Пасивен доход

Пасивен доход - илюстрация
Снимка: google

Има много видове доходи: доходи от работа на заплата, от свободна практика, бизнес, продажби… и така до безкрай. Какво обаче прави пасивния доход различен от всички тях и защо казваме, че той е най-добрия доход?

КАКВО Е ПАСИВЕН ДОХОД

Пасивният доход е доход, който не изисква активно усилие от ваша страна и който (теоретично) можете да получавате безкрайно. Получавате го практически без да правите нищо.

В учебниците по финанси и в някои по-стари материали ще го срещнете като рента. Там думата се използва в смисъл на доходност от инвестиция, а не задължително в тесния смисъл на рента от земеделска земя или имот.

Лесен пример за пасивен доход: ако вложите 100 000лв в банка, при 5% годишна лихва те ще ви носят 5000лв годишно или по около 500лв месечно. Тези 500лв месечно ще бъдат вашата рента или пасивен доход. Защо пасивен? Защото мижете да го получавате безкрайно и за целта не е необходимо да правите нищо повече. Всяка година теглите само натрупаната лихва от 5000лв, без да бутате главницата. По този начин тя (главницата) теоретично се превръща във ваш вечен източник на доходи.

ГОЛЯМАТА ИНВЕСТИЦИЯ

Но, както сигурно забелязахте, с осигуряването на един такъв пасивен доход има един голям проблем: той изисква огромна инвестиция в началото.

В горния пример, за да си осигурите 500лв месечно без да работите, ще трябва първо да съберете 100 000лв, които да вложите. Оттук следват два въпроса:

– ако можете да живеете с 500лв на месец, то колко време ще ви трябва, за да съберете нужните 100 000лв?

– ако имате 100 000лв свободни, 500лв ще ви стигат ли за стандарта, на който сте свикнали?

Така че проблемът с осигуряването на рента е съотношението висока инвестиция-ниска възвръщаемост. Именно затова постигането на добър пасивен доход, който ви позволява да живеете само от него, става доста бавно и често е недостижим за повечето хора.

Естествено, ако имате 100 000лв бихте могли да ги вложите в нещо друго с по-висока доходност. Бихте могли да поиграете на борсата, да ги инвестирате в бизнес или да реализирате някоя своя смела идея. Тогава може би ще получите лихва (възвръщаемост) от 10%, 20% или дори 40%. За сметка на това обаче ще трябва да поемете риска да загубите 10%, 35% или дори 100% от парите си.

Размерът на лихвата върху вложението е винаги пропорционален на риска и главоболията, които трябва да поемете.

“ЗА” И “ПРОТИВ” ПАСИВНИЯ ДОХОД

Най-голямо “ЗА” пасивния доход е това, че не е нужно да работите за него. След първоначалната инвестиция, която ще бъде ваш генератор на пасивен доход, на практика вие няма да правите нищо повече.

Друго голямо “ЗА” е неговата стабилност. В общи линии всички възможни източници на рента, които ще разгледаме след малко, имат един де факто гарантиран минимум на лихва (доходност), под който не е реалистично да паднат.

И трето голямо “ЗА” е това, че пасивният доход теоретично е вечен. В примера с банката петте 5-те хиляди лева годишно, които получавате за вашите 100 000лв, ще бъдат там не само за вас на старини, но и за децата ви, дори и за внуците ви. Единственото условие е да не се разваля главницата.

Сериозен аргумент “ПРОТИВ” рентата е ниската лихва (доходност) и съответно диспропорциите в отношението капитал-отплащане. Ако вземем друг пример и вие искате да получавате 100 000лв годишна рента, с която вече можете да живеете доста по-прилично, ще трябва да вложите близо 5 милиона лева (базирано на предположението за 5% доходност).

