Как да спрем цигарите – 3 лесни стъпки

Продължение от статията “Спирането на цигарите – три страшни неща”

(1) “Едно по едно”

“Завинаги” звучи прекалено грандиозно, поне за мен. Прекалено дълго. Прекалено много.

Да, искам да спра цигарите. Толкова много искам да ги спра, че ако трябва да е завинаги – така да бъде. Само че всеки път, когато ми се пушеше, ми беше трудно. Само като си помислех, че никога вече не трябва да пуша, и ми се пушеше още повече. Каква полза, че си устоял няколко пъти, ако те чакат още милиони такива?

Тогава си казах – ами, едно по едно. Казах си, че мога да издържа този един път. Че много искам да издържа този един път. Спрях да мисля за “завинаги” и “никога”. В крайна сметка, този един път, когато мога да издържа, ме приближава повече към крайната цел. Така че не мислете занапред, а само за тук и сега. Използвайте цялата си воля този един път, и после ще сте благодарни на себе си. Дайте всичко от себе си, струва си.

(2) “Всеки следващ път е по-лесно. Най-трудно е в началото”

Това е вторият спасителен пояс, за който можете да се хванете.

Най-трудно ще ви е в началото, в първите и най-малки стъпки при спирането на цигарите. Първите часове, първия ден, първите няколко дни. Тогава сте най-податливи на изкушение, защото всичко ви е ново. Ще се чувствате различно (не задължително по-добре) физически, но най-вече психически. Трябва да сте подготвени за това, да приемете, че нещата ще са различни.

Когато ви стане много трудно, опитайте с горния принцип – едно по едно, дайте всичко от себе си да устоите този един път и не мислете за следващите пъти. Ако все пак сте на ръба да се откажете, повтаряйте си, че най-трудно е в началото, а то е вече зад гърба ви. Най-трудното е минало. Първите часове, първия ден, първите няколко дни.

Момента, в който решите да спрете, е вашата нулева точка. Тя е най-притегателна и ви засмуква като черна дупка и е ужасно силна. Но колкото повече се отдалечавате от нея, толкова по-лесно става. Силата й намалява. Всеки следващ час, всеки следващ ден ви води по-близо до свободата. И ви става все по-лесно!

(3) “Просто няма да мисля за това”

Ако има нещо наистина революционно за мен, то е “Просто няма да мисля за това”. Имам предвид, “Просто няма да мисля за цигари”. Възможно ли е?

Абсолютно. Ако не беше това, сигурно пак щях да започна. На моменти ми беше толкова трудно, че бях на косъм да залитна отново. Трябваше ми ей-толкова малко.

Установих, че когато наистина много ми се пуши и вече едва издържам, започвам да си представям в детайли, че пуша. Как си вадя кутията, запалката, излизам навън, паля, дърпам, вдишвам, издишвам… Мислех, че така си помагам, че така се успокоявам. А какъв е резултатът всъщност? Че ми се пуши дори още повече, естествено. Що за глупост!

И след това животът ми стана много по-лесен. Ако се сетех за цигари, веднага почвах да мисля за нещо друго. Ставах, разхождах се, проверявах си пощата, четях вицове. Важното беше просто да не мисля за това.

До този момент насочвах мислите си към това колко много искам да не пуша, искам да спра цигарите. Това не работи. Най-малкото защото думите “пуша” и “цигари” се набиваха в съзнанието ми. Затова спрях да ги използвам, даже наум. Вместо това се концентрирах върху това колко хубаво дишам.

Оттук-нататък спирането не беше никакъв проблем. Да, понякога се сещах за това, но можех лесно да изгоня тези мисли. В началото казвах на всички, че спирам цигарите, че вече не пуша – пак защото мислех, че така си помагам. Че свиквам с мисълта, че все едно обещавам пред всички и т.н.

НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА!

Другите не могат да ви помогнат. Ангажиментите няма да ви спрат. Всичко зависи само от вас. Ако казвате на всички, че спирате цигарите и няма да пушите вече, само подсилвате стреса от промяната и помагате на вредните думички да се забият в съзнанието ви. Просто спрете да мислите за цигари и пушене – независимо дали го правите в контекста на спирането.

Това е в общи линии. Няма да ви говоря за ползи и вреди, понеже това всеки го знае сам за себе си. Ако искате да спрете, можете да спрете. А ако не искате да спрете, просто няма смисъл да се опитвате.

23 thoughts on “Как да спрем цигарите – 3 лесни стъпки”

 1. Поздравления за “спирката” :D :D
  Щом има воля-няма проблем :D
  Поздрави!

 2. Благодаря! За волята си много прав, все пак нищо хубаво в живота не идва бързо или лесно.

 3. Лесно е да се препоръчва, и аз го правя, но изпълнението е почти НЕВЪЗМОЖНО. Пък и за сега се справям финансово, макар и трудно.
  Бих прочела нещо повече за всичко свързано с пари и по-конкретно с икономисване при харченето им…

 4. Който иска, търси начин (тук съм дала три), а който НЕ иска, търси оправдание.

 5. Съгласен съм с всичко прочетено до тук! Но (нали се сещате, че винаги има “НО”) не съм напълно съгласен с това, че трябва да се отървем от мисълта за цигарите. Все пак, както е споменато по-горе, пушачите ОБИЧАТ цигарите. Решителността във всеки един човек е важният фактор според мен. Аз като един бивш пушач, също обичах цигарите, а и смея да твърдя, че все още ги обичам. Може би и никога няма да престана, но аз просто загубих интерес. След 12 години нестихваща любов, дори и за ден, просто реших да не пуша и спрях. Тайната ми е в това, че в момента ми е по забавно да кажа, че не пуша. Иначе си ми беше много трудно, но само първата седмица. А на желаещите пожелавам УСПЕХ! Браво за статията, Рая!

