София: 800 лв заплата и 20 000лв спестявания

Днешната история е от наш читател – [Живко]. Вашите истории изпращайте на kadebg @ abv . bg .

Здравей Рая!
Казвам се [Живко], на 28, живея и работя в София от 2008 година.
Преди това съм завършил средното си образование в родния си град, бакалавър и магистър в един друг голям град. В момента уча втора магистратура дистанционно, като ми остават още два семестъра.

Въпросът ми към теб е – ти как определяш личните ми финанси? Имаш ли някакви съвети да подобря управлението им?

МОИТЕ ПРИХОДИ

– заплата 800 лв. чисто.Имам и служебна карта за транспорт за всички линии. Знам че не ми е много голяма заплатата за София, като имам и разходи за квартира. Но още като започнах знаех, че след 3 месеца ще ме пратят в една чуждестранна фирма за половин година. А там вече получавах средна европейска заплата. И оттам са ми голяма част от спестяванията (след малко). Та съм си направил сметката, защото тази работа в чужбина ми донесе добри приходи, въпреки че в момента заплатата ми за София не е от най-задоволителните. И пак имам възможности за по-висока заплата на друга работа, но това ще стане след някъде около година.

– В 9 месеца през годината успявам да спестя 180 лв. от месечния си доход. През останалите – или малка сума или нищо в зависимост от ситуацията.

Защото понякога имам големи непредвидими разходи и след това възстановявам буфера (което пак си е спестяване де). Справка: през март и май тази година съм дал общо 250 лв. за лечение на ангина. :( Отделно понякога давам пари назаем на приятели от буфера и си го възстановявам, а те като ми ги върнат все едно са спестени. Друга причина: ако понякога ми писне от дисциплина и реша леко да се поотпусна (мисля, че мога да си го позволя).

Не мога да кажа, че живея мизерно с останалите пари, по-скоро скромно. Ходя  прилично облечен, от време на време по заведения, всяка седмица на кино, храня се добре. Важно е да се отбележи, че не пия и не пуша и имам служебна карта за целия градски транспорт в София. Нямам личен автомобил. Не получавам финансова помощ от родителите си.

Понеже вече съм събрал пари за таксите в университета, нямам конкретна цел за какво друго да спестявам. Ще продължа да се придържам да отделям както до момента около 180 лв. на месец, когато мога. Може би ще реша да си купя нещо, от което имам нужда, някаква друга идея за инвестиране или с малка част да се поглезя :)

Коментар от Рая: заплата 800лв чисто в София не е много, особено като плащаш целия наем сам. Но 800лв са достатъчно – ти самият си доказателство за това :) На фона на тази заплата ти успяваш да заделяш по 180лв за спестяване, 25% от дохода ти, което е много добре. Много хора не могат да достигнат тези нива на спестяване (като процент от дохода).

Разбира се, това е станало възможно благодарение на твоето решение да поддържаш ниски разходи: не пушиш и нямаш кола. Ако беше пушач, щеше да имаш 100-150лв разход само за цигари. Да, за много хора пушенето не е въпрос на избор – те просто не могат да спрат. Но колата е друг въпрос. Много хора биха казали, че в София не може без кола. Явно може :) И явно работата ти го позволява (достатъчно удобно ти е с градския транспорт).

Мисля, че много добре си си направил сметката с твоята работа, макар на пръв поглед парите да изглеждат малко. Често хората се хвърлят на голяма заплата, само за да имат по-респектираща цифра да кажат пред приятели… и мадами :) Но както съм писала в мини-книжката за лични финанси: и приходите, и разходите не са важни сами по себе си. Важна е само разликата между тях, която остава в края на месеца.

МОИТЕ ФИНАНСИ

– спестявания от 17 000 лв. 12 000 лв. от тях са спестени от работа за половин година в чужбина, останалите 5000лв са от една рискова инвестиция (която някои хора биха нарекли хазарт, но за нея по-късно). Тези 17 000лв са на свободен депозит в ПИБ. Тоест, за момента си стоят кротко в банката и не съм решил какво да правя с тях.

