“Промоция” в Kaufland ?

Храната изяжда солидна част от бюджета ни. Тя е един от най-глупавите и същевременно лесно ограничими разходи. Не, нямам предвид да ядем по-малко, а да пазаруваме по-умно.

МРАЗЯ ДА ДАВАМ ПАРИ ЗА ХРАНА

Особено мразя да давам пари по заведения – там парите летят със скорост 10лв/30минути, колкото е средната цена и време за един обяд. Да не говорим за кафето, което в домашни условия е стотинки, а навън е левче.

А върхът на нелепите цени са McDonald’s, Dunkin’ Donuts, KFC и Burger King. Не само са нездравословни, но и самата обстановка не е приятна – прекалено много хора, шум, и… да се храниш на пластмасов поднос. Nigga please!

Изобщо, големият проблем с храната е следния: Ако дам 50лв за обувки, мога да ги нося година или повече. Ако дам 50лв за храна, след максимум седмица няма да имам нищо.

Тъй като мразя да давам пари за храна, а не мога изцяло да елиминирам този разход, се старая да го огранича (вижте някоя статия за спестяване в раздел Спестяване). Основен въпрос тук е балансът – балансът между пари, качество на храната и времето за пазаруване.

KAUFLAND

Всеки търговец отвреме-навреме върти номера. Например, пуска на “специална
цена” залежалите стоки или тези с изтичащ срок на годност. Или прави “промоция” на стока, като разликата с нормалната цена е 5-10 стотинки. Или (любимото ми!) дава 200гр. кафе за 5лв, при положение че 100гр. от същото струва 2лв…

Разбира се, това далеч не се прави само в Kaufland. Всъщност Kaufland е веригата, от която пазарувам най-често – има богат асортимент на съвсем сносни цени (Billa например са по-скъпички като цяло, Plus пък имат много малко стоки). Kaufland е с доста добри промоции и има собствен вестник. Там мога да видя какви ще са промоциите през седмицата. Това е супер, защото ми спестява излишно разкарване и време. Освен това ми позволява предварително да набележа какво ще купя и тогава няма “отиваш за 1*, купуваш 20” :)
*В края на статията има виц по този повод

КАПАНЪТ С ЕТИКЕТ “ПРОМОЦИЯ”

Kaufland или не, пазаруването от подобни вериги си има капани.

Първо, тези магазини ви привличат с илюзията, че при тях е по-евтино. Специално Kaufland тръби навсякъде своята “гаранция за най-ниски цени”. Plus обещава “качество на малки цени”. Billa предлага “най-доброто за мен” и неустоима клиентска карта за отстъпки. Пени Маркет залага на “промоции без край”.

Естествено, това са само трикове, чиято единствена цел е да ви вкарат през вратата. Влезете ли веднъж в един от тях, най-вероятно ще напазарувате 90% от необходимите ви стоки там. Само една минимална част от нещата в количката ви е на ниска цена. Останалата част компенсира “невероятната” отстъпка, която сте получили. Така че колкото повече неща купите, толкова сте по-далече от изгодното – освен ако не купувате само от промоционалните продукти.

Второ, промоцията в CBA може да е по-скъпа от нормалната цена в Kaufland и обратното. Много често в CBA пускат промоция на олио за 2.20, докато в Kaufland нормалната цена на олиото е 1.89.

Трето, промоционалните продукти са “разместени” и вие сте взели продукт, който не е на промоция. Kaufland отнесоха много псувни за тази си “добра практика”, поне от мен. Реален пример – промоция на сок грейпфрут с 50% намаление. Точно под огромните, крещящи табели ПРОМОЦИЯ “по погрешка” е сложен сок червен грейпфрут. Друга разновидност на тази грижа за клиента е когато промоцията е изтекла, но са “забравили” да махнат етикета с намалената цена. Излишно е да казвам, че ако сте купили повечко продукти изобщо няма да забележите каква хубава “промоция” са ви направили.

Четвърто, промоционалните щандове тип “Боклуци по левче”. Наистина не се сещам за верига, която да няма такъв щанд. Обикновено са чорапи на килограм, играчки за деца или глупави джаджи – чистачка за лед, поставка за чай, щипка. Обикновено, ако купя нещо подобно, след това само се подхвърля вкъщи, докато накрая прежаля даденото левче и го хвърля в коша. Символика.

