В бизнеса всеки лев е успех!

Чета един материал на Радослав Кондаков от bogatstvo.net – “За 5 пробити евро” :

Попаднах на Plati5.com , който се базира на една интересна идея, а именно:

Всеки да сподели какво ще направи за 5 евро.

Само дето на мен все още малкото обяви ми звучат по-скоро тъжно. Ето две от тях:

1) Ще пиша разкази или съчинения по дадени теми по желание на клиента.
2 )Ще направя уеб сайт с до 3 стр

Просто ми се ще  най-сетне – в България хората да получават достойно възнаграждение за труда си, а желанието им за работа да не се превръща в отчаян вопъл.

Моят коментар:

Абе 5евро са си 10лева. Особено като правиш нещо, което обичаш. Защо да не пишеш за 10лв? Трябва да се почне от някъде, а е по-добре отколкото да пишеш за 0лв. А сайт с три странички се прави за минути.

Вие кога за последно сте изкарали 10 лева извън заплатата? Изобщо имате ли други доходи освен нея?

При много хора това се дължи именно на презрението им към десетте лева, защото те не искат да започват с 10 лева. Те искат да започнат от 30 лева. От 50 лева. И най-добре на час. Или на минута.

Никой не иска от вас да продавате опита и експертизата си за жълти стотинки. Не става дума да работите цял живот на такава тарифа. Но наистина ли очаквате достойно възнаграждение още от първия си проект? В крайна сметка ако искате 2000 лв, изкарайте първо 20 .

Източник: http://slivi.com . Навремето и ние имахме подобна, по едно време доста пишех на нея.

Пишеща машина

Когато започнах да пиша за WebCafe , започнах безплатно. Отне ми 5 материала и не знам колко часа, докато стана платен автор. Платените ми публикации са 7.

Това означава, че половината ми труд е бил без пари. Ако сметнем и материалите, които не видяха бял свят, + часовете за редакция и идеи, ставката ми за час работа ще излезе няколко лева.

От друга страна, хайде да сметнем колко би ми струвало едно обучение за същите тези неща, които научих от работата си там. Колко би ми струвала възможността да експериментирам с друга тематика и друга аудитория. Колко би трябвало да платя за реклама, за да получа 100-на посещения от друг сайт.

Което не означава, че вие трябва да се съгласявате да работите без пари или за малко пари. Трябва обаче да имате трезва преценка за ситуацията. Вие може да сте убедени в своята гениалност като дизайнер / готвач / програмист, но ако сте никому неизвестни, няма как хората да ви се доверят.

Мой познат започна работа за 0.50лв на парче. В началото вървеше трудно и бавно, понеже това беше ново за него. После свикна и започна да работи по-бързо (и качествено). Накрая започна да получава повече поръчки, отколкото може да поеме. Казах му, че сега е момента да вдигне цената.

Това някой да започне нещо ново и от 0лв да мине директно на 2000лв, това сигурно са единици. Или гениални хора, или невероятни късметлии. За нас, простосмъртните, остава дългия път към успеха.

Да си пожелаем здрави обувки.

32 thoughts on “В бизнеса всеки лев е успех!”

 1. като уеб разработчик само да отбележа, че сайт с три странички ( КАЧЕСТВЕН САЙТ С ТРИ СТРАНИЧКИ) не се прави за минути :))))))

 2. Като лаик да попитам, какъв може да е тоя КАЧЕСТВЕН сайт, дето ще е само с три статични странички? :)

 3. – да направиш дизайн – може да ти отнеме часове само за фотошоп, за да направиш нещо оригинално и качествено
  – още часове, за да сглобиш този дизайн със CSS и да направиш CSS-а така, че да е окей за всички браузъри
  – измисляне на ключови думи за оптимизиране, тайтъли.. бредкръмбс…
  – оформяне на съдържанието

  :)

 4. Е да, зависи каква цел си си поставил. Но една обикновена страница за текст (или три стр.) става са минути. Какъв CSS ще пишеш за три странички? И още повече – за 10лв? :)

 5. Може да опиташ да свършиш всичката тази работа, която изброих по-долу, както да добавиш и времето, което ти е стурвало, за да научиш всички тези неща и да видим дали ще си съгласна да го свършиш за 10лв. :)

  И не – тук не става въпрос за мързел или “абе аз да не съм луд да работя за тия пари”.
  Просто сайт за 10 лв звучи несериозно… дори като качество на услугата, която ще предложиш. :)

 6. ами ето този сайт е пример за стойност дори по-ниска от 10 лв. и време 33 сек. :)

 7. Идеята на този сайт май е съвсем друга и то си го пише: “Използвай уменията си и си прави екстра Кеш.” Не е казано, че ще забогатяваш, но при силен трафик към сайта може би е възможно човек да продаде примерно 30 гига за месец, което си е 150 евро както и да го погледнеш…да не говорим, че ако идеите ти са добри и са много можеш да направиш доста повече. Мисля да го пробвам!

