5 съвета при съчетаване на работа + допълнителен доход

Пари от допълнителен доход
С допълнителен доход имате възможност да печелите повече пари
Днешният материал е от гост-автор Теодора Дончева. Теди има свой блог за здраве и лични финанси – zdravduh.com . Публикувам материала с леки редакции от мен, а оригиналът е тук.Вашите материали и читателски истории изпращайте на kadebg @ abv . bg със заглавие ИСТОРИЯ.

Срещала съм най-различно отношение към парите и винаги ми е било интересно да изслушвам мненията на различни хора. В отношението си към работата, хората се делят на три основни групи:

1) Има хора, които вярват, че е нужно да работят много и едва ли не е въпрос на чест постоянно да си зает, ангажиран и стресиран, за да покажеш колко сериозно се бориш с живота. Те държат на професията си и се гордеят с нея.

2) Други нямат особени интереси – готови са да работят какво ли не, стига да падат пари. Те работят не за да се доказват, а просто за да оцеляват. И да имат повече пари за забавления – пиене, ядене и почивка.

3) Третият тип хора имат силен интерес и страст в определена област. Те не се подчиняват на това какво ще кажат другите за професията им, дали е престижна или не. Те не смятат, че трябва да работиш непрекъснато и под силно напрежение, за да успееш. Те са на принципа, че когато си прекалено стресиран, не даваш всичко от себе. Този тип хора умеят да разпределят добре и пълноценно времето си. За тях е важна концентрацията и качеството на работата, а не продължителността. (Още: Идеалната работа за вас)

Това условно разделение не е окончателно – вие може да откриете в себе си черти и от трите групи хора. Но ако искате да носите две дини под една мишница – основна работа + допълнителен доход, – най-голям шанс имат третия тип. Защото когато следвате страстта си и умеете да работите умерено, вие сте най-продуктивни и в хармония със себе си; не плувате срещу течението, а постигате целите си с лекота.

МОЯТ ОПИТ С ДОПЪЛНИТЕЛЕН ДОХОД

На мен лично ми се е налагало да съчетавам основна работа с допълнителен доход. Работех на пълен работен ден, едновременно като мениджър доставки и отговорях за ключови клиенти във фирма за производство на опаковки. Заедно с това стартирах и допълнителен доход – преводи с румънски език, който изучавах в продължение на 3 години в университета.

Комбинирането на тези две задължения не беше лека задача:

 • постоянно от единия компютър на другия – като се прибера от офиса, сядам да работя на компютъра вкъщи;
 • концентрация върху съвсем различна дейност от това, което съм правила цял ден: от доставки и клиенти – към преводи на румънски;
 • работа до късно вечер – имах стриктни крайни срокове и се налагаше да стоя до късно, за да приключа задачите навреме.

Не съжалявам, обаче, понеже благодарение на този допълнителен доход успях да събера известна сума, с която да намаля един неизгоден за мен кредит.

5 СЪВЕТА ЗА ПРОДУКТИВНОСТ

Сега бих искала да споделя какво ми помогна да се справя със съчетаването на основната си работа с допълнителния доход (важат и за фриланс):

1) На първо място ви е необходима реална представа дали бихте могли да се справите с планираната допълнителна работа. Трябва да прецените с колко часове свободно време разполагате, от колко точно забавления или сън можете да се лишите, за да свършите задачите навреме.

Защото предполагам, че ви е ясно, че ако не приключите в срок, няма да получите още възможности от същия клиент за бъдещо сътрудничество. Аз например поемах възможно повече работа, но само доколкото ми позволяваше времето да я върша качествено и без забавяне. Иначе рискувах потокът от допълнителни средства да спре.

2) Капацитет на издържливост. Допълнителната работа изтощава много и после не сте толкова полезни в основната си работа. Не се изхвърляйте с проектите само и само да печелите много – ако го направите, може да пострада основната ви работа и да я изгубите, заради временна и несигурна заетост. (Друг е въпроса ако сте решили да превърнете допълнителния си труд в постоянна професия (фриланс) или в собствен бизнес.)

3)  Свръх-перфекционизмът не е добър съветник. Например, ако се занимавате с преводи и търсите перфектния превод от първия път, има риск да зациклите и постоянно да умувате над всяка по-сложна фраза. Ако дълго  време си блъскате главата без резултат, по-добре продължете напред – преведете възможно повече от текста, макар и да не е идеално. Тогава ще се успокоите, че сте махнали по-голямата част от заданието и съзнанието ви ще се е разсеяло от трудната фраза. Това ви дава по-големи шансове за успех.

Естествено, преводите са просто пример – този подход е приложим за всичко. Действайте и не губете време в прекалено умуване.