Пето, само защото е на промоция не значи, че ви трябва. Ако по принцип не обичате банани, но ги виждате с 20% намаление, струва ли си да ги купите? Глупаво е да купите нещо, което не ползвате! “Все някога ще потрябва” не е добър аргумент, защото надали ще имате търпението да местите ненужната стока от единия шкаф в другия и докато наистина потрябва, ще я изхвърлите. Ще ви дам по-категоричен пример. Ако нямате деца и видите бебешко пюре с 50% намаление струва ли си да ги вземете, защото “все някога ще потрябват” ?

ПРИНЦИПИ НА ДОБРОТО ПАЗАРУВАНЕ

1) Направете си тефтерче с нормалните цени на стоките. Аз си направих такова накъде през май 2010 и ми върши страхотна работа. Отнема известно време, докато съберете информация за цените на повечето стоки. Хляб, сирене, мляко и прочее купувате често (ежедневно или седмично). Лесно можете да запомните или да запишете какви са нормалните им цени. Олио, захар и кафе по правило се купуват по-рядко (месечно), да не говорим за шампоан или масло за колата. След като имате записани нормалните цени на стоките, ще можете да прецените кога една промоция наистина е промоция. Стремете се всеки път да купувате стоката на по-ниска или поне същата цена. Това ще ви помогне много и когато си правите бюджет.

2) Пазарувайте само със списък*. Никога, ама НИКОГА не влизайте в магазин без списък! Иначе ще влезете за едно нещо и ще излезете с 20, а много вероятно е и да забравите някое от нещата, за които сте отишли на първо място :) Без списък е много вероятно да похарчите допълнително 4-5 лева за напълно излишни неща.
*В края на статията има виц по този повод (само напомням)

3) Планирайте си пари за промоции. На мен все още ми се случва да има хубава промоция и да нямам пари да се заредя достатъчно добре от нея. При нас често пускат шоколади Milka, които обикновено са 1.60 до 1.80лв, на промоция по 1.20 или дори 1.00 за определени видове. Всеки път си казвам, че ще си взема десетина на промоция (спестявам си 4-5лв така), и все нямам достатъчно пари. Много е хубаво да се възползвате от промоции на продукти като тоалетна хартия, шампоан, олио и пр.

4) Носете си елка, ако трябва, за да знаете колко ви е сметката до момента. Аз лично не съм го правила, понеже доста лесно смятам наум и помня. Това помага първо да не харчите повече от предвиденото и второ – за да няма изненади на касата. По принцип наум закръглям към по-високата сума (ако нещо е 1.82 го смятам 2лв) и обикновено сметката на касата е по-малка. Затова знам, че ако сметката ми наум е 15лв, а на касата ми искат 18лв, значи нещо са ме прекарали.

5) Научете къде какви отстъпки дават. Има стоки, които в определени магазини са постоянно на добри цени – като олиото в Kaufland. Ако специално Kaufland ви е далече и не ви е удобно да пазарувате често от там, планирайте да си купите по-голямо количество от стоката, когато ви е на път. Също, вижте какви програми за клиенти има. В Billa има клиентска карта, в СВА също (макар че е голяма смешка тяхната) – може да не ви връщат много, но така или иначе взимането на отстъпките не ви струва нищо.

6) Четете ситния шрифт на промоцията. В СВА имаше комплект два шампоана и ГОЛЯМ КРЪГЪЛ ЕТИКЕТ 50% ОТСТЪПКА – логично да си помислиш, че единият шампоан на практика идва безплатен. Отдолу обаче със ситни букви (и поизмачкани, понеже е на дъното на етикета) пише, че отстъпката е от цената на ЕДИНИЯ шампоан. Тоест, купуваш един на нормална цена и един на половин цена, или отстъпката на целия комплект е само 25%. Много се замислих тогава за един сигнал до КЗП :)

7) Сравнявайте на обща база. Може и да отнеса някой солен коментар, понеже този съвет сигурно изглежда елементарен, но все пак – сравнявайте на обща база. Като купувате салфетки, сравнявайте цена за брой или цена за грамаж на пакета. Като купувате тоалетна хартия, сравнявайте дължина и/ли плътност. Много промоции, например при виното, рекламират “2 бутилки за 15лв”, а всъщност те са 500мл вместо стандартните за виното 750мл. Подобна практика съм виждала и при хляба (по-евтин, но и с по-малък грамаж).

