Парите на бедните и на богатите

Така и трябва. Бедните не бива да копират богатите.

Да, да, знам. Веднага се сетихте за Кийосаки. Само че той не е съгласен с мен, че е правилно бедните и богатите да действат различно. Според него бедните трябва да усвоят правилата на богатите и да действат по тях, за да може и те самите да направят пари.

Когато в kadebg стане дума за спестяване, пламва стария спор Повече приходи vs. По-малко разходи . Има два лагера: едните залагат изцяло на това колко важно е да печелиш повече пари, а другите смятат, че спестяването винаги има своето място в личните финанси.

Успешни истории има и в двата лагера. В цитирания материал ПП vs. ПР отдадох това единствено на фактора, че просто хората са различни и на някои им иде по-лесно спестяването, а на други им иде по-лесно изкарването.

НО ЗАВИСИ И НА КАКЪВ ФИНАНСОВ ЕТАП СТЕ

В материала 10 стъпки към финансова стабилност – дори да сте много зле с парите имаше може би само намек за различните финансови етапи и съответно различните мерки към всеки от тях.

За мен има три финансови етапа:

отрицателен (имате дългове, нямате спестени пари)
нулев (на нула сте)
положителен (нямате дългове, имате спестени пари)

На отрицателния етап е нормално да се мисли за връщане на дълговете, за да може да достигнете до нулата. Позволени са всякакви средства, включително най-ефективното: екстремно затягане на разходите.

На нулевия етап може малко да се отпуснете, но не бива да се прекалява. Болшинството от хората цял живот се въртят около нулата, защото мислят, че това “положителния” етап. А всъщност нулата е положението, което ви прехвърля от заплата до заплата.

На положителния етап вече е време да смените старите тактики на затягане на коланите. Сега е момента да започнете да мислите в посока повече пари, инвестиране, и забогатяване. Точно тук е мястото на съвети а-ла-Кийосаки. Но не по-рано!

ЗА ЖАБАТА И ВОЛА

Бедните не бива да копират богатите.

Защото бедните са на отрицателния етап, а богатите са на положителния. Да, можете да се подготвите за вашия положителен етап като разучите мисленето и поведението на богатите. (Нямате пари? Малко крадете! ) Но не го копирайте сляпо, за да не стане като в оная приказка за жабата, дето видяла да подковават вола – и тя вдигнала крак.

Знаете ли, че основна причина за проблеми с парите е именно желанието на бедните да се правят на богати – използват пари, които нямат, за да си купят неща, които реално не могат да си позволят. Това е най-бързия път към Дъното.

Оттук беше и моят основен проблем с Кийосаки (в материала Как стартирах собствен бизнес ). Той говореше за стартиране на бизнес, за инвестиции, за създаване на пасивен доход в тези инвестиции… и смело казваше, че ако нямаш пари, това не е проблем. Защото пари се намират – чрез заем.

РОЛЯТА НА ЗАЕМА ПРИ БОГАТИТЕ И БЕДНИТЕ

Дълго мислих и стигнах до следния извод: с един заем богатите стават още по-богати, а бедните стават още по-бедни. (Но не в смисъла, че богатите дават заеми на бедните и печелят от това.)

Богатите имат стабилни парични потоци, които да обезпечат връщането по заема – дори ако инвестицията, заради която го взимат, да се провали. Те имат много и големи източници на пари. Ролята на заема при тях е формалност – просто не им се чака 1-2 години, докато съберат парите от собствените си потоци.

Бедните обаче имат малки и нестабилни парични потоци. Или само един поток: заплата. Техните инвестиции са малки и неподсигурени, защото какви да са – те са на дребно и с малко пари. Бедните нямат достатъчно бизнес-опит или изобщо опит с изкарването на пари. Шансът да се провалят е огромен.

(Да не говорим, че богатите взимат заеми за инвестиции, а бедните взимат заеми за… плазмен телевизор . Тук Кийосаки е напълно прав.)

