Как да изкараме пари по интернет: три формули

keyboardПърво: забравете за всякакви PTC сайтове, кликане на реклами, програми с реферали, Кинемерк, ClixSense, и изобщо всякакви “лесни пари по интернет!!!!” (особено с две или повече удивителни).

Хората имат погрешна идея за това как се печелят пари по интернет. Затова и често ще чуете фразата “пари ОТ интернет”. Парите не идват ОТ самия интернет. Интернет е само средство за контакт.

Това, което е най-важно да разберете, е че за да печелите пари по интернет, трябва да имате някакви реални умения.  Кои са хората, които печелят наистина добре по интернет? Същите хора, к
оито печелят наистина добре и без интернет.

Вариантите за печелене на пари онлайн са три.

1. Пари от интернет от собствен сайт или блог

Наскоро гледах филма “Джули и Джулия”, по истински случай. В него се разказва за млада жена на 30, която мрази работата си, и която е голяма фенка на известната кулинарка Джулия Чайлд. Младата жена, Джули, започва собствен кулинарен блог, в който описва своя опит с рецептите на известната Джулия Чайлд. Блогът й отначало няма никакви посетители и нито един коментар, но в края на филма Джули става известна чрез него. И печели пари.

В случая става дума за изкарване на пари от т.нар. content-oriented website или от самото съдържание на сайта. (Ето моята история: Пари от блог)

Блогът на Джули има хубаво съдържание, интересен е, и има добър трафик (много посетители). От филма не става ясно дали Джули е сложила реклами в блога си, или разчита на последващите предложения за ТВ участия и предложения за издаване на книга. Но така или иначе, тя става известна и печели пари.

Подобен сценарий е интересен, когато говорим за филми, но доста малко вероятен дори и за Америка. За България бих казала, че е направо невъзможен. Да, може да изкарате някакви пари от реклама – от порядъка на 50лв на месец. Това е ако разчитате само на съдържание и реклами.

Много по-вероятно е да спечелите пари от собствения си сайт или блог, ако имате свой продукт или услуга, които да продавате. Например, ако имате блог на тема фитнес, можете да напишете електронна книга или ръководство, да давате платени консултации, а също да предлагате и хранителни добавки. Естествено, и тук първо трябва да имате добро съдържание, което да ви носи добър трафик и лоялни читатели, които да са готови да купят продуктите, които предлагате.

(Ето моята история малко по-късно: Пари от блог и интернет бизнес)

Формулата за правене на пари по интернет от собствен сайт или блог е следната:

1. умения + сайт = потенциални клиенти
2. потенциални клиенти + продукт или услуга = потенциални пари
3. потенциални пари + бизнес нюх = реални пари

Тази последната точка цели да ви покаже следното: дори да имате добър трафик и  добри продукти, без бизнес нюх продажбите ви ще останат ниски. Вашият сайт може да има лоялни последователии и да предлага качествени продукти, но ако процесът на продажба не е изгладен, язък ви за усилията.

2. Работа на свободна практика (фриланс)

Вижте още: Какво е фриланс (свободна практика)

Има няколко големи сайта, който свързват фрилансъри с работодатели. Такива са например E-lance и oDesk. Там фирми и частни лица пускат обяви за свои проекти, по които вие можете да кандидатствате. Проектите са от рода на интернет проучване, превод, писане на статии, дизайн на уеб-сайтове, и други – тоест, пак се изискват някакви реални умения.

Има и проекти тип “въвеждане на данни в ексел”, които сигурно всеки може да свърши, но тук конкуренцията е огромна, а заплащането е съвсем смешно. $5 за един час въвеждане на данни в ексел. $10 за писане на четири статии по една страница (на английски!).

Минусите на E-lance и oDesk са, че задължително трябва да знаете английски, и че повечето проекти са ниско платени. Особено ако сте нови, може да ви отнеме няколко месеца, докато намерите първия си проект. Друг минус е, че често за да кандидатствате за дадена работа (проект) трябва да представите sample или мостра – т.е. да свършите нещо безплатно. А трети минус е това, че много клиенти са от Щатите и предпочитат да работят с хора оттам – както поради часовата разлика, така и поради необходимото познаване на културата.

