Връщам kadebg на български! :)

abvЗдравейте отново, драги български читатели! :)

Да, правилно прочетохте! kadebg се връща на български.

Започнах блога през 2010. Писах три години на български, и през 2013 реших да мина на английски. Идеята беше, че аудиторията е теоретически неограничена, съответно и приходите.

Оказа се обаче, че е много трудно да спечеля англоезичната аудитория. Особено след като аз живея в България (ъ? къде е това, в Южна Америка? Не бе, май е другото име на Словения?) и моето ежедневие има НУЛА допирни точки с ежедневието на един американец. Също така на английски има десетина утвърдени сайта на тема пари и лични финанси, които обират 90% от трафика по темата и съответно правят големите пари. А прощъпулници като мене, дори когато са американци/англичани/австралийци, не могат да се преборят за достатъчно трафик.

Освен това, как да “обявиш” на англоезичната аудитория за появата на нов сайт в нишата? На английски има 1-2 сайта, подобни на нашето Свежо, които обаче имат много строги правила относно пускането на линкове (т.е. да си рекламираш своя сайт) в тях, а и самите потребители са много чувствителни на тая тема. Дразнят се. Гласуват линковете надолу. Оплакват се на администраторите. Абе, мамата си е*ало :))

Колкото до “социалните мрежи” като Facebook и Google+ … еми, трудничко е да печелиш социален трафик, когато никой не познаваш! Аз нямам познати чужденци.

След транзишъна на английски очаквах да има спад, поне в началото, но за щастие kadebg си запази трафика. През тази година, когато писах на английски, едва 10-20 човека се отписаха от абонамента по email, но на тяхно място пък дойдоха нови. Пак българи :) Не че имам нещо против, обаче нали експеримента беше да се спечели англоезичната аудитория. Само че не стана.

Трафика се задържа на добро ниво вероятно поради факта, че всички стари материали на български си бяха достъпни. Което беше интересен урок за мен – преди това си мислех, че трафика зависи повече от това колко често пускам нови материали. А всъщност хората намират сайта по старите материали.

Относно материалите на английски, мисля, че са си съвсем добри. И откъм граматика, и откъм звучене, и като тематика. Тоест, не мисля, че проблема с писането на английски е в самото писане – а че просто има културна бариера. Както казах, ежедневието и начина на живот и порядките са съвсем различни в България и навън.

С което не искам да кажа, че не е имало посещения от чужда аудитория. Ама те бяха от случаен трафик. Чужденците така и не се превърнаха в лоялни фенове – такива, които си правят абонамент и следят за нови материали и се интересуват какво става със сайта. Не – чужденците идват, четат каквото ги интересува, и натискат хикса горе вдясно. Да, то не може целия ти трафик да е само от фенове с email абонамент, ама то това е добрия трафик. Тези случайните не ме топлят.

И в крайна сметка, РАВНОСМЕТКАТА:

Трафик: същия като количество, но не и като качество.
Пари: една-две по-големи суми от платени публикации, иначе – същото.
Коментари: почти никакви, и когато ги има – само от българи, които пишат на английски.

Е, ами де ми е кяра тогава?

След като посветих една цяла година на този експеримент и не виждам кой знае каква промяна, значи няма смисъл експериментът да продължава. (Вярно, че през тази година сайтът ми беше много назад в приоритетите поради всички прекрасни неща, които се случиха в личния ми живот :) и за които ще разкажа скоро. Но все пак, колко още да чакам нещо да се промени? Явно няма да стане така.)

По ирония на съдбата, точно когато смених сайта на английски се показаха много интересни черти на българската аудитория и БГ феновете… хммм много интересни. Повече за това очаквайте в следващите постове. Да видим какво е останало от старата аудитория… ;)

22 thoughts on “Връщам kadebg на български! :)”

 1. Добре дошла отново :)

  Много се радвам, че не се отказваш и продължаваш напред. Да, нещо не е проработило, но възможностите дебнат от всеки (интернет) ъгъл.

  Пожелавам ти успех и ще очаквам следващите материали! Явно е била динамична година.

 2. Благодаря, Тони :) Да, определено беше много динамична година, и за щастие – само хубави неща!

 3. Здравейте, много се радвам за направената равносметка. Материалит ена английски език ги използвам за обучението си по английски и за мен експериментът на Рая през 2013 г. също беше експеримент (нищо, че в друг смисъл). Така че полза от експериментите има.

