“Това не ми трябва”

Очевидно всеки от нас има някакви приходи. Заплата, бизнес или фриланс – а за по-малките може би стипендия или издръжка – по някакъв начин вие сте заработили тези пари. След това сте платили за интернет, бюро и компютър. В резултат сега можете да прочетете този материал на kadebg.Някои от вас четат това на огромен 6-килограмов монитор от големите, с леко изпъкнал кинескоп. Може би нямате бюро, а малка паянтова маса и също толкова паянтов стол, който скърца като цигулка в ръцете на Слави.

Други сигурно се радват на лъскав нов Apple лаптоп с размери колкото A4 и достатъчно лек, за да бъде вдигнат от някоя по-мускулеста сврака.

Всички сме очаровани от втората картинка, да? Естествено. Но забележете – и двете машини вършат работа еднакво, що се отнася до простата функция да покажат текста на екрана. Звучи гадно, знам, но да си го признаем.

Често продавачите обясняват високата цена с по-добра функционалност:

 • “Тази маска за коса действа за 1 минута, а другите – за 2”
 • “Този телефон има 5 мегапиксела камера, а другите – 4”
 • “Тази книга е с твърди корици, а другите – с меки”

 

Което е супер… ако се възползвате от тази функционалност.

Дали маската е за 1 или за 2 минути – няма значение, понеже не влизам с хронометър в банята. Дали телефонът е с 5 мегапиксела или с 4 – също, понеже имам фотоапарат и предпочитам да снимам с него. Тоест, аз няма как да се възползвам от всички тези “невероятни” предимства.

И понеже тези екстри изобщо не ме топлят, предпочитам да не давам пари за тях. Да платя 70лв отгоре, защото този телефон имал 1мегапиксел повече? Не, благодаря. Предпочитам 70лв в джоба си.

Със сигурност невинаги съм била такава ( Как пилея 20-те си години ). Ооооо, напротив! :) Като се върнах от бригадата в Америка през 2005 исках да си купя компютър. Отидох в Multirama и продавачът ме захласна с приказки как с този компютър мога да играя последните FPS игри – “все едно си там!”. Уааау, яко! 1500лв кеш, разписвам се гордо на фактурата и блажено си представям какво мога да правя с този компютър.

A после? После използвах това чудо на инженерната мисъл да редя пасианси. Или в най-добрия случай – Quake II :

quake 2 screenshot

След още една-две такива случки стана ясно, че нещо трябва да се промени.

Работата на продавача е да продава. Работата на клиента е да внимава за какво си дава парите. Но често продавачът сякаш се наговаря с малкото демонче с широки пръсти вътре в нас – и на нас това ни харесва. Харесва ни, защото чрез думите си продавачът ни дава готово оправдание да си купим нещо, което искаме, но от което реално нямаме нужда.

Най-доброто, с което може да туширате атаката е “Това не ми трябва”. Тази реплика ще накара продавача да забави ход и също така ще ви помогне да осъзнаете какво правите. Наистина ли искате да дадете пари за нещо, което не ви трябва? Защото аз лично предпочитам да получа точно каквото ми трябва – не повече – и да имам пари в джоба си за още нещо, което може да ми трябва.

Всеки път, когато а-ха да извадя парите и да си купя “по-доброто”, “по-хубавото” и “по-новото” (според продавачите де), виждам две ситуации пред себе си:

1) аз + “по-хубавото” и 0лв в джоба

2) аз + точно каквото искам и 50лв в джоба

Ако някой мисли, че 50лв са смешни пари – моля, дайте ги насам. При мен ще се чувстват много по-оценени, отколкото при вас :)

Когато пазарувам, “това не ми трябва” е дежурната ми реплика. Дори когато съм в Lidl примерно и няма продавач, а само щандове с продукти (впрочем не по-малко изкушаващи), я използвам наум. Така остават повече пари в джоба. Без нея е просто твърде лесно да се самоубедя, че ВСИЧКО в Lidl ми трябва: косачка, лейка, кутия за нещо, кърпа, пантоф, конфитюр от какво?!, пюре от маслини, вълшебен маркер, дървена четка… Дайте ги насам. Точно като капана с етикет “Промоция” в Kaufland .

Концепцията “това не ми трябва” е правилна винаги, освен ако не си купувате нещо просто така, да си угодите веднъж. Понякога просто ни се иска да си вземем нещо – не защото трябва. Защото така ни се иска.

