Пари от блог – моята история

 

6 месеца след създаването си сайтът се сдоби с първия си *кашля авторитетно* платен банер – 08.02.2011 вече е паметен ден за kadebg! Вижте как стана това и какви [глупави] мисли минаваха през главата ми преди това.

PRACTICE WHAT YOU PREACH*

*Букв. “Практикувай това, което проповядваш”.
Помните ли онази статия, Как да печелим пари с нещо, което обичаме ? Последният съвет в края на материала беше да свикнете с мисълта, че вие вече го правите за пари. Защото “ако смятате, че да поискате пари за труда си е нещо срамно и нередно, значи и двамата сме си изгубили времето с тази статия”…

*Още по темата: Пари от блог & интернет бизнес

Ъм… малък проблем тук. Не че смятам за нередно да взимам пари за труда си – но просто ми е малко неудобно да го правя. Така беше и с бригадата в САЩ през 2005; така беше и с първите уроци по английски през 2007; така беше и с първия клиент, като стартирах бизнес през 2009. Да му се не види, така е било и всеки път, когато преговарям за заплата на нова работа!

Е, ако виждате банера горе вдясно и второто място до заглавието на публикацията, значи съм преодоляла вътрешните спирачки. (Повече за “Неудобно ми е да искам пари” – в следващата статия.) Сега да видим какво беше нужно, за да изкарам първите пари от сайта.

ЕТО КАК СТАНА

1. “Искам да изкарам пари от блога. СЕГА.” Когато направих kadebg идеята беше главно да правя нещо, което обичам, и да помагам на хората – изобщо не мислех за изкарване на пари с него. Да, знаех за теоретичната възможност да се печелят пари от блог, но тя беше “по принцип”, “ако”, и “по-нататък”. Е, очевидно нямаше как да изкарам пари от сайта, ако аз просто не исках да изкарам пари от сайта.

И в един момент дойде ред на “СЕГА”. Което промени всичко и доведе до втория
момент:

2. “Как мога да изкарам пари от блога АЗ?” Дааа, знам. Има хиляди съвети как да изкараш пари от сайт. Има хиляди работещи примери за това как някой друг го е направил. Но как да го направя АЗ? Какви са вариантите в МОЯ конкретен случай? Ами ето какви:

 • спонсорство от потребители
 • –чрез банков превод
 • –чрез sms
 • –чрез epay<
 • платен вход за сайта
 • платен вход за определени публикации
 • платени материали за сваляне
 • платена e-книга
 • платено писане за други сайтове
 • AdSense
 • рекламни линкове (ще видите такъв по-долу)
 • банери – статични (къде? колко?)
 • банери – анимирани
 • flash реклама, която се показва при влизане в сайта

За други не се сетих – и до момента не се сещам. Тези ми бяха повече от достатъчно. Но всеки отговор поражда нов въпрос:

3. “Как ИСКАМ да изкарам пари от блога аз?” Честно казано за мен е по-важно сайтът да е полезен и удобен за потребителите. И без това има някои проблеми с кода и дизайна, към които вие потребителите се отнасяте тъй търпеливо, че не бих допуснала повече неудобства. Затова крайният ми списък изглеждаше така:

 • спонсорство от потребители
 • чрез банков превод неудобно за потребителя
 • чрез sms удобно за потребителя, но скъпо за мен
 • -чрез epay
 • платен вход за сайта абсурд!
 • платен вход за определени публикации сложно
 • платени материали за сваляне (нямам време да ги напиша)
 • платена e-книга (нямам време да я напиша)
 • платено писане за други сайтове (само за добри пари, трафик или обучение)
 • AdSense грозно & досадно за потребителя, смешни пари
 • рекламни линкове (ще видите такъв по-долу)
 • банери – статични (къде? колко?)
 • банери – анимирани много ще забавят сайта
 • flash реклама, която се показва при влизане в сайта бави и дразни

4. “Just do it”(“Просто го направи”) Дойде време да мина от идеи към действия. NIKE са прави, обаче изобщо не е толкова лесно “просто да го направиш”. Особено когато нямах познания за това как се оформя банер (за реклама на рекламата), къде и как се слага кода и как да има линк като кликнеш на него… ако може без след това да ти показва екран с FATAL ERROR на него :)

*Още по темата: Пари от блог & интернет бизнес

Техническите неща са едно на ръка. Как обаче да оформя картинката така, че да предизвика кликане? Как да оформя текста така, че да предизвика плащане? Как да направя плащането максимално удобно за клиента?

Ако ви кажа, че всичко ми е хрумнало ей-така за един ден, ще е една наистина дебела лъжа. Трябваха ми доста часове работа и доста проби-грешки. Ако ви кажа как направих този банер

Реклама в блог

за реклама на рекламата, сигурно ще паднете от смях :)

ДВЕ ДУМИ КЪМ ВАС (ПОТРЕБИТЕЛИТЕ)

Някои от вас са с kadebg още от преди 6м, когато имаше само 3 категории в зелената лента и основният шрифт беше ComicSans :) Знам, че немалка част от вас препоръчаха сайта на други хора и така помогнаха много за развитието му. Трети сложиха линкове към него в своите блогове, без дори да поискат реципрочен линк от мен. Други пък ми изпратиха материали и линкове към полезни статии и сайтове. Та, с две думи: ГОРЕЩО БЛАГОДАРЯ !

