Плащайте първо на себе си

Първите 50лв от заплатата трябва да са за вас. Поне първите 50лв. Това са парите, които приоритетно ще останат във вашия джоб – а няма да идат за данъци, сметки, импулсивни покупки и прочее.

Дали са 50лв или са 10лв, 20лв, 300лв – няма значение. Важното е принципът “плащам първо на себе си” да ви стане навик.

Забелязали ли сте обаче как все ще си заделяте пари, а накрая все нещо става? Постоянно говорите за това колко важно е да спестявате и как е крайно време да започнете… обаче между 1во и 30то число на месеца задължително изниква нещо, което осуетява плановете ви:

– Р. има рожден ден

– Ц. прави купон по случай новата квартира

– Н. и Г. са намерили билети за Слави на живо

– …

Чудите се кои са тези хора? Това са моите приятели и моите оправдания (Р. е този с плазмата ), но и вашите оправдания не може да са по-различни. Нали разбирате – класика :)

И тъй, заричате се “следващия месец почвам”. Избираме произволно оправдание (рожден ден, намаление на обувки) и минаваме на “айде този не, ама другия месец вече…” После отново избираме произволно оправдание (ако няма готови – измисляме ново) и продължаваме към “е от този месец наистина”… Така минават 6 месеца. Или повече. Системно подминавате банковия клон:

Снимка банков офис отвън - Пощенска банка

Снимка: http://stilkompleks.com/gallery.html

А вашите пари ги няма.

От тях не е останало нищо. Банковата ви сметка е все така празна, както преди 6 месеца. Не сте нито сантиметър по-близо до мечтания диван за хола и със сигурност сте далеч от онези 1200лв за почивка. За дългосрочни спестявания да не говорим…

Аз също доста дълго се мотах с тези спестявания. Всъщност съм го мислила на теория още от студентските ми години. После продължих да го мисля, когато започнах работа… и си останах с мисленето. Както казва Николай Хайтов в “Мъжки времена” – едно е да искаш, друго да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.

За щастие вече мога да кажа, че дните на празните ми приказки свършиха. Благодарение на определянето на приоритети (повече в Пари Цигари Воля ) сега първото, което правя със заплатата, е да си отделя 50лв. Това е дори преди да си направя бюджета, тоест – независимо какво ще искам да планирам за месеца, независимо колко много или малко пари имам, да осигуря тези 50лв е закон. Тяхната графа в бюджета ми е първата, която е попълнена предварително.

снимка вносна бележка банка

Започнах през м.12.2010 – тогава си открих сметка и внесох първите 50лв. Мислите ми на път към банката бяха “Е, и какво? С 50лв за никъде не съм – с тях и без тях… Дали няма да е по-добре да ги ползвам сега, когато наистина ми трябват? Дали да не изчакам да събера примерно 200-300лв накуп и така да започна? Ами ако нещо ми потрябват каква е гаранцията, че няма да ги разбутам? Пък и с това темпо – 50лв на месец – за една година ще събера едва 600лв…”

Но всичко това се избутва назад, когато на преден план е мисълта да се погрижите за себе си. Когато тези 50лв са ви приоритет.

Досега не можех да отделям повече, понеже 300лв месечно отиваха за изплащане на заема. Сега вече те ще бъдат свободни и ще мога да ги разпределям както намеря за добре. Нужно ли е да казвам, че голяма част от тях ще отиват за спестявания :)

Има нещо дисциплиниращо и ритуално в това да отидеш до банката и да се погрижиш за себе си – макар и с 50лв. Но това са 50лв, които абсолютно гарантирано ще бъдат за вас. Те символизират сигурността, че каквото и да става, вие ще намерите начин да ги осигурите този месец, и следващия, и всеки следващ. (Като, разбира се, не е желателно спестяванията ви да се изчерпват с тези 50лв.)

По този начин изграждате един много полезен навик – да осигурявате излишък от пари, който неусетно се натрупва. Тези пари могат да са вашите стратегически спестявания (за пенсия), може да са буфер, а може да са просто вашия фонд “И аз съм човек” :) Място винаги ще им се намери.

И нека ви кажа още нещо. Обикновено ходим до банката, за да внесем пари за плащане на нещо или за да намалим баланса на своите пари – когато теглим. Но когато отивате в банката, за да внасяте пари за себе си, усещането очвеидно е…

Щастливо умно коте :)

…СТРАХОТНО.

Снимка: http://www.topwp.com

35 thoughts on “Плащайте първо на себе си”

 1. хареса ми,само оправи годината че 12.2011 нее дошьл.

 2. Винаги имам нужда да прочета нещо от Вас, защото много ме ползува и дисциплинира,благодаря, че мога да се доверя на всичко споделено така искренно!

 3. Много добре:) А ако тези пари си ги внасяш в нещо като застраховка, ще имаш и други екстри, освен спестовност:) Ама, това е друга тема. Успех!