8) Не плащайте за повече, отколкото ви трябва. Един пример от студентските ми години. Да кажем, 800г. бял хляб са 1лв. 400гр. пълнозърнест хляб също са 1лв. Когато почнах да си купувам пълнозърнест, съквартирантката ми ме попита защо купувам хляб, два пъти по-скъп от обикновения. Ами не е по-скъп. По-добре да дам 1лв за хубав хляб и да го изям целия, отколкото да дам 1лв за обикновен хляб и да хвърля половината като изсъхне. В случая с обикновения хляб всъщност нищо не съм спестила, освен от качеството на стоката.

ВИЦЪТ ОТ ТОЧКА 2)

Петър видял Иван да излиза от вкъщи.
– Иване, къде си тръгнал?
– Жената я боли глава, та отивам до магазина за аспирин.
След два часа Петър също отишъл до магазина, напазарувал и се наредил на опашката. Гледа – пред него Иван натрупал една камара работи – кукичка, стръв, въдица, сгъваем стол, надуваема лодка, радио и палатка, обща сметка към 420лв.
– Иване, какво стана бе? Нали за един аспирин беше дошъл?
– Да бе, ама си викам – жената я боли глава, така и така няма да ми пусне, барем да ида за риба…

36 thoughts on ““Промоция” в Kaufland ?”

 1. Рая ти разбиваш на пух и прах тезата, че жена с пари е като луд с картечница:)))

 2. Хехе, по-скоро си знае, че е луд с картечница и се стреми да сведе ефекта до минимум ;)
  Иначе, от Кауфланд пазаря само за котката (просто някои неща ги няма другаде и наистина са изгодни). Този тип магазини, отдавна съм ги отписал, като сериозна алтернатива – ефтиното е лошо, а това с добро качество е на нормална или по-висока цена. Като се вземе предвид и загубеното време и сметката винаги излиза крива. А времето някак си все го забравяме, като част от цената…

 3. Ами момчета, и двамата сте прави донякъде :) Да, имам картечница и да, знам си че съм “луд” :)) Но не стрелям напосоки.

  Ариорм – ами точно този тип магазини пестят време, всичко им е на едно място.

 4. За София, Пловдив и въобще за големите градове, съм склонен да се съглася, че пестят време. Но инак не баш – времето, което пестиш вътре, го губиш на касите и в път до там и обратно.

 5. И за малките. Айде ако е само за хранителни продукти (въпреки че в по-малките магазини далеч не всички марки ги има!) иди-дойди, но ако ми трябват храни и шампоан и не знам какво си е по-лесно в Кауфланд, вместо да обикалям по няколко малки магазина.

  Пък те касите че бавят понякога, бавят, ама… :)

 6. A, промоции от вида “вземи 2, плати 3” са ми много познати.

  Продаването на стоки в голям магазин е една сериозна наука. Боя за рафтове между доставчиците е страшен, за всяко пясто на артикул се плащат пари.

  Но за промоциите. Ако човек е разумен и със ясно съзнание за парите които ще харчи, тогава наистина му трябва стратегия. Стратегия която ти си описала много интересно :о)

  Все пак пазаруването, което се прави в свободното време на човек трябва и да е малко забавно. Все пак от време на време е добре да си купиш нещо импулсивно, да му се порадваш … и да го изхвърлиш, ако трябва :о)

 7. Статията е добра и практична. Добре е да има развитие по темата.

 8. @Nikofree – в твоя чест добавих т. 6) към Стратегията, понеже ме подсети с това “плати 3, вземи 2” :))

  Всъщност не съм против отвреме-навреме да купуваш нещо импулсивно… и ние сме хора :) Само да не е постоянна практика като при някои мои познати.

 9. Още една статия която ще ми бъде любима. Все едно някой ми е прочел мислите (без идеята за тефтерчето, която е супер). Колко е хубаво е да знаеш, че и още някой мисли като теб. Ужасно се радвам че написа точно тази статия точно сега. Толкова систематизирано и същевременно забавно и приятно.

 10. А и още нещо. толкова ме е яд, че в светът в който живеем нямаме никаква защита от маркетинг машината, която е толкова добре смазана. В училище не се учи и един час за тези номера на маркетинга. Вместо това всички се възхищаваме на “успелите” бизнесмени със скъпите коли успяли да хванат на въдицата милионите бедни пенсионери и не само. Успехът вече се свежда до това да измислиш легална
  масова измама.

 11. @Иван – много рядко получавам изцяло позитивни коментари като твоя :) Благодаря!

