Спестявай, докато си млад

Понеже съм Близнаци, вчера имах интересен спор със себе си. Вървя към парка* със слушалки в ушите ( Britney, “Hold it against me” ) и на едното ми рамо кацнала една миниатюрна Рая-ангелче, на другото – една Рая-дяволче. Едното ми Аз казва да спестявам, докато съм млада. Другото ми Аз казва да си поживея , докато съм млада…

*Обожавам тази снимка. Тя е от фото-сафарито миналия месец – то беше една от тези 12 идеи за супер уикенд с 0лв/човек :) Вижте и останалите снимки от фото-сафарито.

Честно казано, не за първи път водя този спор, но досега връщах заем и изборът да спестявам беше лесен. Сега обаче, когато вече нямам заеми, нищо не ми пречи наистина да си “поживея” и да си купя лаптоп (отдавна искам за работа), да си сложа климатик в стаята или просто да си обновя гардероба.

Всъщност дилемата [Спестяване vs. Да си поживея] тормози много млади* хора. Въпросът е съвсем основателен, защото колкото и да е хубаво да мислим занапред, наистина сме млади само веднъж. А след като годините и отговорностите се натрупат, всичко е различно. Ваканциите, морето, дискотеките – те са сладки докато сме млади и безотговорни :) Ако изпуснем времето и мястото за тях, няма връщане назад! Да, и на 40 можем да правим същите тези неща, но вкусът им няма да е същият (приемам на доверие от по-възрастните :)
*Млади – да кажем докъм 30, несемейни.
В рамките на около 3 песни и 700м в посока парка ми хрумна финалният и окончателен аргумент, който сложи край на спора веднъж завинаги: или отказвам на себе си днес, или отказвам на децата си утре. Това просто закова позицията ми.

А вижте какво пише анонимен читател (или читателка) буквално един ден след като аз за себе си стигнах до горния аргумент:

Рая […] ти си сама. В смисъл спестяваш като лишаваш себе си, а не децата си. Изплащаш заема като игнорираш новата чанта , а за трябва да спестя от храна. Трудно е …и несъпоставимо […] С висше образование /три/, заеми – повече от половината заплата, дъщеря – студентка и син в 10 клас. […]

Абсолютно вярно.

Докато човек е млад и необвързан, той мисли само за себе си. Няма семейство и деца, за които да носи отговорност и чиято прехрана да осигурява. В този смисъл ако спестяваш докато си млад, не пречиш на близките си. Не им налагаш своя избор. Не ги подлагаш – волно или неволно – на лишения.

Помните ли когато ви споделих Как пилея 20-те си години ? Говорихме, че “далечното” бъдеще, когато ще съм на 40 или на 60, май изобщо не е толкова далечно. Тогава стана дума и за това, че сега можех да разполагам с 10 000лв капитал, ако бях управлявала парите си по-добре… ама ги нямам.

Дали човек се е поучил от грешките си личи по това дали ги повтаря. А аз не искам, като се обърна назад, да видя още 5 или 10 години, пропилени по същия начин, и не искам пак да въздишам как съм можела да имам 10 000лв спестени, ама нямам…

Младите години имат страшно много преимущества и ще е срамота да не се възползваме от тях, а именно:

 • здравето – изисква минимални профилактични грижи и не струва пари
 • силата – чувстваме се физически силни и не се уморяваме лесно
 • енергията – правим всичко бързо и сме издръжливи
 • независимостта – грижим се само за себе си
 • помощта – родители, баби и дядовци все още могат да помагат
 • оптимизма – необременени сме и морето ни е до колене :) Време за мечти!
 • риск – можем да си го позволим, имаме време да поправим грешките
 • работа – лесно можем да намерим работа: работим с компютър, знаем английски, нямаме големи претенции. За съжаление по-възрастните хора често срещат трудности при намиране на работа.

След време постепенно ще изгубите предимствата на младостта. Това е неизбежно. Следователно не е ли редно да се възползвате от тях, докато ги имате?

Да вземем двама души – А и Б, на по 25. Те са колеги и работят за по 1000лв месечно.

А работи на основната + допълнителна работа няколко часа седмично, управлява добре парите си и въпреки че има известни спестявания, не спира да заделя от месечния си приход. Не харчи много, няма кола. Облича се приемливо.

Б работи само на основната работа и не желае да спестява. Парите спокойно му стигат за нормален живот без лишения, почивка два пъти годишно, кола на изплащане и редовно излизане петък вечер. Облича се лъскаво.