Засега съм решил да не внасям по депозита през следващата около една година. По депозита няма полза да се довнася, защото след третия месец довнесената сума е с много ниска лихва. Каквото спестя, ще остава в картовата ми сметка – планирам да продължа да спестявам по 180лв на месец, както досега.
– целеви спестявания от 2300 лева за такси за два семестъра, от които 60 % (1400лв) са от ежемесечни спестявания от постоянния ми доход, и 40 % (900лв) от част от лихвите за 2 години от банковия ми депозит;

– буфер от 500 лв. Знам, че може и да е по-голям, но засега ми върши
работа. Ако не ми стигне, мога да взема от другите си спестявания – голяма част от които не съм решил още какво да правя. За по-малка сума може да взема от таксите за университета и в рамките на месец-два да ги възстановя. Ако е по-голяма, взимам от депозита – при него мога да тегля по всяко време без нарушаване на лихвата (свободен депозит на ПИБ). Разбира се смятам, че имам дисциплина и постоянство да възстановя евентуално нарушения баланс.

– капитал от 500 лв. Имам предвид капитал за една рискова инвестиция – четете надолу.

17 000 лева спестени! Направо паднах, като го прочетох :) Отделно буфер, капитал, целеви спестявания – общо към 20 000 лева.

Това е сериозна сума и съм сигурна, че много хора направо биха те набили, задето ги държиш в банката :) Макар че този свободен депозит ти е удобен – можеш да теглиш и внасяш по всяко време – лихвата му е кофти. Тя е от типа растяща лихва и последния месец виждам може да стигне до 8-10%. Но това е на годишна база, значи за въпросния последен месец лихвата идва около 1%, а средно за цялата година към 5-6%. (Какво значи 3-месечен депозит с 6% лихва) Тоест мисля, че можеш да намериш по-добра лихва за тези пари.

Аз лично, ако имах такава голяма сума и нямах идея какво да я правя, бих я разделила на части. Една част в банката, друга в акции, трета в земи, малко валута… Дори и да не е толкова заради самата възвръщаемост, а по-скоро с образователна цел.

РИСКОВА ИНВЕСТИЦИЯ – ХАЗАРТ

Сега да опиша рисковата си инвестиция, която доста хора биха нарекли хазарт.

Занимавам се със залагане на футболни мачове от 1996 година. Първо беше ТОТО 1, а след това и при лицензирания български букмейкър. До 2006 година като цяло съм бил на загуба, макар че загубите са били малки. (Тогава нямах възможност за отделяне за големи суми за това начинание.)

Имал съм и моментни печалби. Всеки залагащ познава голяма част от изхода на футболните срещи, но за реализиране на печалба в дългосрочен план трябват правилни стратегии за игра и управление на парите – и разбира се здрави нерви, ама много здрави нерви.

Започнах да се интересувам по темата за стратегии за управление на парите при спортните залози.

През 2007 успях за 2 месеца да спечеля около 1000 лв. и реших, че е време за почивка. За мен тогава това беше голяма сума и за спечелването й се натоварих психически. Оттогава до днес както се казва съм влизал в играта, но за кратко и повече за удоволствие, с леко отрицателен резултат.

През май тази година направих най-големия си удар. Смятам, че успехът ми се дължи на това, че през всичките тези години съм бил покрай играта. Даже не съм имал намерение да залагам и търсил конкретното събитие. Съвсем случайно вътрешният ми глас проговори и реших да рискувам, воден от интуицията. Рискувайки 540 лв. спечелих 5940 лв. чиста печалба.

Повечето залагащи на спорни събития винаги при печалба си казват – “Ехх! Защо не заложих повече”. Аз не си казах така. Бях си преценил какъв е риска и каква сума мога да заложа. Доволен съм от себе си. Не мога да отрека, че имах и късмет, но той винаги е нужен.

От горната случка си правя извода, че човек дори и да има средства за инвестиране, ако не знае какво да прави, не трябва да се бърза. Ето аз съм имал пари да пробвам да инвестирам в нещо през годините, но не съм знаел какво и не съм искал да нарушавам правилото да не инвестирам в нещо, което не разбирам. Чакал съм си търпеливо момента. Изведнъж имам много силно вътрешно усещане за нещо и решавам да рискувам, въпреки че не съм залагал от около 4 години.

Според мен теб те спира не толкова, че нещо не знаеш и има риск да загубиш част от парите, ако ги инвестираш; а по-скоро те спира допълнителния ангажимент по проучване на възможностите и управление на инвестицията впоследствие. По-лесна е пасивната позиция – буташ ги в банката, взимаш някаква лихва, и не се занимаваш изобщо.

Въпросът е кое искаш повече – спокойствие или доходност?

Търпението в случая е голям добродетел. Вярвам, че ни се предоставят възможности за успех, просто ние трябва да сме готови и да уцелим момента. Тук е интересно ти какво мислиш за това, а и разбира се мнението на читателите ти.