Друг аргумент “ПРОТИВ” е ниската ликвидност (разполагаемост на парите). Тоест, парите ви са “заключени” в дадена инвестиция – например в земя за 100 000лв – и ако в даден момент решите да прехвърлите тези пари в друго вложение, ще ви трябва доста време. Първо – поради бавните процедури по продажба на земя, особено ако нямате готов купувач, и второ – ако цената на земята в момента е ниска и неизгодна за вас и решите да чакате, докато се вдигне. Всичко това може да отнеме години.

ИЗТОЧНИЦИ НА ПАСИВЕН ДОХОД

Банков депозит. Това е първият и най-очевиден източник на пасивен доход. Каква доходност ще получите от него зависи от размера на вложената сума и срока на периода, за който ще я вложите. Тези два фактора (сума & срок) определят лихвата и колкото по-големи са те, толкова повече расте тя.

Наем. Това е вторият очевиден източник на рента, стар колкото и света. Освен жилищен имот, наем може да ползвате от търговски обект, склад, гараж, паркинг и пр.

Земеделска рента. Това е малко по-сложна разновидност на наема. Тук е по-трудно да се прецени каква доходност може да се получи, тъй като това зависи от повече фактори: грижа за почвата, размер и категория на парцела, добра или лоша е реколтата и пр. В крайна сметка всичко зависи от договорката с арендатора или кооперацията, и ако не разбирате от земеделие, лесно могат да ви изиграят.

Дял от бизнес. Тук обаче, за да говорим за пасивен доход, правим две уговорки:

– бизнесът е голям и стабилен

– вие не участвате в управлението

Така например, ако имате 75% участие в кварталния магазин за дрехи и постоянно го “наглеждате”, това надали може да се нарече пасивен доход. За сравнение – ако имате 0.82% от Google нещата изглеждат доста по-различно.

Авторски права. Ако сте написали книга или учебник и получавате приходи от продажбите им, това също е пасивен доход. Реален пример за реализиран подобен доход в България е DVD-то “Самоучител по български народни танци”, за което периодично ми споменават :)

Други? Вероятно има и други източници на пасивен доход. Всеки има възможност да създаде свой уникален източник на рента, като ползва свои специфични познания и опит. На практика обаче всяка нова идея би могла да се постави в една от 5-те гореизброени категории. Колелото е открито вече :)

НАЙ-ДОБРИЯ ДОХОД?

И накрая – наистина ли пасивният доход е най-добрия доход?

За мен лично – да, тъй като дава най-голяма независимост. За вас обаче може би целта е да натрупате капитал, а не да постигнете независимост. Или може би за вас независимостта не може да бъде откупена само с 500лв на месец. Или може би искате просто финансова стабилност, без значение дали ще работите или не.

При парите рядко има универсално “добри” или “лоши” решения. Всичко зависи от това каква е вашата цел и кои са вашите приоритети. А дали пасивният доход е в хармония с тях – преценете сами.

32 thoughts on “Пасивен доход”

 1. И аз съм ЗА пасивния доход. За него ме “открехна” Кийосаки. Предполагам, че и за повечето читатели е така. Жалко, че схемата –

  1.вземаш кредит –
  2. купуваш имот
  3. даваш го под наем за сума по-голяма от месечната вноска по кредита
  4. прибираш разликата
  нещо не се получава тук.

  дори и при тези вече по-ниски цени на имотите, пак наемите са много по-ниски от вноските по кредитите.

 2. Възможна е, но иска бая усилия и тичане. Друго си е ВЕЧЕ да имаш имот, който си е твой, и да го разработиш.

 3. Няма значение чия е инвестицията, тъй като не променя факта за голямата разлика в съотношението размер на вложениет – размер на пасивния доход. Изборът пак остава твой – дали да продадеш къщата на дядо си и да похарчиш парите, или да я превърнеш в източник на доход.

 4. И според мен пасивния доход е най-добрия доход.

  Ако имаш такъв разполагаш с цялото си свободно време :-)

  Минуси разбира се са ниската ликвидност и общото икономическо състояние на страната и региона където имаш недвижимост.

