Как да спестяваме пари редовно – защо не се получава?

снимка - прасенце

Имате ли приятел, който всеки месец се кани да почва да спестява? От следващата заплата вече – наистина! И може би наистина ИСКА да го направи, но всеки месец нещо изниква. Нов стартер на колата. Бойлерът протекъл. Оуууу, ами то идва Свети Валентин! Другия месец пък идва рожден ден! Еййй, данъка на къщата!

Проблемът със спестяването не е проблем само на хората с малко пари. Който не може да управлява малко пари, не може да управлява и много. Повишаването на доходите обикновено върви с повишаване и на разходите – по-нова кола с по-скъпи консумативи, по-голямо жилище, по-скъпи заведения, по-скъпи почивки. И понякога това е наложително като прието поведение в определени среди. (Как да се развиваме професионално и да печелим повече пари)

Е, наистина има хора, чиито доходи са толкова ниски, че са на санитарния минимум. Те се борят за оцеляване. Спестяват от храна, за да си платят сметките, или обратното. Те са извинени. Те са единствените извинени.

Всички останали обаче имат поне някаква възможност да спестяват, и може би дори го правят – успяват да заделят някакви пари отвреме-навреме. Може би дори имат малък буфер, който обаче ту го има, ту го няма. Тъкмо го възстановиш, и нещо изниква. Плащаш. После пак – тъкмо го възстановиш, и нещо изниква. И така буксуваме на едно ниво, от което не можем да се отлепим.

Защо не ни се получава да спестяваме редовно?

Защо не става?

Защо, защо, защо?

Ами, защо… защото не го искате достатъчно.

Защото не ви е приоритет.

Защото всъщност не ви е толкова важно.

Защото всичко е само на думи.

Помните ли сцената от “Междузвездни войни”, където Люк трябваше да използва Силата, за да извади цял космически кораб от блатото? Ето я отдолу:

Йода: (въздъхва) С теб винаги е, какво НЕ може…
Люк: Добре, ще опитам…
Йода: Не! Или го правиш, или не. Няма “опитвам”.

Докато казвате, че ЩЕ започнете нещо, докато казвате, че се ОПИТВАТЕ да направите нещо, вие нищо не правите. Само си фантазирате.

Когато говорите, че от другия месец ще спестявате, когато мислите как и от какво да спестите, вие реално не сте по-различни от хората, които не спестяват. Само дето говорите за това.

То и много хора говорят за Бионсе, но не са Бионсе.

Още: Българска история в GetRichSlowly

Парите са начин на мислене.

Спестяването е първата стъпка в управлението на личните финанси, и първата стъпка към промяната в мисленето. Към промяната, която е необходима, за да излезете от схемата “от заплата до заплата” като начин на живот.

Искрено се надявам, ако този текст ви е повлиял, да направите ДНЕС една реална стъпка към редовното спестяване.

Да си откриете спестовна сметка.

Да си направите автоматично банкиране към нея.

В краен случай, да пъхете 20 лева в буркан или между страниците на някоя книга.

Нека само ви споделя нещо от своя живот. Когато бях на 20, живеех от заплата до заплата. Тя не че беше голяма, де. Винаги гледах да пестя, но никога не съм спестявала. Тази идея дори не ми беше в полезрението, защото в главата ми беше вярването, че “няма от какво да спестявам”,

Превъртаме лентата и Рая вече е на 24, има един незрял опит за собствен бизнес зад гърба си и няколко хиляди лева дългове. Баща й е починал внезапно и тя се връща от София в своя малък роден град, където и заплатите са малки.

Това струва ли ви се като подходящ момент да започне Рая да спестява?

В много отношения – НЕ. Ситуацията далеч не е идеална, даже си е доста кофти.

Но в едно отношение е повече от идеална, защото не ми остави друг избор. Неволята дойде.

Парите са начин на мислене. Лични финанси, лични избори. 

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email! Потърсете kadebg във Фейсбук!

18 thoughts on “Как да спестяваме пари редовно – защо не се получава?”

 1. Много хубава статия. Поздравления за нея.