От спечелените 5940лв, 5000 лв. отидоха директно в спестовната сметка, и 500 лв. са отделени за залагане в дългосрочен план (а не еднократно както в изложената по-горе ситуация.) С останалите пари имаше лека почерпка и разбира се и малко глезотийки за мен:)

Търся мнение за следната ми идея. По-горе бях споменал за вариантите за финансовия резултат от инвестирането на 500 лв. капитал в залагания. Имам работеща стратегия за залагане, която е изпробвана през 2010-2011.

Всяка инвестиция малко или много е хазарт – даваме пари и залагаме на дадено събитие в бъдещето. Така е с инвестицията в земя: залагаш пари на поскъпването на земята. Така е с инвестицията в акции: залагаш пари на поскъпването на дадена компания. Всичко е залози и вероятности.

И при двете (инвестиции и залагания) го има фактора на вътрешната информация, индивидуалните познания на инвеститора, и намесата на непредвидени събития. В този смисъл твоето разбиране за залаганията като инвестиция не е чак толкова странно.

Но първо, все пак при залаганията го има риска от пристрастяване. Второ, при залаганията не можеш да си изтеглиш парите за ограничаване на загубите, ако виждаш, че нещата не вървят на добре. Трето, печалбите от залагания не могат да са източник на пасивен доход.

Имам 500лв капитал за залагания, което за мен си е инвестиране. Правят се залози по 50 лв. на около 20 мача в рамките на около 8 месеца. Мога да изгубя цялата сума при положение, че първите 10 поредни залога са грешни. При познаване на 50% от мачовете няма да съм на загуба. Оттам нататък ще съм на печалба, като според мен при познаване на 70% (което е може би максимумът познати мачове, които мога да направя) чистата печалба ще бъде около 500 лв. Оптимистичния вариант е да удвоя сумата, а песимистичния – да загубя половината сума. Има и вариант за печалба от 10% до 50%.

Предполагам че с увеличаването на сумата, ще спадне и познаваемостта и може печалбата да е малка или налице да е малка загуба, но все пак съм решил да опитам.

Разделям се с пожелание за усмихнато лято на теб Рая и на твоите читатели :)

Благодаря на [Живко] за тази история! Вашите истории изпращайте на kadebg @ abv . bg

25 thoughts on “София: 800 лв заплата и 20 000лв спестявания”

 1. Мисли нещо друго, сега още са ти поносими залозите, но скоро вероятно ще стигнеш един момент, в които сумите ще са такива, че адреналиът ще почне да ти ебава майката. Лично съм го преживял, не губех, напротив, но в един момент спрях, защото няма край това.
  Играй си за кеф с по 50-100 лв на мач и това е.

 2. Рая, виж си коментарите, бях му писал на човек неща от личен опит, но не излезнаха

 3. Свободното депозитче е добро и аз имам 10 000 там. Плюса е че можеш да изтеглиш когато имаш нужда и лихвата се изчислява до тогава, а не я губиш.

 4. Има и по-добри варианти- правите си 12 депозита през месец по 1к
  и лихвата ви е по-голяма и парите ви са разпределени.

 5. Хареса ми това. Човека явно е трудолюбив, търпелив и методичен. Аз бих го насочил и към лек онлайн бизнес – добре печелят и някой сайтове за съвети за залагания, така че би могъл да си направи такъв щом му е страст. Изобщо какъвто и да е онлайн бизнес изисква като цяло по-малко инвестиции.

 6. Танче, ти сън не спиш..!
  Нещо хич не ми стана ясен този твой вариант. А и малкото което разбрах, нещо не ме грабна. Дали защото съм се нагледал и наслушал за разни пирамидални образувания..?

 7. Много добра статия! Поклон пред такива хора!

  Използвам момента да напиша два реда до Таня Генова :
  Питане- Таня, би ли дала своето обяснение на факта, че всички финансови пирамиди тръгват от Пловдив?
  Много моля, не манипулирай широката публика на този форум с реклама на поредната такава, при това създадена от шефа на сциентоложката секта у нас!
  Бива алчност бива, ама чак толкова…

 8. Сайтовете за платени прогнози имат някакъв смисъл само за англоговорящ пазар, моят за баскетбол не си струва времето, откъм приходи.
  На запад пакета за сезона за един спорт е около 400-500 долара.
  Продаваш 100 пакета и си готов .
  Но конкуренцията е огромна