  Примерно копуваш си ваканционен имот на първа линия и имаш годишна доходност зо 4 месеца около 10% на годишна база, което е чудесно.Добра възвращаемост въпреки сезоността, а и през другото време може ти или твой приатели да почиват.

  Но какво се случва ако имота се окаже на свлачище, в защитена зона, построят пред теб голям 5 звезден хотел и скрият гледката ти към морето и трябва да заобикаляш 20 мин докато стигнеш до плажа.Цените на наемите рязко се сринат или търсенето в този раьот намалее.

  Или друг момент копуваш скъп имот в екзотична дестинациа и получаваш добра рента, но скора там иба бедствие, революция,преврат,форсмажорни обстоятелства и имота ти бъде национализиран или поради форсмажорните обстоятелства в близките 10 години няма там да стъпи турист !?!?

  Също така много зависи и времето в което копуваш този имот.Едно е да купиш панелка при бума на цените в София на цена от 2000евро на м2 и да и взимаш 300лв.наем ?!?! И друго е да вземеш панелна гарсониера в Пловдив сега и отново да взимаш същия наем…!?!?

  А ко се отнася до банките.Аз не съм фен на тази възвращаемост.

  1. Защото парите не се въртят в икономиката и не я стимулират и не правят продукт.

  2.Заради инфлацията, където навсякъде е различна, но винаги я има дори и в най-богатите и развити държави !

  Което пък значи, че парите Ви се обезценяват.

  Пример 1

  Двуетажна къща в Лондон към 1996 година около 150 000 лири, същата къща към 2005 година 350 000 лири.Разбира се има и изключения имотите в Берлин са едни от най-стабилните като цени и най-евтини такива, но там има сериозна политика и няма сътресения на имотния пазар.И въпреки това и в Германия си има инфлация и това което може да си купиш сега със 100 евро ще се различава драстично от това което ще може да си купиш със същата сума след 5 или 10 години !

  А за България примера е ужааяващо отчайващ.Инфлацията реална такава според мен е около 10% на година.Което по прости сметки излиза че да си държиш парите в банка на лихва от 7-8% означава да губиш от тяхната покупателна стойност всяка година по 2-3%, което не е много но пък си е със знак – !

  Аз лично бих инвестирал в имот в западна европа или САЩ в България нещата са много лабилни.Стандарта на живот е много нисък, а стойностните имоти който са с добра доходност са десетокартно с по високи цени.А една такава инвестиция се изплаща за 10-16 години, кой може да ви гарантира че ако си купите магазин в Пловдив за 100 000 евро наемат от 900 евро ще се запази в следващите 10-15 години.От тази година въведоха ставка от 10% върху наема, след 2 години може да я направят 20%, може да вдигнат ДДС-то, може наемите да паднат заради множеството молове който строят и всичко е да едно място и не е нужно да обикаляш в дъжд,студ и пек по тепетата от магазин на магазин за да си купиш нужните неща…!?!

  Друг фактор е ниската покупателна способност на българите породена от липсата на реално действаща икономика и масовата копупция, липсата на съдебна и изпълнителна власт, който да си изпълняват съвестно функциите.А от там и липсата на западни инвестиции и разкриването на нови работни места и експорт.

  Всичко това се отразява на стандарта на българите, а от там и на парите в обръщение и потреблението, което пряко рефлектира и върху наемите не само на търговските площи, но и на жилищтните такива.Няма как при заплата от 500 лв. на 2-ма работещи в едно семейство да плащат наев от 500 лв. (независимо че наемодателят е бройл 100 000 евра за жилището на БДС и след това е инвестирал още 20-тина евра да го довърши).При цени на тока, бензина, храната отговарящи на стандарта на една Германия където чистачките взимат по 1500 евро !?!

  Пасивния доход не е толкова пасивен, поради факта, че трябва добър начален капитал, който ако не наследите или не спечелите от лотарията здраво трябва да се потрудите за да го генерирате :-)

  Успех :-))))

 5. Имот в чужбина е по-принцип по стабилно вложение, но да не стане като с англичаните в България. Инвестирали по снимка по време на бума на имотния пазар и сега – възвращаемост 0.

