Позитивното мислене и парите – някои отговори

koricataЧели ли сте “Тайната” ? А струвало ли ви се е, че там май не са разкрили цялата “тайна”?

Добре.

Защото аз случайно* получих отговорите точно на онези въпроси, които толкова дълго търсих. Колегата Тихомир Димитров от asktisho ми изпрати по мейла неговата електронна книга. “Сбъдването на желания – някои практически аспекти”. (Повече за Тишо можете да видите на http://asktisho.wordpress.com/about , а едно мое интервю за него можете да видите тук: Спомени от Рая.)

Ето откъсите, които ми направиха най-голямо впечатление.

* * *

“В своите „Разговори с Бога” Нийл Доналд Уолш извежда три основни „инструмента” за създаване на реалност. Това са мислите, думите и делата. Човешкият начин се движи именно в тази последователност – от мисли към думи и дела. […]

Мисли => Думи => Дела. Така изглежда човешкият начин[…]

Дела => Думи => Мисли, това е Божественият начин. […] Ако искате да сте богати, покажете, докажете го с действията си още сега, преди да сте успели дори да го изречете или напълно да го осмислите. Просто се дръжте така, както смятате, че се държат богатите. Първо действайте като тях. После говорете като тях.

[…]

Започнете с действията. Започнете веднага. Божественият начин изисква от човека да направи първата крачка, без да се интересува от резултата, от доказателствата, от последствията. Това е свободният избор.”

 

Да действаш и да се държиш като богат не означава да купуваш скъпи неща, които не можеш да си позволиш, а означава да действаш и мислиш със спокойствието на богат човек. Да вярваш, че следващия месец ще си по-добре финансово от този – било то, че ще изкараш повече пари, или може би че ще успееш да увеличиш спестяванията си.

Е добре, но как да се възприемеш като богат, ако живееш бедно? Как да действаш и мислиш със спокойствието на богатите, когато си попаднал на поредната нископлатена работа и пощата ти е пълна с просрочени задължения?

“[Трябва] да работиш ежедневно върху желанието, докато не започнеш да действаш, мислиш и говориш така, сякаш то вече е факт. Докато не почувстваш себе си като крайния резултат. Докато не „излъжеш” матрицата. Тук целта отново е „да си повярваш” в максимална степен. Невинаги е лесно, защото старите убеждения и нагласи, страховете и съмненията проявяват жестока упоритост в борбата си за оцеляване. Няма да ви се дадат просто ей така! Липсата на силна вяра обаче се компенсира с многократни повторения. Изисква се упоритост.”

[…]

Резултатите ще се появят под формата на възможности, от които да се възползваш. Ето тук най-често се провалям аз: „Не, това е прекалено хубаво, за да е истина! Не, не мога да повярвам, че това се случва точно на мен, невъзможно е! Тази ситуация е твърде обещаваща, сигурно има някаква уловка![…]”Ето така се провалям редовно освен когато не се провалям. Тоест, имам и някои добри „попадения”. Упражнение като всяко друго. Не може без грешки в началото. Никой не се е научил да кара колело / ски / кънки / сноуборд без нито едно падане в началото. Но после навикът си остава за цял живот. Моториката на движенията е запаметена в тялото. Правиш го дори без да се замисляш.”

 

Навикът, впрочем, е нож с две остриета. Затова внимавайте какви думи използвате в ежедневието си. Има разлика между това да кажеш “Не искам да съм беден” и “Искам да съм богат”. Както се обяснява в книгата, вашето подсъзнание не възприема думата “не”. Мислете за това, което искате, а не за това, което не искате. Какво става, ако си казвате “Не искам да съм беден”? Същото, което става, когато се опитате да НЕ си представяте червена роза. Какво стана – веднага си представихте червена роза :) Затова, когато настройвате мисленето си, не използвайте думата “не”. Щом не искате червена роза, не мислете “аз не искам червена роза”. Просто си кажете “аз искам теменужка” (примерно).

