Повече приходи или По-малко разходи?

В личните финанси има два лагера: повече приходи или по-малко разходи. Едните залагат на по-големия приход, отричайки ролята на спестяването. Другите разчитат главно на спестяването, като отричат или по-скоро не вярват във възможността за увеличаване на доходите.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вижте и материала Колко повече пари можеш да изкараш .

Всъщност “повече приходи” и “по-малко разходи” са просто два различни пътя към една цел: повече пари в края на месеца.

Няма значение как го постигате. Единственото важно нещо е сумата, с която разполагате в края на месеца (или годината).

Да вземем двама души. Единият изкарва 1000лв и му остават 200лв в края на месеца. Другият изкарва 2000лв и му остават пак 200лв в края на месеца. При равни други условия (карат еднакви коли, живеят в еднакви жилища, обличат се еднакво добре и пр.) двамата се справят еднакво добре.

Естествено, идеалният вариант е да комбинирате повече приходи с по-малко разходи. Само че реалният живот не е идеален.

Колкото и да се опитвате да правите и двете, обикновено единия начин взима превес над другия. Това е така, защото има два типа хора: изкарващи и пестеливи.

Богато момиче

“Изкарващите” печелят повече пари, но и обичат да харчат. Харесват адреналина, риска, предизвикателството в печеленето на пари. Балансът на парите им обаче често е около нулата, защото обикновено изхарчват всичко, което заработят. Те не обичат да пестят пари и не поддържат буфер или спестявания. Това просто не е за тях.

Снимка: kobisiteniz.com/

 

Пестеливо момиче

“Пестеливите” лесно се оправят с малко пари, но не обичат тичането около изкарването на повече пари. Това просто не е за тях. Те търсят спокойствие и най-вече сигурност. Затова колкото и малко да изкарват, намират начин да заделят част от него. Те обикновено имат солидни спестявания и в допълнение към тях – буфер.

Снимка: milada.blog.com

Разбира се – чисти типажи, като по учебник, няма :) Но всеки от нас клони повече или по-малко към един от тези двата типа.

Ако сте от групата на “изкарващите”, за вас ще е по-лесно да мислите в посока “повече пари”. Супер, започнете оттам. Прочетете материалите в раздел Повече пари и Бизнес . После се опитайте да развиете някои полезни черти от другия тип, като например работа с бюджет и изграждане на спестявания.

Ако сте от групата на “пестеливите”, за вас ще е по-лесно да мислите в посока “по-малко разходи”. Браво! Вие пък започнете с материалите в раздел Бюджет и Спестяване , защото най-бързо ще усвоите именно тях. После се опитайте да изградите умения от другия тип, като например създаване на допълнителен доход или стартиране на фриланс / собствен бизнес.

Подчертавам, че не е необходимо (или здравословно) да се ограничавате до един от двата варианта. Дайте предимство на това, което ви е естествено, но положете усилия да вземете най-доброто и от другия лагер.

10 thoughts on “Повече приходи или По-малко разходи?”

 1. Тренд се бръсне с бръснача на дедо си. Ти с какво се бръснеш?

 2. никога не можеш да спестиш толкова, колкото можеш да изкараш,
  най-малкото трябва да даваш пари за храна:)

  така че е ясно кой е по-добрият подход

 3. рая, просто с това изречение ме изгуби от всякъде

  елементарна математика
  ако спестяваш е винаги от пари, които имаш, след разходите , които са задължителни. Демек не можеш да спестиш 100 % от текущия ти доход. Както и да е, спирам да пиша тук, защото не виждам смисъл. Успех.

 4. Е ясно, че не можеш да спестиш 100% от текущия доход, но и не е както твърдиш ти да можеш да изкараш 100% над него.

  Пускам материала в сряда, ще се радвам да го видиш :)

 5. Интересно
  Ако изкарвам 500 лв и пестя 200 лв, ще имам повече от човек който изкарва 2000 лв и пести само 100 лв ?

  Може би, това да не става панацея, важно е да сме хитри а именно (освен пестеливи)
  Като отивате на работа, може да предложите на колеги да ги закарате с колата си – ако са напът и да делите парите за гориво на месец.
  Когато отивате на обед може да предложите на колегите си да им купите обед, като ви дадат пари все ще остане ресто и за вас.
  Така след като орежете с 50 и повече % най важните си пера за вас – разходите, ще се учудите как ще пестите повече отколкото сте си мислели че е думите пестене…
  Вече повече мащабно:
  Може да предложите фирмата ви да зарежда в дадена бензиностанция с отстъпка и фактурите да върнете на фирмата.
  Може да лобирате пред счетоводителя на фирмата фактурите за гориво да са като разход = след ддс да се раздава на хората от фирмата.
  Може да сключите договори с намаления за година напред – гарантирате цена и процент.
  Възможности има навсякъде около нас, просто трябва да ги видите и преизчислите.

