От фриланс към собствен бизнес

Източник: http://theredbench.wordpress.com
Както знаете от материала Какво е собствен бизнес (и какво не е) , логичният път на развитие е допълнителен доход—свободна практика (фриланс)—собствен бизнес.

Иванка Могилска (http://mogilska.blogspot.com/) зададе следния въпрос в материала Фриланс (свободна практика) :

“Мен напоследък ме вълнува как се развива човек след като достигне фрийлансърския си капацитет. Някак все пак минава към бизнес? Захваща нещо съвсем различно? (Това не ми се струва добра идея, ако вече правя нещото, кеото обичам.)”

Моят отговор тогава:

“@Могилска – и аз доста съм мислила за прехода от фриланс към бизнес. На този етап отговорът за мен е “не може”. Например ако ти си да кажем писател, много си добър, и много те харесват. За да стане това БИЗНЕС, трябва вече да имаш други хора, които да пишат вместо теб, а ти да си им мениджър или редактор.

Същото е и с адвокатите примерно. До един момент ти си действащ адвокат, много си добър и много си обичаш работата. Но за да стане бизнес, трябва ти самият да можеш да не работиш – да можеш да наемеш хора и само да ги управляваш.

Тоест и в двата случая трябва да спреш същинската си работа (примерно писане), за да можеш да изградиш бизнес – който е СВЪРЗАН с писане, но НЕ Е писане. И само отвреме-навреме да си позволяваш ти самият да пишеш нещо просто така за кеф. Само че тогава ще си известен не толкова като автор, а по-скоро като редактор или мениджър.

Това са ми мислите на прима виста :)”

Тези дни обаче темата за прехода от фриланс към бизнес ми се върти в главата и мисля да я разгледаме по-задълбочено.


ВАШАТА МЕЧТА, ВАШЕТО ИМЕ

Мечтата на всеки човек е да печели пари, без да работи. Това е и моята цел.

Това е възможно чрез пасивен доход или чрез собствен бизнес, ако успеете да създадете правилната организация на работа.

Въпросът е, че преди да стигнете етапа Собствен бизнес минавате през етапа Фриланс (свободна практика). А вашата работа на свободна практика е пряко свързана с вашата личност и вашето име.

Ако както в случая на Иванка Могилска вие печелите от писането на рекламни текстове, то решението на клиента да работи именно с вас е обосновано от неговото доверие лично във вас. Той е чел текстове, които лично вие сте писали, и е видял препоръките на други клиенти лично към вас.

В моя случай с уроците по английски клиентите плащаха, за да работят лично с мен. Та са свикнали с моя стил на работа, с моя стил на обясняване, с моите шеги.


КАК СТАВА ПРЕХОДА ОТ ФРИЛАНС КЪМ БИЗНЕС?

Преходът от фриланс към бизнес е малко мъглява работа...

И сега големия проблем: как да направите прехода от фриланс към собствен бизнес, след като вашите фриланс приходи са тясно обвързани с доверието към вашата личност и вашето име? Ако вие си наемете помощник за поръчката, която клиентът иска лично от вас, дали това няма да го отблъсне?

В някои случаи решението е лесно: просто няма да казвате на клиента. Ще платите на някой да свърши черната работа вместо вас, а вие ще прегледате и обработите нещата преди да ги представите на клиента. (Това е честа практика при писане на определен тип текстове.)

Какво да правим обаче в случаи като моя с уроците, когато няма как да наема друг, без клиента да разбере?


ПРОБЛЕМЪТ С НАЕМАНЕТО НА ПОМОЩНИК

Когато си наемате помощник (работник), който директно и лично ще работи с клиента, ще се сблъскате с два основни проблема.

Проблем 1: недоверие у клиента

Първият, както казахме горе, е с клиента. Дали клиента няма да откаже поръчката му да бъде изпълнена от друг човек? Това важи не само в моя случай с уроците, но също за адвокати, счетоводители, инженери и пр. хора на свободна практика.

Едно възможно решение на този проблем е смяната да е частична. Тоест вместо помощникът да ви смени изцяло, може тя / той да поеме само една част от работата. В случая с уроците това може да е проверка на домашните и изготвянето на тестове по материала. В случая с адвоката това може да е административна работа или събирането на фактология.

Само че с частично отстъпване на работата никога няма да стигнете до етап Собствен бизнес, при който изцяло други работят за вас и ви носят пари. Винаги ще има работа, която ще трябва да свършите лично. Така няма да имате достатъчно време за бизнес.

Най-добре е да започнете с частична смяна и постепенно напълно да прехвърлите работата на помощника. Ключовата дума тук е “постепенно”. Както знаете, никой не обича промените поради страха от непознатото. За да може вашия клиент да се довери на нов човек (вашия помощник), клиентът трябва да има време да го опознае и да свикне с него. Вашият помощник ще трябва да докаже, че тя / той може да работи с вашия професионализъм.

Тук обаче идва втория проблем:

Проблем 2: помощника

Втория проблем с прехода от фриланс към бизнес чрез наемане на хора, които да работят за вас… са самите хора. Или ако продължим горния пример, вашият помощник.

Бележка: Очевидно един голям проблем е да не би вашият помощник да се окаже некадърен и да изгони клиентите, като може да завлече и вашата репутация по този начин. Но сега няма да се спираме подробно на този проблем и ще предположим, че вие достатъчно добре може да прецените дали даден човек ще ви свърши работа. За подбора на хора ще говорим някой друг път.

