Инвестиране в акции: технически и фундаментален анализ

Вие четете поредица от три части:
Част 1: Как да започна да търгувам с акции на БФБ, ако съм начинаещ инвеститор?
Част 2: Как да купуваме и инвестираме в акции на българската борса
Част 3: (вие сте тук)

stockmarketТехническият анализ е анализът на графиката на акцията.

Фундаменталият анализ е анализът на “фундамента”, на основите, на дружеството като цяло. При фундаменталният анализ се взимат предвид фактори като капитал на дружеството, дългове, управление, очаквани нови инвестиции, позиции на пазара, позиции в сектора и др.

ТЕХНИЧЕСКИ АНАЛИЗ

Преди всичко помнете, че техническият анализ е анализ на движението на цената и обемите на акцията в миналото, и не е гаранция какво ще се случи в бъдещето – или кога.

Тази информация за цената и обемите на акцията се представя визуално чрез графика. Затова казваме, че техническият анализ е анализ на графиката.

Ето как изглежда една примерна графика от сайта infostock.bg:

stockchart

Каква информация ви дава тази графика?

По хоризонталата, най-долу, е времето. Графиката е за период от една година, от средата на Януари 2014 до средата на Януари 2015 (вижда се най-долу).

По вертикала, най-вдясно, са написани цените: 2.4 (2.40 лв / лот), 2.3 (2.30 лв / лот) и така нататък.

Обемът, или броят изтъргувани акции, е представен в лотове. “Лот” е най-малкият пакетен брой акции, който можете да закупите при една сделка. Той може да е минимум 10 акции или минимум 100 акции, но на българската фондова борса най-често един лот е равен на една акция, т.е. минималното количество за сделка е 1 акция.

В случая също 1 лот = 1 брой, така че цените са 2.40 лв / бр, 2.30 лв / бр и т.н.

Дори за абсолютно нетренираното око е ясно какъв е тренда (посоката) на тази акция: НАДОЛУ. В началото на 2014 започваме с цени от около 2.20 лв, в средата на 2014 вече сме на малко под 2.00 лв, и в началото на 2015 нивото е около 1.65 лв. Цялата крива слиза надолу.

(Още: Истината за онлайн търговия с акции (ДЗР) )

Миниатюрните стълбчета, които се виждат най-отдолу, показват изтъргувания обем в даден момент. Колкото по-високо е стълбчето, толкова по-голям обем е изтъргуван в този момент (в случая “моментът” е ден).

Червената вертикална линия ви показва информацията към определен момент, която информация се визуализира горе вляво на графиката. Ето кое какво означава:
— дата. Датата е 27.06.2014 (горе вляво)
— Отв.: Цената при отваряне на борсата. В случая виждаме 1.73 лв / бр.
— Мин.: Минималната достигната цена за този ден. В случая виждаме 1.56 лв / бр.
— Макс.: Максималната достигната цена за този ден. В случая виждаме 1.77 лв / бр.
— Затв.: Цената при затваряне на борсата. В случая виждаме 1.75 лв / бр.
— Обем (лотове): 394.9К (има го долу вляво). Това означава, че през този ден са сменили притежателя си 394 900 акции. Сделките са сключвани в диапазона 1.56 до 1.77 лв (тази информация е от описаното по-горе).

В зависимо от сайта, онлайн платформата или софтуера, който ползвате, можете да си настроите графиката с допълнителни опции… с много, МНОГО допълнителни опции за анализ.

За практически цели обаче ще ви е достатъчно, ако знаете как да “четете” графиката на някакво елементарно ниво.

ФУНДАМЕНТАЛЕН АНАЛИЗ

Фундаменталият анализ, както казахме, е анализът на “фундамента”, на основите, на дружеството като цяло. При фундаменталният анализ се взимат предвид фактори като капитал на дружеството, дългове, управление, очаквани нови инвестиции, позиции на пазара, позиции в сектора и др.

Няма абсолютна формулировка какво точно трябва да включва той – приема се, че фундаменталният анализ трябва да взима предвид всички “важни фактори” (но кои точно са те, зависи).

Моето мнение е, че много малко хора могат да направят качествен фундаментален анализ на дружество в България (което не е пречка за спекулантите – вж. по-долу). Ето защо.

Една основна част на фундаменталният анализ е анализът на финансовите документи на дружеството. Например – годишният финансов отчет, отчета за приходите и разходите, съотношението собствен/привлечен капитал, протоколите от заседанията на акционерите и прочее. Да не забравяме и други фактори като например кои са акционерите (това могат да са както физически лица, така и юридически лица – друга фирма или фирми, които държат голяма част от капитала на компанията), и кои други дружества са в неговата собственост (на свой ред АД-то може да държи до 100% от капитала на други, по-малки фирми).

