Втора употреба дрехи

 

Този материал говори подробно за дрехи втора употреба. Това може да е чувствителна тема за вас – ако ви разстройва или ви е неприятна, просто изчакайте следващия материал и не я четете.

PS. Темата не е “За или против дрехите втора ръка”. Няма да убеждавам никого ЗА или ПРОТИВ и ви моля вие да направите същото.

Миналата седмица си взех 2 дена отпуска, за да напазарувам. Както ви разказах в Животът ми не е лош! , за 2010г съм си купила дрехи и обувки за общо 80лв. Към края на моя 18-месечен маратон за връщане на заема гардеробът ми остана в окаяно състояние:

 • 1 чифт дънки
 • 1 панталон
 • 1 анцунг
 • 1 чифт обувки
 • 1 чифт спортни обувки

Накратко, бях съвсем на ръба на разумния минимум. След като изплатих последните 1500лв заем вече започнах да мисля за презареждане :) на гардероба. Определих си бюджет между 100 и 200лв – в зависимост от това какво има на пазара и как вървят цените. Накрая излезе общо 150лв.

За 90лв смених почти целия си гардероб, благодарение на second hand магазините. Цената на една дреха беше средно 3-4лв (от 1-2лв за къси блузки и поли до 10лв за връхни дрехи). Не съм броила колко нови неща си купих, защото бяха наистина много, но да кажем – трийсетина. За 55лв си купих само 2 чифта обувки: маратонки и официални. Просто за сравнение.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В магазините за втора употреба има много, много дрехи. Някои от тях са чисто нови, още с етикета. Голяма част са в отлично състояние, макар и без етикет. Известна част са маркови: Sisley, Motivi, Adidas, Nike, TerraNova и още много. Това обаче не значи, че просто влизате в магазина и си излизате след 5 минути с мечтаната ризка Marks & Spencer за 3лв. Ето защо.

Всичко е единични бройки. Размери няма. Има доста пробване и сваляне, докато намерите хем хубав модел, хем да ви е по мярка. Понякога е по-лесно първо да видите какво ще ви стане и после да видите какво ви харесва.

Марковите може да са малко по-скъпи от останалите. Някои магазини все пак гледат етикетите и леко вдигат цените на марковите дрехи. Ако обикновен топ е 2лв, за Benetton може да ви искат 3-4лв.

Цените са най-високи в деня на зареждане и после постепенно падат. Това е така, защото в деня на зареждане има най-голям избор. Според мен дори в последния ден преди новото зареждане пак има предостатъчно неща.

Хубаво е да имате асистент. Понеже трябва много да се мери и оглежда е добре да има кой да ви помага с носенето и връщането на дрехите, особено ако има навалица и пробните постоянно са заети.

Търсенето отнема време, точно както всяко друго пазаруване. Търсене, мерене, теглене (ако са на килограм), справка за цената – отделете си достатъчно време.

Дрехи втора употреба

Източник: http://www.mschrader.com/images/shop09.04013.jpg

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ДРЕХИ ВТОРА УПОТРЕБА

В second hand магазините има някои много, ама много хубави дрехи на просто смешни цени. Повечето дрехи са в наистина отлично състояние. И все пак винаги може да попаднете на нещо дефектно. Ето какво ще ви помогне:

Проверете всички ципове и копчета – на място ли са, затварят ли се добре, здрави ли са, еднакви ли са. Те са и показател за това колко запазена е дрехата.

Огледайте ръбовете и шевовете. Ръбовете трябва да са здрави и правилни. Ако видите двоен ръб на панталон например не го взимайте, трудно се оправя. Такава дреха или е захабена, или не е от хубав плат. Проверете и шевовете. Случвало се е продавач да ми се обяснява: “е, един шев тука… иначе е много качествена”. Да бе, да. Още не съм виждала качествена дреха с лоши шевове, независимо нова или втора ръка.

Вижте се извън пробната. Някои магазини имат пробни с изкуствена светлина и стари огледала – така е доста трудно да забележите дефектите. Едно от якетата имаше избеляла драскотина, обаче я видях чак у нас. Не е фатално, но само защото якето струваше 3лв и драскотината не е голяма.

Не казвайте с лека ръка “това се оправя”. Изкушавала съм се да купя дреха с някакъв лек недостатък, примерно много дълги крачоли или малко по-широка в кръста, с идеята “Това се оправя – ще я дам на шивач”. Е да, ама ако трябва да дадете още 10-15лв за поправка + да изхабите време и нерви, то не си струва.

Не се изкушавайте. Когато всичко е толкова евтино е много лесно да забравите за какво точно сте влезли и да вземете един куп допълнителни неща, просто защото са “много на сметка!”. Това се оказва трудно, защото тук дрехите не се задържат много – ако оставите за друг път, вероятно няма да намерите същото нещо. Да не говорим колко е лесно към поличката за 2лв да си харесате едно шалче за 0.50лв и една чантичка за 2лв и едно сакенце за 2лв и… и така до безкрай.

Дрехи втора употреба

Източник: http://pasttimeamainebackyardandbeyond.blogspot.com/

Mагазините втора ръка са доста просторни. На едно място имате събрани блузи, рокли, ризи, поли, сака, якета, палта, шапки, чанти, дори пердета и покривки за легла. Всичко е подредено пред вас и спокойно можете да направите щателна инспекция на всяка една дреха. Можете да мерите по 30 неща и никой няма да ви се сърди или да ви гледа накриво. Имате възможност сами да си вземете която дреха искате, а не да чакате продавачката да обслужи останалите клиенти, преди да ви смъкне нещо от манекена.