 2. @Елица – благодаря! Ще се радвам, ако пожелаеш да споделиш/допълниш нещо от своя опит. :)

 3. Поредната страхотна статия. Междувременно Райче съм ти почитател още от самото начало,и винаги изчитам статиите ти на един дъх:)

 4. Много вярна статия!
  Миналата година попаднах на твоята мини книжка за лични финанси.
  Промених начина си на мислене.
  От миналата година започнахме да спестяваме в къщи.
  Започнахме да мислим ,освен как да спестяваме ,как да накараме парите да работят за нас.
  Моя мъж вече има идеи ,но аз признавам ,че съм все още на тема спестяване.
  Когато вземах доста по- голяма заплата парите не ни стигаха.
  Сега заплатата ми е “символична” ,но спестяваме.
  Значи е вярно ,че който не може да управлява малко пари ,не може и повече.

 5. @Васил – много мило, благодаря! Радвам се, когато мога да напиша нещо полезно ;) Ще се радвам, ако го споделите с приятели!

 6. @Мария – чудесно, много се радвам за вас! Инвестирането е също важна част от управлението на личните финанси, но е малко по-сложно там. Всяко нещо с времето си. Когато човек пришпорва нещата, или пришпорва себе си преди да е готов, не получава очаквания резултат. Пожелавам ви семейно да изберете подходящия момент за инвестиране!

  А ако сайтът ви е полезен, ще се радвам да го споделите с приятели! ;)

 7. Винаги казвам за твоя сайт на познати! :)
  Твоите статии и книжка ми помогнаха изключително много за финансите в къщи.
  Промених мисленето си много.
  Разбира се има много още да уча и с удоволствие чета всяка нова статия.
  Когато влязох в сайта ти ,който беше записан на книжката ,изчетох всички твои статии за няколко дни.
  Благодарение на теб ,сега се чувствам по-спокойна за управлението на финансите в къщи.
  Преди това за мен беше абсолютна хамалогия….и извънземна наука.
  А то не било толкова сложно! :))))

 8. @Мария – колко хубаво!! Нямам думи, много ме зарадва! Благодаря ти много и успех в пътуването в света на личните финанси! 😊

 9. Аз ти благодаря за съветите , книжката която си написала по толкова достъпен начин!
  За това ,че ми показа пътя към финансовата свобода!
  За това ,че трябва да продължаваш напред ,независимо колко е трудно!
  Че винаги има начин ,стига да си постоянен ,дисциплиниран и мотивиран!
  Благодаря ти! 💐

 10. И аз започнах да спестявам когато открих твоят блог и за да се престраша си направих спестовна сметка и автоматичен превод от заплатата на малка сума. Оказа се, че не ги усещах, a с времето се натрупваха. Все едно имах заем, само че се натрупа авариен фонд.

 11. Учудващо е как хора, които не разбират от нещо, имат самочувствието да пишат по темата и да дават съвети. Хайде, за спестяването- всеки може да се ограничи и да спре да пие кафе от Коста, но за правенето на пари да имаш самочувствието да пишеш при условие, че все си около минималната заплата и България, и в чужбина направо е поразително.

 12. @Петър – прав си. Ти нямаш какво да научиш от мен. Това за мен не е нито учудващо, нито поразяващо. Намери правилния за теб човек и се учи от него (или нея). Не знам как изчисли колко съм взимала в България, че и в чужбина, то не е било минималното, но в твоите очи не е нещо респектиращо. Няма проблем, твоята гледна точка също е валидна. Успех!

 13. @Нина – много се радвам за теб! Браво! :)

 14. Много е важен приоритетът. Понякога ми се налагат допълнителни харчове извън определения бюджет, но винаги гледам максимално бързо да възстановя средствата спестявайки от другите харчове за текущия или следващия месец. Никога не позволявам дефицит в началото на месеца да ми промени темповете на спестяване. Първо се отделя сумата за спестяване. Плащат се сметките и след това се преценява с какви ограничения или глезотийки ще се изкара месеца

 15. @Todor – поздравления! Това е много добър подход. :)

 16. Мотам си се днес из нетя и к’во да видя – наш Тотя пак се изказва. И пак за нашето благо мисли и премисля. Как да ни глоби повече и да ни вземе повече пари, за да се погрижи за нас. Явно ние сме твърде глупави, за да си разпределим сами парите, та требе да се вдигнат осигурителните прагове и глоби да се наложат на тези, които не искат да ги плащат тез пари в повече(тез, които не се осигуряват на реална заплата или въобще не са на официален договор). Тезата му е, че само така щял да защити интереса на работниците.

Leave a Comment