но разбира се прекалената умора и тъпченето на едно и също място са една голяма загуба на време и сили.
  Все пак всяко нещо с което се прекалява е вредно и нямаш полза от него.

 30. Ако имаш добра идея за бизнес, ето пробвай да участваш в този конкурс http://sofiabusiness.org/home/item/19-empower-2011
  Крайният му срок е до 30 юни така че имаш време.
  Като цяло, не е лошо когато имаш добри идеи да потърсиш подобни начини на реализация. А и могат да ти ги оценят хора, които имат доста по-голям опит в правенето на бизнес и могат да кажат къде са ви грешката. :)

 31. Ние стартирахме през май 2009, тогава не бях чувала за empower (а може да ги е нямало още). Търсихме насърчаващи програми към ИАНМСП и ЕС, но за стартиращи бизнеси нямаше – все искаха от една до три години пазарна история.

 32. @Laska Nenova За 10 може да се изчака 2-3 месеца и да стартира есента нали? За 11 да криза е, но фирмите не са подвластни на климатичните условя на икономическите цикли. Ако не може да се справи с криза на пазара, значи изобщо няма място на него. Лесно е когато всичко е във възход да правиш бизнес. Прост пример таксиметровите шофьори в столицата. Преди кризата се мусиха и отказваха да возят на по-кратко разстояние от 10 км. или ако се съгласят ще трябва да им се плати допълнително за снизхождението, което са проявили. На всичкото отгоре не ги интересуваше дали ти понася цигареният дим и надутата чалга. Сега вече дори ме и поздравяват учтиво. Та лесно е да си бизнесмен, когато парите на пазара се изливат, качествените фирми с добри и свежи идеи оцеляват в кризата, защото знаят как да правят бизнес.
  Позволете ми да не се съглася, че описанието как се е провалила една бизнес идея, която не е била добре подготвена, е свежа статия. Вярно, човек се учи от грешките си, но пък добре обмислящите действията си, се опитват да ги минимизират грешки :-)

 33. Според мен една от най-фаталните грешки е #6. Споделям твойто мнение, че пари назаем (особено за стартиране на нов бизнес) трябва да се вземат само в краен случай. Най-добрият вариант е да имаш заделени собствени средства, с които да покриваш разходите по бизнеса за период от най-малко 6 месеца (най-добре една година). Останалите грешки, според мен, съм описал в тази статия – http://battony.blogspot.com/2011/06/and-now-we-wait-1.html

 34. @Христо,явно трябваше да се изразя по-ясно: криза е от 3 години, а лятото се случва всяка година, с криза или без и с добро планиране (което и вие препоръчвате), няма защо да се стряскаме от тях! Това, че съм го споменала не означава, че е примирение и отказване от борба с кризата, лятото, зимата, есента, испанските краставици и всички останали фактори, които биха могли да повлияят на дадена организация да се развива. До тук с това. Относно свежестта на статията: считам, че е свежа, защото е на базата на личен опит и на споделяне на грешките, няма измислени думи и лицемерие, заучени фрази, оплакване и обвинения. Добре е когато видиш(прочетеш), че хората се учат от грешките си и го споделят и то с пожелание за успех! Относно доброто планиране: Христо, когато се учим да ходим падаме, дали това е провал или просто е начин да се научим? Това че Тръмп е фалирал няколко пъти (и не само той), прави ли го провалил се бизнесмен и лош планировчик или го прави човек, който търси възможности? И като финал, съгласна съм с вас, че всяко нещо трябва да се обмисля и да се минимизира риска, но все пак трябва и да се действа!

 35. @Laska Nenova Вижте, ако вземете един учебник за основи на мениджмънта, ще видите, че по-голямата част от описаните тук грешки, е посочено как и защо да бъдат избягвани. Това ми е мнението. Просто ако преди да стартираме бизнес се поинтересуваме от това какво представлява той, няма да допуснем толкова основни грешки. Не смятам, че статията е свежа точно поради тази причина, преповтаря грешки, които не само са допускани от много хора и преди много повече време, но и са описани в учебниците, за да се избягват.
  Все пак това си е лично мое мнение и не Ви карам да го споделяте. Просто си излагам тезата :)

 36. Разбира се Христо. Принципно съм съгласна с вас. Лошото е че учебниците не винаги помагат!

 37. Ами ако имате правилните учебници помагат. Аз за съжаление обаче в Българиия не съм видял учебник по предприемачество. И още нещо – трудно е на тези които не са учили бизнес да правят бизнес. Може много да разбираш от производство на зеленчуци ама като не си учил как да ги продаваш ще си ги ядеш сам…Да се усеща бизнеса и да си наема сейлс хора…

 38. За първи път го виждам. За “който и друг да хванеш” не знам… Според мен някои неща човек ги проумява само в практиката.

 39. Рая, съгласна съм с теб! Имам две икономически образования. Курс по предприемачество в Холандия и мениджърски курс в Швейцария, но това което ме научи е практиката и това, че съм грешала! Бизнес не се прави по книги и учебници. Едно е да смяташ кривата на търсенето, другото е да имаш клиенти, които да купуват твоя продукт и да са доволни то теб!
  @ Христо, не отричам учебниците и книгите, прочела съм доста, а и продължавам да чета. Помагат, но с риск да се повторя само с четене не става!

 40. Съгласен съм, за практиката, но преди да премине човек към нея е хубаво да има притежава теорията зад гърба си. Мнението ми е просто, че голяма част от допуснатите грешки щяха да бъдат избегнати с повече теоретични познания. Пречки по пътя винаги има за това е по – добре ако могат да се избягват проблеми благодарение на повече познание да се прави, тези проблеми, за които не пише в учебниците са по-сериозни и по-рудно се решават. Така че е добре да се минимизират всички, които могат :)

Leave a Comment