Във всички останали случаи е добре да свикнете, че трябва да плащате само за това, което наистина искате и нищо повече. Някои хора много се затрудняват с това, защото нямат ясна представа какво им трябва. Особено ние, жените :)

И накрая, да ви запозная с моите телефончета: Nokia и Samsung:

Телефони Nokia и Samsung

И двата вършат добре основната си работа – да телефонирам. Не ги бива за снимки. Не ги бива за интернет. Но са страхотни за разговори, а това им е работата, нали?

39 thoughts on ““Това не ми трябва””

 1. имам само едно основно възражение :)
  да, “това не ми трябва” но има един момент, може би веднъж в месеца или дори на 3 месеца когато искам телефона да прави точно това което няма да може ако не си купя най-добрият. точно заради този момент си заслужава. разбира се човек лесно свиква, и все повече му трябва.и разбира винаги става въпрос не за 50лв, ами обикновено за х2 или х3. но все едно, парите са за да се харчат за най доброто което може да си позволи човек.така че харчете парите си (и винаги заделяйте), иначе няма смисъл ;)

 2. Съгласен съм със статията,но възниква въпроса защо имаш два телефона?

 3. @Сатаншо – би ли обяснил щащни воже да са тези функции на телефона, дето трябват веднъж на 3 месеца и не могат да се набавят много лесно, удобно и по-евтино по друг начин, че да трябва да си купуваш най-марковия GSM?

  Един мой шеф си купи GSM за 800 лв, заради опцията да ползва интернет – безплатно по кафетата, заради това, че има 5 см клавиатура (!!!) и някакви Word и Excell. Камерата му не я знам колко пиксела е, но имаше по същото време модерен фотоапарат и супер скъп лаптоп. Познай колко го ползваше GSM-а за друго освен за разговори …

 4. Сори за правописа на предишния ми пост в началото. Явно не съм се събудил добре. Там където пише “щащни воже” да се чете Какви може.

 5. ами например текстов или пдф файл с някой чертеж, или дори снимка на някой детайл или модел, който винаги ти е пред очите но точно сега няма от къде да го видиш. за интернет въобще не говоря, просто си е необходим винаги и навсякъде където има обхват.
  Искаш ли да ти покажа колко ценни неща срешам и ако няма как да ги снимам и запазя си е чиста загуба.
  разбира се ценни за мен, и дори след 4 месеца да се окажат ценни за теб(примерно) си е залсужавало 800-те лева. щото за какво ходиш по тоя свят, за да носиш 800лв на хартийки, или да живееш?
  Въпрос за домашно мислене ;)

 6. Това добре, но същия този човек има лаптоп, който е винаги с него. А също и фотоапарат с несравнимо по-висока резолюция.

 7. Хм… интересни размисли. Аз ще ги започна по обратен ред:
  – Телефоните са си супер и много хора вече се научиха да си купуват евтин телефон за разговори, а не за гъзария (що за дума е това?). Аз съм със сходни на твойте и ми вършат прекрасна работа.
  – Доколкото за “това не ми трябва” и продавачите по магаизините, то има друга уловка. На тях в повечето случай не им дреме дали ще вземеш по-скъпото или по-евтиното, а гледат да пробутат това с по-голяма надценка — което в повечето случай е по-евтиното :)
  – А сравняването на лаптоп и настен…. Малко си прекалила според мен, защото плюса за малко парички отгоре да получи нещо много по-качествено и практично, защото възможността да си мобилен е много важна, а ти харчи и по-малко парички за ток — замисляла ли си се колко харчи един монитор+компютъра+колонки и т.н. ? :)
  Поздрави.

 8. Права си, но човек понякога е хубаво да се глези с нещо малко, за малко повече пари:) Телефонът ми е с много повече функции от твоите двата, но не ги ползвам. Аз не исках такъв телефон, но понеже беше подарък за годишнина и трябваше да е хубав (хубав по преценката на този, дето плаща) – еми хубав е:) В магазините си е борба, да ти продадат нещо повече. Един приятел ми сподели, че взима около 1000лв заплата, но това е при условие, че продаде скъпи телефони + да направи някакъв оборот със собствения си код. Каза, че за да вземат бонуси по Коледа са си накупили флашки:) Не можем да им се сърдим, но хората се лъжат и купуват ненужни неща. Баба ми (лека и пръст) я бяха убедили да купи поставка за дискове за 20лв, щяла да ми хареса:)

 9. Разбирам идеята ти и съм съгласен, като цяло. Само че, преди човек да отрече дадена екстра е добре да се запознае и да вземе информирано решение:
  Например една кола вози и без климатик, само че аз лятото карам 30 мин на отиване и 30 на връщане и ако не си пусна климатика цял ден лепна. Това е екстра, но ми трябва.
  Има разлика и дали си с декстоп или с лаптоп, особено ако работиш с него на 2-3 места.
  Има разлика дали ще си купиш хубави, леки и елегантни рамки за очила с антирефлекс и изтънени стъкла или китайски боклуци от супермаркет за 5 лв.

