Собствен бизнес – сам или с приятел?

Днес гост-автор е Свилен Николов от блога за Бизнес идеи . Повечето от вас познават Свилен от коментарите му тук. С него по-често сме на различни мнения, отколкото съгласни :) Но в случая съм съгласна с абсолютно всичко, което е написал.

Публикувам неговия материал с леки козметични промени и коментари от мен. (Оригиналният материал е тук.)

Имате бизнес идея и неустоимо желание да започнете бизнес, или пък планирате старта на собствен проект дълги години. В един момент обаче идва въпроса дали да работим сами, или с партньор, или с няколко партньора. Това е много съдбоносен момент, който е решаващ за успеха на вашето начинание. Отговора на този въпрос зависи от много фактори. Зависи от бизнеса, който започвате, от самите вас като характер, от вашите цели, и най-вече от човека, на когото сте се спрели да бъде ваш партньор в бизнеса.

Има два основни варианта:
1. Да работите с бизнес-партньор
2. Да свършите работата сами или да си наемете някой

КЪДЕ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ БИЗНЕС-ПАРТНЬОР

Много сте развълнувани от новата си идея и съответно решавате, че най-добрия ви приятел, понеже ви е приятел, е най-добрия естествен съдружник за започване на бизнес. В главата ви също се въртят мисли за работа с роднини и близки. 

И в двата случая рискът е голям. Огромен.

Работата с приятел и семейство хич не е лесна и заслужава отделна тема, но накратко –  това, че вие имате доверие на тези хора не означава, че те ще имат достатъчно мотивация и предприемачески дух за да се сработите.

Ако търсите “професионален” бизнес партньор с нужните знания за нишата, в която ще започнете работа, вероятно ще го търсите чрез познати или познати на познати. Сред тях ще откриете два типа хора:
1) такива, на които също им липсват предприемачески качества
2) а тези с такива качества вече са започнали или планират да започнат нещо свое.

Светът вече не е същият и бариерата за започване на бизнес е толкова ниска, че всеки иска да реализира собствената си идея и не иска да партнира с никой за да реализира чужда идея. Никой никога няма да приеме ваша идея толкова присърце, колкото вие самите.

За доверяване на непознати и дума не може да става, така че в горните редове покрих всички възможни източници на партньори за бизнес.

РИСКОВЕ ПРИ ЗАПОЧВАНЕ НА БИЗНЕС СЪС СЪДРУЖНИК

1. Времето, което ще изгубите в търсене на съдружник, обяснение на концепцията и обсъждане на идеите, ще е доста.

Коментар от Рая: След като вие изложите своето виждане пред потенциалния бизнес-партньор, вероятно ще има и период на преговори: кой с колко пари ще участва, кой какво ще прави, и най-вече – предложения от негова страна за промяна на вашата първоначална концепция.

2. Освен всичко друго, сега трябва да се допитвате за мнение до своя бизнес партньор.

Коментар от Рая: Принципно в това няма нищо лошо. Представете си обаче ситуация, в която вие сте 100% сигурни за даден ход, а съдружникът ви се колебае. Трябва да губите време да го убеждавате, да му представите събраната от вас информация(която сте изчели от-до и въз основа на която вие сте взели решение) и да чакате сега пък и той да се запознае с нея.

От друга страна, дори нещата, в които сме 100% сигурни, може впоследствие да се окажат безумни идеи. В този смисъл винаги е хубаво да изслушвате своя бизнес партньор.

3. Идеите ви може изобщо да не се реализират в началния им вид.

Коментар от Рая: Което много ще боли :) Когато започвате собствен бизнес, вие сте надъхани, окрилени, и ви идва музата за всякакви идеи. Но като сложим и съдружника ви в картинката, концепцията може да претърпи големи мутации. А много често именно дребните неща правят разликата между обикновената и гениалната идея.

4. В един момент несъгласието може да е спирачка на целия проект.

Коментар от Рая: Всяко партньорство изисква компромиси. Ако двамата сте тръгнали да правите баничарница примерно, и вие искате триъгълни банички, а той – квадратни, това не е голям проблем. Ако вие искате банички със сирене, а той – с извара, това е малко по-сериозен въпрос, но пак не е фатален.

Ако обаче вие искате баничарница “за народа” с по-ниски цени, малко павилионче, скромно обзавеждане и оживено място, а той иска по-високи цени, широко помещение и по-спокойно място, това са две коренно различни концепции. Не виждам в случая какъв компромис може да се направи.

5. Винаги има риск вашият бизнес-партньор да се опита да ви прецака.

Коментар от Рая: Да, ВИНАГИ. Дори да са роднини и приятели.

Една от причините хората да започват бизнес с партньори,  е че две глави мислят по-добре от една.

Коментар от Рая: Втората причина е достъпът до повече ресурси – примерно партньорът може да ви осигури кола, офис, контакти, и да не забравяме – ПАРИ.

Третата причина е чисто психологическа: по-лесно е да започнеш с някого, отколкото сам. Имате емоционална подкрепа.