Със сигурност на този етап животът на Б изглежда много по-приятен и много по-добър. Реално погледнато обаче той няма как да е по-добър, тъй като двамата са на еднакви заплати, дори А взима повече заради допълнителната работа. От стратегическа гледна точка също, А се развива по-добре финансово. След 5 години тя/той ще има повече опит, повече контакти и повече пари, които ще носят повече приходи. Б обаче ще бъде финансово в същата позиция, както в началото на тези 5 години.

Затова смятам, че човек трябва да експлоатира сам себе си, докато е млад и може :)

Но има и още нещо.

Както знаете от Как пилея 20-те си години , не мога да се оплача, че съм изкарвала малко пари. Не съм спестила нищо от тях. В такъв случай сигурно поне съм си поживяла добре, нали?

Горчивата истина е, че нямам спомени да съм си “поживяла”. Просто нямам идея къде са се дянали тези пари. Вероятно са изтекли по пицарии и дискотеки или са отишли за бензин – с тогавашния ми приятел искахме да пътуваме “като бели хора” с кола, а не с автобус или влак.

И като тегля чертата, тези неща са ми стрували немалко пари и на всичко отгоре не са ми останали щастливи спомени. Май яденето на пица, ходенето на басейн и 1500 минути към ГлоБул не са ме правили чак толкова щастлива, както съм си въобразявала…

45 thoughts on “Спестявай, докато си млад”

 1. мацка, печалбата идва от увеличаване на приходите, а не от съкращение на разходите….. всичко друго в обратния смисъл е просто бедност! :)

 2. Смея да твърдя, че идва и от двете. Доказано е както математически, така и исторически :)

  Ако предпочиташ да четеш за увеличаване на приходите, виж раздел Повече пари .

 3. Боже какви дребни страсти. Да се лишиш от удоволствия и спомени само и само да ти остане някой лев повече за лекарства на старини не ми го побира главата. Миличка изпаднала си в абсолютна крайност. Не ме разбирай погрешно, редовно чета нещата които пишеш и повечето ми допадат но залиташ много в едната крайност. И не забравяй че “Не всичко е пари приятелю, не всичко е пари…”

 4. Забравила си да помислиш, че човека Б има повече възможности да се издига в работата си. По този начин той е в по-добра позиция да увеличи дохода си трайно, за разлика от А, който след 5 години ще бъде изморен от работа, демотивиран че нищо особено не е постигнал и в най-добрия случай с няколко хиляди лева в банката, които стигат най-много за кола втора употреба.

  Спестяване с цел самото спестяване не оправдано. Като ще се спестяват пари трябва да се знае за какво ще бъдат използвани. Капитал ли ще трупаш или искаш да си купиш нещо конкретно. Тук читателя остава с впечатление, че младия човек спестява за старините си, но не смятам, че това е най-правилния подход. По-скоро върши работа за финансиране на нещо не твърде голямо в краткосрочен план.

 5. Притеснява ме психичното ти състояние (в най-добрия смисъл не искам да те обидя) но недей да се лишаваш от всичко , купи си лаптоп , нека да е когато имаш парите а не на изплащане , още по добре да е 2-ра употреба маркова машина за 200-300 лева която ще ти върши същата работа като нов за 800 , купи си климатик , ще ти пести половината пари за отопление зимата , гледаи на тези неща като на инвестиция , купи си някоя маркова дрешка от разпродажба , ходи си на пица 1-2 пъти седмично , 1 път на диско (бар или клуб) , 3-4 кафета седмично .. недеи да пилееш но живей нормално и достойно .. спестените пари ще ги изяде инфлацията или ще нахраниш комунистите и циганите , предстои влизане в еврозоната предшествано от 2 години в ЕРМ2 с плаващ валутен курс и после ще искаш да се самоубиеш .. така че умната

 6. @Георди Петров – “Спестяване заради самото спестяване” – ?

  Спестените пари означават капитал. Без капитал не е възможно да инвестираш, а без инвестиране не можеш да си осигуриш траен независим приход.

  Спестява се и за старини, освен ако не искаш да разчиташ на държавата, което специално за мен не е вариант.

  @Х – разбирам какво искаш да кажеш, да не се лишаваме от всичко. Прав си. Просто за мен баровете, пицата и марковите дрехи не са задължително свързани с “живей достойно” :) Има много други неща, които са по-важни, при това повечето не струват пари. (Например снимките, които впрочем си ги гледам често и си спомням за цялото сафари и мисля колко различен изглежда града през обектива. ТОВА е спомен, а не яденето на пица).