 8. @webmaster, monster – уточнете за КОЙ сайт става дума:
  kadebg
  bogatstvo.net
  plati5.com

 9. естествено за kadebg. този елементарен дизайн не струва и 5 стотинки и се задава за 30 сек. във ВП. [Заемете се по-сериозно] и го направете да изглежда нормално че така [не е добре] а гледам че не съм единсвения който не го харесва. иначи съдържанието на сайта е добро но визията му е бълвоч.

 10. @Рая Говорех за plati5.com
  Донякъде съм съгласен с @webmaster, kadebg.com е много добър домейн и контента на сайта и идеята му е Супер, но дизайна наистина трябва да се пипне.

 11. @Ради – ще те черпя!
  @ Monster – Ей, един човек поне да одобри домейна :))

 12. ох радвам се че разкара тая зелена цапаница. И макар и сега да не е кой знае какво е 100 пъти по-добре от преди. поздрави и продължавай да се развиваш.

  хайде с домейна няма да се захващам че явно си влюбена в него и съвсем няма да приемаш критики.

 13. Ами, радвам се че си доволен.

  За домейна има ли смисъл да говорим? Ако го сменя, това значи цялото СЕО наново. Да не говорим на колко места съм оставила коментари или линкове с ник kadebg.

 14. добре, как може да кажеш, че домейна е добър, като думите не помагат да се ранква по-високо, не е интуитивен и т.н
  getrichslowly и simpledollar, които цитираш, да не мислиш, че случайно са си избрали името?

  просто хората търсят rich, dollar, simple, money и т.н

  Дизайнът е направо като еволюция на фона на предишния. Но сега можеш да сложиш лек блед бордър на текста и да го подравниш от двете страни, че да изглежда по-равномерно и приятно за четене

 15. @Dude – Да съм казала, че е идеален?

  Казах, че хората вече го знаят, както и търсачките. Като си избирах домейн мислех да правя каталог, не блог. Затова е такъв.

  И вече няма смисъл да се сменя :)

 16. Има, ще си го редиректенеш за 2-3 месеца, и ще ти се оправи постепенно рейтинга в търсачките, след коеот ще спреш стария

 17. Да, но за какво да го правя ВЕЧЕ? kadebg си работи достатъчно добре като ключови думи и лесно се помни.

 18. боже ти си имаш идея от СЕО??? ако беше така веднага щеше да послушаш ДУДЕ

 19. Не ми излезе предният коментар, може би защото имаше линк в него? Както и да е, това, което казах е, че Google възнамерява (и може би вече е започнал) да не отдава значение на ключовите думи в домейна, защото се появиха много спамерски сайтове, които разчитат точно на това, за да се изкачат в резултатите. Така че, Рая, няма от какво да се притесняваш. Важно е качественото съдържание в един сайт, а не името му. Специалистите по SEO могат да си опреснят малко информацията ;)

 20. Да, ето сега си излиза без нищо да съм правила :)

  Струва ми се, че тази тема (Magazine Basic) произволно се бъгва в определени моменти. На другия ми сайт http://good-reading.net по едно време половината страница стана в italics, после пак сама се оправи. Много странно, не знам какво става.

  А на този сайт преди малко установих, че на последния пост изобщо не се показва формата за коментари. Щях да получа удар! :)

 21. Хахаха, този сайт е супер як! Какво ли не биха направили хората за 5 евро! Още си трия сълзите от смях. Тъжното във веселото е, че там действително има и доста сериозни обяви. Така вече ще знам кои точно хора и услуги да избягвам старателно, защото, извинявам се много, ама ако някой предложи да ми направи “сайт” за 5 евро, ще му дам десет, за да стои по-далеч от мен. :)

  Права си много за повечето неща в статията. И аз текстовете, които ги пиша по собствено “настояване” и за удоволствие ги пиша без пари. Но бих ги “продал” за пет евро, примерно. Бих взел 5 евро от някой ентусиаст, за да ги качи на сайта си, да речем. Така или иначе го позволявам безплатно, ако сайтът не съдържа незаконно съдържание и, ако ме попитат любезно…

