Разходи по колата – колко реално ви струва автомобилът?

carПо моите консервативни (т.е. занижени) сметки , колата ви струва минимум 50лв на месец. Дори без да я карате – ей така, само да стои пред блока.

Ето моят списък с основни разходи по автомобила:
— гражданска отговорност (задължителна застраховка) – средно 150лв годишно или 12.50лв на месец
— данък автомобили – средно 150лв годишно или = 12.50лв на месец
— винетка – годишната е 67лв или = 5.60лв на месец.
— годишен технически преглед (задължителен) 40лв или = 3.40лв на месец
— смяна на маслото (60лв, мин. 2 пъти годишно) = 120лв или = 10лв на месец
— зимни гуми (2 х 120лв) = 240лв или = 20лв на месец
— автомивка поне 1-2 пъти месечно = 10лв на месец
— паркинг = 10лв на месец
ОБЩО: 85лв на месец

Разбира се, при вас може примерно застраховката да е по-евтина или данъкът ви да не е толкова висок. Може да не пътувате извън града и съответно да не купувате винетка. Може сами да си чистите колата. Но каквото и да правите, мисля, че не можете да смъкнете основните разходи по поддръжка на автомобила под 50лв на месец.

Допълнителни разходи по колата, които не са толкова регулярни:
— смяна на спирачна течност
— смяна на въздушен филтър
— смяна на чистачки
— смяна на тампони
— смяна на гърне
— крушки за фарове
ОБЩО: 10лв на месец

И всичко това е без да ви се налага някакъв по-сериозен ремонт.

И без да имате нито един акт да плащате.

След това идва ред на другия разход: бензин.

Ако средно пътувате по 10км на ден, това са 300км на месец. Ако колата ви харчи 7/100, имате 21 литра бензин по 2.20лв = 45лв на месец за бензин.

Тоест, колата ви струва пари всеки месец, независимо дали я карате, или не. Да поддържате автомобил не е лесно – струва пари, струва и време.

Както казваше навремето баща ми – “колата е голям бирник”.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

15 thoughts on “Разходи по колата – колко реално ви струва автомобилът?”

 1. Е тогава сложи и към 10 % обезценка на автомобила, като така ще ги смяташ
  П.С гуми 2 зимни звучи страшно, надявам се да не разбереш какво е да натиснеш спирачка зимата и задницата да те изпревари в завоя:))

 2. И повече може да струва. На практика, ако имаш кола, трябва да я караш, защото така или иначе си и плащаш разходите. Вече зависи, дали наистина ти трябва, защото колата пести нещо много ценно – времето.
  Но ако само ходиш на работа и обратно и имаш удобен транспорт до работата, тогава колата е излишна. Ако обаче се налага да ходиш на много места, да носиш багаж, или пък нямаш удобен транспорт, колата се оказва ценна. Така че е добре човек да си направи сметката, дали има смисъл да влага пари в кола, за която разходите не са малки и с остаряването ѝ стават по-големи.

 3. @Dude – зависи как и къде караш.

  @Божо – да, определено може и повече, аз 50лв на месец го казвам минимум, и това без бензина. За или против колата? Според мен за семейство с малко дете – твърдо ЗА. Имам познати, които нямат коли и ходят с таксита, но според мен е много неудобно. Да не говорим, че в таксито не можеш да сложиш детска седалка.

  Но за младо семейство или двойка, които нямат деца, би могло да се мине и без кола. Пак много зависи. Но тук исках да обърна внимание, че колата струва МИНИМУМ 50лв на месец, и това БЕЗ ДА Я КАРАШ.

 4. Къде са тези който си сменят маслото два пъти в годината ? :)