 6. Аз също не бих възлагал големи надежди на пасивния доход. Също като Рая аз смятам, че най-добре би било човек да се научи да пести и да умее да съставя бюджет и да разпределя своите средства. Един човек може да получава и 2000 лв и накрая на месеца пак да остава без пукната пара, ако не изгради някакви финансови навици.

  Ще ви кажа аз какво правя. Заделил съм известна сума пари за непредвидени разходи и събития, това е моя извънреден фонд, финансов буфер или както искайте така го наричайте. Останалите пари, които спестявам във времето ги инвестирам в покупката на злато и сребро. Както знаете ценните метали са атрактивна инвестиция и те винаги са изразявали форма на богатство. Златото и среброто са истински пари и в дългосрочен план винаги запазват и дори увеличават стойността на вашите пари. Няма смисъл спестяванията ви да стоят в банка и всяка година парите ви да губят стойност, тъй като лихвения % не смогва на инфлационния ръст. Вложете парите си в истински активи. Бъдете финансово мъдри и запазете вашето богатство!!!

 7. Ами нали това казвам в България няма сигурност и закони. Англичаните си мислят, че България като част от европейския съюз има закони който се спазват и подобен сценарий не са си и представяли и в най-смелите си кошмари !

  Масово англичани изкупиха по села и паланки съборетини (буквално обори) за по 40-50 хил. евра.После “стройтелните предприемачи” им смъкнаха по три кожи за ремонт на копторите.Бяха излъгали един англичанин че всяка събота трябвало да прави пичино прасенце и да ги черпи това били български обичай и се спазвали стриктно за да не се обидят местните…и той завалийката спазва обичайте….

  И при първото им пътуване къщите разкостени и ограбени…англичаните в ШОК…звънят в полицията, а от там нищо, просто регистрират кражбата и им се присмиват…и хората пак в ШОК.

  Сега англичаните инвестират в Испания Италия и Гърция, а местните предприемачи още се присмиват и злорадстват как съм измъкнали паричките за нещо което струва 2 000 лева те са ги одрусали около 100 000…но те не разбират най-важното, че си заклаха златната кокошка, вместо да си я коткат и хранят, а тя да им снася яйчица…!?!

  Но на каквото постелиш на такова ще легнеш…

  А в Германия, да не си платиш наем или ток вода, данък да не платиш заплата на работник…нещата са много сериозни, действа се светкавично и безкомпромисно, а глобите са главозамайващи и неотменни.Полицейска държава била, нека да е полицейска аз искам сигурност както за моите инвестиции така и за мен !

  Адвокатите в Германия съветват копувача изобщо да не чете договора за покупко продажба.Законна бил толкова добре регламентиран, че добре отстоявал правата и на двете страни и всичко написано в договора извън рамките на законна било незаконно и щом не се разрешава от закона то не е клауза в договора и не се спазва. Независимо че може да фигурира в него.

 8. До Константин.

  Да ако нямаш достатъчно пари да инвестираш в недвижимост, инвестицията в злато и сребро също е вариант.

  Но нали не бъркаме покупката на златни и сребарни бижута с такава инвестиция, защото при покупката на такива бижта ние плащаме най-вече изработката.

  Инвестициите в сребро се тиражира че са по добри, понеже среброто има и приложение в електрониката и се очаква процентно неговота цена да расте с по големи темпове.

  в даден актив, трябва да се съхраняват само част от спестяванията . По-специално, да се инвестират в злато и други благородни метали експертите съветват да не е повече от 10-20% от спестяванията

  Едно научно течение смята, че златото е просто варварска реликва, която вече няма своя смисъл от миналото. В модерната икономическа среда, където хартиените пари са се наложили, единствената полза от златния метал е в бижутерията.