  Всъщност информация има, стига да я потърсиш. Ето например ти си попаднал в случая на тази статия от моя блог, но има и много други блогове на тема Пари и Спестяване – както на български, така и на английски.

  Понякога човек намира правилната информация, както ти сам си писал (“точно тази статия точно сега”), в един определен момент – когато е узрял за нея. И нямам предвид отстъпките, разбира се :) Може би това, че намираме информация именно когато сме “узрели”, не е всъщност някаква голяма загадка на съдбата – просто сме срещали същата информация и друг път, но сме я подминавали, защото не ни е била на дневен ред.

 12. Скоро гледах нещо за подредбата на продуктите в големите магазини, как стоката изложена на нивото на очите се купува най-много. Днес се загледах в “Пикадили” и тази стока определено не беше на-евтината. Отделно че не е и най-необходимата (майка ми все с “Доместос” е чистила банята или с омекотител ми е прала дрехите, и току що открих ароматизатор за стая в торбата с покупките, а нямам спомен в къщи да мирише на лошо, и влязох само за едно охладено пиле и мрежа картофи).

  ПП: Относно жената с пари и лудия с картечница, валидно е само ако жената не харчи свои пари или семейните такива, ако тя се отъждествява като част от семейството. Мъжете сме много по-големи разсипници. Да не ви разправям, как на времето се издържахме семейство с малко дете на една заплата, и винаги имах да дам пари на заем на колегите ергени. Сега аз вземам на заем от тях, а вземам четири пъти по-голяма заплата от тогава.

 13. Rowan – ти пък откри топлата вода :) Всъщност подреждането на стоките по рафтовете в подобни магазини никога не е случайно. Някои производители се борят изобщо да бъдат представени там (за мен е голям неудобство например, че в Кауфланд няма кисело мляко Маркели).

  Не знам как точно става договарянето коя стока къде да бъде сложена, може би за по-добрите места производителите трябва да дадат по-голям марж. На една бизнес-среща например една от фирмите за бутилирана вода сподели, че една от веригите не искала да включи тяхната вода на щанда. Цената, която искала веригата, била всъщност под заводската себестойност :)) И това ако не е наглост! Пазар, какво да го правиш…

  ПП: Това с парите е индивидуално и не се влияе от пола на човека.

 14. Тефтерче с нормалните цени на стоките – проблема тук според мен е как да определим кои са нормалните цени. Всичко е много индивидуално, зависи от магазините, в които пазаруваш и от града, в които живееш. Примера за олиото – виждала съм го и на цена 3 лв и ако пазарувам само от този магазин, това за мен ще е нормална цена и всичко друго ще е промоция. Хазайката ми пък пазарува банани от складовете за стоки наедно, макар, че си купува 1 или 2 килограма и там са по 1.80, на всички други места, където аз пазарувам са по-скъпи. Така че за мен това е малко мисия невъзможна.

 15. @Конкурс БГ – зависи колко е важно за теб да откриеш нормалните цени. Аз дълго време пазарувах откъдето ми падне, без да планирам какво ще ми трябва през седмицата и откъде да го купя. Още повече, че в по-голям град наистина не е възможно да обиколиш всички възможни магазини и борси.

  Всъщност не е нужно да записваш всяка една стока, която купуваш. Едни дъвки дали ще ги вземеш за 0.65 или 0.60лв не си струва два часа обикаляне (вкл. за бананите на хазайката ти – може тя да има повечко време или мястото да й е на път, но за теб да не си струва). Твоя пример с олиото – ако пазаруваш само от един магазин и там е на 3лв, то да – всяка друга цена ще ти се вижда по-добра. Правилно! Особено като го намериш за 1.89, очевидно е, че 3лв е повече от скъпо.

  Как се определя кои са нормалните цени – ами със статистика, но трябва да положиш малко усилия. Да кажем, аз за първи път купувам захар и плащам 1.60 (примерно) за кило, понеже ми е спешно и нямам време да проверявам каква е нормалната цена. Има два варианта: 1) записваш 1.60 в тефтера и в рамките на няколко месеца купуваш захар още два пъти, но по 1лв. Така след няколко месеца и още две покупки установяваш, че май 1лв е нормалната цена, а не 1.60. Вариант 2) не искаш да чакаш няколко месеца и решаваш пътьом да хвърлиш по едно око на цената на захарта в няколко други магазина (или интернет) и виждаш, че върви между 0.90 и 1.20 най-често. Логично е да предположиш, че към 1лв е нормалната (средна) цена.