 9. Здравейте,
  Статията е добра и Живко е дисциплиниран инвеститор. Поздравления!
  Аз пък си имам една спестовна програма, която се нарича “ликвидна сметка” и по нея имам 11% фиксирана годишна доходност. Мога да внасям и да тегля когато и колкото си искам без ограничение. Доходността се получава след една година, колкото е и срока на програмата. Има изискване при внасяне и теглене сумата да е кратна на 100. Освен това внесената сума трябва да престои в тази сметка минимум една седмица. Тегленето на пари става с предизвестие пет работни дни.На пример: Ако парите престоят 90 дни в тази сметка то доходността е 0,03% или 0,30 лв на ден. Това е много добра доходност, като в същото време можеш да внасяш и теглиш неограничен брой пъти, стига да има какво. Има и други добри възможности в нашата Кооперация ЮСИ(United Cooperators) Поздрави

 10. Да, сън не спя, защото и аз вече не зная на колко работи работя, за да ги свържа тия “два края”. Относно изказването за “финансовите пирамиди” – нищо ново – то затова си нямаме дяволче на нашето казанче в ада – българите си носим дяволчетата всеки у себе си и всеки сам се дърпа с негативизма си. Все “търсим под вола теле” да не би да ни прецака някой и датова ние самите най-добре се прецакваме.
  В случая не е манипулация, а по-скоро информация, защото далновидните хора виждат нещата преди да се случат. И тъй като във въпросната статия (поради коят оса коментарите) на няколко пъти се изразяваше мнение относно незнанието за инвестиция с отделените средства – реших да помогна.

 11. 11% но има 2% такса за управление, тоест стават 9%. И какво значи “500лв встъпителна вноска” – минимален баланс или еднократна такса за присъединяване? Още нещо – след като кооперацията е сдружение на физически лица, откъде идва тази доходност от 11% (или 9%) ?

 12. УФ, само дано и тук не се навъдят някви навлеци, рекламирайки някви тъпи сайтове и образУвания…. Иначе, браво на Живко! Такава финансова дисциплина от млад човек, без ограничения или семейни задължения си е рядкост в Бълагрия. Почти всеки млад човек в България, който все още не е семеен или обвързан, мисли от днес за утре и “се наслаждава на мига”… От 800 лв, като от тях плаща наем, и след джобните и всякаквите му там режийни, съумява да спести почти 20% от този доход – dude, как го правиш, дай съвети :)

 13. Не сте много оригинален с тези “любезни” епитети. Хората са всякакви и трябва да има толерантност. По-добре е, ако пишете по същество и коментарът ви да е на ниво. А щом и съвети искате как да го направите, тогава наистина трябва да сте по-внимателен с хората. Финансите и спестяванията изискват разумност и информираност.

 14. Холандците дават една много простичка рецепта: СПЕСТЯВАЙТЕ!СПЕСТЯВАЙТЕ!СПЕСТЯВАЙТЕ!
  Не казват ХАРЧЕТЕ,ХАРЧЕТЕ, ХАРЧЕТЕ!!!

 15. Това е една страхотна история! Най-хубавото е, че това е един млад човек, който изгражда финансовата си независимост като по ноти – сам, постепенно, с разум, търпение и ясна визия.

  Залозите са наистина нещо, което явно добре разбира, но са си залози. Напълно споделям коментара на Рая по отношение на рисковете, които поемаме при всяка инвестиция, но тук не можем да я управляваме.

  Следващата решаваща фаза е създаване на пасивен доход. От това зависи дали ще стане финансово независим и дали спестените пари ще заработят за Живко. Ще се радвам много ако прочета продължение на тази история в тази посока!

 16. Уау, наскоро чух за интересна схема за печелене от залози. Даже я резюмирах накратко и скоро ще пусна статия по темата.
  Браво на Живко! Наистина добър напредък.

 17. Рая натролиха ти сайта :)
  Живко браво брат, и аз се чудя “конкретна цел за какво друго да спестявам”
  ама нейсе хората се съветват, и от съветите избират…

  Не мисля, че с толкова малко пари може да стане купуване на валута -точно сега когато падна долара и еврото, купуване на злато – когато сега е пика на цената и е надскочена с пъти, или купуване на земи.

  Една проста сметка от 800 лв. на декар и рента 24 лв. на декар прави сметката че и след 30 години няма да си я изплатиш, а ще се вдигне да…някой ден…може би. доходността е под 3% на година. депозита сам си преценяваш кой къде и как. но при 5-6% пак е по-добре.