Моите наблюдения са, че от подобни фриланс сайтове най-много пари изкарват:
–софтуерни дизайнери (програмисти – пишат програми)
–уеб-дизайнери (правят сайтове)
–графични дизайнери (правят банери, плакати, листовки и др.)

Другата група специалисти, които имат добър шанс да се изхранват само с компютъра от вкъщи, са авторите на съдържание и специалистите по онлайн маркетинг.

Но, като се замислите, ключовите думи тук не са “E-lance” или “oDesk” – ключовите думи тук са “търсени специалисти”. Дори без сайтове като E-lance и oDesk, тези професионалисти пак могат да печелят пари по интернет.

Те дори имат не една, а две алтернативи. Едната е собствен сайт или блог. Другата е да се свържат с потенциални клиенти чрез Фейсбук, LinkedIn или пък специализиран професионален сайт.

Формулата за правене на пари по интернет като фрилансър или специалист на свободна практика е:

1. умения (+ английски език) = възможноти
2. възможности + труд = намиране на дребни проекти
3. дребни проекти + още труд = по-големи проекти

Английският език е абсолютно задължителен, ако смятате да ползвате сайтове като E-lance или oDesk. Ако ще присъствате в интернет чрез собствен сайт или блог, и искате чуждестранни клиенти, отново ви трябва английски език.

Но ако ви е достатъчно да работите само с местни български клиенти, тогава можете да задраскате английския от уравнението.

Вижте още: От фриланс към собствен бизнес

3. Онлайн търговия с акции, договори за разлика (CFD), или валута (FOREX)

Вижте още: Как да си купя акции – съвети за начинаещи инвеститори

Този вариант е много различен от предните два.

Първо, тук можете да започнете веднага.  Не е необходимо да инвестирате време в развиване на сайт/блог, нито е необходимо да кандидатствате по един куп проекти.

Второ, трябват ви пари, за да започнете. Сега, някой ще се обади и ще каже – “не е вярно, Рая, може и със 100лв да започнеш и да ги увеличиш!”. Сигурно може. Но ще ви трябва повече време, и повече късмет.

И трето, за разлика от горните два варианта, тук има риск да загубите пари. (При предните два рискът е да загубите време.)

Дали при търговията с финансови инструменти по интернет трябва да инвестирате време, за да се “образовате”, е малко спорно. Хубаво е да имате някаква обща представа как работи даденият пазар и какво означават различните термини, но опитът е най-добрият учител. (Още: Бизнес уроци от Америка)

Тук формулата е:

1. пари + умения + знания = възможности
2. възможности + малко късмет = пари
3. възможности + лош късмет = загуба на пари

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

В заключение отново ще повторя, че за да изкарвате някакви реални пари от интернет (т.е. някакви нормални пари, а не 50лв на месец), трябва да имате реални умения.

Много по-добре е да се фокусирате върху това как да изкарате пари от своите реални умения, а интернет да ви е само помощно средство, отколкото обратното.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

11 thoughts on “Как да изкараме пари по интернет: три формули”

 1. Чудесно резюмиране! Кратко и ясно!
  Определено само интернет не носи пари сам по себе си!
  Рая, имам въпрос – какво мислиш за Binary options?
  Тази вечер има безплатен семинар на R.R. Миналата седмица бях на негов уебинар и ми звучи доста изкусително!?

 2. А реално от трафик, без да е обвързан с реклама печели ли се? Или иначе казано и 3214214 импресий да имаш без да ги превърташ през реклама не реализираш нищо. До колкото знам и Уикипедия се издържа от дарения нищото, че е в топ 10 на сайтовете в световен мащаб, просто без реклама няма достатъчно средства за подържане на тези сървъри.

