Как да направим семеен бюджет – примерна екселска таблица

 

calculatorТаблицата можете да изтеглите оттук: примерен семеен бюджет (формат .xlsx).

Ако сте със стара версия на ексел, изтеглете тук: семеен бюджет (формат .xls).

Семейният бюджет, точно както счетоводният, трябва да има две колонки: приходи и разходи. Можете да ги направите вляво и вдясно, или пък една под друга. (В ексел е по-лесно да са една под друга, защото тогава като добавяте редове в колонка РАЗХОДИ, редовете на колонка ПРИХОДИ не се разместват.)

Ако имате въпроси, пишете ми на мейла.

СЕМЕЕН БЮДЖЕТ, КОЛОНКА ПРИХОДИ

В тази колонка напишете източниците на приходи в семейния бюджет.

Тук можете да включите например:
–заплата от него
–заплата от нея / майчинство
–доход от наем
–допълнителен доход от консултантска дейност
–доходи от реклама на сайта
–печалба от инвестиции
–граждански договор за изработка на костюм
–детски
–стипендии
–социални помощи
–печалба от лотарията
баланс от предния месец

Баланс от предния месец означава, че ако предния месец сте имали приходи 2000лв и разходи 1900лв, са ви останали 100лв от предния месец. Тези 100лв са вашият баланс от предния месец. Този баланс можете да включите в “приходите” за текущия месец, или – ако не искате да го харчите – да го прехвърлите при спестяванията си.

Семейният бюджет обикновено е доста опростен в лявата колонка, където са приходите, тъй като повечето семейства имат само един или два източника на приходи. Най-често това са:
–заплата от него
–заплата от нея

или
–заплата от него
–майчинство.

Така че колонка ПРИХОДИ е доста лесна да се направи.
Сега идва по-сложната част: колонка РАЗХОДИ.

Още: Парите в семейството: общи или поотделно?

СЕМЕЕН БЮДЖЕТ, КОЛОНКА РАЗХОДИ

Тази колонка е много по-разнообразна и сложна. Всъщност е толкова сложна, че ще трябва да я разделите на няколко части. (Ето отново линк с таблицата: примерен семеен бюджет .)

В първата част записвате най-важните си разходи, например:

ЗАЕМИ:
–наем/вноска за жилище: 400лв
–вноска за кола: 100лв
–вноска за лаптопа: 70лв
–вноска за дивана: 30лв
ОБЩО ЗАЕМИ: ……………600 лв

КОНСУМАТИВИ:
–ток: 150лв
–бензин: 100лв
–вода: 50лв
–кабелна, интернет, телефон: 30лв
–GSM на него: 25лв
–GSM на нея: 25лв
–карта за транспорт: 20лв
ОБЩО КОНСУМАТИВИ: ……400лв

ЗА ДЕТЕТО:
–детска градина: 100лв
–дрехи: 70лв
–храна/джобни: 30лв
ОБЩО ЗА ДЕТЕТО: ……….200лв

ЗА БЕБЕТО:
–памперси: 70лв
–дрехи: 30лв
–пюрета: 30лв
–други: 20лв
ОБЩО ЗА БЕБЕТО: ………..150лв

ЗА МАГАЗИНА:
–средно по 30лв на ден
–цигари за двамата общо около 100лв
ОБЩО ЗА МАГАЗИНА: ……….1000лв

ДРУГИ:
–джобни за него: 150лв
–джобни за нея: 150лв
–фонд “почивка”: 100лв
–фонд “данъци”: 100лв
ОБЩО ДРУГИ: ………500лв

ЗА ИНВЕСТИРАНЕ:
–150лв
ОБЩО ЗА ИНВЕСТИРАНЕ: …..150лв

ОБЩО РАЗХОДИ ЗА МЕСЕЦА: …………3 000лв

Това е съвсем примерен бюджет, който включва възможно най-много разходи. Вие може да нямате всички видове разходи, или да са по-малки суми. примерен семеен бюджет и я направете по свой вкус.

ВНИМАНИЕ: Бих ви посъветвала разходите ЗА ИНВЕСТИРАНЕ да ги сложите най-горе на колонката и да “плащате” първо тях. Не ги оставяйте както са сега, в дъното на колонката, “ако останат пари”.

ВНИМАНИЕ: Когато имате разходи, които се случват по различно време в годината – например плащане на винетка за колата, смяна на гуми, или плащане на данъци, предварително идете на съответния sheet от бюджета и запишете там сумата с червено.

И, разбира се, винаги се консултирайте с половинката си ;)

PS: А ето и линк с примерен личен бюджет. Ако ви е по-удобно, използвайте него.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

19 thoughts on “Как да направим семеен бюджет – примерна екселска таблица”

 1. Аз го правя същото нещо, само че онлайн във http://www.dnevnika.com .

  ADMIN: Приложението е платено, но има и безплатна версия с ограничена функционалност.

