Да се занимавам ли с писане, има ли пари в това

Скоро ще стане 2 години – kadebg стартира през юни 2010.

За тези 2 години много хора ми писаха. Имаше и няколко хейтъра, за да не е скучно :)

Докато писах книгата за Америка, се наложи малко да занемаря публикациите. Но пък си струваше – книгата стана добра. (Поне по моите стандарти. Последната дума е ваша.)

Известно време не исках да си призная, но докато писах за Америка… ми беше много забавно! Много повече, отколкото да работя по публикациите за сайта.

След няколкото месеца къртовски труд – колкото и да беше забавно, си е изморително – си дадох почивка. Не съм пипала kadebg . Нарочно. Исках да помисля какво да правя.

Винаги съм искала да се занимавам с писане. Само че художествено. Не че не ми харесва да пиша и на kadebg, но… не е точно това.

Миналата година бях започнала втори сайт, чиято идея беше да е художествен сайт изцяло на английски. Беше ми много забавно и интересно, но и трудно – не можех да поддържам едновременно kadebg, да работя по Ръководството , да се занимавам с танците и за капак да работя по художествения сайт.

Освен това, един голям проблем – липсата на аудитория. Съответно липсата  на обратна връзка. Съответно липсата на мотивация. Резултат: сайтът е зарязан.

След като завърших книгата за Америка и след известно време за размисъл, което си подарих…стигнах само до един извод: ако искам да се занимавам с художествено писане, при всички случаи трябва да е на анлийски.

Но освен това, – не стигнах до никакъв друг извод. Уви. Набелязах вариантите, но не знам на кой да се спра:

1) оставям kadebg на инерцията, отвреме-навреме като ми дойде музата пиша нещо, а през това време се фокусирам върху писането.

2) поддържам скоростта на kadebg известно време, докато втория сайт се понапълни със съдържание. После рекламирам втория на kadebg, като използвам изградената вече аудитория и добрия рейтинг в Google.

3) префасонирам kadebg. Започвам да пиша директно тук на английски. Оставям си старите неща на български, но всичко ново е само на английски. Което е странен вариант, тъй като сегашната аудитория ще се разпилее и много малка част от вас ще останат, ама поне ще си запазя доброто място в Google. И поне хората вече знаят, че това е моя сайт. От трета страна, нямам идея как може да се направи подобен завой, без да стане голяма каша.

4) продавам kadebg. Интересен и не много мил вариант. Все едно да си продам бъбрека.

5) запазвам kadebg както си е, и пускам отделно за теглене разкази на английски.

При всички варианти проблемът е следния: двете неща са за две различни аудитории, на два различни езика, по две различни теми. 

Но ако искам да се занимавам с художествено писане на английски, трябва да имам място, където да се събере аудитория. Нещо като щайга, на която да стъпиш, та да те чуят. Затова си мисля, че за целта трябва да се развие отделен сайт, а не да се смесват нещата.

Освен това не мисля, че ще успея едновременно да пиша за kadebg и да развивам втори сайт. Развиването на втори сайт е свързано не само със съдържанието, но и популяризирането. Популяризирането иска мнооооого работа. И мнооооооого време.

Отделно разбира се стои въпросът дали може да се изкарват пари с писане (художествено писане). Трябва да си много добър. Аз имам вече известен опит – от публикациите на kadebg. Разбрах вече, че пренастройката от писане за блог към художествено писане няма да стане лесно, ще има много учене – всичко отначало…

Но ако не го направя сега, кога?

26 thoughts on “Да се занимавам ли с писане, има ли пари в това”

 1. Рая, аз мисля, че човек трябва да се занимава с това, което му харесва. Ако твоята страст е писането на художествени текстове на английски, давай. Кога, ако не сега.

  Какво да правиш с kadebg? Аз бих избрал вариант №1 – пиши в сайта, когато ти дойде на ум нещо интересно, а през останалото време се фокусирай върху писането. Другото нещо е, че този сайт ще ти служи за рекламиране на другите ти проекти. Наистина, може би аудиторията е друга, но и 10 човека да дойдат от сайта, пак е нещо.

  Да си призная, не съм чел нищо от другия ти сайт, просто защото не чета художествена литература, а когато ми остане време, чета някакви класики, които още не съм прочел.

  Каквото и да решиш, аз ти пожелавам успех и съм сигурен, че ще го постигнеш!

 2. Хам :) Мерси, Тони :) И аз това си викам – ако не сега, кога ? Като стана на 40?

  Аудиторията не може да се трансферира. Може би една мъничка част от нея. Защото както казваш ти, “аз не чета художествена литература”. Не си само ти :) При всички случаи темите за парите са по-доходоносни, и винаги ще бъдат по-популярни.

  Просто като си представя как с втория сайт ще трябва да почвам ВСИЧКО ОТНАЧАЛО… направо ми призлява. Затова си мислех и за другите хибридни варианти, но просто не знам.