  Тези пирамиди ги остави, схеми са от всякъде, колкото по-далеч толкова по-добре, личен съвет.

  Най добре би било ако събереш над 50% от сумата да си купиш апартамент – 50% кредит 50% от депозит. При по голяма сума просто неможе да става дума, неизплатими ипотеки. пример 1100 лв за вноска – само 200 отиват по главница и т.н. при сума от 130 000 лв – и това е без таксите и т.н. за 20-30 години един път да не платиш и край.

  Мисля че си открил призванието си, започни със съвети за залагания, блог, сайт статии или лични съвети незнам потърси по темата. Просто щом си талант и отдавна се занимаваш и ти е кеф – това е! Допълнителен доход от основната ти работа. Отделно си залагай по-малко.

  Отделно бих те посъветвал малко магазинче да вземеш и да ти носи наем, това е само между теб и банката, няма рекетьори няма риск, и е твое до живот изплаща се от 10 до 15 години, после носи само активи.

  Дерзай. а относно депозита прегледай депозита на КТБ- 6,9% е за твоята сума, и можеш на всеки 4 месеца лихвата да я капитализираш към депозита (2.30% за 4 месеца) и да я теглиш на всеки 4 месеца – не че през другото време неможе да я теглиш, но лихвата заминава за 4 месеца. А и може да довнасяш по всяко време на депозита.

  А тези пирамиди и учреждения работят на принципа дайте ни парите си, а те ги влагат на депозит, но с много голяма сума и при много по-голяма лихва. Комбиниран депозит от физически лица и винаги има риск да се покрият тъй като са юридическо лице и не носят отговорност. А и в 90-те години с тези големи събрани пари от сумарни депозити наистина се е купувало валута и се е печелело от курса, но сега при тези закони и само по банков път и ниски марджини, просто няма смисъл.

  И на тези “пирамиди” ги наричам аз дали обща покупка или общ депозит идеята е една – като им кажеш истината в очите се обиждат като деца, бягай от такива докачливи хора!

  Успех! Още веднъж за финансовата дисциплина :)

 18. а А и забравих най=важното – пази си документите за доходите – от работата от чужбина и от залаганията, винаги искай документ, винаги ги пази и виж в годишната декларация как се осчетоводяват, прибегни до съвет откъм счетоводител, важно е след време ако решиш да купиш нещо легално да докажеш произхода на парите си, много е важно! успех

 19. ами визирам където е клас 1 ниви – русе 800 лв на декар Добрич 1100 лв на декар… русе от 24 до 40 лв за рента на година на декар, Добрич – 80 -100 лв рента и т.н. но съм силно предубеден че под 560 лв на декар няма земя…или не плодородна такава…

 20. Рая аз говоря за комасируеми масиви където винаги ще ти ги вземат на рента и са клас 1 земи и винаги са били обработвани, иначе да без спор има и по-евтини земи но те не са интерес за изкупвателите на земи, виждала ли си им обявите – само клас 1 ниви и задължително обработвани през последните 10 години и т.н. и т.н. , да не голословничим, иначе ето изкупува: 1200 добрич, 800 шумен, 700 русе, 600 стара загора, цялата страна 750

  Неразбирам от какво е подтикнат коментара ти, тук не говорим за цена на земя а за процент от възращаемост от рентата, и да цените в обявите са едни на полето са други по райони трети, простата сметка идва около 3-4% на година, което е по-малко дори от инфлацията.

  Ако сам си работиш земите добре, иначе…каква е файдата?
  И да цената на земята расте с времето, но не до безкрай а малко по-малко, и земята е единственото нещо което не се произвежда и има лимит, логично е да се вдига полека лека цената… но ако имаш много пари, а с 20 000 лв колко ще вземеш и то не със всичките – да кажем 25 декара, при рента 40 лв на декар това са 1000 лв на година… рентите са от мин. 5 години до 10.
  Да не говорим земя до язовир е 6 към 1 по скъпа и т.н. и т.н. има си своите особености и този бизнес.

  Така погледнато нещата изглеждат различно нали…и естествено моето мнение си е за мен, не карам никой да се съобразява с него, аз говоря от практиката, иначе да всеки казва “много хубаво било да се купуват земи” то и имоти беше ама какво стана…

 21. Ами беше подтикнат от цената, която цитира, и която ме учуди.

  Има интересни неща в коментарите ти, но честно казано понякога са ти несвързани и малко ми е трудно да ти следя мисълта.

Leave a Comment