 4. Благодаря, Таня :) Не бях се сетила за подобно приложение на материалите :))

 5. Привет отново Рая…
  очаквах кога отново ще се завърнеш към БГ публикациите и се радвам (без да злорадствам), че това вече ще факт…

  Как беше поговорката: по-добре пръв на село отколкото последен в града…

  Както казва Тони, независимо от това, че очакваните от теб резултати не са факт, то налице е ефект, който най-малкото ти е показал какво не работи по начина по който очакваш…

  Поздрави, Слави…

 6. Здравей, Рая!!! Много се радвам да видя и прочета тази новина! Толкова много се опитвах с гугъла да превеждам и чета…))) Много ще е хубаво ако и тези бъдат преведени на български! Успех! Разбрах , че чакате вълшебство! Пожелавам най – красивото!
  Бисера

 7. Здравей, Бисера! Много се радвам, че сайтът ви е липсвал :) Някои читатели даже ми писаха по мейла, което страшно ме зарадва!

  Да, чакаме един голяяяяям подарък… с таткото не можем да спим вече трети ден от вълнение в очакване на Големия Ден :) Стискайте ни палци!

 8. Здравей,

  Приветсвам топло и с радост в сърцето. Ние също сме хубави хора с хубав език и имаме доста да градим, а то – градежа наново – започва отвътре. От приемането и осъзнаването на това кои сме, къде сме, такива каквито сме си. Вярвам че сме способни да се самовъзпитаме в актуалните движещи факори на света днес едни от които финансовата грамотност и целенасоченост, поне до ниво обща култура.

  Да живее България, и останалият свят около нея.

  Васко
  Иконосмист

 9. Никой не оспорва, че сме хубави хора :)

 10. Добре дошла отново, Рая! Четях с удоволствие материалите и на български, и на английски.
  Пожелавам ти леко и безпроблемно раждане, с много положителни емоции и прекрасен завършек! И да се похвалиш с “произведението”, когато имаш сили и желание!

 11. Благодаря! Със сигурност ще се похваля, само не знам колко време след събитието ще имам време да го направя! :))

 12. Здрасти Рая! Какъв кеф е да те чете човек, отново на български. Измъчваше ме с твоя английски…
  Безпроблемно първо раждане ти пожелавам, изпълнено с много емоции (повечето положителни)!

 13. Добре дошла отново, прекрасна Рая!
  Радвам се, че нещо не се е случило, за да имаш възможност да случиш друго!:)

  Българската аудитория е жадна за знания и ти сама ще го разбереш след време. Дай й това, което очаква от теб и тя ще ти се отблагодари!:)

  Пожелавам ти красиви домашни събития, радост, разум и удоволствие покрай предстоящото раждане.
  Нещо от мен- Мъжът е такъв, какъвто си го …направиш!:) Вярвам, че си добър творец.

  Прегръщам те!:)

 14. Благодаря ви много на всички! Много сте мили!! :)

 15. Урааааа :)
  Определено писането и четенето на български са много по-приятни, колкото и човек да знае английски.

 16. Привет и от мен!
  Жалко , че експериментът не се е получил.
  Аз очаквах подобен резултат, точно по същите причини, които си посочила.
  Жалко, че се оказах прав:(

  Но нищо, смотаните американци /смотани са та дрънкат / само губят от това.
  Ние в България печелим.
  Пожелавам ти много успехи и всичко да е наред с вас…

 17. Здрасти, Рая,

  За мен пишеш супер интересно независимо от езика (той е само инструмент за предаване на идеи). Аз винаги съм те следяла. Естествено е, че ще избереш родния си език след като от преминаването на английски няма полза.

  Разбира се на български съм по-склонна да коментирам и ми е по-близко.

  Аз също много се вълнувам за хубавите преживявания, които ти предстоят. Дано всичко мине като по вода :)

 18. Благодаря, Теди! :) Скоро ще разкажа за раждането на малката :) Само малко да се… освестя…

 19. Поздравления за решението, това е правилното, макар и изводите ти за статиите ти, че са на ниво е малко грешно (на мен лично не ми хареса нито една на английски, за разлика от тези на Български).
  Ние – феновете предпочетохме да продължим да четем, но да се въздържаме да коментираме, тъй като не ценим родното…как ще оценим чуждото…но нейсе порастваме и се развиваме.
  Добре че се завърна, с пожелания за повече и интересни статии на Български!
  Поздрави

Leave a Comment