 7. Здравей,
  Много ми харесват статиите ти и напълно споделям мислите ти в тази насока. Както беше казано по-долу от някои неща спестявай , а в други инвестирай. Самите неща са строго индивидуални. Да не забравяме, че спестените пари осигуряват и относителна сигурност във вид на буфер, а тази сигурност ни позволява възможността да обмислим по-добре възможностите.

 8. Яденето на пица само по себе си не е спомен , но хората с които си докато хапвате са , това е социален живот (да не се бърка с социални мрежи тип фейсбук , които реално са антисоциални и затова толкова хора ги отбягват) , защото да можеш да ядеш пица и вкъщи , да можеш да поканиш гости вкъщи но реално си си пак у дома , човек има нужда от разнообразие .. а доколкото за капитала трябва да решиш какво да го правиш защото това не е лесна задача , има голям риск и не носи чак толкова големи печалби , да приемем че имаш вече заветните 10 000 лева , кажи ми какво ще ги правиш , фирма ли ще откриеш , знаеш как са нещата в БГ , на лиьва ли ще ги оставиш (да не се повтарям за инфлацията) .. затова по спокойно и умерено с стремежа към пари

 9. Интересно, определено повечето млади хора се заблуждават с това, кое им оставя спомени и най-важното на каква цена. Определено човек “А” от контекста по-горе е разумно мислещ и се очаква този човек, че ще има развитие. Докато г-н “Б” ще се вайка, че отново си е пропил парите и няма…

 10. Нещата не са само черно и бяло , не значи че ако не живееш като скот и не спестяваш всяка стотинка то ти си пилееш парите и ги пропиваш .. твърдо против съм пилеенето , взимането на заеми и т.н. но не мисля че трябва да живеем по мизерно и от пенсионерите при положение че се трудим .. ако отидеш на клуб и пиеш 2 бири за 5 лева и си прекараш приятна вечер е ок , ако отидеш и пиеш 5-6 водки с още толкова енергиини напитки дадеш пари за такси и похарчиш 50 и повече лева това вече не е ок .. просто има разумни граници и златната среда в баланса пести-харчи .. П.С. Очаквам с нетърпение идеи за инвестиране на отгладуваните пари за да видим наистина ли си заслужава саможертвата

 11. @Х – защо трябва да “живееш като скот”? Съвсем възможно е да живееш пестеливо, без да се чувстваш по този начин. Както ти каза – да изпиеш 2 бири за 5лв е ок, да похарчиш 50- не е ок.

  Колкото до инвестицията :) Идеи имам отсега, но не мога да реализирам нито една без пари.

  @Доди, Христо – благодаря, идеята е именно да спестиш от по-малко важните неща и да пренасочиш спестените пари към важните неща.

 12. Наистина е добре да пишеш за начините и идеите за инвестиране на смешните 10-20 лв. спестени от интернет и лишаване от удобството да ползваш собствен конпютър

 13. Добре е да спестяваш. Дума да няма. Но спестяването е рисковано нещо. Към спестяването можеш да се пристрастиш не по-малко , от колкото към харченето.
  Има едно нещо наречено ” инерция ” , което се изразява в това, че започнеш ли да правиш нещо, е трудно да спреш от раз. А по-важното е , че полека лека психиката и манталитета се променят. Трябва баланс между харченето и спестяването. Защото ползата от спестяването постоянно намалява с увеличаването на броя на нещата, от които спестяваш. Да спестиш ходенето на почивка и спарите да се запишеш на курс по нещо полезно за теб е добре, но да караш без интернет не е. Поне според мен.

 14. @Chidesht: как успя в толкова малко думи да провокираш толкова несъгласия в мен :))

  Първо, 10-20лв не са смешни. Ако на теб са ти смешни, можеш да спонсорираш сайта с тях.
  Второ, спестявам доста повече от това. Интернетът е само едно нещо.
  Трето, дали ползването на интернет е такова незаменимо удобство е спорно. (Удивително е колко много неща сме свикнали да мислим, че са задължителни…)

  @Стъкло – аз ползвам интернет, просто не у нас :)

  Впрочем не казвам, че всички трябва да са като мен и естествено хората имат различни нужди. Моите явно са по-елементарни :) Липсата на интернет (като сме се хванали за него) не ми тежи, не ме прави по-нещастна, така че не е някаква голяма жертва за мен.