Ето защо за инвеститорите-неикономисти, а дори и за икономистите и дори за счетоводителите сред икономистите, фундаменталният анализ често е непосилна задача.

Още повече, че за да е правилен анализът, е добре да се гледат не само данните за текущата и миналата година, но и няколко години назад във времето. Също така трябва да знаете къде да намерите необходимата информация и как да я разтълкувате.

Дори да предположим, че имате и времето, и уменията да анализирате поне годишния финансов отчет и отчета за приходите и разходите, остават два въпроса. Първо, верни ли са данните в тях, или на хартия е записано едно, а реалната ситуация е друга? Второ, дори ако тези данни са верни, дали само те са достатъчни да направите анализ на дружеството? (Например, ако дружеството планира да инвестира няколко милиона в ново оборудване догодина, или ако гениалният му директор продажби напусне утре, това няма да го пише в тези документи.)

Освен финансовите документи на дружеството, при фундаменталния анализ е редно да вземете предвид и всички новини (а може би дори и слуховете?), свързани с компанията. Също така е редно да вземете предвид и новините, свързани с физическите и юридически лица в управлението на дружеството.

След като приключите с това, може да преминете към анализ на сектора, анализ на общата икономическа обстановка в страната, анализ на очакваните вливания на пари от еврофондовете и така нататък…

Каква всъщност е целта на цялото това главоболие, наречено “фундаментален анализ”? Целта е накрая да изчислите “реалната” стойност на предприятието, да разделите това на броя акции, и така да получите “реалната” стойност на една акция. Тоест, ако в момента пазарната цена на акциите е 2лв, а по вашите изчисления излиза 2.50 лв, това би трябвало да ви даде сигнал за покупка, тъй като пазарната цена на акциите е не отразява тяхната “истинска” стойност.

Или, ако не задълбаваме толкова, най-малкото фундаменталният анализ би трябвало да ви даде представа за реалното състояние на компанията и нейният потенциал и развитие в близкото бъдеще.

КОГА КОЙ АНАЛИЗ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ

Като цяло се приема, че техническият анализ се използва от спекулантите, а фундаменталният анализ – от инвеститорите.

За спекулант се смята човек, който печели главно от моментните колебания в цените на активите, и съответно “инвестира” краткосрочно. Тоест, спекулантът купува дадена акция, държи я малко, и при покачване на цената веднага продава. Времето на “държане” на акцията може да от няколко часа до няколко месеца. (Да, няколко месеца се смятат за кратък период!)

За инвеститор се смята човек, който печели от дългосрочното покачване на стойността на компанията, от изплащаните дивиденти, и който взима решение за инвестиране след щателен анализ на дружеството.

Препоръчва се техническият и фундаменталният анализ да се използват заедно за най-добри резултати. Техническият анализ се смята за по-повърхностен, но пък в крайна сметка той отразява пазара. А дали пазарът отразява “реалната” стойност на акцията в съответствие с показателите на фундаменталният анализ, е спорен въпрос.

Моето мнение е следното: ако търсите краткосрочна доходност от акции (в рамките на година или по-малко), фокусирайте се върху технически анализ. Ако търсите компания, в която да инвестирате спестяванията си за пенсия и искате след 10, 20, 30 години тази компания още да я има, фокусирайте се върху фундаментален анализ.

И още една препоръка: ако искате да инвестирате спестяванията си за пенсия за след 10, 20, 30 години – по-добре инвестирайте в чуждестранна компания.

“Ние грешим не когато не знаем, а когато си мислим, че знаем.” – неизвестен автор

Вие четете поредица от три части:
Част 1: Как да започна да търгувам с акции на БФБ, ако съм начинаещ инвеститор?
Част 2: Как да купуваме и инвестираме в акции на българската борса
Част 3: (вие сте тук)

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

5 thoughts on “Инвестиране в акции: технически и фундаментален анализ”

  1. Браво Рая, както винаги успяваш да обясниш с думи прости такива комплексно сложни неща!

  2. Напълно съм съгласна с Ержи,колкото и да 4етях по тази тема никъде нямаше статия,която да обхваща вси4ки тези

    важни неща на толкова разбираем език!

  3. Хубавото на графиката е че се движи само в две посоки,нагоре и надолу.Доколкото знам големи спадове е имало 1987г,2000г,2008,2011г.оттогава насам само расте,особенно в последните две години.

  4. А нали се сещате, че не може да се движи само нагоре, има си цикличност, т.е скоро ни очаква спад, кога точно никой не може да каже, но смятам, че е неизбежно да се случи

Leave a Comment