 2. Много полезна разбивка, възнамерявам да я въведа в употреба още днес :)

  Единственото, което бих променил цялостно е концепцията За Магазина – “средно по 30лв на ден”, което аз лично не бих могъл да изчисля предварително, а дори на тримесечна база ще даде огромно +/- отклонение (при мен). Има седмици, когато не влизам в магазин, например. Вместо това в сегашния си бюджет разписвам дневните разходи, групирани по категории – Храна, Козметика, Услуги etc. – и съм вързал съответните total-и към месечния бюджет, а не към предвирателен среден разход.

  Нека това не е критика, защото вярвам файлът цели да е страхотна отправна точка :)

 3. Елементарно и опростено !
  Стига редовно да се попълва !
  А за телефон има ли версия ?

 4. @Весо
  Ами за телефон начина е да си изтеглиш файла на телефона (може и с Google Docs). Колко ще е удобно, не знам. Иначе на английски има специални приложения за телефон – платени.

 5. @Стоян
  Разбира се, кой както му е удобно. Ние също не ходим на магазина всеки ден, и не харчим всеки път еднакви суми. Но средното на месец е почти същото, всеки месец.

 6. Здравей Рая! Преди и аз се мъчех с екскел да си правя бюждет, работата вървеше горе долу. Но когато намерих тази програма се родих просто http://www.alzex.com/downloads/PersonalFinancesPro_setup.exe
  Много е удобна може да си правиш категории, да ползваш няколко сметки – кеш, разплащателна, може да добавяш членове от семейството, да си поставяш финансови цели. Аз например този месец имах непредвидени харчове и бюджета към днешна дата ми е изпълнен на 169 %. Също има опция за кредити -а ако ти си дал или имаш да даваш. Много е удбоно и като ти ги извади разходите в диаграма според категориите.

  ADMIN: Приложението е платено, струва $40.

 7. Тази таблица е добро начало за водене на семеен бюджет. Може информация за наличностите в брой и по спестовни сметки и депозити да бъдат включени към месечните таблици. Трябва да се включат и задължения/вземания – например задължения по кредитни карти, или пари дадени на заем. Изходната точка може да е наличност – в началото и края на месеца. Наличността в началото на месеца + приход за месеца – наличността в края на месеца = разход за месеца, който вече може да се разбие на подразходи. Поддържам такава таблица от 10 години и ми е в голяма помощ при вземане на решения. Необходимо е само да се попълва в края на месеца. Чрез програма за споделяне на файлове в облака имам файла на всяко едно устройство с интернет. Възможно развитие е допълване с информация за направените инвестиции, евентуално текуща стойност, както и за остатъчна главница по заеми. Някой банки предлагат такава услуга – личен финансов портрет. Смятам, че всеки може да си направи такъв и да следи състоянието във всеки момент. Полезността на информацията е несъмнена – вземане на решения за разходи, плащания по кредити, кредитни карти, инвестиции, просто знаете с кога, с какво разполагате.
  Рая, написаното по-горе не е критика, а допълнение по темата и споделяне на личен опит. Поздрави!

 8. @Miroslav
  Да, може и да се включи към отделните месеци. А това с файловете на облака е окей, стига да не те притеснява евентуален проблем с изтичане на информация.

  Ясно ми е, че написаното не е критика, но и да е критика, няма проблем – щом е написано културно :)

 9. Ами има програма точно като Excel в Google Docs и е напълно безплатна.

 10. Признавам си, не разгледах посочените примерни таблици. В семейството ми ползваме наши собствени, затова в момента не провявам интерес.
  Статията ми е много интересна. Най-важното за мен са точните и полезни коментари, които са написани. Радвам се, че има много разумни хора.
  Имам следния въпрос: Кое “перо” са 10% (или друг %, разбира се), които задължително плащаме на себе си преди всички други разходи?
  Понятието “баланс”, употребено в статията, при нас със съпруга ми се нарича “Пренос”. Баланса правим в края на месеца и тогава изваждаме от “Приходите” всички “Разходи” + 10%, които сме си заплатили най-напред на себе си. За момента тези 10% са неприкосновени, тъй като нямаме набрана достатъчна сума в “спасителната възглавница”. Преносът, от друга страна, не го облагаме отново с 10% през следващия месец.
  И друго, което е различно при вас – ние нямаме Джобни за него/нея. Описваме абсолютно всички изхарчени суми в графите по предназначение, независимо от кого са похарчени.
  Рая, коментирайте, моля, смисъла на въвеждането на Джобните като отделен разход.

 11. @Петрова
  Така е, дали перото ще се казва “баланс” или “пренос” или “остатък” – това не е съществено.

  Идеята на Джобни за него/нея е всеки да има някаква своя си сума, която да харчи абсолютно както си поиска. Това не означава, че не може да харчи нищо от останалите пари!

  Дали ще има специална графа Джобни (или “лични”) е въпрос на избор. За някои двойки в това има смисъл, за други – няма. За мен смисълът е в това, че по този начин всеки от двамата може да си купува глезотийки, с които иначе другият може и да не е съгласен. Или да купи подарък за рожден ден на приятел. Или да купи мишка за компютъра за 55лв.

  Важно е двамата партньори да съгласуват помежду си разходите в бюджета, тъй като те са директно отражение на плановете за бъдещето. Те са партньори и решенията на единия се отразяват и на другия. Но в същото време те са и отделни личности и няма как вижданията им да се припокриват абсолютно, на сто процента. Ето защо една такава сума за “джобни” дава и на двамата някакъв толеранс.