Тоест, при взимането на заем богатите изхождат от съвсем друга позиция: те са финансово обезпечени и при това знаят как да управляват пари. Бедните обаче са точно на другия полюс – финансово необезпечени и без никакъв опит в изкарването или управлението на пари.

Ако за един човек в положителна финансова фаза е естествено ако няма пари за нещо печелившо – просто да си вземе, за човек в отрицателна финансова фаза това си е самоубийство.

РАЗЛИКА В МАЩАБА

И накрая, представете си двама души в положителна финансова фаза.

Иван току-що влиза в нея след 2-годишно изплащане на заеми и спестяване, а Пешо е в нея вече 5-та година. Определено Иван трябва да се учи от Пешо, тук няма никакъв спор. Но ако Пешо борави с пари от мащаба 20 000лв за инвестиция, това не означава Иван да прави същото! Тоест, Иван може да се упражнява с по-малки инвестиции, от 200лв или 2000лв.

Има много уроци, които можете и трябва да научите от хората с пари. Само изберете правилно момента.

Защото представяте ли си, ако един пълничък човечец реши да приложи 1:1 тренировката на световния шампион по бягане? Съветите на шампиона може да са полезни за бронзовия и сребърния медалист, но за нашия пълничък човечец? Не и на този етап.

Още повече, че Правилата за бедните ги пишат богатите .

12 thoughts on “Парите на бедните и на богатите”

 1. Радвам се :) Често коментарите ви са единствения ориентир за мен относно кое ви е интересно и кое – не.

 2. Отключих я само за днес заради Свежото и сега я заключвам пак.

  Не, не съм на минус. А регистрацията за ВИП става така:

  1. Пишеш Име и Парола
  2. Потвърждаваш по мейла

  Доста усилия изисква, прав си :)))

 3. Статията много ми хареса. Аз съм по-скоро на нулевия етап. Това не ми пречи да чета книги и да се уча от богатите хора на “положителния етап”. Права си, също, че хората на отрицателния етап са стигнали до там главно заради покупката на някакви глезотийки, които не могат да си позволят. Лошото е, че тези хора трудно се променят. Когато отида в магазин на голяма верига за техника има много девойки, които предлагат стоки на изплащане. Учудващо е колко много хора взимат такива стокови кредити за по-голям телевизор или за по-модерен лаптоп, като в същото време едва дочакват края на месеца за заплата и са затънали в дългове за парно.

 4. @БатТони – радвам се за теб, че се подготвяш :) Аз отскоро минах в положителния етап, и все още ръцете ми са вързани. С 1000-2000лв трудно можеш да започнеш нещо мащабно :)

  На мен пък ми хареса последния ти материал за франчайзинга. Само не разбрах защо си искал да работиш на този принцип. Голяма или малка агенция като име няма много значение, важното е местните хора да ти имат доверие. Да си на франчайз към МакДоналдс мога да разбера, но за недвижими имоти? При нас едно младо семейство си отвориха сами такава агенция и за 10 години много се разви. Сега не знам дали работят и в други градове, но при нас си ги знаят хората и им имат доверие. Тоест, оправиха се и без франчайз :)

 5. Все още не бях решил, просто проучвах и тази възможност. Срещите с потенциалните франчайзодатели обаче много бързо ме отказаха. Четеш ми мислите :) в следващата статия ще опиша защо е по-добре да стартираш самостоятелен бизнес, а не на франчайз, особено за по-малък град.

 6. Супер, ще чакам. А за малкия град – личния фактор влияе много повече от някакъв абстрактен бранд :)

  Направих си абонамент. Малко ми беше трудно да намеря бутончето обаче, можеш да го сложиш по-нагоре.

 7. За личния фактор съм съграсен.

  Преместих бутона. Така е по-видим :)Благодаря за съвета.

 8. Има и друг финансов етап-имаш и заем и спестени пари,защото можеш да разполагаш с парите си,вместо да губиш време и да чакаш одобрение на заем или да чакаш спестяванията да се натрупат до нужният размер.Времето е пари и най-важно какъв е крайния финансов резултат.

Leave a Comment