  Идеята, че златото предпазва богатството, е още по-важна сега, когато инвеститорите са изправени пред поевтиняващ долар и нарастваща инфлация. Исторически, златото е служело като застраховка и при двата сценария. Когато инвеститорите осъзнаят, че парите им губят стойност, те започват да купуват активи, които обикновено държат стойността си.

  1. Съотношението злато/сребро е изключително благоприятно

  В исторически аспект това съотношение е 14. Това означава, че при цена на златото от 14 долара, среброто би следвало да е 1 долар. Днес това съотношение при двата метала е близо 50 към едно. Или казано по друг начин, е възможно то да се понижава лека-полека към средните си стойности, което би направило среброто по-добрата инвестиционна алтернатива.

  2. Среброто е ценен метал, но се използва и в индустрията

  За разлика от златото приложението на среброто е значително по-широко. Освен за бижута, среброто се използва широко и в индустрията, което е още една възможност за поскъпване, при стабилизиране и ръст на световната икономика.

  3. Запасите на среброто намаляват

  За разлика от запасите на злато в световен мащаб, тези на среброто намаляват, което може да допринесе за недостиг в даден момент и за поскъпване, в следствие на спекулации за това. За сравнение, при златото тенденцията е противоположна.

  Успехи :-)))

 9. До :-)

  С изложението си по-долу изтъкна по-много изчерпателен начин тенденциите в развитието на ценните метали. Искрено се надявам информацията, която сподели, да помогне на читателите в този блог да осъзнаят истината за това колко е важно да защитят своите пари от обезценка и да вложат част от спестяванията си в злато и сребро, както изтъкна и ти за предпочитане в сребро, а и то е значително по-евтино от златото. И да, не трябва да се бърка инвестиционното злато и сребро с бижутерското. За предпочитане е да се инвестира в злато и сребро с чистота 99.99 %

 10. мерси за информацията. но доколкото знам, в българия май никой не изкупува злато ( легално ) ?

 11. @стъкло- На този етап в България има само една фирма, която изкупува инвестиционно злато и сребро и това е естонската фирма Тавекс.

 12. @стъкло- зверски неизгоден ми се струва, някакви уникални маржове

  виж сам на tavex.bg мисля бяха, може да си купуваш златни монети, но идва въпросът със съхранението, по-скоро бих се заинтересувал за инвестиционно злато- демек безналично, като част от фонд нещо, който има златни/сребърни физически активи,

  не съм много наясно, но би трябвало , това което казвам да е възможно

 13. Доколкото съм запознат с пазара в България има 3 добри варианта за покупка на злато

  * БНБ – намира се в сградата на БНБ, продава Български монети, не само златни.# Първа инвестиционна банка – продава всички известни чужди монети. Цените са приемливи за монетите от 1 oz. и са високи за по-малките монети (1/2, 1/4 oz). Цените на сребърните монети са много високи, но както отбелязах там има ДДС, което оскъпява неимоверно.

  # Монетен двор – намира се в сградата на Художествената галерия (Царския Дворец). Продава български и чужди монети. Доколкото съм запознат цените са по-високи от тези в Първа инвестиционна банка.Златото се измерва в тройни унции (oz). 1 oz е приблизително 32 грама.

  Когато купуваме или продаваме злато, “търговеца” обикновено дава цени купува/продава. Маржа / Спреада между купува и продава на златото е нормално да е над 10-15, дори 20%. Това означава, че ако закупим злато цената трябва да се повиши поне 10% за да реализираме печалба. При златото движение от 10% е “нормално”, такива движения стават доста бързо, но трябва да имаме пред вид, че не може да разчитаме на бърза печалба.