 16. Не винаги е вярно, че по-евтиното е по-некачествено. Голяма част от цените са си спекулативни – като например тази на олиото. често продуктите, направени за някоя верига са с по-ниски цени, но с много добро качество.

 17. Както невинаги е вярно, че скъпото е задължително по-хубаво. Човек трябва да пробва и да не се подлъгва само по марката.

  Аз например миналия месец купувах препарат за чинии. Беше ми заръчано Pur, обаче беше два пъти по-скъп от Medix. Хванах ги двата и зачетох етикета. Познайте – съдържанието почти идентично. Излишно е да казвам, че мие също толкова добре (все пак съставките му са същите) :)

 18. Много добра тема. Всички точки толкова подробно описват практиките на пазара, че няма какво да се добави освен някой пример.

  Според мен пикадили е най-скъпия магазин в България. Последния път там направих сметка за 25лв, купувайки вино, бисквитки, лукум, и разни други глупости за един семинар в чужбина. Същата вечер момичето, което ме накара да отида там ми звъни и казва – знаеш ли, аз съм в Метро и виното, което купихме от пикадили за 8лв тук е на промоция за 4.50!!! Разлика 3.5лв, което са разходите ми за гориво до Метро и обратно. Ако коефицентът на “надценка” е подобен и на другите стоки… спокойно нещата за 25лв щяха да струват 15.

  Много хора мразят да пазаруват в Метро, защото отиват много пари… Това е точно заради “онзи списък”. Да купуваш два препарата за под за 5лв, вместо един за 3лв, но няма да пазаруваш 2 месеца. Правиш си списък и пазаруваш само по него. Дори и да купиш нещо повече (гледай да не е нещо, което се разваля) Прибираш го в шкафа и ползваш, когато му дойде времето. 50ст икономия на 5лв… ако ги сложиш тези пари на депозит в банка няма да получиш такава годишна лихва 10% така че си струва дори да го разглеждаш като “инвестиция”. Леко трябва да се внимава с това, защото “инвестиция” е нещо, което ти носи пари по принцип пряко, но когато ти спестява разходи – пак ти носи пари, макар и косвено.

  Пример – енергоспестяваща крушка -5лв живот – колкото 10+ крушки от 50ст, оттам нататък си смятайте колко се пести в kWh ел енергия.

  Смятане на стойността към някаква единица т.е. колко струва това на 1кг, 100гр, 1бр и т.н. Лесно се смята примерно при препаратите за миялни машини – цената на 1 таблетка е между 13-14ст на Медикс и 40-50 на финиш, сомат и т.н. При условие, че всички мият еднакво (доказано емпирично :-)) По същия начин може да се изчисли цена на литър олио. Ако имате къде да го държите и преливате в малка бутилка – при купуването на 10л. около 3 се оказват “безплатни” и без етикет гратис.

  При ловенето на промоции – винаги вадете “калашниците” виц в края :-) Първо търсите “истинската цена” може да е на съседния продукт. Понякога съм виждал промоции с отстъпка 2-3ст. После проверете дали е добра. Има случаи, където малък промоционален пакет излиза много по-евтин от 3 пъти по-голяма разфасофка. Но е възможно и обратното – при промоция на малкия пакет – голямата разфасофка да продължава да си е по-евтина. Смятането не е задължително да се прави всеки път 1-2 пъти и след това при “съмнение” кое излиза по-изгодно заради промоция или регулярно…

  Виц: Движи се едно черно БМВ по пътя и багажника му опира в асфалт, спира го КАТ. Полицая се приближава до шофьора и му казва – “Слизай и отваряй багажника.” Дебеловратия “бизнесмен” слиза, отваря багажника, той пълен с калашници.
  – Какво е това? – пита полицая
  – Е как какво? Това са калкулатори!
  – Какви калкулатори бе! Не ги ли виждам, че са калашници?
  – Не бе господин полицай, това са калкулатори – ние с тех си опра’аме сметките!

 19. @Zaz – ами инвестиция си е, щом ти освобождава паричен ресурс :) Да не забравяме обаче и цената на времето – ако вървиш 1 час до магазина, за да спестиш така 5лв, значи слагаш цена на своето време 5лв на час. А ако можеш да изкараш 10лв през този час? Нали ме разбираш :)

 20. Чаках с нетърпение да построят един ЦБА до нас но когато го построиха останах много разочарован.Е няма такъв соцмагазин като ЦБА.