 3. Само от трафик естествено няма как да се печели. Уикипедия се издържа от дарения, защото създаделите искат да е неутрална, да не е обвързана с явни или скрити реклами. На Уикипедия разходите й са много повече от сървърите, има си екип за поддържане на сайта – те са на заплати.

 4. Здравейте. Да описаното от вас е добра идея – за хора с пари или хора с доста умения. За другите какво правим. Упреквате сайтовете за гледане на реклами, сериозно плащащите, но те са доста интересен поминак за доста хора в интернет и не изискват наличните ресурси, които описах в началото. Един на десет чвека не се справя с това печелене на пари, поради две причини, голям мързел и не разбиране на английски език. И точно тази единична бройка иска да се изтъкне, че нямало смисъл от тези сайтове. Има, голям смисъл. За четири години занимание в такива сайтове съм разбрал много неща. Едно от тях, че без умения и пари можеш да печелиш пари. Извинявам се ако има нещо, фактите говорят, не подхвърлянките. В българското интернет пространство има качествена информация. Всеки може да се запознае. Благодаря.

 5. @kolev – интересен коментар. Не знам за кои “сериозно плащащи” говориш и какви суми печелиш на месец (сам, без реферали) – ?

 6. Няма да изпадам в подробности и да правя реклама (СПАМ) в блога – харесва ми.
  Нямам и намерение да се караме и да спорим, че явно сме “интернет” колеги :)
  Само исках да споделя, че има смисъл от сериозните PTC сайтове – “почти всеки” ги знае за добро или не чак толкова, както писах в предния си коментар. Но, убедил съм се сам за 4 години в легитимността им, възможностите и плащанията им. Може и без “реферали” за хора, които разбират малко повече английски език. Но, от друга страна е хубаво да има и “реферали” за да има по-голяма печалба за този, който е решил и да печели от “реферали” – и по-точно сайта да плаща процент за поканата на други хора. Извини ме Рая ако има нещо. Благодаря за вниманието.

 7. Това е нещо, което не съм виждал до момента. Сега го изпробвам и нямам идея дали работи. Ако желаете се включете от тук *********** . Моля авторката на блога да изтрие коментара ми ако е в разрез с условията. Благодаря.

 8. @Иван – това изглежда като всички останали сайтове за зарибяване…

 9. Само да попитам някой има ли си на представа какъв програмен език трябва да уча, за да създам собствен софтуер? (примерно антивирус и неща от този род).

  Имам знания по основните хтмл цсс и малко от джава + пчп, изглежда няма да мина само със сайта, тъй като формулата

  1. умения + сайт = потенциални клиенти
  2. потенциални клиенти + продукт или услуга = потенциални пари
  3. потенциални пари + бизнес нюх = реални пари

  ми създава проблем – нямам продукт, нито услуга :D:D

  Мерси
  :)

 10. Мариян …
  Познанията ти по HTML , CSS , Java , PHP са точно продукт !
  Интернет сайтът е точно продукт !
  Не е нужно да имаш продукт в продукта за да продаваш/печелиш !
  Примери за подобни сайтове , мога да ти дам с хилядите (буквално).
  След като имаш дадените умения ( били те и базови ) , разработи си идея , която
  според теб ще се хареса на хората. Ще се изумиш колко такива има и какви възможности
  за работа предлагат едни семпли познания в тази насока.

  А по въпроса ти конкретно , “Софтуер” можеш да напишеш на абсолютно всеки един език
  включително комбинацията от WEB базираните езици ( HTML , JAVASCRIPT , PHP )
  Като пример ще ти дам Web Browser Games :) ( тъй като те са също продукт ).

  За антивирусни не знам до колко ти стигат възможностите , но там е хамалогия на килограм! Съветът ми е да се ориентираш към това , което наистина можеш …. ;)
  Все пак ако си решил да е нещо програмирано , първото нещо е да проучиш какви ще са ти разходите за да постигнеш крайния продукт.

  Успех

Leave a Comment