 15. А мен ме провокира последното изречение и искам да кажа: Не всичко е пари! Нещата имат и други измерения.
  Вече беше споменато, че яденето на пица се съчетава с общуване с хора, което вероятно се отразява добре и на психиката. А защо не разглеждаш ходенето на басейн (аз разбирам плуване) като инвестиция в здраве, вместо като чиста загуба на пари, която не е довела до никаква полза?

 16. Дано никой не се засегне… :) Но малко ми е странно да говорим как не всичко е пари и в същото време да предполагате, че моят живот е по-лош от вашия просто защото вие харчите, а аз – не. Точно така е, парите не са всичко и точно затова харченето им не е центъра на живота ми :)

  Не може да имаш пари и да не ги размениш за нещо – това наистина е глупаво. Просто някои ги разменят на дребно за дрехи/пица/нет/басейн и прочее (нищо лошо!), а аз предпочитам да ги разменям на едро – за кола, земя, лаптоп и прочее.

 17. Аз мисля, че не трябва да се изпада в крайности. Лично аз когат имам някакъв голям успех гледам да се възнаградя, купувайки с нещо луксозно за ядене и пиене примерно или нещо каквото и да е стига да ми носи удоволствие. И по принцип гледам да харча с повод. Парите ми не ги спестявам, а ги инвестирам и то не в някакви депозити, акции и простотии а в бизнес проекти ( най-вече в областта на информационните технологии ) . За пенсия и аз не разчитам на държавата. Не мисля че ако спестявам някакви левчета това ще промени положението. Не мисля и че е нужен някакъв капитал за да започнеш бизнес в наши дни, стига бизнеса ти да е свързан с информационни технологии.

 18. Бтв…много чета истории на успешни хора и никъде не съм прочел..ами аз много спестявах и след 20 години направих еди какъв си бизнес и успях. Или се гради от малко към голямо или се почва от нулата с много ентусиазъм или ако знаеш какво правиш ( наблягам знаеш и си сигурен – а това може да се постигне ако има опит )теглиш кредит, или търсиш финасиране по друг начин. За мен спестяването не е опиция за финансиране.

 19. @Бизнес идеи – може би не си чел достатъчно :) Но шегата настрана, разбирането за “успех” е индивидуално.

  ПС Информационните технологии са много специфичен начин за изкарване на пари, при това в последните години са на нереално високи цени.

 20. Смятам, че казаното от Рая звучи доста разумно и не смятам, че спестявайки по този начин се обрича на самоизолация или започвайки от нулата няма никакви шансове. Още повече – във написаното има много повече желание за пълноценен живот отколко във много други хора. Лукса не е лошо нещо но липсата му не ни осакатява.

 21. Незнаех че кафето , пицата и интернета са пречислени към луксозните стоки но явно немотията вече е предизвикала леки деформации .. те хората са си го казали че икономията е майка на мизерията … простото правило е ненужните разходи да се отрежат и ако въпреки това парите не достигат да се мисли начин за увеличаване на дохода ..

 22. В обши линии написаното от теб се припокрива с нейната теза, което доказва ползата от подобни дискусии.

 23. Е това за информационните технологии въобще не е вярно. Не можеш да говориш за нереално високи възнаграждения, защото много от IT-тата въртят системи, за които неустойката е 10-20 к на ден , та и на горе. Всяко едно възнаграждение е право пропорционално на отговорностите, които поемаш.

 24. @Dude – окей, “нереални” може да не е най-добрата дума. Мисълта ми беше, че IT-тата са в пъти по-добре платени от всички останали.

 25. не е вярно , IT-тата не са по добре платени , просто останалите са зле платени , при европейски цени 2-3 хиляди заплата си е съвсем нормално , макар че като се замисля още доста професии взимат колкото тях че и отгоре , лекари , адвокати , нотариуси , средни и виши менажери и т.н.

 26. Много ми е интересно как си мислиш, че липсата на 24 часов достъп до интернет е разумно. Ами нали трябва да си готова в рамките на час най-много два да можеш да отговориш на имейл от твой настоящ или бъдещ клиент. Обратната връзка с потребителите е много важна и в същото време пренебрегван аспект от много хора заели се с организиране на онлайн присъствие. Дали става дума за клиент който ще плати за твоя услуга/продукт или за спонсор/инвеститор не мисля, че е добре да чака ден/два за отговор. Абе наистина мислиш много на дребно и част от размислите ти относно нещата са погрешни. И пак ще пиша не ме разбирай погрешно. Нищо лично, просто не мога да се съглася с част от писанията ти защото просто са обратното на това, което трябва да правиш за да увеличиш довериято и имиджа си за да увеличиш приходите си…