 4. Моето мнението по този въпрос го знаеш, но ако искаш разкажи по-подробно – може да е полезно за другите.

 5. Аз бих ти предложил да ползваш интернет банкиране. Така няма да ходиш до банката, което има следните добри страни:

  1. Няма да харчиш пари да се разкарваш до там и обратно.
  2. Става с две щтраквания на мишката и

 6. ЕЕ .. ама какво става тука , един предлага застраховки тип пирамиди , друг предлага да ВНАСЯШ пари онлайн .. тези твои читатели съвсем те взеха за мезе :)

 7. @Х – къде ги видя тези “застраховки тип пирамиди” – при положение, че Георги не е дал никакви подробности за какво говори :) То бива бива спекула, ама… А за онлайн операциите с пари – ползвам определени услуги и не съм имала проблеми. Впрочем въпреки разните слухове не познавам лично човек, който да ЛИЧНО да ми каже за проблем с онлайн операции. Дано все така да е :)

 8. Ами то е ясно кои застраховки са с “спестовен ” характер , за хора които са в час разбират и от половин дума , става въпрос за застраховки живот при които ако не настъпи събитие след определен период се изплаща натрупаната сума с съответната доходност , както и да е не искам да ти спамя темата с подробности що не си заслужава да се правят , а за онлайн банкирането твърдо съм ЗА , аз лично правя всичко онлайн , само не съм намерил как да внасям пари кеш по интернет и внасянето все още го правя по добре познатия начин на гише .. проблеми с онлайн банкирането не би трябвало да имаш ако ползваш електронен подпис и смарт-карта , другите варианти не са надеждни за съжаление

 9. Всъщност има и по-лесен начин, който за сметка на това може да е по-резултатен. Само че трябват една предпоставка и две стъпки. Предпоставката е заплатата (или гарантираният месечен доход) да се получават директно в банкова сметка.
  Двете стъпки са – първо, открива се месечен (например) депозит в същата банка. Второ, организира се директен дебит на определена сума от разплащателната сметка, в която се превежда заплатата, към депозита.
  И ето, нещата стават автоматично, без възможности да ги пропуснеш, без оправдания, без забравяне. А пък понеже лихвата за депозита се губи, ако по него се тегли извън датата на падежа, това ни предпазва от импулсивни тегления.

 10. Рая, абонирах се за твоя сайт и съм приятно изненадан от американския ти начин на мислене относно индивидуалните финанси (аз работя в USA). В Бъглария повечето хора недолюбват всичко американско :).
  И макар, че повечето неща в твоите публикации тук в щатите са даденост и “common sense”, все пак ги чета с удоволствие. Успех!

 11. Малко ми е странно ходенето до банката и внасянето на пари след като болшинството хора си получават парите по банкова сметка. Аз лично не познавам нито един, наистина нито един човек който да получава пари на ръка. Дори баба ми си получава парите по сметката си в банката. Така, че може би за голяма част от хората ще е добър съвета да не си теглят парите докрай или да си дадат заявка автоматично всеки месец 50 лв, или друга сума да им бъде превеждана по спестовна или пенсионна партида. Все пак сме в 21 век. :)

  Поздрави, Слави…

 12. Имам 200 познати, на които мога да се обадя и до края на деня да се видя с тях, ако имам проблем да кажем. 190 от тях си взимат заплатата на ръка. От град Варна съм:) Явно в София е друго:)

 13. Много интересна статия, но повечето от тези възгледи или смисъла на изложението съм го срещал в някои книги. Ако не си ги чела да ти препоръчам “Богат татко беден татко” на Р. Кийосаки

  ИНАЧЕ СЪМ СЪГЛАСЕН СЪС ВСИЧКО… ;)

 14. Георги аз също съм от Варна. И имам много над 200 познати. :)

  Поздрави, Слави…

 15. @PAKO Виж раздела “библиотека” :) Според мене, Рая е чела тази книга.

 16. @Пако – хехе :) Какво да ти кажа – тя топлата вода е открита отдавна. Идеята за спестяването съществува сигурно откакто съществуват парите… Колкото до книгата, благодаря – може да е полезна, но може и да е опасна: Как стартирах собствен бинес – Кийосаки и четирите фази на лудостта

 17. @PAKO – ако беше разгледал целият сайт щеше да разбереш, че Рая е чела и то не само Кийосаки…

  Поздрави, Слави…

 18. Рая ще си позволя един коментар извън темата. По принцип когато поставяш снимки е редно да посочваш носителя на авторското право а не източника от който си я взела, освен в случаите когато източника е и същевременно носител на права (какъвто се явява http://www.topwp.com)..! И разбира се трябва да имаш позволение за това. Ако не персонално то посочено в лиценз или условия за ползване. ;)

  Всичко това ти го казвам за да си спестиш бъдещи проблеми.

  Поздрави, Слави…

 19. @Слави – съгласна съм. Само кажи как да разбера кой е носителят на авторските права.

