Спестяване без лишения

Тук често си говорим за спестяване. Според някои от вас – прекалено често* :)

Последния материал на тази тема – Спестявай, докато си млад – провокира сериозна дискусия от 40 коментара. Някои от вас писаха от загриженост към мен :) защото са останали с впечатлението, че “живея като скот”, че спестените пари са “отгладувани”, че спестявам от всичко и не си позволявам дори дребни удоволствия като интернет, пица, бира…

*Всъщност към момента в раздел Спестяване има само 8 поста срещу 13 в раздел Повече пари и 8 в раздел Бизнес.

Когато изплащането на мултизаема беше в самото начало, ми беше наистина много трудно. Живеех в мизерна панелна квартира с още трима души, звъняха ми колектори, нямах пари за никакви развлечения освен интернет.

След това нещата малко се подобриха финансово, но отново не можех да си позволя да харча много. През 2010 съм си купила:

 • три дрехи втора ръка за общо 15лв
 • две блузи по 7лв=14лв
 • един топ за 4лв (който не нося)
 • маратонки за 15лв
 • пролетни обувки за 20лв
 • летни обувки за 4лв (знам, китайците са невероятни :)
 • една гиричка 2кг за 9лв
 • ОБЩО: 81лв

Не отричам, че тогава това ми тежеше и не го правех доброволно. Просто бях принудена. След време спрях и интернета у нас – отчасти защото отнемаше много време, отчасти заради парите, отчасти и защото мониторът ми изгърмя и ако исках интернет, трябваше първо да платя ремонта.

С времето обаче забелязах, че животът е все така хубав. Хората в живота ми – близки и не толкова – не бяха променили отношението си към мен. Постепенно започнах да виждам, че животът е хубав и забавен не само в магазина.

Сега вече нямам никакво желание да плащам за глупости, които реално не правят живота ми по-добър. Заемът ми е изплатен и от другия месец мога да си позволя солидна сума за харчене (онези 300лв, които досега отиваха за заема). Просто обаче… вече не виждам смисъл в това. Не ми е нужно.

Ето какво пише един читател на мейла:

Здравей Рая, редовно чета блога ти, много ми допадат нещата, за които пишеш. Поздравления! […]

Притеснен съм относно някои твои решения и начините на постигане на целите си! Поговори с повече хора (живяли повече от теб) относно начина си на живот! Този акцент на спестяване, лишаване, взимане на “разумни” икономично финансови решения (понякога дори на ниво “мизерстване”) е недопустим. Сега е момента, когато трябва да си позволиш неща свързани с твоето его, визия, емоции и начин на живот.

Най-добронамерено пиша тези редове с грижа за теб, защото виждам в твое лице себе си преди 20 години. Този режим на работа и живот ще влоши здравето ти и ще увреди непоправимо ценностната ти система […]

Нека ви кажа това, което и написах в отговор: Моят живот далеч не е нещастен или претрупан с убийствена работа, както може би доста читатели предполагат. Да, работя доста и да, не харча пари за обичайните неща. Но това не означава, че не съм щастлива :)

Работата ми е такава, че ми носи удовлетворение. Най-хубавата ми работа е kadebg и писането ( Пари или страст? ), следвана плътно от танците. Понякога се уморявам, защото колкото и да е забавно, отделеното допълнително време си е ангажимент. Накрая обаче щастието от постигнатите резултати многократно превишава временната умора.

Колкото до забавлението, има доста начини да се забавляваш (почти) без пари – при това много по-качествено*, отколкото да се напиеш до забрава или да се зомбираш пред компютъра.

*Поне за мен. Мои приятели имат други предпочитания и това е окей – всеки е свободен да се забавлява както иска :)

В момента с огромно удоволствие дочитам 4ти том на Балзак:

Черпя сили от дребните пробиви в WebCafe :

Танцувам с весели – и доста амбициозни :) – хора:

Радвам се на жестове като този:

Виждам света така:

Понякога хората погрешно ме разбират, че мисля само за пари, и ми казват “Не всичко е пари”. Абсолютно съм съгласна. Точно затова истинските моменти в живота ми не са свързани пари и парите не са целта на живота ми. Парите са средството към целта на живота ми.

В крайна сметка щастието наистина не е в самите пари, то е в близките ни хора и в нещата, които обичаме. Животът ми със сигурност не е идеален, но може би точно това го прави красив и… интересен :)

5 thoughts on “Спестяване без лишения”

 1. Не съм се и съмнявал:) Много хора си мислят, че материалното е най-важното. Аз съм някъде посредата. Парите са важни, но като се усмихна на хората и те се усмихват. Да спортувам с приятели и да карам хората да се смеят – това не може да го купя:)

 2. Парите безспорно са важни и аз не ги отричам, напротив :) Само казвам, че истинското щастие не е в парите или в харченето им, а (за мен поне) в ХОРАТА в живота ми.

 3. Е бива ли така да ни притесняваш баш в петък :)Въпроса може да се зададе и като “колко по лош може да бъде живота” , и ако трябва да сме честни наистина може да е по зле , но от друга страна дори пенсионерите с 136.05 лв. (минимална пенсия) харчат повече от 7 лева на месец за себе си (81/12 месеца) .. а за безплатните развлечения като четене на книги и разходки в парка ние всички го правим и се възползваме от тях

 4. Ама накрая ще взема да ти купя един домейн. Това kadebg.com, като го видя и ми става лошо :). UmniPari.com е свободен, време е за брандване :).Просто ще направиш един редирект и готово. :). Бтв пращам ти на мейла нещо за секцията книги.

Leave a Comment