Върнах си заема – сега накъде?

Досега много сме говорили за това колко лошо е да имате заеми . Те ви задължават да се съобразявате с харченето и ограничават възможностите ви за спестяване. Заставят ви да избягвате резки движения като напускане на работа, поемане на риск, местене в друг град и прочее.Затова досега моите усилия – както при всеки човек, който се бори с дълговете – бяха насочени главно към изплащане на заема. Както знаете, това отскоро е факт: Последни 1500лв заем – изплатени! :)

Знам, че много хора (повече, отколкото би трябвало!) – много хора* в момента работят за своята финансова свобода. За тези от вас, които тепърва започват изплащането на заемите – от сърце ви желая успех и дръжте твърдо посоката към свободата! А за тези от вас, които са само на няколко вноски от изплащането – вижте какво да очаквате след Изплащането, за да не останете разочаровани.

*Включително нашият редовен читател iKaramanchev , чието блогче впрочем днес навършва една година, ЧЕСТИТО! :)

ПРЕДИ СЛЕД

Представяте си как първите няколко месеца след Изплащането ще се отдадете на лудо харчене.

Оказва се, че не ви се харчи. Вече знаете цената на парите и не искате да ги харчите за глупости.

Представяте си колко различен ще е животът ви след Изплащането.

Оказва се, че животът ви е като преди. Изплащането е голяма крачка, но само по себе си не променя ежедневието ви.

Представяте си как работата ви по управление на парите приключвa.

Оказва се, че приключва само управлението на дълговете. Работата по бюджетирането, следенето на разходите и пр. остава.

Представяте си огромен месечен излишък понеже ще разполагате с парите, които досега плащахте на друг.

Оказва се, че излишък наистина има, но той далеч не е толкова “огромен”.

Представяте си колко лесно ще решите какво да правите с парите си, след като ще са само за вас.

Оказва се, че това е трудно. Досега сте имали един път – изплащане на заема. Сега имате много пътища – спестяване, ремонт, инвестиране, почивка и пр.

Представяте си, че ще усетите разлика още първия ден след Изплащането.

Оказва се, че разликата се усеща едва следващия месец (на заплата) или дори след няколко месеца, когато «излишъците» се понатрупат.

Представяте си, че повече няма да имате никакви грижи с парите.

Оказва се, че имате грижи – но не свързани с дългове, а с това да не загубите парите, които сега имате.

Това, което не осъзнавате, е че изплащането на един сериозен дълг ви променя завинаги. По време на изплащането човек си мисли за причините, довели до взимането на заем. Обикновено от позицията на времето се вижда ясно, че тези причини не са били добри*.

*Изключваме случаите с купуване на жилище, инвестиране в образование или нужда от медицински грижи.

В същото време човек усеща на гърба си цялата тежест на това да си длъжен да отделяш от парите си всеки месец и да ги даваш на някой друг. По време на изплащането разбирате, че е напълно възможно да живеете с по-малко пари. Щом можете да отделяте 300лв месечно за някой друг, защо да не правите същото за себе си след това?

Често хората с дългове се стремят да се отърват от тях възможно най-скоро и се опитват да плащат повече от минимално дължимата сума. В резултат те търсят нови и нови начини да отделят необходимия допълнителен ресурс и да го насочат към заема. Това най-често става чрез допълнително свиване на разходите. И ако изплащането продължи достатъчно дълго, пестеливостта се превръща в навик.

Един много интересен въпрос е поставянето на финансови цели след Изплащането. Този въпрос е много особен, а често е пренебрегван поради заблуждението, че като нямате дългове по-лесно взимате финансови решения. Точно обратното. Ако преди сте имали една-единствена цел: изплащане, след това имате много възможни цели. Да харчите за удоволствие или да спестявате? За какво точно да харчите – ремонт, почивка, дрехи? Може също да инвестирате, но къде и в какво?

Затова ако си мислите, че повече няма да имате грижи с парите – не е вярно. Ще имате, но от различно естество :) Досега имахте една грижа в лицето на заема. Сега вече имате много грижи относно това какво е най-добре да направите с парите си. Ще се притеснявате дали ви носят достатъчно доходност, дали няма да ги изяде инфлацията и дали сте намерили най-доброто решение за тях. Изобщо като имате пари, ще се притеснявате да не ги загубите – проблем, който не съществува, ако нямате пари.

Много хора – включително аз – очакват след Изплащането да се върнат към стария си начин на живот. Да спрат строгото бюджетиране и да се отдадат на «финансова почивка» за известно време като един вид самонаграда :) Е, може би някои наистина го правят. Но от хората с (платени) дългове, които познавам лично, никой не прави така.

Изплащането на дълг е полезно, ако се отделите от настоящето и го погледнете стратегически – като житейски урок. Нещата, които сте правили по време на изплащането неусетно стават ваша втора природа – а да имате пестеливост и спестяване като втора природа е много здравословно.11 thoughts on “Върнах си заема – сега накъде?”