  Колкото до перото 10% или което плащаме първо на себе си – всеки може да си го кръсти както иска. За някои може да е по-удобно да имат една обща графа “спестявания”, за други може тази графа “спестявания” да е разделена на буфер, спестявания за пенсия, спестявания за почивка, и т.н.

 12. За това нещо лиюно аз ползвам едно страхотно приложение за Android нарича се ExpenseIQ и може да прави страхотни неща във безплатна си версия със лъскави графики и лесен за ползване интерфейс. Платената версия е 8 лв който единствено давата възможноста да се прехвърлят суми между различни валути.

 13. Здравейте,

  Аз си водя личен бюджет на таблица в Exel от 2008 година до ден днешен.
  Моята таблица съм организирал така: Един шит е една година- (име: 2017), всеки ред е ден от седмицата. Първите два реда са въведени дата, месец. Следващите 4 реда за за приходи. Заплата на жена ми, моята заплата и от наем на жилище, други. Следващите 6 реда са за разходи (храна, транспорт, вещи, сметки жилище 1, сметки жилище 2, сметки жилище 3). Следващата ми колона е внесени в банка, следващите ми 3 колони за банковите ни сметки. Таблица попълвам късно вечер всеки ден. Отнема ми 3 минути. Слагам коментари на всяка клетка така че мога да видя дадения разход за какво е например.
  С формули ми дава информация за приходи/разходи, спестени в банка за месец, от началото на годината и в края на годината. Показва ми също за наличните ни джобни пари. След като свърши годината правя страницата невидима(скрита). С формули се прехвърлят сумите от сметките в новия шит (2018). Файла има и парола за отваряне. Всяка вечер след като запиша файла на флаш памет му правя и резервно копие на компютъра, в случай че файла се повреди.
  Така картината става ясна за всички финансови потоци от къде идват и къде отиват. Всеки месец виждам дали имам по-вече приходи от предходния месец например. Колко са ми разходите за месеца. В края на годината мога да отворя и погледна предишни години как съм завършил финансово за да определя изтеклата година дали е била добра във финансово отношение за мен.
  Идеята да започна да правя такъв бюджет беше от един репортаж декември 2007 г. по телевизията за възрастно семейство пенсионери, които на една огромна тетрадка бяха писали всички приходи и разходи, всеки месец и така в продължение на 26 години. Според репортера тези хора бяха за рекордите гинес.
  Хората бяха записвали педантично всичко и бяха смятали на ръка всичко. Съвременните компютри дават много по-големи възможности. След като изгледах репортажа седнах и направих моята таблица, която през годините претърпя доста промени, но основната и функция е една. В края на тази година таблицата ми ще има 10 попълнени страници 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017. Ще направя 10 години откак си водя личните (по-късно и семейните) финанси.
  Пожелавам успех на всички които започват сега.

 14. Много ми хареса идеята за семейния бюджет.Мисла и аз да започна да си водя такъв, но се чудя след като съпругът ми получава заплатата си на 25-то число, към кой месец да я запиша като приход.

 15. Напиши го от дата дори ако искаш, 25 януари, 25 февруари, за да са по-точни данните в таблицата :)

 16. Здравейте всички, ще се включа отново.
  За да са точни данните с които разполагате, трябва да попълвате таблицата всеки ден.
  Моята таблица има 365 реда и всеки ред е ден от годината. Слагам коментари на всяка клетка. така че мога да върна ленатата така да се каже и да видя дадено плащане направено години назад във времето. Правя отделен шиит и му давам име всяка година. Така вече попълвам семейния бюджет 10 години. Новият шиит за тази година е с име 2018. Ако искам да видя дянните за миналата година просто отварям шиит 2017. Всички стари шиитове скривам след като годината свърши, като видим остава само шиита за текущата година в случая сега 2018г. Като казвам скривам шиит (страница) има два варианта за скриване на страница: първият е лесен десен бутон върху страницата и от исзкачащото меню избирам hide. Вторият вариант е малко по сложен натискате едновременно бутоните Alt+F11, отваря се нов диалогов прозорец Microsoft Visual Basic, намирате страницата която искате да скриете, посочвате я и срешу полето visible има падащо меню с три опции: visible, Hidden, Very Hidden. Избирате опцията Very Hidden. После затваряте прозорец Microsoft Visual Basic. И ще видите че страницата е изчезнала и не можете да я извикате с hide/Unhide. Само ако искате да я видите отново повторете стъпките и изберете от падащото меню visible. страницата ще се появи отново.

 17. Хубава статия, обаче от години ползвам ето това приложение https://www.moneymanagerex.org . То е напълно безплатно, дава възможност за съставяне на пълни бюджети с вашата си информация както и годишен така и месечен. НАй х,убавото е че има и портативна версия и може да се стартира от флаш памет. Програмата е изцяло на български.
  Тайната в ползването на тези програми е във постоянното въвеждане и може и да видиш къде са големите разходи.

Leave a Comment