 5. Рая,
  От доста време следя блога ти, но за първи път коментирам тук. Затова, ще се възползвам от повода първо да те поздравя за интересните статии. Ценя най-вече факта, че (повечето) са написани на база личен опит – безценно предимство е.
  Извинявай за фамилиарното обръщание, може би ми идва така от достъпния ти език на писане – вярвам, че нямаш против :) )
  Конкретно по повод горната статия, ми се иска да споделя своя опит по темата:
  Преди година и нещо си зададох същия въпрос за нашата кола, и оттогава си водя статистика за разходите по нея. Вече има доста натрупани данни, и мисля, че ще са ви интересни:
  Говорим за голяма семейна кола, относително неикономична, с “от-не-най-евтините” поддръжка, на газ. Ползва се ежедневно в града, и често за по-дълги пътувания. На около 15 години е, затова не отчитам амортизация.
  Статистиката ми е приблизително следната:
  – За 15 месеца сме минали 32хил. км.;
  – Похарчените пари за гориво са около 3800лв. За тях статистика не водя, ползвам средния разход и цената на горивото;
  – Постоянните разходи (т.нар. разходи “само от притежание”) са 650 лв. Данъци, винетки, ГТП и др. Малко изглеждат завишени, защото реално са плащания за 2 години, въпреки, че статистиката е за период, по-близък до една;
  – Консумативи – 1100лв. В тази графа мисля, че е по-правилно да се слагат нови гуми, смяна на масла, филтри всякакви, антифриз и др. Т.е. разходи, които зависят предимно от пробега.
  В моя случай тук също има натрупване, примерно защото, съм купил 6 нови гуми. Малко технически разсъждения: При нашия пробег, е нормална смяната на гуми на около 4 години – по 50-60хил. км. на комплект. Това прави по 2 гуми на година – и твоите разсъжденията са верни :)
  – Разходи за ремонти – 1700лв. Имахме сериозни разходи накуп – смяна на съединител, на носачи, на амортисьори… неща, които издържат доста повече от една година. Но пък, може би сме спестили ремонти на други скъпи неща. Тук една година е малък период, така че, не мога да кажа сумата дали е малка или голяма.
  – Разходи за подобрения – 500лв. В случая това са разходи за нови фарове, и други по-дребни “глезотийки”, без които можехме да минем, но все пак са направени разходи.
  За обобщение:
  Похарчени 7750лв.
  От тях горивото е кръгло 50%. Малко плашещо, нали? Образно казано, на всеки 100км слагам по 10лв в резервоара (газовата бутилка), и още толкова трябва да заделям в касичка за другите разходи.
  Малко по-успокояващ е по-другия поглед на нещата, в който вземам за статистиката само разходите за гориво, и от друга страна ремонтите и консумативите (но без такива като гуми например). Т.е. ако въпроса е конкретно “Това пътуване колко ще ми струва?” – статистиката е 70/30. Т.е. 10лв. за гориво, плюс 4лв. майсторите.
  При интерес мога да кача някъде изготвената .xls табличка :)

 6. @Николай Рангелов – благодаря и се радвам, че се включи в коментарите! :)

  Разходите по колата зависят от много неща – от самата кола, от годините й, от това колко често се кара, от кого, и къде. В сметките горе не съм включвала по-сериозни ремонти, но сигурно сме дали към 1000лв (имаме колата от 2 години).

  По принцип профилактиката и поддръжката са за предпочитане пред ремонта: да, струват пари, но пестят време. Да не говорим за сигурността.

  Често младите хора, като си купуват кола за първи път, смятат само дали ще могат да си плащат бензина – ако бензина им е 100лв на месец, и ако имат тези 100лв на месец, значи могат да си позволят кола. Да, ама не. :)

 7. @Rusi Rusev – има хора, на които им се налага много да карат. И наистина им се налага, не от гъзария. Да минат 10k километра за 6 месеца за такива хора не е проблем. То и аз ги минавам за по-малко от година.

 8. Колко ще са разходите евентуално,зависи най-много от правилният избор на автомобил – а у нас колата често се приема като символ на социален статус,искаме да натрием носа на комшията,или оня модел има много сладка муцунка…

  Разликата в необходимите средства за поддръжка, може да се различават и повече от 10 пъти. Хора без много пари търсят гуми на старо за джипа, или зареждат гориво за по 5-10 лв. Преди човек да каже колко му излиза поддръжката на колата,трябва да я продаде-защото и късмета играе важна роля.

  Средният българин купува кола на 8-15 години,и ако не е ремонтирана много старателно,обикновено той е този който ще извърши доста от скъпите ремонти – колата обикновено е на над 300000 км и продуктовото остаряване действа безотказно.