Но има хиляди начини да се допитате за мнение за вашата идеята без да трябва да си търсите партньор. Ако наемете служител за работата и той се окаже некомпетентен, лесно ще го замените, но ако партньорът ви се окаже некадърник, тогава пак ще си вършите всичката работа сам, но ще делите печалбата на две.

Коментар от Рая: Зависи разбира се как точно сте се разбрали за печалбата. При всички случаи Свилен е прав за това, че ако наемете някого и нещо не ви хареса, веднага можете да го разкарате. Със съдружника обаче става много по-сложно и скъпо ДОРИ ако той е съгласен да се разделите. А ако не е…

МОТИВАЦИЯТА НА СЪДРУЖНИКА ВИ ?

В началото, преди идеята ви да е донесла и един лев, е много трудно да мотивирате партньор, който да повярва достатъчно в идеята и да работи на максимум за реализацията й. Идеята е ваша, вие вярвате в нея и за вас тя има голямо значение; за партньора обаче тя не значи толкова много. Няма я емоционалната връзка.

В един момент може да се окаже, че партньора не вярва достатъчно силно в успеха и просто не дава всичко от себе си.

Ако тепърва започвате и се опитвате да привлечете партньор, ще е трудно, тъй като вие искате от партньора да инвестира своето време и енергия за – на този етап – една гола  идея. Много по-добре е да наемете някой в началото да ви помага и след това, ако все още ви трябва партньор и имате някакво развитие на проекта, да си потърсите такъв. Шанса да привлечете някой сериозен и много по-голям, когато има нагледно какво да покажете.

Лично на мен след няколко неуспешни опити да работя с партньори и работейки в семеен бизнес ми е доста трудно да реша да работя по този начин отново. Емоционалната страна е много тежка, особено в семейния бизнес. Времето, което губите да се съгласувате с другия и да отговаряте пред него е сериозен недостатък.

Въпреки че и работата с бизнес партньор има своите плюсове, аз лично съм привърженик на концепцията да работя сам и с помощта на наети сътрудници, отколкото с бизнес партньор.

Благодаря на Свилен за чудесния материал!

PS: Вие също може да станете гост-автор. Своите материали изпращайте през kadebg.com/beauthor или на мейл kadebg @@ abv . bg

3 thoughts on “Собствен бизнес – сам или с приятел?”

 1. И аз мисля, че материалът е супер. Моята позиция е същата, макар че аз съм случила явно на роднини, защото работя с брат си и братовчед си и се разбираме превъзходно – по-добре не може и да бъде. Е, фирмата е на брат ми, не сме съдружници, но все пак става въпрос за служебни отношения между роднини. Аз подкрепям и съм много за семейния бизнес. Попадала съм на много и то големи фирми, които развиват такъв и мотивацията им за развитие е много силна. :)

 2. Да започнем със семейния бизнес. По начало той е успешен и има много примери за това. Рядко става голям бизнес, но да храни семейството е идеален. При него трябва да има силна фигура, която да мотивира останалите. Това може да е мъжа, жената, дядото или друг, като тук говорим само за най-близки роднини. Дори да има успешен бизнес с братовчеди, те са по-скоро изключение.

  Проблемите в този тип семеен бизнес възникват, когато децата пораснат и искат бизнеса да се развива по различен от досегашния начин. Старото поколение обаче, си има установени правила и нещата тръгват надолу. Вариантите са два: или младите поемат бизнеса или се отделят в самостоятелна дейност.

  По отношение на бизнес с познати и приятели, аз съм по скоро против. Народа е казал “На вълка врата е дебел, защото сам си върши работата”. Напълно споделям доводите и на Свилен и на Рая.

  Такъв е и моя съвет. Стартирайте сами. В този случай няма как да загубите. Ако нещата не станат, ще сте спечелили ценен опит, който си е само ваш и няма да се питате “Ако бях направил това…или онова”. Затова и е доста трудно някой да ви открадне идеята. Той няма да има същия плам да я реализира. Ако нямате опит или знания, винаги може да попитате вашите приятели за съвет. Ако мислите, че те не могат да ви помогнат, питайте някой експерт. Има толкова много организации. StartUP фондацията е една от тях.

  Когато вече сте стартирали, стигнали сте до определено ниво и ви трябва помощ или пари, вече може да потърсите някакъв външен съвет или финансиране. Но вече нещата ще са различни и тогава, ако идеята има потенциал и вие сте доказали, че може да я осъществите, няма да е трудно да се намерят хора с пари и опит. Напоследък е модерно хора с пари да не си държат парите на депозит в банка, а да инвестират в някакъв стартиращ бизнес.

 3. @Теди – зависи от роднините. Но в общи линии да работиш с най-близките има един огромен плюс, който никой друг вариант не предлага: 100% ДОВЕРИЕ. (Вярно, че горе в статията пише друго :) Ама има и такива. Разбира се, трябва да си прецениш на кои от роднините можеш да имаш наистина 100% доверие). От друга страна, има пък хиляди примери как брат за брата е вълк и син прецаква баща си или обратното. Просто всеки да си преценява според своите си роднини :)

  @Тони – много ми хареса анализът ти на семейния бизнес. Така е, както си го написал.

Leave a Comment