От една страна вашият помощник трябва да е добър колкото вас, за да се хареса на клиентите. Но ако е толкова добър, тогава рискувате тя / той да ви отмъкне клиентите.

Впрочем изобщо допускането на външен човек в бизнеса под каквато и да било форма – не само като помощник, а като счетоводител, чистач, юрист – носи много рискове. Ами ако реши да открадне контактите на клиентите ви? Ами ако реши да ви натопи за някоя нередност (нямате инструктаж за безопасност примерно)? Ами ако сте намерили уникален източник на финансиране за вашия бизнес и това стигне до ушите на конкуренцията?

Но конкретно с помощника. Вие искате да имате добър, професионален помощник, само че също така искате да сте сигурни, че тя / той няма да ви отмъкне клиентите. А дори да не ги отмъкне, ще е кофти ако този човек реши да си направи своя фирма и да използва срещу вас това, което е научил от самите вас.

(Макар не толкова драматичен, подобен беше моя случай със създаването на фирма .)

Едно възможно решение е да подбирате хора, които нямат бизнес-жилка в кръвта си. Или такива, които нямат желание да се занимават с бизнес и са доволни да работят просто като професионалисти. Но и тук има риск, понеже не се знае колко четат kadebg и Ръководството за печелене на пари – там идеята е, че всеки може да се научи как да печели пари чрез допълнителен доход :)

Второ възможно решение е да си пазите внимателно тайните и методите, които ви отличават от другите – тоест да си пазите занаята!

И третото решение е да се погрижите вашата собствена репутация да бъде ненадмината. Когато имат дългогодишно доверие във вас, клиентите по-лесно ще приемат да работят с човек, който вие лично им препоръчвате (вашия помощник), но и лесно ще се дистанцират от човек, който вие заклеймите като нелоялен.


РАЗЛИКИ В ПРЕХОДА

Прехода от допълнителен доход към фриланс (свободна практика) е по-лесен спрямо прехода от фриланс към бизнес. Прехода от доход към фриланс изисква главно да намерите повече клиенти и да поемете повече работа.

Докато прехода от фриланс към бизнес изисква пренастройване на целия начин на работа, на цялата организация на процеса. Вече не работите сами и не контролирате всичко на 100%. Рисковете са по-големи, а и разходите също (все пак помощникът няма да ви работи без пари!)

За сметка на трудностите обаче пък успехът носи много по-големи облаги.

5 thoughts on “От фриланс към собствен бизнес”

 1. 2 неща:

  – крадене на занаят – за разлика от нашия смотан балкански манталитет хората на Запад отдавна са разбрали, че никой не може да те спре решиш ли да крадеш занаят. За тях това е нещо нормално и са намерили как да се възползват от целия процес вместо при нас – да губят. Не ми се влиза в подробности, само ще кажа че е нещо нормално бившия ти шеф да ти помогне да навлезеш в бизнеса и да си партнирате….или най-малко да не ти пречи. Хората го приемат за нещо нормално, като текучеството и това им дава възможност да делегират повече и да се развиват повече :)

  – транзит между фрийласър и фирма :
  Просто налагаш името си като марка на фирмата и си готов. Много фирми за почнали от един човек, но сега като си купуваме Burberry , това не значи че е правено през 19-ти век лично от основателя на фирмата, както е било навремето. Нито пък че в адвокатска кантора Пенчо и Трифон има хора с това име. Във филма “Вода за слонове”, има перфектен пример за това как цирка се казва Братя Бензини , ама и следа няма от тия братя там :). Ех..колко мога да пиша по толкова много въпроси, ама не ми се пише на БГ по 2 причини….

 2. Хубава тема, запознава читателите с вероятните им бъдещи проблеми ако започнат собствен бизнес (в най-общ план). Добри гледни точки обхващащи почти всички аспекти и варианти на развитие.

  Така налагат размисъл в/у проблемните зони/точки и може би някой ще се поучи от световните практики или ще наложи ноухау за решаване на проблемните/притесняващи всеки ситуации.

  Хубавото е на бизнеса е, че като се прави, той е динамичен и се решават проблеми при изникването им. Няма как да знаем за тях преди това. Тук можем да обсъдим и спокойно да помислим за тези аспекти.

  Поздравления!

  П.П. до Свилен – никога не е добра практика да се кръщава името на фирмата на лично име или роднина, поради 2 причини: едната е ако решите да продадете бизнеса, те ще искат лицето което го води, и второ, никой не иска марка без самата марка…просто страшно се обезмисля това с доверието и граденото име. Дори имаше някъде статия какво име е подходящо да кръстим нашата фирма, име започващо с А,Б за да е напред в указателя и др. такива хитрини и аспекти. Рая може би ще очакваме такава статия в бъдеще време? :)

  К.

 3. @Косьо – благодаря :) Ами с две думи, сложно е. На теория изглежда лесно: проблемите са такива и такива, вариантите са такива и такива. Но на практика, особено като става дума за теб лично, трудно се взима решение.

  А за името на фирмата не съм мислила чак толкова, виж ти ако искаш можеш да напишеш нещо :)

 4. Хех явно не съм като всеки човек. Аз си искам работата а парите не са това, което е движещата ми сила за да я върша. Определено са стимул но не 100%…

 5. Кочбо приятелю нищо не разбираш…имаш ли бизнес образование или така си разсъждаваш във въздуха…обърни внимание че повечето западни фирми са на имена на личности Johnson & Johnson, Johny Walker, PricewaterhouseCoopers и.т.н. – в много от случаите тези фирми са препродадени и прерподадени и сегашните собственици нямат нищо общо с основателите им.

Leave a Comment