  Разходите много зависят от това, колко отговорно,и с какво желание искаме да направим колата в почти перфектно състояние, – или я ремонтираме само като нещо се счупи.Определено направените големи “инвестиции” няма да бъдат оценени подобаващо при последваща продажба-купувачът гледа обикновено цената,а не състоянието. Старо “ДАП-аджийско” правило: стойността на превоза e 1/3 гориво,1/3 поддръжка и части,и 1/3-печалба.Но ние печалба нямаме – та колкото за бензин или дизел, още толкова други разходи. Ако караме на газ, може и да е по-евтино донякъде, с много вероятни проблеми с газовата уредба

 9. Много интересна статия. Не толкова заради цифрите, те са много индивидуални, но ме накара да седна с моя мъж и да сметнем колко ни струва на месец нашата кола – еми може цифрите да варират според хората, но изводът е един за всички – Колата е голям бирник ;)

 10. @Нина – и колко излиза по вашите сметки? :)

 11. Преди време със съпруга ми обсъждахме варианта дали не е удачно да имаме втори автомобил, който аз да ползвам, тъй като често се налага да търча по задачи, когато той не може да ме закара. В крайна сметка стигнахме до извода, че за момента по-евтиният вариант е да ползвам такси. Причината – работя от в къщи /т.е. не пътувам във връзка с работата ми/, детето ходи на градина на 5 минути от нас /даже и да вали и фучи няма нужда от кола/ и общо взето заради някое друго пазаруване или задача далече от къщи не си струва да поддържаме още един автомобил. Даже беше изчислил, че ако една кола извървява под 3000 км годишно, то по-евтино е да нямаш кола, а да ползваш такси. Предполагам до 1-2 години, когато детето започне да ходи на разни извънкласни занимания, ще стане наложително вече да имаме и втори автомобил заради удобството.

 12. Наистина колицата си е разход, но без кола не може – особенно с малко дете. И така смятаме, че разхода за стоенето пред блока е неизбежен. От там идва въпроса – да ходя ли на работа с нея или с градския транспорт. Ами горивото излиза около 1.5 лева, ходим с жената и пестим 2.5 лева на ден. Е сега гледа детето и ходя сам, но пак съм на далавера.

  Колко ми струва? Правил съм сметки и до този момент всички пари които съм дал, включително и за колата разделени на километрите дава 0,55лева/км – по евтино е и от такси.

  Мария,
  Не съм съгласен със сметките на съпруга ти.
  3000 км – това прави 300 литра гориво което е 700 лева. Приемаме че колата е 10 годишна корса(втора кола), данъка е 50 лева, прегледа 40 и гражданската 150. Общо разходите са 940лева. Смяна на масла и филтри на три години – закръгляш ги на 1000 лева на година. Колата си купила за 3000 лева с намерението да я караш 10 години – 300 лева на година. Нека добавим още 200 лева годишно за ремонти. И така стигнахме до 0,5лв/км за кола на бензин!

 13. Тук https://aygo.alle.bg може да видите разходите по един нов автомобил, закупен на изплащане от магазин. Малък и евтин, но за мен напълно достатъчен.

 14. Истината е, че ако не си в града без автомобил не можеш да се оправиш. Също и както, че ако работата ти включва обикалянето на различни места, отново не можеш без автомобил. Другото е, че цените на билетите на извънградските автобуси са същите или по-високи от цените на горивото за предвижване с кола.
  Например на старият ми автомобил ГО беше 145лв, данъкът беше 20лв, техническият преглед колкото е там. Харчеше 6.5/100 бензин или 13лв по днешни цени. От където ежедневно пътувах до работа, цената на автобусният билет беше 4.5лв. Да не говорим неудобството, чакането и фактът, че не можеш да се прибереш когато искаш и отидеш където когато ти е необходимо. О, да – разстоянието беше около 30км в посока. От там пътувах за 7.9лв до работа при автобус с цена 9лв само междуградският. Без да включваме карта за градски транспорт.

 15. Абсолютно вярно е, че цената на градския транспорт е перо, което има значение и дълги години в София имаше смисъл човек да е с кола. Но сега – при този непрекъснат трафик, предпочитам да блея или спя в рейса и метрото, отколкото да шофирам. Все пак здравето и почивката са важни. Освен това добавяме и разправиите с паркирането. Ако преди време Бизнес парка в Младост беше просто една поляна , то днес паркирането е платено и то само ако се уредиш с паркомясто! Отделно , като се прибереш в квартала, понякога се налага да обикаляш, за да си намериш място. Така че кола в града – не! Остава само една кола за семейството и тя е за извънградско, почивки и от сорта. САмо може да съжалявам, че българинът още не се е научил, че е хитро да се ходи на работа с велосипед. В момента е лудост, защото дишаш изгорелите газове , а и може някой шофьор да те отнесе. Та аргументите са ирационални и нефинансови. Но трябва да има някаква и то такава , която се кара. Защото колите имат свойството да дефектират, от некаране. акумулатори падат, клеясват разни работи по механиката и хоп – скъпи ремонти.

Leave a Comment