  Но, вършенето на услуги срещу символично заплащане не е точно най-добрата идея. По-добрият метод, изпробван от мен, е да си усъвършенстваш таланта достатъчно дълго и то, напълно безплатно, докато намериш начин да го продаваш на тези, които имат нужда от него, срещу пазарни цени, а именно – формирани от равнищата на търсене и предлагане на съответния пазар, за определената територия, бранш и т.н. Изобщо, в рамките на общоприетото за “нормално”. А не срещу изкуствено занижена цена. Срещу две кутии цигари работят едни много пияни товарачи на гарата и те завинаги ще си останат там…

  Доста успели предприемачи съветват, ако ще се захващаш сериозно с предоставянето на някаква услуга, да започнеш да го правиш напълно безплатно и то – за удоволствие, но с реални клиенти. Така всеки ден си назначаваш безплатни рекламни агенти, ако си добър. Така всеки ден си създаваш безплатно потенциални клиенти, ако си добър. Така със сигурност ще намериш рано или късно някой, който да ти плаща добре, за да продължиш да се занимаваш с това, ако наистина си добър…

  Калфите и чираците от край време стават майстори по този начин. Стажантите се издигат до управители като навлизат в бизнеса по този начин. Дори Бил Гейтс е започнал така – безплатно е пишел софтуер. Но с огромно удоволствие и дълбоко вникване е работата. Докато накрая не е намерил реален клиент, за когото да напише безплатна програма.

  Иначе се влиза в един порочен кръг, от който излизане няма. Ако кажа на хората, че пиша есета за 5 евро, със сигурност няма да се отърва от работа до края на живота си. Но няма да успея да си платя наема в края на месеца…И ще ми е много трудно да убедя този, който вчера ми е дал пет евро, че днес трябва да ми даде 50 евро за същата услуга, защото съм станал прекалено зает и вече имам твърде много работа…Какво го интересува него? Той просто губи една много добра сделка, а аз – един много неплатежоспособен клиент. Един от многото, но така се отдалечавам с още 5 евро от наема… :)

  Позволявам си да обобщя, че накрая, всъщност, май всичко опира до любовта. Ако си обичаш професията никога в този живот няма да ти се наложи да работиш, независимо дали в момента ти плащат, за да я упражняваш или не. Ако живееш заради професията си, никога в този живот няма да ти се наложи да се пенсионираш, защото кой се пенсионира от живота, нали? Ако си съгласен да правиш компромиси, обаче, ще трябва да свикваш да живееш с резултатите от тези компромиси. И, ако те се равняват само на 5 евро…

 22. @Тишо – благодарско :)

  Съгласна съм с доста неща в коментара ти, това за любовта и прочее.

  Има един момент, където казваш:
  “И ще ми е много трудно да убедя този, който вчера ми е дал пет евро, че днес трябва да ми даде 50 евро за същата услуга”

  Така е. Затова не се хабиш с него, а търсиш нов клиент, с който почваш от 50 евро :)

 23. PS Не е важно дали са 5евро или са 30лв или са 50лв, важното е да се почне отнякъде.

  Но донякъде си прав, защото например ако ми предложат на мен 1лв за материал предпочитам наистина да им го дам без пари, отколкото за такава унизителна сума.

 24. Моля, моля! :)

  Права си, но трябва да внимаваш много двамата да не се познават, а това е обратно на разумния ефект, към който се стреми всякакъв вид разгласа. Неразумно е, защото така всеки път започваш практически от началото.
  И е много трудно да убедиш напълно незапознат с дейността и качествата ти клиент, че услугата ти струва повече от нула…

  Не е ли по-разумно един доволен клиент, който вече ти е платил 50, да те препоръча на втори, че и на трети, които ще предварително ще знаят, че вършиш качествено работа и то на определена, нормална за пазара, цена.

  Обективната истина е, че горките хорица, които предлагат “уеб дизайн” за 5 евро съм сигурен, че го правят, защото са отчаяни. А са отчаяни, защото нямат никакви поръчки и никой не е чувал за тях. В същото време, едни други хора, почти през ден продават готови темплейти, като само леко ги адаптират към изискванията на клиента. Но се справят доста добре с “адаптацията”. И взимат не 5 евро, а между 500 лева и 500 евро за услугата. И то редовно. А на всичкото отгоре имат и портфолио с абсолютно реални клиенти, на което също могат да разчитат. И не им се налага непрекъснато да рестартират. И сигурно са правили доста сайтове безплатно в началото. И сигурно си е струвало да ги направят. Но съм убеден, че никога не са правили сайт за 5 евро… :)

  Поздрави!

Leave a Comment