  Впрочем точно поради този въпрос често се разхождам с апаратчето и правя доста снимки сама. Ще почнете да ги виждате все по-често в следващите материали :)

 20. Когато изтъкваш нещо, което не е твое редно е да се каже от къде или кой те е насочил! Има едно такова нещо плагиатство. Иначе не се съмнявам че Рая е чела много книги Слави :)

 21. @Пако – за плагиатство можем да говорим при копиране, но не и за някакви общоизвестни идеи. Спокойно и с ръка на сърцето мога да ти кажа, че не съм копирала или изплагиатствала идея от някого. В същото време и не претендирам за авторство върху идеята за спестяване например :) понеже както ти казах, топлата вода отдавна е открита.

  Когато някоя книга е провокирала конкретни размисли за мой материал, е посочвана (както например “Богат татко” или “Очите на дракона”). Плагиатството е тежко обвинение, така че моля те не го използвай с лека ръка.

  ПС И още една молба – използвай кирилица или онлайн кирилизатор, защото коментари на латиница не са удобни за четене, а аз нямам възможност да пренаписвам на кирилица всеки един.

 22. @PAKO- :) Редно е и да благодарим във всеки коментар на братята Крили и Методи за азбуката ли. Хайде Пако не се заяждай за глупости. Рая не е публикувала някакъв материал 1към1 за да я наричаш плагиат. Друг е въпроса с фотографиите, както писах преди това. И моля те Пако, пиши на български и на кирилица и с малки букви, защото така не е прилично и не се чете добре.

  @Рая – относно това кой е носителя на авторските права им няколко варианта да разбереш:

  1. Да попиташ администратора на сайта от който си харесала дадена фотография ако става дума за корпоративен или личен сайт (снимката на банката), а ако става дума за фото банка или сайт с тапети (фотографията на котето) то прочети внимателно условията за ползване на сайта и съдържанието му. Да речем това коте може да е позволено да се ползва безплатно като тапет на десктопа на личният компютър но да не може да се ползва с комерсиална цел какъвто е твоя случай.

  2. Когато става дума за фотография която не знаеш от къде е можеш да се опиташ да прочетеш IPTC информацията във файла в която по принцип се намира информация за автора и др. Почти всяка програма за разглеждане и обработка на фотографии позволява преглеждането на тази информация.

  Ами това е казано накратко.

  Поздрави, Слави…

 23. @Пако – извинявам се тогава. Мислех, че визираш конкретно kadebg и материалите тук. И както е видно, съм много докачлива на тема “авторство и авторски права” :)

 24. Слави още по обидно е да им се бъркат имената! Предлагам тези дребнавости да спрем, а каквото имаше с авторката се до уточнихме!
  Поздрави ПАКО

 25. @PAKO:) Всеки греши, а аз твърде често и се извинявам за което. И не обичам дребнавостите. Радвам се, че сте се разбрали.

  Усмихнат ден
  Поздрави, Слави

 26. Лек и приятен ден на двама ви, и на всички останали :)

 27. като стана въпрос за внасянето по сметка ние дето работим за себе си и дори не получаваме заплата а гледаме вечер дали има някои лев в джоба , как да ги телепортираме в банковата сметка :) какво да се прави не сме нито от София , нито сме от късметлиите които получават заплати и то направо по сметката си

 28. @X – ами аз работя както на заплата, така и за себе си и в двата случая парите които получавам пристигат в съответна сметка – заплатата в личната, сумите от клиентите във фирмената…

  Поздрави, Слави…

 29. Е, ужас! Аз работя в София. В тази фирма съм от 5 години и въобще не виждам изглед да започнат да ни превеждат парите по сметка. Не знам защо е така. Не ни дават пари на ръка. Получаваме толкова на колкото ни осигуряват. А ще е много по-удобно. Но какво да се прави! Политика на фирмата, може би!

 30. @АЗ – Как така хем не ви превеждат парите по сметка, хем не ви дават на ръка. Как ги получавате тогава..?

  Поздрави, Слави…

 31. Не съм се изразила правилно. Имам в предвид, че не ни дават пари “под масата” – демек, че взимаме толкова на колкото ни осигуряват. Нали на много места осигуряват на едно, пък дават повече. В повечето случаи осигуровките са по-малко от това, което получаваш. Та мисълта ми беше, че ми се струва тъпо да ни плащат на ръка( в брой ), а не да ни ги превеждат.

 32. @АЗ – Ясно, разбрах. И на мен ми се струва странно да дават пари на ръка след като не укриват доходи. Превода по банков път е много по-удобен и за двете страни. Според мен това трябва да се реши законодателно.

  Поздрави, Слави…

 33. Здравейте. Аз съм от хората, които искат да спестят, но винаги си намират оправдание, за да не го правят. Бих искала да Ви попитам нещо, но ще ми е по- удобно, ако Ви пиша на е-майла. Дали ще е удобно да ми пишете на пощата? Благодаря Ви!

Leave a Comment