  Ето ти въпрос за 1млн долара :)

 3. Мда, наистина това е дилема. А, дали нещо е доходоностно или не, това е друга тема. Когато правиш нещо със страст, парите ще дойдат рано или късно. През моя живот това се случи на няколко пъти.

  Ако, наистина това ти харсесва, това че ще почнаш отначало, не бива да те спира. Сега няма да е същото. Вече си научила много неща, а и какво по-хубаво от това, да започнеш от начало и да изградиш нещо, което си заслужава.

 4. “Когато правиш нещо със страст, парите ще дойдат рано или късно.” – дали? Ако не улучиш времето и мястото, нищо няма да стане.

  (А ти какво имаш предвид, че това ти се е случило няколко пъти? С какво си се занимавал?)

  Прав си, че с блогване човек се научава на много неща, но разликата е много голяма. От писане до писане… примерно едно е да пишеш реклами, друго е да пишеш статии, трето – блог. Затова не си правя илюзии, че ще почна от по-напред: ще трябва всичко отначало.

  В същото време ще ми е мъчно да оставя kadebg така просто да опустее… Кофти, кофти дилема :)

 5. Няма нищо по-вълнуващо от започването на нещо ново и желано.
  Във всички случай ти пожелавам успех!
  Ще бъде жалко да изоставиш kadebg.. Много жалко!
  Но това си твой блог и ти решаваш кое е най-добре за теб. На мен най-ми допада вариант 1.

 6. Мога и да не го изоставя, просто да сменя посоката (вариант 3). Защото при всички случаи ако се занимавам с худ. писане, няма да мога да пиша по тези теми. Тогава защо да се блъскам с нов сайт, като мога да продължа оттук? А старите неща ще си останат тук, няма да ги махам. Просто ще сменя навигацията и ще пиша само на английски.

  Ще е доста странно, а? :)

 7. А защо трябва да правиш всичко сама? Ако успееш да намериш хора със сходни интереси за втория сайт, може би ще успееш да запазиш и двата.
  Колкото до напълването на kadebg с друга тематика, според мен не е доба идея. При това положение е по-добре да го продадеш, защото другото е още по-зле( предаваш хората и унищожаваш това, което си създал)

 8. По-скоро ако намеря хора за kadebg. За втория сайт няма как да стане с други автори.

  Защо да говорим за унищожение? Старите материали ще си седят. Но аз при всички случаи ако се занимавам с другото няма да мога да пиша по сегашните теми, независимо дали ще са на два различни сайта или тук.

  Тоест изборът се свежда до
  1) зарязвам този сайт и се занимавам с друго
  2) зарязвам досегашната тематика на този сайт и се занимавам с друго, но поне пак ще съм тук

  Знам ли? Нямам идея.

 9. Тоест изборът се свежда до
  1) зарязвам този сайт и се занимавам с друго
  2) зарязвам досегашната тематика на този сайт и се занимавам с друго, но поне пак ще съм тук

  ===================
  и двата избора, започват със зарязвам! На мен ми е странно, как може човек да плюе на собствения си труд … ? Две години за какво се бъхташ?
  Според мен, основния въпрос на който трябва да си отговориш е:
  Какво, искам да правя, когато порасна?
  като си отговориш честно на него, ще разбереш какво да правиш.

 10. Здравейте, да си кажа и аз мнението :)

  1)Не го виждам този вариант, или поне не без адски усилия, които не знам дали си струват. Хората чакат с години да им дойде музата, а ти искаш едновременно две музи да ти дойдат ;)

  2)Почти същото както 1). “Две дини под една мишница”…

  3)Голяма каша! Твърдо НЕ!

  4) Както казваш “не много мил вариант”. По-скоро намираш съдружник, както те съветва ива и двата сайта с пълна пара…

  5)Да са отделно сякаш е по-добре и за двете дейности.

  Като цяло смятам, че трябва да се развиват отделно двата сайта, като рекламирането един друг не е изключено. Който вариант или комбинация да избереш, може би e най-разумно с внимателно подбран съдружник (съмишленик) за kadebg, колкото и да не ти се нрави този вариант.

  Успех!

 11. А, какво означава “…, но поне пак ще съм тук”???
  Какво и къде е това “тук”, и има ли стойност само по себе си???

 12. @Пиги – ами защото няма начин да правя И ДВЕТЕ. Едното трябва да го оставя.

  Не става дума “да си плюеш” на собствения труд, просто поемаш друга посока. “Две години за какво се бъхташ”, това е съвсем отделна тема, но накратко – със сигурност не съм се “бъхтала” с идеята до края на живота си да развивам kadebg. Беше ясно, че в един момент ще трябва да спра. Може би този момент е сега. А може би не. Ще видим.

 13. @Jeksi – благодаря за включването :)

  Съдружник – трудна работа, много трудна… По-скоро бих го оставила по инерция.

