Сложаната лихва и още по-сложната човешка психология

Днешният материал е от гост-автор Димитър Генчев.Димитър Генчев е независим финансов анализатор и запален привърженик на инвестирането в стойност (по-известно като value investing). Освен анализи на компании, някои от които поства на блога си studentofvalue.com, той се занимава и с моделиране на кредитния риск. Активен е основно в туитър, @DGenchev.

Вие четете поредица от три части.
Част 1: Инвестиране в ETFs – борсово търгувани фондове
Част 2: Инвестиране в индексни ETF-фондове
Част 3: (вие сте тук)

В тази, последна статия от поредицата искам да обърна внимание на най-важния фактор за успешно инвестиране, а именно психологията.

Вероятно най-важният фактор, определящ колко добре ще се справите с инвестирането е това колко дълго ще останете инвестирани.

Не случайно Айнщайн е казал, че сложната лихва е осмото чудо на света.

Малко хора разбират експоненциалната функция и това е един от основните проблеми на човечеството.  Някой от вас може би са гледали страхотната лекция на Ал Бартлет, почтен професор по ядрена физика в Университета на Колорадо, в Болдър, по темата.  Други сигурно са чували някои от впечатляващите примери за експоненциален растеж.

Колко пъти трябва да свиете парче хартия на две, за да стигне този нагънат лист до луната?  Ако пренебрегнем практическите трудности за сгъването на листа, отговорът е 42 – 42 сгъвания, за да стигнем до луната.

А чували ли сте легендата за шаха?  Според нея владетелят на Индия бил толкова впечатлен от играта, че искал да възнагради създателя й като му даде каквото си пожелае.  Създателят на играта поискал като награда ориз за всяко квадратче от шахматната дъска – едно зърно за първото, две за второто и така за всяко следващо квадратче два пъти повече от предходното.  Владетелят го приел с насмешка и му казал, че е глупав да поиска нещо толкова незначително.
Но скоро след като пратил слугите си да изпълнят желанието разбрал колко всъщност глупав е бил той.  Желанието се равнява на приблизително 460 милиарда тона ориз или $300 трилиона по текущата цена на ориза.

И една последна история.  Представете си, че имаме магически капкомер, при който всяка следваща капка е два пъти по-голяма от предишната.  Този капкомер капва по една капка на всяка минута в съд с размерите на футболен стадион.  Ако първата капка е в 12:00, в колко часа съдът ще е пълен догоре?  Дали ще отнеме ден, седмица, месец или година?  Отговорът е 12:50.  Тогава съдът ще е пълен.  А сещате ли се в колко часа е бил наполовина пълен?  Трудно за вярване, но – 12:49.

Именно по тази причина хората имат трудност с оценяването на дългосрочните ефекти от такива процеси и в частност дългосрочното инвестиране.

graphic1
С тази свръхточна графика ще визуализирам проблема.  При експоненциалната крива има един период, в който сякаш нищо не се случва.  През това време имате чувство, че тъпчете на едно място. Уж спестявате, уж инвестирате, а сякаш разполагате с все същата малка сума.  Това кара много хора да се обезкуражат и да се откажат.  Така те никога не достигат до по-интересната част от кривата, когато търпението започва да се отплаща.

Ако започнете с един лев и го удвоявате всеки ден (доходност, която някои се заблуждават, че могат да поддържат дългосрочно), в края на седмицата ще имате 64 лева.  Макар и растежът да е феноменален, това са си 64 лева – нищо особено.  Но ако поддържате това темпо, в края на месеца ще имате 260 милиона лева.

Изводите са два:

 1. Ако имате дълъг инвестиционен хоризонт, дори и с не толкова висока доходност ще постигнете завидни резултати, стига да останете инвестирани през целия период.
 2. Ако някой ви обещава много висока доходност, тя вероятно е непостижима или неустойчива.

В началото на статията казах, че психологията ви е най-важният фактор за успешно инвестиране, защото тя определя колко дълго ще останете инвестирани. Обикновено вие сте най-големият си враг по пътя си към успеха.