 27. И още нещо Рая мисля, че си спестила неразумно и от нещо много важно – от това да прочетеш нещо по въпроса или да попиташ който трябва за основите на блогването/публикациите в мрежата и основни HTML познания, тъй като както даваш сега линкове по този начин в сайта си “гониш” потребителите. Използвай [target=”_blank”] за да се отварят линковете в нов прозорец…

  Успех

 28. И още нещо Рая мисля, че си спестила неразумно и от нещо много важно – от това да прочетеш нещо по въпроса или да попиташ който трябва за основите на блогването/публикациите в мрежата и основни HTML познания, тъй като както даваш сега линкове по този начин в сайта си “гониш” потребителите. Използвай target=_blank за да се отварят линковете в нов прозорец…

  Успех

 29. Както обикновено, и този път темата се измести.
  От “да спестяваш или да харчиш докато си млад”
  към “20 лв. спестяване ли са?” и
  “ходенето на пицария, лукс ли е ?”.
  Спестяването, както и харченето ( всъщност, както и всеки свързан с парите въпрос ) е по-сложно нещо , отколкото изглежда на пръв поглед.
  От една страна: много по-добре е да имаш спестени “готови” пари, отколкото да нямаш. Просто и ясно.
  Тези, които казват – 30 лв. спестяване ли е?, ще ги попитам:
  А, Вие лично колко спестявате на месец КАТО ПРОЦЕНТ ОТ ДОХОДИТЕ СИ?
  Ако вземаш чисто 600 лв. – то 30 лв. е 5% от тях.
  Освен това, въпросът е не в количеството , а в създаването на навик, В самодисциплината и ефективноста.

  От друга страна: тръгнеш ли по пътеката на спестяването, можеш стигнеш далече. Но в грешна посока. Защото, манталитетът се променя неусетно. Ако свикнеш да пестиш, все ще има още от какво още да спестиш ( макар и малко ). И там е проблемът – свикнеш ли да търсиш най-евтиното или безплатното , ще стигнеш до мизерия. Казано е ” Пари при пари отиват”. За да получиш трябва да дадеш. Трябва да харчиш за да печелиш. Просто и ясно.

  И всъщност, основното не е просто максимално да намаляваш хаченето си, а да го оптимизираш. Да достигнеш до там, че всеки изхарчен лев да си е залужавал.
  Каво значи “да си е заслужавал”?
  Ако ти е донесъл полза (финансова или емоционална), значи си е заслужавало да го харчиш.

  Преди писах, че отказът от интернет е недалновидна постъпка. И други ме подкрепиха за това. И са прави :)
  Ако използваш интернет само за развлечение, то спирането му е до някъде оправдано, но ако имаш блог, това е несериозно. Ти нямаш връзка със собствения си блог 2 дни от седмицата (повече от една четвърт от времето). Реагираш с 2 дни закъснение на коментарите на хората. Позволяваш с дни да стоят обидни постове от разни идиоти. Мисля, че в този случай минусите от липсата на постоянен интернет са повече от плюсовете от спестените 15-20 лв.

 30. Да, колегата по-долу е прав, така си дигаш сама bounce-rate-а. (надявам се ползваш analytics , интересни неща могат да се научат от там, Ако след време опре до сериозна реклата при теб, със сигурност ще гледа и bounce rate и average time spend on site.

 31. @ стъкло, ето ти един коментар в подкрепа на твоето мнение. Напоследък препрочитам чичко Фройд, та в негов стил мога да изкоментирам статията по следният начин: Рая твърди, че няма спомени да си е поживяла и парите и са грешно изхарчени. Ключът за палатката се крие в думичките “тогавашния ми приятел”. Ако той сега беше “настоящият и съпруг и баща на детето им”, въобще нямаше да мисли така, с умиление щяха да си спомнят всеки един момент спонсориран от “пропилените” пари. Тридесетака чука на вратата, годините са пропиляни, съответно и парите са пропиляни…

  Интересно ми е, кога ще изтрие този коментар, като няма нет в къщи :)

 32. @rowan
  прав си. Емоционалният заряд на спомените се определя от емоциите, които си изпитвал тогава или изпитваш сега. Затова спомените от детството стват все по-мили с течение на годините, например. Не вярвам Рая да живяла тогава по-различно, но след като се е зарибила на тема ” финансова сигурност ” вече преценява по по-различен начин. Явно, усещането, че спестявайки води по-смислен живот е по-силно от желанието да “му отпусне края”.