 1. Много добра и полезна статия. Същата тема развивам в главата си от няколко месеца (след като успях да съставя план за изплащането на задълженията си). Споделям мнението, че “работата” тепърва предстои след като сме изплатили всички заеми. Причината е, че задължението да отделяме определена сума всеки месец трбява да остане, въпреки че вече не е задължение, не и към някой друг ;о) Отделно няма да е никак лека задача да изберем как да спестяваме. Както и в бизнесът, по-трудно е да работиш за себе си, отколкото да работиш за друг. Необходима е самодисциплина!

  P.S.
  Много приятно ме изненада, благодаря ти!

 2. Мерси! “По-трудно е да работиш за себе си, отколкото да работиш за друг”, да :)

 3. Аз благодаря на Рая за чудесния блог ), за практичните съвети и за оптимизма. Поздравявам те с изплащането на заема, но, мило момиче ….ти си сама. В смисъл спестяваш като лишаваш себе си, а не децата си. Изплащаш заема като игнорираш новата чанта , а за трябва да спестя от храна. Трудно е …и несъпоставимо …но ако имаш идеи – приемам. С висше образование /три / , заеми – повече от половината заплата / 600 лева /, дъщеря – студентка и син в 10 клас. Ще бъда благодарна за всяка твоя идея)

 4. Радвам се, че ти е полезен :)

  Много си прав/а в това, което казваш, и напипа основната ми тема за следващия пост – че човек трябва да спестява, докато е млад и, както казваш, сам. Вчера говорих с майка ми точно за това (понеже тя все – “кога ще те видя тебе облечена с нещо по-така”), че ако не спестявам сега, след време ще трябва да спестявам, като отказвам на децата си, а не само на мен. Което е несравнимо.

  За мен, опре ли ножът до кокала, има един начин за измъкване – лишаване от всичко, което не е жизненоважно. Това включва кабелна, интернет, чипс, минаване на ваучер с gsm-а вместо сметка, дрехи втора ръка и прочее.

  Звучи като военно положение и си е точно такова.

  В такава ситуация или увеличавате приходите (често е невъзможно), или свивате разходите. Виж и материала Няма от какво да спестявам . Истината е, че не намерите ли от какво да спестявате, може да останете в порочния кръг тип “Погасявам заема като взимам нов” завинаги.

 5. Здравей Рая,

  Харесаха ми всичките ти статии , защото разкриват една друга страна – това което правим за другите (работодатели, приятели и т.н.) да правим за себе си.Единственото нещо , което бих искал да добавя, че и прекаленото пестене е също толкова зле (в някои случай дори и по-зле) от разточителното харчене.Бих дал следните примери , ако се лишим от хубави дрехи ,защото сме с нагласата, че трябва да пестим, как би ни приело обществото (да аз имам заделени Х пари , по добре да си ходя със старите дрехи)?И тук идва удар , отиваме на интервю за работа и …. не ни одобряват (защото по дрехите посрещат …..)Или пък предпочитаме да седим вкащи пред TV, PC и т.н. – тогава какво се случва със социалните контакти.Според мен парите са вид стока и с тях трябва да се държим точно така.И като финални думи в БГ може да се изкарват пари от какво ли не, но шанс да забогатееш е доста малък.
  И все пак да не забравяме че насладата от парите е не в тяхното трупане , а харчене .:)))

 6. @Сириус – е, никой принцип не бива да се следва сляпо и крайно, понеже ДОЗАТА прави отровата :) Да, трябва да сме представителни и спретнати, но това не е задължително да се постига само с нови и скъпи дрехи.

  А впрочем за мен насладата от парите не е в тяхното харчене, а в свободата, която могат да донесат при правилно управление :)

 7. Изплащането на заема е наистина интересен момент!

  Аз изплатих единия си заем, което ми повиши приходите съществено. Но преди да приключа с този заем бях решила да
  продължа да отделям почти колкото вноската, докато не си
  осигуря “буфер”. И преди съм си го мислила, но след четенето на твоите статии – решението ми беше твърдо.

  Не е най-страшното да допускаме грешки, но е голяма глупост да не се поучим от тях! След тежкия период на безпаричие, не искам да изпадам вече в подобна ситуация. Освен “буфера” е важно, ако си наемен работник, да си разработиш страничен доход, защото не се знае кога могат да те съкратят.
  Това е следващата ми цел.

 8. @LUPOP – браво, чудесни цели!

  Впрочем днес явно ми четете мислите – ти откри втората идея в бъдещата ми публикация, а именно: дали сме се поучили от грешките си личи точно по това дали ги повтаряме.

 9. Когато вноската по заема не надвишава 10% от доходите ти, няма осезаема разлика преди и след – това е моят опит със заемите. За друго се замислих обаче, ае млади хора гледам сте тук, а само за пари говорите. Заеми, спестявания, буфери… На вашите години, правехме деца, пари също, но не те бяха най-важното :)

 10. Поздравления за симпатичното излъчване на блога. За мен беше любопитно и приятно да открия откровенно споделени мисли на толкова млад, но достатъчно зрял човек. (на годините на дъщеря ми :) Желая ти успех, Рая и …Честит осми март! :)

 11. Няма от какво да спестявам. < Materiala go nqma. Dali avtorkata go e iztrila ili chujdi sili sa se namesili ne e qsno. Qvno informaciqta tuk na nqkogo e dosta neudobna! Ako mojesh, mila Raq, kachi go pak, please!

Leave a Comment