Осигуряват ли ви на реалната заплата?

По време на лятната ваканция на блога (последния месец), за моя радост читателите продължиха да ми пишат – както под формата на коментари и въпроси под материалите, така и на мейла.

Реших да ги обобщя тук.

money under the table1. Днес прочетох за периода, в който си сменила няколко фирми, защото не те в удовлетворявало осигуряването, работното време и прочие. Та, искам да попитам осигуряването на минимална заплата до какво води най-често, освен това, че след като се пенсионираш ще получаваш смешна пенсия, с която да се чудиш как да се препитаваш. ~Мехмед

В България, ако те осигуряват на по-ниска от реалната заплата, това води до няколко неща. Първо, отразява се на пенсията ти след време. Но това е най-малкия проблем, тъй като ще го усетим най-рано след двайсетина години, а и дори при реални осигуровки няма гаранция каква пенсия ще взимаме. Също така човек може да се подсигури по-добре за пенсионните си години, като инвестира самостоятелно.

Второ, отразява се на парите, които взимаш при платен отпуск или болничен (много по-малко са). Ако взимаш 1000лв чисто и те осигуряват както трябва, един ден платен отпуск или болничен ще ти се плати по около 50лв. (1000лв делено на 20 работни дни = 50лв/ден, грубо). Но ако взимаш 1000лв на ръка, а те осигуряват все едно взимаш 400лв, тогава при отпуск или болничен обезщетението ти ще е около 20лв. 

Тук е важно да се отбележи, че има разлика между нетна, основна и брутна заплата. Нетната заплата е чистата сума, която получаваме в края на месеца (обикновено превод по карта). Основната заплата е нетната+данъци+осигуровки, и тя е тази, която се записва в трудовия договор и трудовата книжка. Брутната заплата е основната+допълнителни плащания (напр. за нощен и извънреден труд, бонуси за продажби), ако има такива.

Трето, отразява се на обезщетенията за безработица и майчинство – а те обикновено са за доста по-дълги периоди, в сравнение с болничните и отпуските.

Четвърто, нямаш никаква гаранция, че някой месец няма да получиш по-малко пари на заплата, ако така реши работодателя ти – и не можеш по никакъв начин да докажеш, че ти дължи повече пари, защото официалната сума по договора ти е по-малка от тази, за която сте се договорили да получаваш “под масата”.

Но най-вече, самият факт, че работодателят не те осигурява както трябва е почти стопроцентова гаранция, че във фирмата ще има и много други нередности – например може да те карат да оставаш след работа, да те викат събота и неделя, или да те пращат по служебни задачи без да ти осигурят транспорт.

2. Манталитетът ни е да учим децата си да се примиряват и да приемат всякаква работа и да мълчат, защото е криза и т.н. Наблюдавала съм го и не съм съгласна,че трябва да е така. ~Мариана

Дали трябва да се приема една работа и да се търпи, защото е “криза” – има време и време. Има време да се действа и време да се изчаква. И “цаката” е да знаеш кога кое време е.

Често съм наблюдавала как хората правят грешки от нетърпение. Аз самата също съм ги правила – ето моите 13 фатални грешки при стартиране на бизнес. Както виждате там, грешки #9,10 и 11 всичките са относно лош избор на момент за начало.

Трябва ли да се примиряваме и цял живот да търпим работа, която не харесваме или която е с ниска заплата? Не. Но има ли моменти, в които е по-добре известно време да изтърпим дори такава работа? Определено.

3. Относно “Идеалната работа” – потребностите ни не остават едни и същи цял живот – дори когато най-малко очакваш могат да сменят посока и приоритети. ~Мариана

Да, потребностите ни се променят, защото и ние самите се променяме. Променя ни ежедневието ни, променя ни половинката ни, променят ни и децата ни.

Бих вметнала, че освен работните ни потребности (тези, свързани конкретно с работата), имаме и много други – социални, романтични, финансови. Така че като избираме работа, трябва да мислим не само как тя отговаря на работните ни потребности; но също и как отговаря на останалите ни. Все пак колкото и да обичаме един тип работа, ако тя е ниско платена или ако ни отделя от семейството ни (примерно свързана с много пътуване), общото удовлетворение от нея няма да е много високо. Или обратното – ако вие обичате да пътувате, но работата ви предполага стоене на едно място.

4. Аз съм микробиолог и то почти доктор микробиолог(научна степен, след магистър). Много съм учила и в един момент сега усещам, че тази работа не ми е  интересна.  Някак си да правя в лаборатория тестове и проби на конвейер не ми се струва добре. ~Здравка

След толкова много видове работа мога спокойно да каже, че всички те бяха еднакво скучни… или еднакво интересни. Зависи от гледната точка. В един момент ми стана ясно, че дори една работа да ми е интересна в началото докато е нова, след три месеца 90% от нея е рутина.

Впрочем около година се занимавах и с писане на диалози към сериала Забранена любов. Мислех си, че това е най-яката работа на света… но след втория епизод се оказа отново абсолютна рутина. Интересното много бързо изчезва, когато трябва да правиш нещо в голям обем и имаш срок да го завършиш. Дори и най-приятното нещо омръзва, когато трябва да го правиш по задължение и по график.

А ето и Моите изводи – как да си намерим хубава работа.

5. Кое е по-добре: да си тесен специалист или да имаш по-обща специалност? ~Алекс

Зависи. И инженерите, и морските микробиолози са тесни специалисти, но за вторите в България няма много възможности.

Предимството на тесните специалисти е, че по правило са по-добре платени и имат по-малко конкуренция при търсенето на работа. Хората с по-обща специалност (напр. Бизнес администрация или МИО) могат да започнат работа в различни сфери и с течение на времето да се насочат към някоя конкретна на база на трудовия си опит. По-общите специалности не са толкова добре платени, колкото конкретните.

Минусът на тясната специализация е това, че местата, където можеш да си намериш подходяща работа са ограничени. Колко (и къде) са фирмите, които биха търсили морски микробиолог или атомен физик?

Разбира се, ако си тесен специалист (от добре платените, а не нещо от рода на “специалист по балканска история в периода 1680-1880”) и нямаш нищо против ти и семейството ти често да сменяте мястото, където живеете и да ходите там, където ти се предлага добре платена работа, тогава нямаш проблем.

На хората с по-общи специалности обаче също може да им се наложи да сменят местоживеенето си, ако искат да имат кариера или по-добре платена работа. Така че моите предпочитания клонят към по-тясната специализация и ако имаш избор, избери нея ;)

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

2 thoughts on “Осигуряват ли ви на реалната заплата?”

  1. Перфектна статия , именно наличието на спестявания и финансов буфер ще ви предпази от ,,временна,, работа по минимум 12 часа и осигуровки на 4 часа, докато изчаквате момента за нещо по-добро.

  2. Осигуряването има отношение и при получаване на обезщетение за безработица-(за някои безработицата си е бизнес)

Leave a Comment