 21. Рая,

  Жалко, че не си пратила сигнал до КЗП онзи път, ако не искаш и други да се опарят, пращай! Ако всички подавахме такива сигнали и за всичко, цената на часа ти отиване до магазина щеше да е минимум 6 евро ;)

  Zaz, Доста добре си изучил изкуството да пазариш на оферта :))) Мисля, че си доста изчерпателен!

  Единствено искам да добавя е, че винаги бих си купил българско, даже ако е по-скъпо и избягвам продукти с добавки различни от захар, сол, познати подправки, лимонена киселина и др. подобни. Разумно е пазаруването само тогава, когато не носи вреда на здравето, Винаги четете етикетите!!!!

 22. @Шарки – ами да ти кажа тогава се замислих как може да се докаже, че етикетите са били некоректно поставени. КЗП имат нужда от време да реагират, през което време етикетите ще се сменят с нови.

  Сега видях, че всъщност КЗП имат териториални офиси в големите градове и онлайн форма за сигнали. Ще сложа линк в статията :)

 23. Много ми хареса статията.

  Само искам да искажа мнение за клиентскте карто на ЦБА, защото казваш, че са голяма смешка.
  На мен лично ми харесват защото получаваш като боинуси пари с които може да си купуваш каквото искаш, а не както в Пикадили например, някакви точки, които може да размениш само за определени стоки.

  Е, вярно че ми беше малко зор докато устискам да натрупам 100лв. бонуси, че да ми се вдигне процента на намалението до 5%, но сега вече съм доста доволен. 5% кой ти ги дава !?

 24. Забравих да обясня, който не знае за какво става въпрос.

  занатрупани пари от отстъпки в картата:

  до 10лв. – 1%

  от 10 до 30лв. – 2%

  от 30 до 50лв. – 3%

  от 50 до 100лв. – 4%

  и над 100лв. – 5%

 25. @Михаил Колев – Мишо, да ти кажа в Пикадили не съм пазарувала и да, на фона на техните карти тези на ЦБА изглеждат по-добре. Аз исках да кажа, че по мои наблюдения цените в ЦБА са като цяло по-скъпи от тези в Кауфланд примерно, и то с повече от 5%, колкото е максималната отстъпка по картата.

  Освен това мисля, че тези суми за процентите не са с натрупване. Тоест, за сметка до 10лв винаги ти е 1%, независимо че може да си напазарувал 15 пъти по 10лв и да си натрупал 150лв оборот. (Може и да бъркам де, ама то на касовата бележка си пише колко ти е отстъпката.)

 26. Много полезна статия, само нещо искам да допълня: купуването на по-големи количества не винаги реално пести пари, а води до по-голяма консумация /говоря за хранителните продукти/. Пример: 2 л кока кола излиза по-изгодно, но ако си купя 1 л, ще изпия един литър и ще дам по-малко пари, докато като си купя 2 л, хем ще дам повече пари, хем ще изпия повече кока кола, която не е полезна. Същото важи и за презапасяване с шоколади – макар и да спестяваш реално пари като си купиш 10 на промоция, наличието им в къщи като правило те изкушава по-често да посягаш към тях и вместо за един месец да консумираш да речем 3-4 шоколада, неусетно изяждаш 10 :)

 27. Само да кажа за елката – не е срамно да си я носиш в магазина, ама аз ползвам много по-незабележим калкулатор – намира се в телефона ми:) Не е срамно и никой не разбира:)

 28. Браво за статията много добре синтезирана и добре оформена. Аз без да съм я чел спазвам на 80%, не
  успявам да правя списъм освен в събота или неделя. През другото време купувам неща които са от необходимост. Колкото за тефтерчето с цените винаги е в главата. Предпочитам да пазарувм в лидл, но се налага да пазарувам и в кауфланд. За ЦБА и Пикадили НЕ ВЛИЗАМ освен за вафла или цигари, няма такива надценки. По-качествени продукти се намират в Лидл, а по-евтини в Кауфланд ако говоим за хранителните.По интересното е спираш се да видиш стока, хасресва ти взимаш я. В момента който я
  разглеждаш до теб някой също си я взима видял от теб. (Повличаш крак :))
  Колко неща съм си купил които не ми вършат работа и ме е яд. Например чистачки за колата уж стават за всички модели а те не могат да се монтират дори. Подарих ги на един колега. И още куп от ненужните промоции.
  По тази тема се сещам че хората не се различаваме от кокошките, обичаме да ровим в боклука :)

Leave a Comment