Но “триковете” не свършват дотук.

“Много важно е да подбираме внимателно думите, когато у нас се поражда някакво желание. Ако то е фокусирано върху „пари”, бъдете сигурни, че точно това и ще получите – пари. Но не забравяйте, че 50 стотинки също са пари. Още утре ще ги намерите на улицата и с това желанието ви ще се счита за изпълнено, макар и без вашето знание. Така дълго време ще се чудите защо желанията ви не получават отговор. И накрая сигурно ще решите, че законът за привличането не работи.Ако се фокусирате върху „много пари”, постарайте се да назовете конкретната сума, защото е твърде вероятно от бедняшката перспектива, и сто лева да са много пари….”

Тишо се спира и на един проблем, много често срещан у бедните хора, които уж искат да имат пари, а в същото време мразят и презират хората с пари.

“Как мислите, че ще забогатеете, ако мразите хората с повече възможности от вас? Ако ги смятате за мошеници и престъпници? Вие не искате да сте мошеник и престъпник, нали? Затова парите ще ви отбягват!”

Продължаваме с една много интересна част:

В живота често сме изправени пред кръстопът. Налага се да избираме между варианти с неясен резултат. Налага се да взимаме решения, които ще определят нашето бъдеще, но без да разполагаме с предварителна информация. Моментите, в които сме изправени пред важен избор, когато сме на кръстопът и се колебаем между алтернативи с неизвестен изход, са най-трудни. Практически невъзможно е да използваме логиката, за да вземем правилното решение. Нямаме способността да виждаме в бъдещето или поне логическият ни ум не е надарен с такива способности. Не бива да му поставяме задачи, които са непосилни за него. Налага се да използваме друг „инструмент”.

Този инструмент се нарича интуиция.”

Тази идея доразвита по много красив начин малко по-нататък в книгата:

Една от грешките, които допускат хората при реализацията на своите намерения, е да се съсредоточават НЕ върху крайната цел, а върху начините за нейното постигане. Все едно че знаят КОГА, КАК и ЗАЩО. Моят съвет е да оставите тези неща на подсъзнанието, което е сляпо като къртица и не притежава собствена воля, но влияе върху причинно-следствените връзки, които са невидими за човешкото око.

Понякога не получаваме отговор на желанията си, защото буквално пречим на тяхното осъществяване с идеите си как точно и кога точно трябва да стане това, това и това. В резултат от тези наши „гениални” идеи, ние се противопоставяме на възможностите, които ни се разкриват. А може да се окаже, че съществуват по-лесни, по-удобни и по-добри алтернативи от тези, които си представяме в момента.

Може да се окаже, че непознат път води пряко към целта и прескача всички „заграждения”, които си поставяме. Сами.”

Дооообре бе, Тишански! Не знам за вас, драги читатели, но за мен този абзац просто промени живота ми. Казвам го съвсем отговорно. Аз открай време съм против планирането (Има ли смисъл от бизнес-план) и въпреки това все се оказва, че планирам някакви работи и се опитвам да предвидя точно КОГА, КАК и ЗАЩО… А всъщност последния път, когато се оставих на интуицията, нещата се наредиха прекрасно! :) (Имам предвид Да си намериш мъж по интернет: моята история) Ако в този случай се осланях на логиката, сигурно още щях да си седя самичка… а сега се радвам на страхотен мъж и едно малко сладко бебе :)

Бих могла да ви цитирам още много от книгата, но ще завърша със следната история от нея:

И така, да приемем, че вашата цел е 10 000 лева.
Грешка номер едно – поставяте срок, в който ви трябват парите. Може да се окаже, че има начини да ги получите и много по-рано, но с този срок вие автоматично елиминирате всички възможности това да се случи, при това – без дори не знаете за тях!
Грешка номер две – имате прекалено много „добри идеи”, как точно ще получите 10-те бона. Може да ги свързвате с работа, с изпълнение на някакъв проект, с конкретни задачи или с възвращаемост на инвестиции, с годишни бонуси и други резултати от кариерата, но най-вероятно грешите. Най-вероятно ще дойдат по съвсем различен начин – оригинален, неочакван, неподозиран от самите вас. Вашите идеи за пътя към целта само го удължават.Така например може да отпратите глухия старец с билетчетата от лотарията, защото в момента сте прекалено заети с разговор по телефона, които евентуално може да ви донесе въпросните десет бона. Ами ако точно в билетчето, което ви подава глухият старец, се крият същите тези десет бона? Няма как да знаете това! А лотарията е само един от милионите неочаквани варианти.
Просто следвайте знаците.”

Ако искате да получите книгата “Сбъдването на желания – някои практически аспекти” на Тихомир Димитров, пишете на мен или на него. Книгата е безплатна. :) А защо няма директен линк за сваляне, щом е безплатна? Защото според автора (Тихомир Димитров), “отговори на въпроси трябва да се дават само на питащите”.

*няма случайни неща

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

40 thoughts on “Позитивното мислене и парите – някои отговори”

 1. Звучи ми точно така, както майка ми ме е възпитавала и искам да кажа, че всичко е много вярно! С удоволствие бих я прочела тази книжка ако е възможно. :)
  Аз лично съм изпускала много такива възможности, но знам, че умствената нагласа е изключително важна за случването на нещата.

 2. @Деница – разбира се, само ми пиши на мейла (на мен или на Тишо) да знам на кой мейл да ти я изпратя :)

 3. Съвета, че, ако искаме да сме богати – трябва да се държим като богати е в противоречие с отказа от планиране. Отговорът е прост – богатите умеят да планират и предвиждат риска. В това е разковничето на всяка инвестиция.

 4. Здравей Рая, бих искала да прочета тази книжка. Чела съм някои неща на испански, пробвах някои съвети и наистина действат, но както на всички е ясно- доста трудно е да промениш стереотипа… Трудно, но не е добро е, че не е невъзможно! Успех!

 5. Последната ми фраза се получи някак некоректна… Исках да кажа, че трудно, не означава невъзможно. Всъщност няма невъзможни неща.

 6. Здравей, Рая! Обръщам се към теб така, защото те чувствам близка, а това се дължи на твоята по детски чиста искреност. Поздравявам те за това, че продължаваш да намираш нови и интересни идеи за практичната тема пари. Както казва проф. Андрей Пантев-парите са най-важното второстепенно нещо:)Аз искам да получа книгата на Тихомир Димитров, за да я предоставя на моите деца, които са ученик и студент и тепърва им предстои да се сблъскат със задачата за своята реализация. А в училище за съжаление не се учи как става това. Ето подарявам ти една идея, която мен много ме вълнува- Образованието-що е то и каква е задачата му в крайна сметка, защото в този си вид е като динозавър, защото обучава с методи от 19 век, а трябва да подготвя за условията на 21 век. И как учителите, които сами не са способни да се реализират в новите условия биха подготвяли децата за това? Говоря разбира се по принцип, защото съм сигурна, че винаги има изключения. Вчера ми попадна статия на тема образование, но в нея прави впечатление следното изречение: “После няма какво да се чудим защо резултатите на изборите са така ужасяващи.” Просто останах без думи?! Явно това е единствената причина за коментар на проблемите в образованието?! Изборите, на които всички сме без избор! Има интерес нещата да са такива, а не да се създават условия за творчество,за бизнес, който реално създава просперитета на една държава. Ето статията:http://www.webcafe.bg/id_1184184246_Za_balgarskoto_obrazovanie_-_loshata_i_dobrata_novina Поздрави!

 7. Здравей Антоанета,

  Пиши ми на мейла и ще ти я изпратя веднага :)

 8. Здравей Галина,

  Пиши ми на мейла и веднага ще ти изпратя книгата!