  Интересна случка от детството ми – Един ден майка ми забрави да ми даде пари за закуска, и притеснена се обажда на обед когато се връщам от училище и ме пита как е минал денят ми гладен ли съм останал и прочие, обвиняваше себе си много, аз и казах – не се притеснявай върнах 4-5 бутилки празни от кола от двора на училището купих си с парите закуска и останаха дребни :)
  От този ден тя не се притеснява за мен повече.

  Може би всеки от нас трябва да изпадне в такава ситуация да си провокира сивото вещество да се раздвижи :)

  Замисляли ли сте се защо човек отделя от заплатата си първо парите за сметки в началото на месеца? А работодателя – фирмата, плаща разходи ддс данъци и прочие в края на календарната година? Това са затворени пари
  Защото законите са писани за богатите, в техен плюс.

  Питали ли сте парите от таксите на банките носят ли лихви и в каква сметка са те, това са пари във вакуум, така мислете и вие за бизнеса, идея във вакуум, неподлежаща на данъци и такси :) Докато не стане реалност ;)

  Както пише Рая на договор имате доход от до – не много над но има граница.
  Когато имате фирма и идея граници няма, излизате от калъпа, но това отново не е за всеки :)

  Доскоро!

 6. Пускам поста, само за да оборя авторката, че човек може да удвои дохода си за около година-две. Работех години в отдели по поддръжка. Започнах с един перфектен западен език и малко английски. След 8 месеца английския ми стана отличен, имах най-добрите резултати от над 100 души, но заплатата не ми скачаше и с лев.

  Реших, че като не се развивам като пари, ще се развивам като знания и директно напуснах (има се предвид, че тогава бях самотна майка и нямаше кой един лев да ми даде – просто не ме е страх да зарежа всичко и да почна от нулата).

  На новата работа – същите пари, обаче пък трупах знания в по-технически аспекти. Започнах да уча езици, които ми трябват за работата – Сега съм с три западни езика, средна работа руски и започнах да уча нов западен език… Да ама парите не мърдаха. За последните три години заплатата ми скочи от 1200 на 1300. Не знам за вас, ама за мен това е малко. Много малко.

  Ами научих програмиране. Има търсене, удава ми се и много ми харесва – дори повече от езиците.

  А трябваше да го направя много по-рано. Вместо да мизерствам за курсове по езици, можех първо да вдигна приходите двойно и тогава да уча всичко дето ми е кеф.

  Това беше моята грешка – гледах какво ѝ трябва на фирмата в момента, а не гледах стратегически нещата. Сега имам доста знания по програмиране (скъсах си гъза да си пиша домашните и да посещавам редовно курса). После директно ме препоръчваха, не се налагаше дори сама да търся работа. Но това не защото разбирам много, а защото направи впечатление, че ако нещо не успея да разбера добре, счупвах чичко Гугъл и се самообучавах и не спях докато не разбера нещата и не започна да ги прилагам успешно. И защото посещавах най-редовно курса. И защото домашните ми винаги бяха написани навреме (с малки изключения, имам деца все пак) и добре.

  Трябва да се гледа стратегически на нещата, а не какво ѝ е изгодно в момента на фирмата. Ще ви ценят (така вие си мислите) уж като служител – да ама не. Като научих два допълнителни езика, да не би да ме поощриха? Точно обратното. А и фирмата не ми плаща сметките. Фирмата не я грее колко години не съм си позволила да отида на почивка.

  Направих си стратегия и вече съм на една крачка от това да удвоя дохода си.
  Е, знам че после и тези 2400 ще ми се видят малко и пак ще започна да уча нещо дето обичам, върви ми и е платено…

  Отне ми доста години робуване по чужбините и после 5 години не-стратегическо развитие, за да разбера, че губя много време да угаждам на другите. Човек трябва да е малко егоист в тези неща. И наистина искат доста труд, но стават.

 7. @Соня
  Благодаря за интересната история.

  Можеш ли да разкажеш как успя да научиш още 2 западни езика – в смисъл такъв, самотна майка, предполага се много ограничено време и пари, при това и си работила на пълен ден? Също с програмирането – колко време е курса (курсовете), отново – откъде пари и време, а и после директно от курса предложение за работа в съвсем нова сфера?

  В рамките на колко години се развива тази история, защото накрая пишеш “доста години робуване по чужбините и 5 години не-стратегическо развитие”?

  За английския само ми направи впечатление, че от “малко английски” до “отличен” в рамките на 8 месеца ми се вижда трудна работа, (това не го казвам за да омаловажа постижението ти, просто страничен коментар), но, – да, ясна ми е идеята, работила си да си подобриш нивото.

Leave a Comment