Има 3 големи грешки, които може да допуснете като хора, които искат да инвестират спестяванията си дългосрочно и които ще ви струват изключително скъпо.

Грешка #1: Никога да не започнете

За тази грешка няма какво толкова да се пише.  Тя е ясна на всички и въпреки това е най-често срещаната.  Животът си върви.  Проблемите не спират.  Непрекъснато отлагате кога ще започнете да спестявате и този момент така и не идва.

Хората, които допринасят за всякакви каузи и карат нещата да се случват, винаги предпочитат несъвършен план сега пред съвършен план след време.  Волтер дори е казал, “Перфектното е враг на доброто”.

Започнете както можете, според ситуацията и възможностите си, но започнете сега.

Грешка #2: Да се опитвате да предсказвате пазара

Доста хора се опитват да предсказват пазара – да влизат (заемат дълги позиции), когато смятат че ще расте, и съответно да излизат (заемат къси позиции), когато смятат че ще пада.  Не казвам, че няма хора, които го правят успешно.  Казвам, че това е голяма грешка за вас – хората, които искате просто да вложите спестяванията си дългосрочно в замяна на добра доходност.  Най-вероятно вие нямате времето, подготовката и желанието да предсказвате пазара.  Нека се занимават хората, които се прехранват с това.

Естествено, това звучи много по-лесно, отколкото е в действителност.  Когато всички индекси падат, компании фалират и инвестициите ви се топят, е изключително трудно да запазите спокойствие и да не продадете в тези трудни и емоционални моменти.  Затова е хубаво да помните, че резултатите, които представих в предишните два поста, обхващат целия 20-ти век с всичките му катаклизми, войни и промени.

През века на най-бруталните войни и най-унищожителните природни бедствия световният индекс на акциите е реализирал 5.4% средногодишна доходност, коригирана за инфлация.  Между 1928 и 2013 цената на американските акции се е повишила 2000 пъти.  Този период включва двете най-тежки икономически кризи и най-унищожителната война на света.  Но това повишение от 2000 пъти не е станало плавно и постепенно.  Индексите са губили поне 20% от стойността си 20 пъти за този период.  20 пъти за 85 години, т.е. средно на всеки 4 години 20% са били изтривани.

Големи движения, както нагоре така и надолу, ще има и в бъдеще.  Те са нещо нормално за финансовите пазари.

Грешка #3: Бързи пари

Изкушението да направите много пари за кратко време е огромно.  Благодарение на него имаме безкраен запас от истории за какви ли не финансови измами и корпоративни, дори държавни, колапси.  В бързането сме склонни да си затваряме очите за очевидни истини.  Готови сме да приемаме остри противоречия със здравия разум в името на целта си.  Правим множество волни и неволни грешки.

Понеже е нещо ново за нас, някои гледат на борсите като: а) магически начин за правене на пари или, б) измама.  Всъщност фондовата борса е просто пазар, на който се търгува собствеността на публичните компании в много малки разфасовки, наречени акции.  Акцията ви дава собственост върху една миниатюрна част от търгуваното дружество.

И като съсобственик вие имате право на част от паричния поток, генериран от компанията, както и на глас в общото събрание.

В стремежа си да направят пари бързо, някои хора се захващат със свръхинтензивно търгуване, надявайки се така да ускорят процеса. Това е малко като да забремениш девет жени и да се надяваш бебето да се появи след един месец.

Други се опитват да увеличат ефекта като ползват финансовия еквивалент на ефекта на лоста, познат с английското си име “левъридж”.  Целта им е с много малка инвестиция на собствени средства да контролират много голям обем от даден финансов инструмент.  Това е опасно, защото ефектът работи еднакво добре за увеличаване както на печалбите, така и на загубите.  Вече стана дума, че цените на акциите са крайно нестабилни.  Това, в комбинация с левъридж, често е предпоставка за финансова разруха.

