13 вечни закона за парите

Те съществуват над 2000 години. Тези 13 закона регулират вашият успех или провал с парите.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: понеже са написани елементарно, повече няма да имате оправдания за грешките си с парите…

Закон 1. Не харчете всичко
Никога, ама никога не нарушавайте този закон. Независимо дали получавате 240лв на месец или 24 000лв.

Закон 2. Не взимайте заеми
По възможност – никога. Ако няма друг начин, взимането на заем за

 • жилище
 • автомобил
 • обучение/лечение

може да се оправдае. За всичко останало или платете сами, или приемете, че засега не може да си го позволите.

Закон 3. Спестявайте и инвестирайте. Отрано!
Ако спазвате Закон 1 и Закон 2, това би трябвало да е смешно лесно за вас. Задължително започнете със спестяване, по възможност отрано, а после можете да преминете към инвестиране. Естествено колкото по-рано, толкова по-добре. ( Как пилея 20-те си години )

Закон 4. Плащайте първо на себе си
Тоест, когато получите пари, най-напред отделете малка сума за себе си – но не за харчене! Тази сума трябва да е неприкосновена. Така работите едновременно за спазването на първите три закона. Този навик, който аз имам отскоро, ще е един от най-добрите в живота ви.

Закон 5. Направете буфер
Буферът е малка сума пари, с които разполагате свободно – но не за харчене! Тази сума е резерв срещу непредвидени спешни разходи. Тя е вашата най-добра застраховка за спазването на Закон 2: Не взимайте заеми.

Закон 6. Работете с бюджет
Толкова елементарно, а толкова полезно. Бюджетът е супер – позволява с един поглед да обхванете целия финансов месец. Можете да изтеглите готов и бързо да схванете основното тук: Как се прави личен бюджет .

Закон 7. Време = Пари
Чуйте внимателно: можете да продадете времето от живота си за пари (като работите) или с парите да си купите време от живота (като не работите). Защо вместо време си купуваме дрънкулки? Не знам. Май никой не знае… ( 1лв = 15 минути живот! )

Закон 8. Прищявка ≠ Нужда
Храната е нужда, хайверът е прищявка.
Дрехата е нужда, Gucci е прищявка.
Ясно ли е?

Закон 9. Разход ≠ Инвестиция
Парите, които ви носят още пари ИЛИ намаляват разходите ви, са инвестиция.
Парите, които харчите за нуждите си, са просто разход.
Парите, които харчите за прищявки, са загуба.

Закон 10. Търпение и постоянство
Доброто управление на парите дава резултати след време. Това е.

Закон 11. Добро vs. Идеално?
Да намерите идеалната инвестиция или идеалната лихва е супер… но как може да сте сигурни, че точно това е тя? Често търсенето на идеалния вариант изисква в пъти повече усилия, докато един достатъчно добър вариант е пред очите ни. Като в училище – за 5.00 учите ден, за 5.50 – два дена, а за 6.00 – поне седмица… Не търсете задължително и винаги идеалния вариант: това е убийствено и за вас, и за времето, и за парите ви.

Закон 12. Ако не ви е ясно – недейте.
Стойте настрана от неща, които не разбирате. Да вложите ли в депозит, който не ви е ясно как работи? Недейте. Да инвестирате ли в акции, от които нищо не разбирате? Недейте – независимо колко ви ги хвалят. Има предостатъчно неща, ясни за вас, от които да изберете. Защо се бутате между шамарите?

Закон 13. Мислете позитивно :)
Мислете позитивно и спокойно за парите :) Не се опитвайте да харесвате безпаричието с оправданието “Парите не са всичко“. Просто си позволете да ИСКАТЕ пари.

Дали ще ги получите? Не се тревожете за пари и бъдете спокойни, че ако спазвате тези закони, рано или късно всичко ще се нареди.

26 thoughts on “13 вечни закона за парите”

 1. Ей, Рая! Поздравления! Да видим сега дали някой ще измрънка?! Ясно и точно! Това е! Чакам обяснения/оправдания за смартфони, плазми, тИливизори, нови коли и др. от групата на ‘сега живееш’ и целия свят е на кредит!

 2. Хаха! Това с групата на “сега живееш” е интересно определение :)

 3. Закон 12 е пълна глупост (за мен), само може да попречи на някого от това да помогне,Всеки 3ти американец си отделя кинти за да вложи в депозит или акции,това е станало точно толкова “модерно”, колкото да изтеглиш кредит.И наистина не разбирам какви ли знания трябва да имам за да сложа пари в депозитна сметка?

 4. Трябва да решите щастието ви дали е нужда или прищявка. Gucci носи щастие на много жени.. Следователно Gucci е нужда не прищявка ;)

 5. Ееехх, пари! И ‘що всичко се върти натам? Например правило осем – хайвера е добро, Гучи е простотия. Туй е правило 8. Относно правило 6 – бюджета е напаст божия, ако не се потребява правилно…

 6. Не знам за коментиращите по-долу колко са успели без да спазвант тези правила, но аз знам колко загуби ми е носило всяка грешка по горните точки (да всичките съм ги нарушавал) и смятам да пробвам да живея по тях вместо да коментирам неща, които не са проработили за мен. Иначе е все едно аз (мъж) да коментирам какво е полезно за една бременна жена – може и да съм чел 1000 книги за това, но никога няма да го знам на практика.