 6. Бре, за малко да не те позная! :) Предполагам, че все пак нещата са индивидуални. За мен да НЕ мисля за пушене беше най-ефективно. То е като да си влюбен в някого, който не ти отвръща – няма ли по-лесно да го забравиш, ако просто не мислиш за това? И обратно, ако мислиш само за това, какво ще постигнеш? Нищо, само ще се тормозиш :)

 7. така стоят нещата.

  аз например спирам цигарите от раз, и да не те озадачавам, но за последните 5-6 г. съм ги подкарвал наново поне по веднъж на година, за месец-два. Понякофга и малко повече. После пак спирам от раз за по повече от половин година.

  А наново ги почвам от некъв келешлък, слаба воля за конркетен момент. Мога дори да изпуша 1 кутия в заведение (в период, когато съм ги спрял) и да не пропуша, но мога и да пропуша. Като цвяло дето има един лаф – бивш наркоман, пушач и т.н. немало. Не е така по принцип.

 8. Аз засега съм чиста, вече към 6 месеца :) Няма признаци да почвам отново – дори в трудни моменти, когато човек се изкушава най-много, държа фронта :)

 9. Много добре написано! Аз днес направих точно един месец от последната цигара, която запалих. Аз лично се мотивирах, като си направих един калкулатор, който да ми покаже колко пари давам за цигари на месец. Фактите са си факти: вече се събраха 155лв, които мога да похарча за нещо далеч по-смислено. Ако искате да проверите и вие колко пари сте спечелили, като не сте ги похарчили за цигари може да пробвате калкулатора: http://krasi.lesync.com/smoke.html . Може да проличи като реклама, но след като видите семплата ми страничка ще се уверите, че не е така.

  Успех на всички, които ще се пробват да спрат тази отрова – цигарите! Нека непушачите да сме повече от пушачите! :)

 10. Абе то проблемт не е толкова в мотивацията – здравето и парите са много добра мотивация :) Проблемът е да устискаш, та затова съм насочила материала на там.

  Иначе браво за калкулатора и за сайта и изобщо за благородната кауза :)

 11. Аз ги отказах преди 4 години, но си спомням много добре как се случи. Чух за поредното увеличение тогава на цигарите и просто ги спрях изведнъж, без да се опитвам :) . Е вярно е, че като заместител си купувах бонбони, които струваха 4 лв/кг, но ги ядях цял месец. Идеята беше като ми се пропуши, просто си носех бонбони с мен. След 3-ия месец спрях и бонбоните ;)

 12. Това вече ме уби :) Или имаш страхотна воля, или не си пушил достатъчно дълго :)

 13. Хаха , е чак страхотна воля, не мисля. Пуших 6 год и половина.Не е много, но не е и малко като период. Основната мотивация беше, че след като спра да пуша, ще имам повече средства за дрехи , забавления и т.н. Общо взето си беше заблуда, но свърши работа.

 14. Аз в момента спирам цигарите и виждам че за всичко си напълно права.:)

 15. @Bgbox – радвам се да го чуя, изпитала съм го на свой гръб :) Началото е най-трудно, после става само по-лесно. Стискам ти палци!

 16. Пуших около 12 години, но в интерес на истината много лесно ги спрях като си купих Табекс, и вече 2 години не пуша :) Критичната точка е 6-ия месец. Тогава хем си викаш – спрях ги, няма проблем, и точно тогава се случва нещо – я ще отидеш на купон, ще пийнеш повече, приятелите ще почнат да ти предлагат “уж на шега” за запалиш, ти си викаш – “еми кво толкова, аз не пуша от 6 месеца вече, една цигара на купона няма да е проблем” и на следващия ден с кутия…. Така че внимавайте, особенно първите 6 месеца. Много приятели така се проваляха след 3-4-5-6 месеца непушене. Според мен за да кажеш смело, че вече не си пушач, трябва да мине поне 1 година време.

  @fan – и аз си мислих, че кой знае колко пари ще ми остават, след като спра цигарите, но нещо не мога да ги видя :) наистина си е заблуда, но върши работа като самомотивация :)

 17. @Dunedanetz – другата седмица ще пусна един материал точно за цигарите, спирането и парите :) Всъщност пари наистина остават, но вместо за цигари отиват по други пера и ти се струва, че е все същото. Няма как да е така обаче, защото 100лв на месец не може просто да се изпарят :)

 18. Аз пък правих два неуспешни опита да спра кафето. Не ме питай защо, просто съм решил за себе си, че кафето е вредно и толкоз. Както и да е, засега не успявам. Обаче, освен споменатите от теб 3 полезни неща, които ти помагат, има и още едно. А то е: Не се отчайвай, ако не успееш от първия път. Или още по-важно: Ако, да речем не си пил кафе 1 месец и после изпиеш едно, не си мисли, че това е края на света, ти си се провалил пред себе си и това те оправдава да почнеш пак. Просто това едно не трябва да служи като извинение да се започне от начало. Един вид Еми аз си развалих “серията”, начи няма смисъл да се “пазя” повече. Ако се спънеш и паднеш, това означава ли, че не трябва да станеш и да продължиш, ами да си лежиш на земята?

Leave a Comment