Заключение

В заключение, почти гарантирано е, че няма да станете бързо и безобразно богати като спестявате и влагате спестяванията си.  За да станете безобразно богати и да останете в рамките на закона, трябва да допринесете (между другото “допринасям” е българската дума за “добавям стойност”) с нещо за подобряването на живота на хората около вас.  Това обикновено означава да сте предприемач.

А за тези от вас, които просто искат да направят максималното със спестяванията си и да изградят един хубав фонд за себе си и за децата си, обмислете вариантите, които обсъдихме в тези три статии.

Успех!

Вие четете поредица от три части.
Част 1: Инвестиране в ETFs – борсово търгувани фондове
Част 2: Инвестиране в индексни ETF-фондове
Част 3: (вие сте тук)

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

7 thoughts on “Сложаната лихва и още по-сложната човешка психология”

 1. Интересно ми е какво е мнението на автора за валутния риск. В момента поне аз не намирам големи ETF в евро. Дори и да са за европейските пазари, цената е пак в долари.
  При 1.75 за долар, един спад от 10-20 стотинки за долар като нищо те връща 10 процента назад.
  Как се справя с това предизвикателство?

 2. Има ETF-и на европейските индекси, деноминирани в евро, стига да ви трябват.

  Разликата, за която говорите, щеше да е печалба, ако бяхте купили ETF-а миналта година. Днес, би била загуба. Тези разлики се изглаждат във времето. Например сега курсът на еврото спрямо долара е същия както при въвеждаенто на еврото преди 15 години.

  Ако все още ви притесняват валутите, помислете за хилядите компании, които са включени в глобалните ETF-и. Тези компании търгуват във всички водещи валути. Това е естествен хедж.

  Накратко:
  1. Дългосрочно валутният курс би имал минимален ефект върху инвестицията ви.
  2. Валутният риск не е нещо, което повечето индивидуални инвеститори биха могли да контролират. Ако пък имат някакви специални умения в предсказването на валутните курсове, тогава са сбъркали професията.
  3. Приемете нещата, които не може да конролирате.

  Благодаря за въпроса.

 3. Здравейте,благодаря на Рая и господин Генчев за предоставената информация на достъпен език. Бих искал да попитам,ако човек не е решил да вложи една определана сума за 20 години например,а иска да влага сума която му остава свободна на месец,да кажем 200 евро,каква съратегия трябва да избере? ETF,ETFs,или закупуване на индивидуални акции по своя преценка(която едва ли ще е професионална) Възможно ли при закупуването на фондове или акции всеки месец,човек просто да се “изгуби” в такси,комисионни и др.ако е решл да го прави 20 години? Благодаря предварително!

 4. Каква е целта ви? Тези пари ще ги натрупвате ли за по-дълъг период или всеки месец
  е ги въртите?

  В случай, че искате да паркирате тези суми за месец дългосрочните съвети, които сме дали в тези статии не са подходящи са вашия случай.

 5. Здравейте,целта ми е да ги инвестирам всеки месец,дългосрочно,поне 10-15 години. Това са пари който ми остават свободни след обичайните разходи. Жилище,кола,депозит вече имам. Въпросът е къде да ги влагам всеки месец,защото ако не го направя те заминават все на някъде. Благодаря!

 6. Господин Петров,
  това е един от големите въпроси. Важен момент в него е, че когато инвестираме с регулярни месечни вноски, доходността вече е съвсем друга. Нарича се Парично претеглена доходност и е различна от горните примери, които са съвсем верни. /Изобщо статиите по-горе ме впечатлиха сериозно/.
  Иначе конкретният въпрос е важен, защото касае всички хора с регулярни доходи. Има малко решения, но дали са приложими, зависи от това кой ги използва. Съвсем сигурно е, че 5 души ползващи една и съща инвестиционна програма дългосрочно, ще получат 5 различни резултата.
  Извинявам се на автора, че си позволих да отговоря, но това е от въпросите, с които с занимавам от доста време и търся решения.

 7. @Олег Григоров – няма за какво да се извинявате, благодаря ви за отговора и за хубавите думи.

Leave a Comment