Промоции винаги ще има

Едно заведение в нашия град приключи с бизнеса и пусна целия си инвентар на разпродажба. Имаше

 • Маси
 • Столове
 • Покривки
 • Чаши
 • Дискове
 • Плакати
 • Вази
 • Фотьойли

Нали ви казвам – целия инвентар.

Това, което ме накара да вляза, беше солидна дървена маса с лак, 120/60см за около 100лв. Не бях сигурна дали цената си струва, затова мой близък човек дойде за консултация. В крайна сметка се отказах от масата и излязохме.

На другия ден обаче човекът се върна и направи 60-70лв сметка. Причината – „Не мога да изтърва – кога друг път ще намеря такава цена?”

Всъщност промоции има доста по-често, отколкото забелязвате. Затова не се лъжете да купувате нещо само защото е на промоция и ако не го купите сега, после вече няма да намерите тази цена.

Номерът „сега или никога” е от най-старите (и очевидно успешни) търговски трикове. Заслушайте се в рекламите колко пъти ще чуете „само сега!”. Целта е да имате усещането, че ако не купите сега! веднага! точно в тая секунда!, губите тази възможност завинаги.

Е, и?

В Kaufland сменят промоциите* всяка седмица, но повечето неща ги повтарят периодично – може би на 3-4 седмици. Някои от продуктите са тоалетна хартия, паста за зъби, месо, шоколад, прах за пране или препарат за миене. Намалението е между 10% и 30%, или средно да кажем 20%.

*Вижте и материала Промоция в Кауфланд

20% е хубаво намаление. Но когато основната цена е между 1 и 5лв, честно казано не е края на света, ако изпуснете промоцията. Особено като знаете, че този или подобен продукт пак ще е намален скоро.

Ако говорим за дрехи или телефони, това пак е в сила. Тази седмица ще има промоция в един магазин, после – в друг. Ако Vivacom имат коледна промоция сега, после ще имат промоция за 14ти феввруари. После за Великден, после за 24 май, после за 15 септември…

Промоциите са хубаво нещо, но сами по себе си не са достатъчна причина за покупка. Не избързвайте. Някои хора стигат до там, че направо се паникьосват: „Оле! Промоцията! Мале! Ще изтърва! Ужас!!”

Запомнете, че винаги ще има нови и нови промоции. Винаги ще има нови продукти, които компаниите ще искат да лансират. Както и винаги ще има нови компании, които ще разчитат на промоциите, за да докарат клиентите за пръв път в новия си магазин.

Освен това само защото нещо е “изгодно” не е достатъчно основание да го купите. Ако платите за нещо, което не ви трябва и няма да използвате, това са пари на вятъра (освен ако нямате готов купувач за същото нещо и можете да му го продадете с печалба). Например ако бебешки продукт е намален 50%, но нямате бебе вкъщи, бихте ли го купили? Не. Същото е и с останалите продукти.

В следващия материал ще говорим за това кога една промоция си струва и за какво трябва да внимавате при промоциите. Ето го и него: 9 съвета – Кога една промоция си струва

Дотогава използвайте времето да се огледате и ще се убедите, че промоции наистина има постоянно.

PS. Не забравяйте, че само сега, за 0лв на месец можете да се абонирате по email за новите неща от kadebg! Уникално намаление от 100%! Направете абонамент веднага! Последна възможност! Безплатните абонаменти са ограничени – само 10 бройки! Побързайте, за да не изтървете! Вземете своя email абонамент СЕГА! :)

9 thoughts on “Промоции винаги ще има”

 1. как намаление от 100 %, за да е така , трябва да е имало цена различна от нула, а то винаги е било абсолютно безплатно:)

 2. това, че има три нови абоната показва, че не са чели статията внимателно:)
  иначе нямаше да се впечатляват от идеята за безплатен абонамент.

 3. Мдаааа, това ИЛИ просто предложението ми е НЕУСТОИМО! :) Ха! Take that, Dude! :))

Leave a Comment