Да се занимавам ли с писане, има ли пари в това (2)

След бомбичката, която пуснах вчера, следва малко продължение по темата.

Първо – kadebg ще продължи да си работи, макар и вероятно на по-бавни обороти.

Второ – благодаря на всички за идеите! Радвам се и съм наистина късметлийка, че има с кого да обсъдя нещата и да получа мнение. Когато човек мисли сам, той е склонен да се придържа към оста на своите ЖЕЛАНИЯ, тоест самонавива се, че нещата наистина могат да станат както му се иска.

(Признавам си, в тоя момент си мисля “Лелеее, каква глупост щях да направя! Добре, че попитах!”)

Все пак индивидуалната гледна точка е… индивидуална. Тя е само една точка. А за да видиш нещо от всички страни, ти трябва кръг, т.е. множество от точки. Иначе се получава като при този приятел:

Индивидуална гледна точка
Без коментар. Автор: (ако някой знае, да каже), картинка: google

Трето, няма да правя втори сайт.

Цялата идея за втори сайт беше да взимам обратна връзка за нещата, които пиша. Ако някой от вас се е занимавал с писане, сигурно знае какво е да работиш половин година над нещо без никаква обратна връзка по пътя. В началото не се съмняваш, че написаното е просто брилянтно, чудо на чудесата, и ти си едва ли не следващия Стивън Кинг. Сещаш се разни неща, добавяш едно, променяш друго, махаш трето.

Паниката идва, когато наполовината път изведнъж те удря едно яко съмнение. “Дали съм на прав път? Хм. Защо го почнах така? Май трябваше иначе? Ами ако никой не го хареса? Олеле! ОЛЕЛЕ! НЕБЕТО ЩЕ МИ ПАДНЕ НА ГЛАВАТА!!”.

Обаче е прекалено късно да се връщаш. Все пак, говорим за месеци труд.

И макар че не е точно като да инвестираш пари в нов бизнес, инвестираш труд и време. Много труд и много време. Така че когато те връхлети съмнението, повярвайте ми, “паника” не е пресилена дума.

Вярно, че когато реших да направя книгата за Америка (която впрочем съм пуснала на абсурдната промоционална цена от 5лв), имах добри индикации в началото. Ако помните, бях започнала една поредица, първа част беше Моята студентска бригада в Америка . Коментарите бяха доста окуражителни. Входящият тест беше успешен :) Сега остава да видим изходящия тест – продажбите и отзивите.

Та, втория сайт. Идеята беше пак такава – да пускам някакви неща или откъси и да виждам каква е обратната връзка.

Обаче, има няколко проблема. Първо, няма никакъв интерес към къси разкази. Малкото сайтове, които пускат такива разкази, са сборни сайтове с различни автори, а не сайт на един автор. Второ, хората предпочитат да си купят и да четат цяла книга, а не къси разкази или книга, която излиза на части.

(Оказа се, че Стивън Кинг е пробвал да пуска книга в интернет на части – The Plant. Части 1-3 могат да се свалят за $1, a части 4-8 се свалят за $2. Аз имах подобна идея и мислех, че ще е супер яко – нещо като сериал, само че не по телевизията, а за четене. Обаче оказа се съшо, че резултатите при Кинг не са толкова добри. Първа част е свалена 120 000 пъти, петата – само 40 000. Не че това са лоши резултати! Но явно за Кинг не са достатъчни.)

И трето, ако искам да стигна до публикация на хартия, това да имам сайт няма никак да ми помогне. Нито късите разкази ще ми помогнат.

Тоест, пътят към издаването на книга НЕ минава през поддържането на втори сайт (поне в моя случай). Сядаш си на задника, инвестираш няколко месеца в писане на книга, инвестираш още няколко в популяризиране, взимане на обратна връзка и редакции, после още няколко в преговори с издателства и/ли печатници, и накрая когато нищо не стане, си правиш харакири :)

Но така ще е.

Междувременно kadebg ще си върви, макар и на по-бавни обороти.

Още веднъж благодаря на всички за подкрепата и за съветите. И – ако от началото на материала до тук сте забравили – книгата за Америка е на промоционална абсурдна цена от 5лв!