 7. Аз също се съгласявам с повечето от тези закони,те не са нищо ново и е хубаво от страна на авторката,че ги припомня на хората.Но мисля,че когато пишеш нещо в публично пространство трябва да поемеш някаква отговорност и да не поощряваш хората да “не се занимават с неща от които не разбират”,Когато не разбираш нещо,просто се научаваш и го прилагаш и закона по-скоро трябва да е формулиран така,отколкото “стойте си вие в бърлогите с мизерната заплата” и “не се бутайте между шамарите.Някак си е грозно….

 8. Относно бутането между шамарите: може би авторката иска да каже, да не се впускаме без да проучим/научим нещата поне малко. Давам пример: един приятел ми казва, че акциите на БМВ били много перспективни (някой му бил казал). След време го питам с колко са се дигнали, той вика: с цели 5% за една година :) Друг пример недвижими имоти. Чул човека, че най-добрата инвестиция били недвижимите имоти( от американски автор). Купил преди 2-3 години 2 апартамента от парите, спечелени от гурбет. Днес, аз лично, не мисля че е на печалба.

 9. @Петър, Георги Иванов – Георги в общи линии го е казал вместо мен :)

  @Тео – определени прищявки могат да бъдат и нужди наистина, но това е изключение.

 10. Като изключим забогатяването чрез печалба от тотото, оставено наследство и други подобни, постигането на финансово благосъстояние е един процес, нищо повече. Първо, изисква се време, и второ, определени стъпки, които трябва да следвате. И аз смятам, че авторката на блога е успяла по възможно най-краткия начин да представи кои са тези стъпки. Няма как да видите резултатите за една нощ. Но тези, да ги нарека правила, работят. Ако започнете отрано и сте достатъчно търпеливи и постоянни в действията си, не след дълго ще усетите ефекта от тяхното действие върху вашите финанси.

 11. Ей, банда – защо изведнъж станах “авторката” ? Аз съм си Рая бе :)

 12. Споко Рая – много се рзгорещихме в споровете и така се получи.

 13. @Рая – Извинявай, че “наложих” модата с обръщението “авторката”. Ти си Рая да:)

 14. Няма проблем, просто се учудих какво стана изведнъж :) Някак много официално ми прозвуча :)

 15. това да казваш колко пари ти струва времето (1 лев = 15 минути) това е лицемерие, думи на човек който не цени нищо от живота (освен пачките), човек изцяло заробен от идеята за правене на пари и тяхното пестене. аз искарвам о 16 лева на час това значи ли че моя живот е 4 пъти по ценен от неговия ? това е човек който се е самозаробил в идеите си, човек който цял живот ще живее като скот и ще си отиде с парите си в сметки, буфери, и т.н . не казвам да си пълен разсипник, но трябва да се живее не да се оцелява както правят 99% от хората. това е много дълга тема и не искам да продължавам, но се надявам този който е написал статията да прочете коментара ми и поне малко да се замисли за начина си на живот преди да ме съди и да запомни че живота не се развива като по книга, всеки ден е една нова възможност. може да ми отговорите на коментара с ваше мнение на е-мейл-а

 16. Материалът е мой, както всички тук на сайта. Мейл не се показва за потребителите, а само за мен като администратор.

 17. Всичко, което е написано тук е абсолютно точно! Ако сте успявали да спазите тези правила поне известно време, веднага ще усетите значителни подобрения във финансовия си статус. Казвам го от личен опит. За съжаление, това изисква промяна в навиците, което не е толкова лесно. Ако искаме да променим нещо в живота си – трябва да променим това, което правим.

 18. Здравей,
  Блогът е супер, много неща научих дотук. Само един малък въпрос – статията за това как се връща заем не може да бъде намерена. Вероятно е технически проблем, но много бих искала да я прочета. Дали има нещо общо с тактиката, предложена от Робърт и Ким Кийосаки? Подозирам, че си чела поне малко от тях :)Принципите, дадени от тях, са много подобни на тези.
  Поздрави за великолепния блог и помощта, която доброволно даваш на останалите Целувки

 19. Привет, Роси,

  Много ти благодаря за добрите думи!

  Материалът за това как върнах първите 3000лв заем е тук: http://kadebg.com/2010/10/08/emocionalni-finansi/

  За Кийосаки и стартирането на бизнес пък съм писала тук:
  http://kadebg.com/2010/10/21/kak-startirah-sobstven-bizne/

  Всички статии на блога можеш да намериш в Архива: http://kadebg.com/archive/

  И накрая – не забравяй да се абонираш по мейл за нови неща! :)
  Успех! :)

 20. Харесва ми статията.Единственото,което ме учуди е закон 2.Чела съм Робърт Кийосаки и той препоръчва да не се вземат заеми за пасиви,каквито са личното жилище и автомобил.Това са неща,които не само не ти носят доходи,но те вкарват в допълнителни разходи.Идеята е,поне доколкото аз я разбирам,е да купуваш активи до момента,в който парите ти се умножат дотолкова,че да можеш да извадиш кеш и да купиш това,което ти е необходимо-жилище,автомобил…

 21. @stef – да, това е мнението на Кийосаки. В реалния живот обаче често е практически невъзможно да си купиш жилище, без да вземеш кредит.
  (Повече по темата:
  http://kadebg.com/2011/03/24/naem-ili-sobstveno-jilishte/

  http://kadebg.com/2011/05/25/100-000-lv-jilishten-kredit/ )

  Съветите на Кийосаки са интересни, но не са универсално приложими. Всеки автор на тема Пари и Лични финанси има своя политика – някои залагат изцяло на спестяване, други изцяло на изкарване на повече пари. Истината е по средата, затова не приемайте даден автор за изцяло прав по всички въпроси.

 22. Имането е в недаването, това е принципа.

Leave a Comment