  Така че ок някои екстри не са нужни, но други екстри са по скоро нужни.

 10. Аз пък вместо “това не ми трябва”, си задавам въпрос – “това наистина ли ми трябва?”

 11. Съгласен съм с mick . Неговият въпрос е по-добър. Защото, може да се наложи да платиш много повече за нещо дето си се отказал да купиш, (защото по принцип не ти трябва), но пък точно сега и точно веднага ти е супер спешно.

  Така че, идеята на статията е добра.

 12. Трети вариант на въпроса: “Кога и къде може да ми потрябва това?”

 13. Допълнение: Ако си задавате въпроса в хранителен магазин, следващия път хапнете добре преди пазаруване и ще видите, че много малко неща ви интересуват (личен опит)

 14. @Никколла – “Съгласен съм със статията,но възниква въпроса защо имаш два телефона?” – защото имам 2карти, Мтел и Глобул. Надявам се да мога скоро да махна Мтел :)

 15. и мтел и глобул не струват , прехвърли си по важния от 2-та номера на виваком а другия го спри , джоба ти ше ти бъде благодарен :)

 16. Идеята на статията – добре, но примерите нещо издишат. Мобилния не е просто телефон, а аксесоар и освен за говорене се използва за демонстрация на статус. И за книгите така, Гришам и Лъдлъм си ги вземам с меки корици, прочитам ги и ги хвърлям някъде, но сериозните книги които често ползвам или препрочитам задължително трябва да са с твърди. Самата домашна библиотека си е част от интериора на дома и там място за парцаливи книги няма.

 17. Е за телефона не мисля, че е прав Rowan. Заради този статус да си сменям телефона всеки месец ли, щото излизат по-добри и статуса ще ми се вдига. Като го ползвам само за говорене, за какво са ми другите му екстри, за които плащам луди пари? Голяма работа е да идеш в някое заведение и да си тръснеш скъпия телефон на масата, да ти видят статуса…

 18. бе това със статуса ми звучи много комплексарско,

  С пари парадира този, който ги няма. или това не сте го прочели в една от другите статии

 19. Може да е комплексарско. А може и да не е – въпрос на гледна точка .Но е факт. И важи за широк кръг от стоки – коли, дрехи, екскурзии и тн.
  Според мен, всеки си има фиксации и е готов да се откаже от един куп неща, само за да похарчи спестените пари за нещо друго (маловажно за страничния наблюдател).
  Например, един мой приятел е много непретенциозен за дрехи , обувки и др. подобни, но вече е изхарчил сума пари по курсове за масаж, су-джок и други такива. И това е за чисто вътрешно удовлетворение, защото реално не практикува това, което е научил.

 20. за колите е малко по-различно. Примерно френските коли са едни от евтините, и уж вършат същата работа, ама реално се чупят много повече от японските/немските. И тогава 10-15 к отгоре са оправдани. Виж неоправдано е да искаш кола 200 коня, като има малко места, на които може да се кара с над 140. А това спокойно се прави от кола 130-150 коня. Другите нагоре са за престиж:)

 21. За колите има и друг момент. Скъпа кола със гаранция и сервиз в града е много по-добре от евтина – без гаранция и сервиз на другия край на България или с такъв, че просто ти иде да идеш в Япония, като ги гледаш майсторите :)))

 22. Цитат “Другите нагоре са за престиж:)”

  Анджък, де – точно за престижа говорех.
  Просто за някои престижът е по-важен, отколкото за други.

 23. Относно колите…скъпа кола с гаранция = самоубийство. Пример: Джип Ландровър без гаранция – смяна на масло – 200лв.
  с гаранция – 500лв. Защо, пита моя приятел? Защото такова препоръчвали:) Да, ама той е завършил ДВГ и работи за голям вносител на петролни продукти, и знае, че не така точно… Както и да е, приятеля скъсва гаранцията и си кара както знае. Джипа тогава беше на 4 години, сега е на 11 и не е мръднал.