  Най-добрата и разпространена инвестиция в злато е купуването на златни монети (bullion coins). Има много монети които НЯМАТ никаква нумизматична стойност, но за сметка на това съдържат от 90 до 99% злато. Тези монети обикновено се секат с тегло 1 oz, 1/2 oz, 1/4 oz. Има също монети по 1/10 oz. Има дори монети по 1 кг. :)

  Важно е монетата да е “известна”. Ако сте закупили българска монета, и се опитате да я продадете в Германия например, купувачът ще я провери, гледа, претегля, мисли… Ако вместо българската монета, се предложите един “Кругерранд”, която е “известна” монета, единственото което купувачът ще направи е да провери дали монетата не е фалшива – купувачът ще знае каква проба е златото, колко е тежка монетата и т.н.

  Относно тежестта на монетата, от една страна е добре монетата да е дребна – 1/4 oz, защото може да се наложи монетата да се използува като пари. От друга страна 2 монети по 1/2 oz струват доста повече от 1 монета от 1 oz.

  Ако имате сметка за търговия на американските борси, можете да изберете акцията GLD (Streetrack Gold Trust). Тази акция е фонд който се движи с цената на златото като 10 акции са на цена от 1 oz злато. Една акция GLD струва 92.79 USD.

  Ако имате сметка за търговия на Швейцарската борса, можете да купите акцията ZGLD (ZKB Gold), идеята е същата, но цената е огромна – 32’700 CHF за 1 акция (30’000 USD).

  Предимството на този вид инвестиция е:

  * Можете да купите/продадете”златото” бързо и лесно “с 1 клик на мишката”.

  * Фирмите които казах GLD и ZGLD не могат да фалират, защото те реално са инвестирали само с пари на клиенти.

  * Няма такса за “съхранение” на златото.

  Недостатъци:

  * Понякога, ако не и винаги, вместо злато, зад акциите “стоят” фючърси. Това въобще не променя цената нито пък създава някакъв риск, но все пак е важен недостатък.

  Съществуват няколко добре известни сайтове за покупка на злато.

  Най-добър и най известен е http://www.kitco.com/. За съжаление доставката на закупеното злато до България е доста скъпа.

  Пърт минт е сертификат за “складирано” злато в гр.Пърт в Австралия. Това злато е гарантирано от правителството на Австралия. Закупуването на тези сертификати обаче е сложно и може да се извърши само от определени оторизирани фирми. Сертификатът е поименен.

  Но инвестицията в злато и други ценни метали според мен не е ПАСИВЕН ДОХОД, каквато именно е и темата.

  Това е начин да си запазим инвестициите и може би да ги увеличим в дългосрочен план !

 14. На http://www.bullionpage.de има сравнение на актуалните цени за купуване и продаване на инвестиционно злато от много търговци по света, главно в Европа. От там ясно се вижда, че който иска да купи голямо количество, независимо дали на отделни монети или големи кюлчета, ще му е много по-изгодно да си плати самолетен билет до някъде, отколкото да се занимава с българските печалбари. Да се купува от тях има смисъл само за малки количества. Другото интересно място за покупка или продажба на малки количества злато, е ebay, стига човек да не го е страх от фалшификати.

  Що се отнася до монетите от БНБ, да, те може би биха имали някаква нумизматична стойност след време, така че може да се купят, ако човек мисли да ги завещае на внуците си някой ден. На мен лично ‘1100 години славянска писменост’ ми харесва повече от ‘Георги Димитров’. Издадена е в по-малък тираж, а и на външен вид изглежда по-хубава. Монетите от половин унция са в по-малък тираж от тези по четвърт унция (а и вече са по евтини). Друга интересна монета (от към цена) е ‘120 години министерски съвет’ от 1999 година. Тя има сертификат, но подчертавам, няма смисъл да се купуват краткосрочно или средносрочно тези монети. да се продадат, в момента на е проблем.

  Сериозните търговци на монети си имат каталози, в които са показани всички монети от света, включително и българските. Те биха ги купили (ако са в отлично състояние), или пък могат да помогнат за продаването им на търг, на панаир за монети, но цената, която ще се постигне, не е впечатляваща. Няма и как да бъде, докато не се изчерпат на касите на БНБ тези монети, а при евентуална криза наистина ще бъде много по-трудно да се продадат, отколкото нормалните, известни на всички монети (крюгер и т.н.)