24 thoughts on “Да се занимавам ли с писане, има ли пари в това (2)”

 1. Голяма грешка, че си направила книгата си 5лв. Това е смешна цена, която обезценява целия ти труд и не е никаква ценова политика. Книгата е нишова и е много интересна и не само, ами и полезна. Има неща като мотивация и съвети за които един съдържател на фамилно хотелче би дал 50лв само за тези съвети…ти си знаеш…Просто нямаш никакво търпение…това е книга, която ще е актуална винаги….да беше заложила на раздаване безплатно на книгата на 10на човека с по-посещавани блогове в замяна на ревю ( а, не на случайни читатели ) и щяха да ти се повишат продажбите. Даже според мен, ако се барне тая книга и се допълни с някои неща си стане някакъв хибрид между художествена книга, бизнес съвети и ръководство за бригади можеше и цена 29.99 да и сложиш защото тези, които им предстои да заминат биха дали мило и драго за малко повече инфо. Тази книга би била интересна за такива които са били на бригада и такива които ще ходят, родителите им, хора с малък бизнес и всякакви други търсещи истинско четиво. Освен това ще ти дам една сламчица. БГ пазара е зле…те и затова музикантите са ни депресирани :), че нямало звезди тука, вярно е…малък беден пазар…но ако си преведеш книгата на английски….няма такава книга…хиляди американци биха излюбопитствали какво е да си чужденец на бригада…хиляди други националности ходят на бригади….а ако ти е на английски книгата можеш да я пуснеш в хилядите добре разработени и носещи пари мрежи за разпространение на електронни книги…и дори да ти предложат сделка за отпечатване…хората на запад са проактивни не са мърди като нас тука…да не говорим че имаш и публикации в GRS.

 2. А, освен това знам една много голяма причина поради която хората биха гостували като автори при тебе безплатно…, причината на е измислена или предположение и не е конкретно за теб приложима

 3. Благодаря за добрите думи и за съветите :)

  Колкото до цената, тя е промоционална, после ще се вдигне. А за изпращането на други блогъри… добра идея, ще я опитам. За английски вариант съм мислила, но не знам кога ще намеря време.

 4. Рая, аз нямам толкова опит в промотирането на книги, но съветите на Свилен ми изглеждат доста разумни и приложими. И според мен има много хора, които биха прочели книгата ти за Америка, просто трябва малко да се разшуми малко около нея.

  Аз мога да помогна с едно ревю на книгата. Така или иначе, от много време мисля да започна с представяне на книги на моя сайт и може твоята книга да е първата в тази рубрика.

 5. Да, Тони :) Благодаря.

  Абе много неща има да се правят, но с прекалено много неща се занимавам. Просто няма да стане така, вече буквално не мога да мисля. Дори нещата, които не изискват толкова мислене, не мога да ги свърша.

  Следващ материал – burnout синдрома от първа ръка :)

 6. Ммм, окей, ще те питам след няколко месеца :))

 7. Не всичко е пари, приятели, не всичко!

  Книгата е ценна, Свилене, но аз подкрепям решението на Рая да я пусне в началото за 5 лв..една кутия цигари..
  Много добре знаеш, че може да ограничи промоционалния период за ден-два или нещо такова. Да не говорим, че има голяма вероятност трудът на рая да бъде рекламиран безплатно после от купувачите.

  И друго- чували ли сте терминът “център на влияние”? :)

 8. Привет, Белла :) Благодаря за подкрепата. То едното не пречи на другото, така че пак ще я разпратя на виртуалните приятели за отзив.

  Колко ще е промоционалният период зависи кога ще постигна първите Х продажби. Имам си едно число наум, и когато стигне до Х брой хора, ще спра промоцията. Идеята е от една страна, да получа отзиви лично за мен, а от друга – книгата да е достъпна за повече хора. Оня ден един читател ми писа, че иска книгата, но не може да си я позволи. Стана ми гадно. Главната цел на една книга (поне според мен) е да достигне до читателите и да им въздейства. Пък ако се харесва, ще стане популярна и ще носи пари.

  Ако не се харесва – отваряш Word и цъкаш New Document :)

 9. Радвам се, Рая, че имаш подобна нагласа!:)
  Може да ми се разсърдят другите двамца , на които също им следя творенията:), но аз мисля, че човек трябва да знае мярата си в търсене на финансово удовлетворение за труда си. И друго- споделяйте знанието си, хора!:)
  Споделяйте моженето си!
  Няма по-голямо удовлетворение от това да променяш света с човещината и знанието, което носиш…

  п.п Рая, аз си поръчах книгата на промоционалната цена и, отсега ти казвам- няма да ходя на бригата нейде си, щото студентските години минаха отдавна, нооооооо…ще я споделя безплатно с много, много младежи, които ще тръгнат по пътя ти..:)

 10. Хаха :) Е хубаво да я споделиш с “много, много младежи”, надявам се поне някои от тях да решат да ме спонсорират :)

 11. @Bella – абе как ще я споделяш безплатно. Това освен, че си е яко нарушаване на авторските права е и плюене на труда на Рая. Ако мислиш, че лесно се пише такава книга, пробвай се да видим колко време ще ти отнеме. Това направо ме хвърли в недоумение за споделянето безплатно. Чак и Рая горката от стъписване, толкова деликатно ти е намекнала, че не се кефи на идеята.