  А и спорен е въпросът дали електронните книги, художествени или не, са конкурентоспособни на печатните. Съответно може би формулата е работа-работа-работа, издаване на книга, повтаряне. Без отделен сайт за худ. писане.

 14. 1) зарязвам този сайт и се занимавам с друго
  2) зарязвам досегашната тематика на този сайт и се занимавам с друго, но поне пак ще съм тук
  ==========
  сорри, сега акто се зачитам в исказа, то двете точки са идентични.
  има зарязвам, и следва занимавам се с друго. Т.е. няма разлика.

 15. Здравей Рая!

  Не можеш да се измъкнеш от Омагьосаната въртележка ако правиш всичко сама! Ти си пример за самонаемащ се човек и все очаквах да прескочиш тази фаза.

  Категорично не е добре да зарежеш нещо, което си изградила. Мисля,че точно това е грешката, която правим най-често в малкия бизнес. Помисли върху това, че има хора, които създават и контролират десетки видове бизнеси, без да се отказват от нито един от тях, освен ако не решат, че могат да го продадат много изгодно и да вложат парите на друго ниво. Това не е като да продадеш бъбрека си, а като да дадеш на детето си право да порасте и да заживее свой живот, към който и ти да имаш отношение.

  Направи го източник на пасивен доход. Намери си хора, които да се вълнуват от тази тема и да могат да пишат добре и развий на ново ниво kadebg. Мисля, че точно това е начинът да печелиш, колкото и малко да е, но да бъде ПАСИВЕН ДОХОД! Може би трябваше да привлечеш един по един други автори, които имат какво да кажат по тази тема, за да освободиш време за себе си и да заработиш по други проекти.

  С този сайт ти напипа едно много болезнено място на доста хора в БГ и виждам голям потенциал за развитие на темата.

  Така мисля, пък не знам до колко са правилни вижданията ми.

 16. Глупаво е да правиш нещо, което ти харесва, ако целта е да изкарваш пари,

  Явно е, че приходите от кадебг не те устройват. Тогава намери начин някой друг да го върши, че да се разтовариш.
  Ако го прехвърлиш на английски рейтингът в гугъл няма да се запази, можеш да си сигурна в това. Няма да е съвсем отначало, но все пак

  А за продажба, ще се изненадам, ако някой ти дава повече от 1000 лв за него, даже е много ,защото като ти се махнеш, той няма приходи смислени.

 17. @Любка, Dude – ами, нещата не са такива, каквито изглеждат :) За съжаление.

 18. Така е. Изкарват се и пряко, но не много. С малки изключения :)

 19. За БГ блогове не знам кой колко, но английските печелят добре от реклами, което си е пряко печелене.

 20. Здравей, Рая.

  Ето и първото ми мнение тук. Не е нужно да зарязваш сайта си на Английски език. Просто трябва да решиш от какво искаш да печелиш. Дали от Адсенс реклама, дали от писане(поздравления за статията във Форбс, до сега не съм виждал друг българин там) или собствен продукт(електронна книга например). За Адсенс ще ти трябва повече трафик(потребители), които са таргетирани, т.е. влизат по търсения от Гугъл например.

  За писане на статии или продажба на собствен продукт може да заложиш и на реклама: Гугъл Адуордс,Яху, Бинг, от рекламни борси и т.н.

  Миналата година имах сайт, който вадеше по една средна работна заплата от Адсенс, но имаше и добър трафик – по над 2 хиляди уникални посещения на ден.

  Така, че трябва да помислиш от какво искаш да печелиш на първо място. И да си направиш план за действие. То си е като при офлайн бизнеса.

  Успех!

 21. @Иво – здравей и добре дошъл в коментарите :)

  Интересно ми е с каква тематика е бил този сайт, който прави завидните 2000 посещения дневно.

 22. Привет. 2000 посещения дневно не са много. Обяснявам защо. Може да имаш тези посетители от 1-2 фрази или от 10-20. Аз ги правих от 10 ключови думи и трафика идваше не само към главната страница, но и към вътрешни. Тематиката е свързана с търсене на работа – мотивационни писма, автобиографии, интервю за работа и т.н.

  Сайта падна доста в търсачките след като Гугъл промени своите алгоритми за търсене. Сега имам друг сайт, но все още прави малко посещения – под 100 на ден.

  Другият тънък момент е разположението на рекламите. Ето при теб имаш 3 карета с текст, но си ги разположила едно под друго, доста надолу в сайтбара. Когато искаш да печелиш от Адсенс, трябва да направиш правилно разположение на рекламите и да приемеш факта, че ще има потребители, които щом влязат в сайта ти ще кликнат на тях. На мен ми трябваха няколко месеца, докато ме убедят да приема този факт.

 23. 2000 посещения на ден са много за блог, но биха били малко за социална мрежа или сайт за игри.

  Иначе за моите карета – нарочно съм ги избутала надолу, защото искам акцента да е на книгите.

Leave a Comment