  Накрая един съвет от мен: при покупка на злато, плащането само в брой и анонимно. По закон в ЕС това е възможно за покупка до 15000 евро, но това трябва да се провери предварително по телефона със съответния търговец, както и дали има налично злато в момента; особено банките, не винаги имат налично злато, а и повечето от тях продават само на собствените си клиенти, което значи, че не може да е анонимно. Над тази сума обаче, купувачите винаги са длъжни да покажат документ за самоличност, независимо къде купуват, и биват регистрирани от държавата. Официално това се прави за борба с ‘пране на пари’, но при една голяма криза, съществува вероятност притежанието на злато да бъде забранено (както се е случвало и преди в САЩ), а регистрираните притежатели да бъдат поканени да отворят банковите си сейфове в присъствието на полицията, за да може златото да бъде продадено принудително на държавата, на определена пак от нея цена или жилищата им да бъдат претърсени по подозрение в притежание на забранени материали, ако са изпуснали определения срок, който ще им се постави, за да го продадат. така че: не допускайте да ви регистрират, не казвайте на никого какво сте си купили, а най-добре и в банков сейф не го дръжте – за да не се окаже, че при една голяма банкова криза, точно когато имате нужда от златото, достъпът до банката няма да е възможен.

  >>> Радвам се че повдигате темата за gold confiscation. Аз не мисля, че това може да се случи, не съм го включил в статията защото според мен читателя само би се объркал повече.

  По принцип миналото не доказва нищо за бъдещето, но от друга страна, миналото може да служи като ориентир за предсказване на бъдещето. аз също съм на мнение, че що се отнася специално до България, вероятността за опит за конфискация на златото от страна на държавата не е голяма. Главната опасност обаче идва от Брюксел. В случай, че кризата се разрасне, и бъде изработена координирана стратегия за справяне с нея, една конфискация на златото може да се окаже част от ‘пакета мерки’, и да бъде наложена даже и на държави, които не са част от ЕС, като Швейцария, за да им се ‘помогне’ да се спасят на тези държави. в този случай, българските управници несъмнено биха направили каквото могат, за да изпълнят директивата.

  източник :

  http://www.novini.net/2009/03/iii.html

 15. Вижте покупката на злато и сребро сама по себе си е инвестиция и като всяка инвестиция крие рискове. Това първо. Второ, придобиването на физическо злато и сребро е дългосрочна инвестиция. Не може днес да купите метала и след 5 месеца да искате да го продадете и да реализирате печелба, няма как да стане. Обикновено трябва да изчакате поне 5 години преди да продадете обратно златото или среброто, за да сте на печалба. А прогнозите на специалистите са че цените и на двата метала в близките 5-10 години ще скочат неимоверно.

  Така че дори и с тези големи маржове пак ще сте на сериозна печалба. Другото нещо е, че в България тепърва започват да навлизат фирми, които изкупуват обратно ценни метали. След 5-10 години едва ли Тавекс ще бъде единствената в страната, която го прави. И съм убеден, че конкуренцията ще принуди фирмите до някаква степен да събразяват с обявяваните от тях курс купува и продава. А засега маржовете на Тавекс са така драстични, защото няма кой да ги конкурира. Така че, ако погледнем в дългосрочен план, определено инвестицията си струва.

 16. мерси за подробната информация.

  златото и среброто по принцип не са класически източници на пасивен доход, но е интересно да се знае какви възможности предлагат за инвестиция.

 17. Тези дни имам чувството, че е зима :D:D:D Времето е подходящо човек да си стои вкъщи ;). Методите за пасивен доход представляват интерес за мен по принцип, но напоследък от работа не остава време да чета по темата :( Хубави дни и до скоро :)

 18. при търговия с валута може да се достигне до 5000-6000% месечно от първоначалната инвестиция, но разбира се и риска е висок.
  страхотна статия!!!