 24. За скъпите и евтините коли може да се направи отделна статия. Просто нека се сметнат всички разходи по една кола.. и ще се види, че таксито е евтин вариант. Даже колата под наем е алтернатива и то добра. На запад е по-добре да се кара нова кола, при нас, не. Защото там постоянните разходи са едни и същи – данъци, застраховки и т.н. Остава после да се сравняват само – ремонтите и удобството. При нас данъците и застраховките са много по-ниски за старите коли, ремонтите на старите коли също са по-евтини… Резултатът – София е задръстена от таратайки.

 25. Дам, докато жените се впечатляват от телефони и коли, за тях ще си харчим парите :) В края на краищата мъжете за едното е*ане живеем.

  ПП: И за мусаката, ама нали и нея жена трябва да я наготви…

 26. @Rowan говори за себе си. Мъжете…сигурно.

 27. @mick, Ровърът, който описваш почва от 90-100 хиляди,
  и ти ми говориш, за 300 лв разлика на 10-15 000 км, това е смешно

 28. Много добра статия. Все едно аз съм я писал, или си пазарувала с мен. Единствената промоция, заради която се тътря специално до Кауфланд е охладено пиле на по-ниска цена.
  Тези, които си купуват телефон заради престиж не подозират колко малко хора обръщат внимание на това – зелена и червена слушалка е напълно достатъчна за един мобилен телефон. Е, има определени възрастови групи, дето се тръшкат за такава екстра …
  Дъщеря ми е тази, която ме крънка за шарени дреболии. На въпросите ми “за какво точно ти трябва, къде ще го прибираш /това ни е проблем, заради други шарени дреболии/, това не е ли като друго, което вече имаш и прилича на него” и т.н., се позамисля и няма драми в магазини и книжарници. Но пък като реша да й взема нещо такова, за да я изненадам …

 29. @Dude – не аз описвам Роувъра. Мен също ме впечатляват, собствениците на луксозни автомобили, които след това се опитват да намалят разходите – например с газова уредба. Яко – BMW на газ :) Или с BMW, обаче няма пари за летни гуми, та кара все с изтъркани зимни от преди 5 години. На това му викам – скъпи на триците, евтини на брашното.

 30. Хубавата, качествена и следователно по-скъпа стока има редица предимства. С евтиното може да спестим пари, но ето например с тези монитори с ЕЛТ може да си съсипеш очите.
  Лично пък мога да дам пример за обувки – по-добре да дадеш 200 лева за един но качествен чифт, отколкото да дадеш 50 лева да си кажеш – еха са съм на кяр и след 5 месеца да се разлепят и да се наложи да взимаш нови.
  По-скъпото в повечето случаи за това е по-скъпо защото е по-качествено.

 31. @Венислав – 200 лева за обувки е добре, но зависи на колко време ги сменя човек. Ако е мъж – проблем няма с едни обувки може да изкара 2-3 сезона, че и повече. За жена обаче – не. Жените искат да имат поне по 5 чифта за сезон… и там не е важно дали обувката ще изкара повече от 1 сезон – просто там модата е доста голям фактор.

  За ЕЛТ мониторите – 20 години хората ги използваха и очите им не се развалиха. Даже сегашните LCD монитори с екрани като от целофан.. са даже по зле от ЕЛТ заради отблясъците. Проблемът не ЕЛТ най-вече е от обема.

 32. Склонен съм да се съглася с Венцислав. Напоследък късам дънки за около 100 лв./чифта за месец-месец и половина. Вчера си взех Levi’s за 170 и чакам да видя дали наистина ще издържат повече. Заболя ме сърцето като давах парите, но от доста евтини неща си изпатих.

  Много често средата те задължава да поддържаш някакъв, макар и параванен стандарт. Имиджът и външният вид, които струват пари “говорят” на хората. В професии като посредник, доктор, адвокат, консултант, психолог и т.н. е много важно да изглеждаш добре, защото това говори на човека срещу теб, че стандартът ти е резултат от професионализъм и добре свършена работа. Разбира се ще се намери някой да каже, че по дрехите само посрещат – да, така е, но първото впечатление е много, много важно!

 33. @Петко Пробвай панталон – 100лв поне 2 години:)

 34. @Петко Петков и Георги – момчета, какво ме направихте вие :) Аз дънки от 15лв, турски, ги нося 2 години, и китайски пак за 15лв – година и половина.

  Не казвам да си взимате такива, обаче 100лв за чифт? Или 170? Направо ми настръхна косата :)

Leave a Comment