Пари от рисуване с Ивелина Кирилова

Днес гост-автор е Ивелина Кирилова. Тя е човекът, който направи кориците на моите две книжки (Лични финанси и Допълнителен доход).

Реших да ви я представя, защото останах изключително доволна от нейната работа. Концепцията, изпълнението, времето за реакция – всичко беше на ниво. Ивелина се отнесе много внимателно към моя проект – при дизайна на мини-книжката за лични финанси например я бях помолила да промени цвета на фона. Тя ми изпрати вариант, при който беше променила и прасенцето, и някои други елементи, за да си паснат. Успя да намери баланса между това да разбере какво искам и същевременно да не ме занимава с излишни неща.

Но стига съм приказвала – давам думата на Ивелина :)

Чайка - Ивелина Кирилова
"Gannet" от Ивелина Кирилова

Здравейте, казвам се Ивелина Кирилова. Занимавам се професионално с дизайн от около 4-5 години.

Любовта си към изкуството нося от доста по-ранна възаст. Рисувах във всички часове, в които ми се отдаваше възможност. Обикновено стоях на първия чин, точно пред учителя. Целият чин винаги беше отрупан с хиляди цветни моливчета и химикалки и всичко друго, което намеря. Имахме една много строга учителка по география, която не позволяваше учениците да правят каквото и да е било друго в часа й освен да слушат. Оказа се, че само аз мога да рисувам, защото я успокоявало…

Като дете имах възможността да бъда сред учениците на големия български художник Ботьо Ботев. На него дължа успехите си днес. Завърших компютърна анимация в Нов Български Университет и в момента работя в телевизия като графичен дизайнер и аниматор.

ПАРИ ОТ РИСУВАНЕ ?

Рая ме попита: “Някога обезкуражавали ли са те, че с рисуване няма да можеш да се издържаш ?”.

Не, никога. Вероятно защото никой не е предполагал, че някой ден ще си изкарвам прехраната с това.
До последния момент не знаех, че ще продължа да рисувам след паузата в гиманазията (учих в езикова гимназия).

Минах през няколко етапа: щях да кандидатствам архитектура, зъботехника и какво ли още не, но в последния момент реших, че това не е за мен. Колкото и да не ми се вярва, мисля, че съм имала късмет. До този момент съм работила само в коректни фирми и реално не съм имала чак такава възможност да се разочаровам.

ПОРТФОЛИО И ПРОЕКТА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА

Портфолио: http://www.behance.net/sneizy

През 2009 работих заедно с мои колеги по проект, посветен на Денят на Земята. Участвах в създаването на няколко кратки клипа. Целта беше да се създаде платформа, в която хората да дават предложения как с нещо малко бихме могли да дадем своя принос към опазването на околната среда. Най-добрите идеи представихме визуално чрез горните клипове.

Ивелина Кирилова - графичен дизайн
"Colour Burn" от Ивелина Кирилова

ПЪРВИЯТ ФРИЛАНС КЛИЕНТ

Първия си freelance клиент намерих от обява във форум. Ставаше дума за създаване на дизайни за тениски. Много приятна работа! Нямаше изисквания, с които да се съобразявам и можех да развихря въображението си максимално. Тогава обаче бях още в началото на своята така наречена кариера.

Днес клиентите си намирам или от чужди сайтове за freelance… или те ме намират :) Ако става дума за български клиент – най-вече чрез препоръка от приятели.

Както казах, работя на пълен работен ден, но поемам и частни проекти. Като цяло гледам да не отказвам проекти. Все пак това е допълнителен доход, който е добре да имам. Ако в дадения момент ръководя няколко други проекта, това може да бъде причина да откажа поръчка. Друга причина: ако преценя, че съотношението цена/време не съответстват и не си заслужава да жертвам свободното си време. Време, в което бих могла да работя по нещо свое, далеч по-приятно.

Във фирмата работя за заплата. Теоретично би трябвало да се приема за нещо сигурно, което е плюс. Но пък не мога да определям дали да работя по даден проект на фирмата. Просто трябва.

При клиентите работя за име. Няма нищо сигурно и дохода е непостоянен. Хубавото е, че го правя за себе си, а това е доста голяма мотивация само по себе си.

Сега влагам енергия в няколко свои проекта и гледам да не поемам много допълнителна работа за да се фокусирам върху тях. Надявам се скоро да имам възможността да ги споделя с вас.

БЪЛГАРСКИ ИЛИ ЧУЖДЕСТРАНЕН КЛИЕНТ

Моите наблюдения са, че по-лесно се работи с чуждестранни клиенти.

Българите не са склонни да плащат за дизайн. Предпочитат да им го направи „сина на брат им” или ако може дори те самите да надраскат нещо в Paint.

Искат работата да се свърши много качествено за смешна цена и не са особено коректни откъм комуникация. В повечето случай започват да правят нещо без да е планирано и се налага да ги чакаш с месеци, докато съберат цялата информация. След като са се размотавали 3-5 месеца накрая искат всичко да стане много бързо, защото „вече няма време”.

С чуждестранните клиенти е по-лесно. Комуникацията протича изцяло онлайн. Не е нужно да се срещаш с тях лично и да губиш време в пътуване. Не ти звънят по телефона в 22:00ч. Обикновено връщат коментар относно определен дизайн навреме и идват с конкретно искане.

Благодарности на Ивелина Кирилова за материала!

Вие също можете да станете гост-автор или да изпратите читателска история/въпрос.

3 thoughts on “Пари от рисуване с Ивелина Кирилова”

  1. М да точно така, е да си кажа аз моята преживелица относно дизайна, по-рано се записах на веб дизайн исках да се науча да правя сайтове, да беше много интересно, но чак след като свърши курса разбрах колко малко знам и колко още имам да уча. Е нещата които научих ми бяха от полза но стотинка не съм изкарала вече много време от това. В интерес на истината ми стана ясно, че уеб дизайна, е само малка част от направата на един сайт.

  2. Според мен важните са
    1. съдържание (полезност)
    2. код (функционалност)
    3. дизайн (визия)

  3. Обаче наскоро видях сайт, който има присвоен PR5 а няма абсолютно никакво съдържане в него просто бял екран се отваря…Това ме озадачи много,как са постигнали това нещо. Собственика на сайта, беше споделил в , че сайта никога не е имал и една буква съдържание.

Leave a Comment