 19. Благодаря и добре дошъл в коментарите :)

  Сигурно може много да се спечели от валута, но чак пък пет ХИЛЯДИ процента? Тоест влагаш 1лв и изкарваш 50лв?

 20. “ИЗТОЧНИЦИ НА ПАСИВЕН ДОХОД: Авторски права” Тук сте изпуснали продаването на софтуеър, нещо което вече не е толкова ново, а го има от поне 30 години. Има толкова много “екосистеми”, в което може да се търси ниша, като например различни уеб решения (като WordPress) или мобилни платформи (Apple App Store и Android Market) или каквото друго се сетите. Има толкова много хора с пасивни приходи от продажба на софтуеър в най-различни форми: от програмки за телефони през плъгини и теми за WordPress до най-старите десктоп програми. Схемата е същата като с книгите и музиката: пишеш един път, промотираш, и после чакаш продажбите всеки месец. Аз самият имах такъв малък бизнес в периода 2004-2005 който евентуално продадох. Доходността е доста по-добра от тази при книгите, но пък голям проблем са измамите с кредитни карти, при които се краде написаното от вас и след това се пласира безплатно (по същия начин по който се смукват пиратски програми от Замунда). Важно е да се спомене и Пат Смит с http://www.smartpassiveincome.com/

 21. @Калоян – абе на теория всичко е супер, ама практиката е малко зор :))

 22. Това за пасивния доход е супер, но … всички, които превъзнасят Киосаки не си задават въпроса дали това е наистина пасивен доход. Все пак, човекът е станал милионер, не от пасивен доход, а от покупко-продажбата на имоти, което не е нищо пасивно. Много от милионерите са спечелили парите си именно от това – купуват имот и после го продават с печалба.
  Пасивен доход не може да се напра богат. Може да си осигури някакви проходи, но това е всичко.

  Отворете си очите – Киосаки не е единствен. Не следвайте толкова сляпо неговите съвети.

 23. Злато и сребро !== Пасивен доход :)

  Направи нещо истинско и от сърце… Доходите сами ще те намерят, макар и в началото да не са съвсем пасивни… :) Успех на всички!

 24. Здравейте, виждам че много хора се вълнуват от пасивния доход! Ами какво по-хубаво от това, имаш време за любимите хора и занимания! Ходиш на почивки, можеш да се занимаваш със своите хобита и какво ли не! Ето това е ФИНАНСОВАТА НЕЗАВИСИМОСТ! Аз взех мерки за нея и смятам да съм една ЕВОРПЕЙСКА пенсионерка с европейска пенсия! Работя по 10 минути на ден и баланса ми набъбва на всеки 20 минути! Най-хубавото на онлайн бизнеса е, че можеш да видиш по всяко време баланса си и да се наслаждаваш на гледката! Тук може и с по-малко пари а не със стотици хилядии! Ако разгледате блога ми, ще разберете за какво говоря! Това е абсолютно реален, легитимен и сериозен бизнес! Можете да ме попитате и на скайп: yuliya.gogova1

 25. Има доста интересни коментари, но гледам и че има значително не точни, че дори и грешни мнения по темата.

  За Робърт Кийосаки, не сте прави!!! Давам пример. Свалете си играта му, да има я кракната в замунда, и ще видите че там имотите които се купуват са със 100 (СТО) % лихва!! Това е направено умишлено, за да се представи гледната му точка и мисля постижима дори и за България :D

  Кийосаки забогатява не от пасивни, а точно от активни доходи. И съветите му са да се трупат пасивни доходи, за да може в един момент “да не ти се налага да работиш”.

  Из поредицата на Кийосаки, има една и за златото и среброто. Много, ама много, найстина МНОГО, съжалих, че я прочетох късно. Тъй като се занимавам и с борси, най-вероятно щеше да промени доста живота ми. Сега мисля е ред на среброто. Да видим катализотра… :D

  В крайна сметка, всичко зависи колко си активен. Планираш, действаш, прибираш! :D

Leave a Comment