  Колкото до образованието, ще кажа само, че в наши дни то е много повече в НАШИТЕ ръце, отколкото в училище ;)

  Благодаря ти много за хубавия коментар!

 9. Много ми хареса статията и бих искал да прочета книгата :)

 10. За целта пиши по мейла на мен или на Тишо :)

 11. Здравейте,
  В момента чета Джон Кехоу – и представяте ли си, попадам на Вашия блог и на това интервю?!?
  Много бих искала да ми изпратите книгата на Тихомир Димитров – смятам, че ще е едно чудесно допълнение с практическите съвети в нея. А немаловажен е и фактът, че е написана от българин.
  В момента съм на кръстопът, всяко споделено знание ще ми бъде от полза….
  Благодаря предварително и Ви желая здраве и успех в начинанията! Естествено, отново ще посещавам и блога Ви :)))
  Поздрави,

  Елизабет

 12. Blagodarq za xybavata statiq.Bix iskala da procheta knigata.Yspex!!!

 13. Здравей, Рая! Случайно попаднах на един сайт, но му отделих време и почти всичко прочетох.След това попаднах от него на твоят блог-отделих време и за него и почти всичко прочетох. Запознах се с историята ти на лятната бригада в USA, впечатленията ти, разсъжденията ти и т.н. И да си призная,всичко това много ме впечатли и заинтригува. Умеете да заинтригувате хората, това е дарба която вие притежавате. Браво, много се радвам, че имате такъв успех.
  Много бих искал да ми изпратите книгата на Тихомир Димитров – смятам, че ще ми бъде едно чудесно помагало и допълнение с практическите съвети в нея. А може би, те са толкова прости, че човек не ги забелязва дори…… Сигурно е така?
  В момента съм на кръстопът (да остана в България, или да замина за USA),да продължа да се мъча да правя бизнес тук, или да се концентрирам другаде!? Та така, че всяко друго мнение ще ми бъде от голяма полза. Правел съм доста грешки в моят живот от гледна точка на бизнеса, но винаги съм мислел как да работя за да имам пари, а не обратното. Целта ми е била “работа и само работа” и съм я получавал в замяна на успеха и капиталът. Грешка !!! в мисленето ми и поставянето на другата цел на преден план….
  Искрено Ви Благодаря за този материал и за съветите! Желая Ви, много успех!
  Поздрави,
  Valeri Chvetanov

 14. Здравейте,

  Благодаря! Радвам се много, че сайтът ви харесва! :)

  Ще ви изпратя книгата на Тихомир Димитров – дано ви помогне на кръстопътя ;)

 15. Здравей Рая!
  От сърце искам да те помоля да ми изпратиш книгата! Страхотно е, че има практика – което според мен е най – важната част!
  Благодаря ти предварително!

 16. Здравей Рая,
  Моля да ми изпратиш книгата “Сбъдването на желания – някои практически аспекти” на Тихомир Димитров
  Не се справих с откриване на мейла ти, затова пиша тук
  Поздравления! Отдавна не съм попадала на толкова полезни(поне за мен)материали на едно място:-)

 17. Здравейте,
  Много зареждащи цитати… Може би с малко закъснение се “обаждам” – може ли да ми кажете на кой/какъв е-мейл да пиша, за да получа книжката :)

 18. Привет Рая!Страшно полезно и интересно ми е всичко, което пишеш!Поздпавления и успех!Много ми се, ако е възможно да получа книгата на Тихомир Димитров

 19. Здравей Рая,
  Моля да ми изпратиш книгата “Сбъдването на желания – някои практически аспекти” на Тихомир Димитров.

 20. Здравей,Рая!
  Моля да ми изпратиш книгата “Сбъдването на желания – някои практически аспекти” на Тихомир Димитров,ако все още е възможно.