 33. @Chidesht – html не ми е силна страна наистина… но линковете умишлено са направени да се отварят така, а не в нов прозорец. Не съм предполагала, че може да е проблем за някого,ще помисля по въпроса.

  На кого трябва да отговарям в рамките на час-два? Няма такова нещо. Освен това почивните дни трафикът е по-слаб от друг път. (Ако по-нататък нещата се задвижат, сигурно ще бъде оправдано да си имам нет у нас. Засега просто не е нужно.)

  @Стъкло – проблемът с малоумните коментари е решен по друг начин.

  @Rowan – тогавашният ми приятел и отношението ми към изхарчените пари нямат почти нищо общо.

 34. Във всеки основен учебник по икономика пише, че “money is а means of payment, а medium of exchange, a lubricant that facilitates exchange”. Парите са средство за обмен – обмен на стоки, услуги и отношение. Парите са само енергиен носител, те способстват и съпровождат енергиен обмен на други нива. В една система на хармония и равновесие парите трябва да влизат и излизат – да текат свободно. Когато се оставят да текат свободно, те отиват където има обмен, където се инвестират, където имат шанс да се размножават, тоест където човек знае как и има какво да прави с тях.

  Парите са средство за постигане на други цели от просто трупане на монетки и банкноти, на левчета, еврота или долари, не могат да бъдат самоцел и който умее да регулира собствената енергия и да я насочва, умее да насочва и течението на парите, умее да ги използва по предназначение. Който познава, цени и развива собствените си таланти и качества, умее да борави и с пари. Който познава нуждите си, познава и тяхното задоволяване. Който умее да прави разлика между инстинкт за оцеляване, материална компенсация на емоционално и духовно ниво и средства за постигане на лични, семейни, колективни и обществени цели, умее да печели, да инвестира, да размножава пари и никога не му липсват.

 35. И каква точно умисъл е вложена в отварянето на линковете в същият прозорец? Най-вероятно не пречат на посетителите а на ТЕБ. Организирани така просто гониш потребителите от сайта си!!!

  “На кого трябва да отговарям в рамките на час-два?”
  -На всеки който пише тук драга ми Рая. Независимо дали пита нещо или просто е пуснал обиден коментар!!!

 36. @Chidesht – линковете са пуснати в същия прозорец по две причини:
  1) улеснява навигацията – можеш да се върнеш назад или напред с бутона на браузъра.
  2) предотвратява отварянето на множество нови прозорци и зареждането им таскбара, като така улеснява концентрацията върху текущия материал.
  Не виждам как тези настройки пречат на потребителите и ги гонят от сайта. Освен това всеки може сам да избере как да се отварят линковете чрез десния бутон.

  Не мога и не смятам за нужно да отговарям на всеки коментар, особено в някакъв срок. kadebg е свободна зона и е далеч по-добре потребителите да формират свои дискусии, отколкото аз да доминирам посоката на разговора. Засега това още не е постигнато, но това е крайната цел.

  На обидни коментари не отговарям – направо ги трия. Случвало се е да се позабавя наистина, само че за момента не е възможно, нито оправдано да следя 24 сайта. Също не смятам за полезно да отговарям на всеки един коментар, например тези за включване във ФБ групата или коментари тип “Браво за материала” – на тях отговарям по мейл.

  Това са принципните ми позиции и те всъщност не са обусловени толкова от липсата на интернет у дома, колкото от други фактори като етап на развитие на сайта, моя личен график и ангажименти и така нататък. Когато нещата със сайта преминат към следващия етап на развитие, някои от тези неща сигурно ще се променят – засега обаче всичко е наред :)

 37. Боже колко си далече от нещата. Ти съвсем не си в час с блогването и поддръжката на сайта! Консултирай се с някого или вземи прочети малко щото просто си в голяма грешка с тия линкове и сама си вредиш…

 38. Който мисли, че спестяването е безмислено е глупак!
  Друг е въпросът – за какво и колко. Моето мнение е, че можеш да направиш нещо, само ако умееш да контролираш доходите си. Първо-трябва да имаш някакъв минимален резерв, за да не те заварят по “бели гащи” в някакъв труден момент, и второ- за да инвестираш (което е начинът да забогатееш) са ти необходими някакви заделени
  средства за целта. Колко? Зависи от идеята, която искаш да осъществиш.

Leave a Comment