4) Самодисциплината е ключът към всичко. Това, че нямате постоянно някой шеф до себе си означава, че вие самите трябва да влезете в ролята на началник. Да, ще трябва сами да се мотивирате, стимулирате, подтиквате към работа и да се потупвате по рамото накрая.

5) Трябва да почивате достатъчно. Свръх-натоварването не води до нищо добро. (Още: Бърнаут синдрома и вашите финанси)

Първо, ако сте изтощени, вършите по-малко работа за единица време. Чувствате се нещастни и прецакани – което убива творчеството, настроението и ведрия подход към задълженията.

Второ, когато сте в добра кондиция и сте концентрирани, отхвърляте повече и по-качествена работа. Така че се опитайте да сте максимално адекватни, за да си спестите време. (И стреса, че уж работите много, а работата седи на едно място.)

Може би ще кажете: „Лесно е да се каже. Концентрирайте се!”. Съгласна съм, че е трудно да се направи, но всичко идва с постоянството и тренирането на съзнанието. Вие също можете!

А ето какво още казва Теди за своя блог, zdravduh.com:
„Ако попитате повечето хора, към какво се стремят, те ще ви отговарят: здраве и пари. Но жалкото е, че много често им убягва как да постигнат тези две цели. Те си мислят, че знаят верния път, но се лутат и допускат много грешки, от които не си вземат поука. А истините за постигането на добро здраве и правилното управление на парите, са прости и гениални. И за двете трябва самодисциплина, мотивация, вяра в себе си, четене на качествена информация по темата, силна воля и постоянство. Идеята на блога ми е, изхождайки от личния си опит, да заредя с положителна енергия читателите и да им дам кураж да постигнат целите си – да са здрави, жизнени, финансово независими и в хармония със себе си.”

Благодаря на Теди за хубавия материал!

Вашите материали и читателски истории изпращайте на kadebg @ abv . bg .

6 thoughts on “5 съвета при съчетаване на работа + допълнителен доход”

 1. Особено съм съгласен със Съвет №3 Свръх-перфекционизмът не е добър съветник.

  Свръх-перфекционистите са лоши служители и още по-лоши ръководители. Оправдавам такива хора само, ако работят в АЕЦ или се занимават с пренос на някакви отровни вещества. Имах такава компания за клиент и почти всичките и служители бяха такива. Изпипваха всичко до най-малкия детайл и за всяко нещо се консултираха с “Ръководството” на компанията-майка.

  Във всички останали случаи разликата във вложеното време и ресурси между добрия и перфектния продукт е прекалено голяма и не е икономически ефективна.

  И накрая още една история. Имах един колега, който беше от тези най-тежките случаи перфекционисти. Веднъж трябваше да изпрати един имейл до клиент в друг град. Два дни го мисли, преправя, доизпипва. Накрая, мениджъра се беше обадил на въпросния клиент по друг повод и между другото му беше съобщил информацията, която колегата трябваше да изпрати. Да не говорим колко важни срокове (и пари) изпуснахме заради него. Накрая го уволниха, колкото и добър специалист да беше. “Прощалния” имейл го писа около 1 седмица :)

 2. Благодаря на Теди за хубавата статия!

  За мен е много полезна и подкрепяща, защото се опитвам да съчетая редовна работа с допълнителна и да постигна определени цели.

  Естествено – тези неща си ги знаеме, но е друго като са ясно и добре формулирани, за да стигнат до съзнанието ни и да ги приложим. Особено ценя мнението на човек, който лично е преминал през тези неща.

 3. Любка, радвам се, че съм била полезна. Пожелавам ти успех в твоето начинание. Всичко е възможно с добра организация и желание :)

  Тони, наистина понякога свръх-перфекционистите губят представа за времето. Толкова се съсредоточават в детайлите, че престават да виждат целта. Аз мисля, че затова са приоритетите – първо да свършиш по съществените неща, а след това да изпипаш подробностите.

  Но естествено е важно, това което правиш да е качествено. И аз се придържам към едно от посланията в книгата за Америка на Рая, че дяволът е в детайлите.

 4. Горките ние перфекционистите, хванати в собствения си капан :) В интерес на истината не съм виждал много теми по този въпрос, явно това не се спряга като проблем.

  Могат да се добавят още и нещата, които нарушават спокойствието. Разликата между нормалната работа и работата в дома е, че в дома е много по-трудно да се постигне концентрация. Самата настройка, че всичко се случва вкъщи предполага свобода и отдаденост към всичко наоколо – телевизор, хора и домашни любимци наоколо, я да похапна малко, интернет. И така целия ден минава, а накрая възниква въпроса “Абе аз много неща направих, аз какво свърших днес?”.

  Почивката е важно нещо, но ето я и другата крайност – от цял ден почивка между телевизора, кухнята и интернета – не остана време за същественото :D

Leave a Comment