  А и не разбрах с Тони за какво да ти се сърдим?

 12. Свилене, аз, за разлика от останалите, дето са я купили, без значение на каква цена, съвсем откровено съм казала, че ще споделя труда й /без да го ползвам за користни цели, както се вижда/!
  Нали се сещаш, че тези, които ще я получат по този начин, ще видят адреса на блога й, ще влязат, ще четат и един ден, дай Боже, ще станат клиенти на следващи творби / примерно/; посещенията им ще генерират приходи от бъдещи реклами и т.н..
  Не знам дали и доколко си търговец, но, каквото и да правиш, винаги, абсолютно винаги трябва да правиш дребни подаръци. Подаряването на знание се отплаща многократно!
  Има какво да учиш от един Стив Павлина, например по тоя повод…:)
  Рая не я мисли- нито я виждам като горката, нито има стил на мъченица!
  Има хъс и живец в нея! Предостатъчно е!:)

 13. Ха ха…и как ще е нарушаване на авторските права като:
  – съм платила за получаването
  -съм я предупредила тук, в блога й и съм получила одобрението
  – на всяка страничка от книгата има изписани данни за автора и контакт с него?

  :)

  Със здраве!:)

 14. Bella

  1. Това, че най-безкористно ще я разпространяваш не ти дава право да го правиш. Авторът на труда е този който решава какво и как. Изобщо не мисля, че е удачно ти да изземваш тези функции от нея и да решаваш колко хубаво и правиш като уж някой ще и види блога и ще и купи следващи книги. Има си откъси от книгата безплатни, който иска да чете. Общо взето с чужа баница маса слагаш.

  2. Ми и аз не знам доколко съм търговец, но съм такъв дето е учил по тия учебници дето Стив от тях си изсмуква великите статии, като преразказва някакви неща в разговорен стил и ги украсява. Вярно имам да уча, ама чак пък от Стив Павлина … :)…освен един разказвач на истории не виждам друго какво е постигнал в света на бизнеса.

  3. Рая не я мисля, нито ще и става адвокат, но въпроса е принципен.

  4. Амк си мислиш че с бат Тони сме някакви лоши хора и капиталисти – прочете ли последата ми статия. А да ти кажа ли че за нея имаше 2 гласа в Свежо.нет , народа явно иска да чете за задника на Азис повече, или че я разпратих на повечето познати и известни блогъри и никой, ама никой никъде не я сподели тая идея….

 15. Свилене, няма нужда да се престараваш, вЕрвай ми!
  Излишно се вкараваш във филми, а точно аз нямам желание да ги гледам.

  п.п Не съм казала нищо лошо за теб или Тони, та и интрижката няма да мине.. :)))

 16. Не виждам нищо лошо читатели да си пращат книги по мейла, същото става и с хартиена книга.

  Само се надявам да не цъфне в някой торент тракер :)

  Предлагам да закрием дискусията относно споделянето, иначе ще стане като това: http://www.webcafe.bg/id_455182855/fpage_11/#Comments

 17. Аз не прочетох ще я пратя на няколко познати да я прочетат…, но ако това е имала предвид е ок донакъде. Прочетох “много, много младежи”, което ме навя на представата как учителка разпраща книгата на висичките си 237 ученика.

 18. Да го оставим на съвестта на Белла :)

  ПС 237 ученика?!

 19. Рая, не ми остана много време да прочета всички коментари. Въпреки това ще вметна кратко че според мен писане на разкази на английски не е добра идея. Лично аз обичам и чета много крадки разкази основно в сайтове като blog.bg. Там има автори който са посещавани адски много. По мейла мога да ти дам повече информация за какво чета аз. Лично аз мисля че може да постигнеш много пишеики онлайн поне обратната връзка е много бърза. Пробвай.

  Поздрави,

  Kredit

 20. @Kredit
  малко четеш явно, защото постът ти е пълен с грешки.

  @бела,

  това за достатъчност го казват само тези, които не могат да изкарат повече.
  Няма достатъчно, щом можеш още.
  Ако човек не е гладен за успехи, по-добре да не се захваща

 21. @Кредит – мерси! Ще погледна. Може да ми пишеш и на мейла.

  Ще пробвам и на английски, защото има варианти за платени публикации (за къси разкази говорим). Абе, бавно ще стане, ама ще ви държа в течение. Лошото е, че на повечето места срокът за одобрение е в МЕСЕЦИ. Специално в The New Yorker Magazine мисля е до 3 месеца.

Leave a Comment