 21. Привет!Интересно ми е всичко!
  Много ми се, ако е възможно да получа книгата на Тихомир Димитров

 22. Здравейте!Случайно или не попаднах на Вас и прочетох за книгата на Тихомир Димитров.Надявам се да я получа ако може.Оказва се,че аз наистина не мисля или не се изразявам правилно и съм сигурна,че от книгата много ще науча.Благодаря Ви предварително

 23. Здравейте, Рая!

  От известно време попаднах на статиите Ви и ги чета с особен интерес. Написани са на достъпен език и ми помагат да разбера доста неща, които иначе не ми биха били толкова ясни :)
  Аз съм студент по финансова математика и тепърва навлизам в тази необятна сфера. Може би именно затова намирам въпросите за интригуващи!

  Също така, разгледаната тема за позитивното мислене е наистина много важна за успеха и за приятния живот като цяло. За съжаление много хора не вярват на подобни твърдения, но аз в голяма степен споделям Вашето мнение и това на автора.

  Та, моля Ви, изпратете ми въпросната книга „Сбъдването на желания – някои практически аспекти“ на Тихомир Димитров по електронната поща. Ще Ви бъда много благодарен!

  Желая Ви успех във Вашите начинания и ще се радвам да споделяте още знания относно парите и финансите! :)

 24. Здравейте, Рая!
  Интересни неща пишете. С някои съм съгласна, с някои – разбира се, не. Но бих желала да получа книжката н амейл, ако може.
  Благодаря Ви
  Поздрави и хубав ден!
  Дафина

 25. Бих искала да получа съвети за позитивно мислене.

 26. Хареса ми статията,имам голяма нужда да прочета книгата,затънала съм финансово и съм се отчаяла,именно трябва да преинсталирам мозъка си.Моля те Рая ако е възможно да ми изпратиш книгатаюблагодаря.Станислава

 27. Здравейте, нова съм в сайта и ми е все още малко трудно да се ориентирам! От половин година се интересувам от бизнес, финансова грамотност и финансово образование, преди това бях само чела книгите за Тайната, но буквално не ги прилагах в живота си, след което ми се случиха интересни и не чак толкова интересни неща, който ме накараха да се замисля, че всичко това е истина и ме накараха да повярвам в силата на мисълта и това, което предизвикваме с нея! Благодаря много за страхотния блог, който водите. Ще се радвам ако по някакъв начин успеете да ми изпратите книгана по имейл! Благодаря много!!! Следя сайта ви с удоволствие…

 28. Привет Рая, интересен блог, с любопитни теми (попаднах случайно докато четях за фондовата борса у нас…) Заинтригува ме с книгата на Тихомир и ще съм благодарен ако ми я изпратиш.
  Благодаря ти и успех.

 29. Статията много ме заинтригува бихте ли ми пратили книгата и на мен :)

 30. Впечатлена съм от статията.Аз съм почитателка на Луиз Хей, но с удоволствие бих прочела и тази книга.

 31. Здравей Рая,

  Много ми харесаха статиите и начините на мислене:-) Бих искал и аз да получа книгата на Тихомир Димитров.
  Благодаря ви предварително!
  Успех!

 32. Здравейте,
  С огромен интерес бих прочела книгата,ако все още е достъпна.
  Поздрави

 33. Здравейте,
  Много ми харесаха статиите Ви.
  Бих искал ако е възможно да ми изпратите книгата на Тихомир Димитров.
  Благодаря ви предварително!

  Успех!

 34. Здравейте.Страхотнастатия.Искам само да допълня нещо.
  Книгата на Наполеон Хил МИСЛИ И ЗАБОГАТЯВАЙ също е много интересна.Препоръчвам ви я.

 35. Haresva mi tova koeto ste napisali,Dali Shte polucha knigata?az sashto sam na krastopat i Shte SE radvam ako knigata mi pomogne,Imam nujda ot malko svetlina .s uvajenie i blagodarnost.

Leave a Comment