Специални благодарности и на Георги от laptopia.bg , който стана първия рекламодател на kadebg . Георги продава лаптопи – нови и втора ръка (чухте ли, АЛФ-групата?). Негова е и заслугата за сайта lifehacker.bg , откъдето пък научихме как да договаряме по-изгодни условия с мобилните оператори.

27 thoughts on “Пари от блог – моята история”

 1. Честито и имаш място за още банерчета, така че скоро да ги видим на лице.

 2. единственото което трябва да направим е да намерим спонсор…..

 3. Pay Per Click ли ти е банер-а или не? в смисъл, ако не го цъка никой, плащат ли ?

 4. Не знаех че $200-250 месечно от Adsense са смешни пари. Още повече че като чета предишни статии оставам с впечетление че и 20-30 лева са много според теб.

 5. В нейния случай ще са 70-80 лв на месец за момента и то ако си разположи рекламите правилно.Но адсенс е програма на Гугъл Ирландия, което от своя страна поражда някои бюрократични усложнения. Разбира се винаги има вариант да работи и с някоя от БГ рекламните мрежи.

 6. @Loker – $200-250 не са смешни пари, но не знам някой да изкарва толкова с AdSense. Всъщност не знам някой да изкарва и 50лв с AdSense.

  @Dude – не е на клик.

  @Бизнес идеи – благодаря за инфото :)

 7. По долу исках да ти напиша код който да сложиш под банера ти че да се дигне малко нагоре ама явно не ме пуска да пиша кодове системата ….. ipi i/pi – замени i със скобичките “>”

 8. @Бизнес идеи – благодаря, с параграфче не става, но коригирах височината и сега би трябвало да се вижда с леко отстояние :) Не съм обърнала внимание.

 9. :) Това, че не знаеш не означава, че не съществува, но определено би трябвало да означава да не пишеш за неща, които не знаеш

 10. Материалът е лична история, а не съвет как да изкараме пари с AdSense. Но принципно си прав, че човек не бива да говори за неща, които не знае.

 11. До Ioker – ще ми кажеш ли кой изкарва толкова пари от адсенс в България? За български сайт става въпрос. Абсолютно невъзможно е да изкараш 200 долара от адсенс от бг сайт или трябва да имаш адския късмет :) Ако пък знаеш как става, сподели високоплатените ключови думи.

 12. Не ще ти кажа кой, но ще ти кажа, че не са един или двама…

  …а колкото до думичките, не е трудно да си ги потърсиш сам след като се занимаваш с нещата написани на сайтът ти

 13. Говоря за съдържание на български. Търсил съм и думички над 1 $ не успях да намеря. Гугъл плащат жълти стотинки, поне за България.

 14. Много странно пишеш, току като световните наръчници които съм започвал(да чета), един, два най-много на брой, и съм спирал на първата страница естествено… не мога, всичките тея приказки… наистина ми струват пари. Но хубавото с този блог, че статиите все някога свършват, дори и да са твърде отегчителни. Поздрави, все пак, защото е важно да се опитва, най-малко да се пише е препоръчително.

 15. Бих препоръчал да се отдрасне (обратното на задрасне) адсенс. За блог като този (с 200-300 посещения ) дневните приходи вероятно ще са задоволителни на фона на другите възможности. Освен това кликовете на тема бизнес и финансо са в пъти по-добре платени от примерно тези на тема готварски рецепти (имам сайт с над 4 000 посещения на ден изкарващ едва 4-5 лева на ден от тази тематика)

 16. zdraveite imam po 1000 2000 poseshteniq na den v bloga preporachaite mi na kade da se nasocha za da potarsq sponsori da postavq baneri.mersi predvaritelno.

 17. Единия вариант е Google Adsense (има и БГ аналози), друг вариант са Affiliate programs, третия вариант е сам да си потърсиш спонсори и да слагаш банери.

  Броя посещения е само един от факторите, които се взимат предвид от рекламодателите.

  И моля пиши на кирилица.

 18. Благодаря за интересната статия!! За първи път чета български блог с кейс стъдита. Адмирации!!

 19. Хм… А какво ще кажете за това – пишеш си блог по тема която на теб ти е на сърце (както е случая на Рая), но го пишеш на чужд език, таргетирайки външен пазар. Съответно банери и линкове да са също в тази посока таргетирани – за чуждия пазар. Така няма ли да имаш възможност за по-добра печалба, или..?

 20. @Gray – трудно ще стане с чуждия пазар, изразите и културата са много различни. В някои сфери може и да стане.

Leave a Comment