Тоест, тези магазини са нещо като Kaufland на дрехите. И е много лесно да си купите нещо, като неусетно вместо примерно 10лв се окаже, че сте похарчили 20лв. Затова винаги помнете за какво точно сте отишли – изкушението дебне отвсякъде! Все пак говорим за Adidas на цена 5лв :)

Вижте и материала Как да избираме дрехи – гледайте материята!

28 thoughts on “Втора употреба дрехи”

 1. Естествено всеки има право на мнение и избор. Аз ще изкажа моето, без да ангажирам никого. Преди време не одобрявах по никакъв начин купуването на дрехи втора ръка. Но нуждата, ниските доходи и липсата на друг вариант, ме заведоха в един такъв магазин. И останах много приятно изненадана. Там нямаше парцали ( както си мислех ), а много хубави и запазени дрехи. Освен, че излизат много на сметка, те са и доста по-качествени от повечето, които си купувам като нови. Просто взимам малка заплата и не мога да си взимам скъпи дрехи. А тези, които са втора ръка са : с доста по-ниска цена; от много хубави материи; разнообразни модели; размери си намирам без проблем; никой не ти виси на главата и да те пришпорва да купиш. Доволна съм.
  В крайна сметка всеки сам избира за себе си. Но от човек, който беше твърдо против, сега съм твърдо за!

 2. Можеш да изразиш мнение, стига да не нападаш хората, които са на друго мнение.

 3. Че кога пък съм ги нападал :). Знаеш отношението ми към тия нападащите….
  Та мнението ми е, че лично аз предпочитам да си купя нещо ново. Ако човек потърси може да си купи хубави маркови маратонки на разпродажба за 40-50лв и обувки за толкова.
  Има ризи и блузи за по 10на лв. Аз предпочитам да имам 2-3 ризи и 2-3 чифта дънки по 20на лв отколкото да си купя нещо 2ра ръка.
  Двете причини са: самочувствие и това че съм малко смахнат на тема късмет и мисля че нечия друга дреха може да ти донесе лошия късмет на предишния и собственик – това последното в кръга на шегата.

  Главното е самочувствието в случая. В крайна сметка ако мислиш като един милион долара значи струваш толкова и ще спечелиш толкова, а ако мислиш че си облечен в дрехи втора употреба това не ти помага много в тази насока.

 4. @Свилен – “ако мислиш като един милион долара значи струваш толкова и ще спечелиш толкова, а ако мислиш че си облечен в дрехи втора употреба това не ти помага много в тази насока.” За мен лично няма никаква връзка между цената на дрехата и самочувствието или късмета. Но това си е доста индивидуално, а в крайна сметка важното е човек да се чувства добре :)

  ПС Това за нападането не беше към теб конкретно, а по принцип :)

 5. по дрехите посрещат , по ума изпращат , лошото е че ако не направиш добро впечатление нямаш шанс за по нататък , нито шанс да поправиш 1-то впечатление , от друга страна дрехите показват отношението ни към нас самите ,а 2-ра употреба означава че не се уважаваме достатъчно и гледаме да отбием номера колкото да не ходим голи и боси , такива хора сериозно намаляват шансовете си да успеят в личния и професионален живот , както и нямат самоуважение , а за да ни уважават другите трябва да се уважаваме първо самите ние , това важи и за харесването .. такива хора са за съжаление , но все пак това е лично мое мнение , да не се приема като обида или като препоръка , просто помислете и от 2-те позиции .. и това за новите дрехи с етикетче го забравете , заблуда е , дрехите 2-ра употреба по закон задължително се обработват химически и се перат преди да се предложат за продаване , помислете си дали етикета би издържал подобно третиране

 6. Хм, Х, аз да ти кажа се уважавам достатъчно, и самочувствие не ми липсва :) Дали ще ти повлияе това, че дрехите ти са втора ръка, зависи просто от твоята лична ментална настройка. Колкото до това как изглеждаш в очите на другите – абсолютно е невъзможно да се разбере коя дреха е нова и коя е взета втора употреба.

  @Свилен – прав си,досега при мен поне по-скъпите дрехи са били много качествени и са издържали много. Зависи обаче какво имаме предвид под “скъпите”. Един Адидас си остава Адидас, независимо дали ще го вземеш за 90лв нов или за 5лв втора ръка.

 7. По принцип за мен няма връзка между самоуважението и дрехите втора употреба, но много зависи защо и какви дрехи втора употреба купуваш. Има разлика дали си купил нещо втора употреба, защото много си го харесал, защото си намерил нещо марково, което в магазина е наистина прекалено скъпо или от друга страна – ако само така пазаруваш, защото не можеш да си позволиш друго. Последният вариант влияе на самочувствието и самоуважението, колкото и да твърди човек обратното, най-малкото защото имаш усещането, че нямаш избор, че си притиснат от обстоятелствата, че не можеш да си позволиш да си купиш нещо като нормален човек без да е за сметка на нещо друго. И освен това с времето започваш да ограничаваш търсенето си само там и въобще да не ти хрумва, че можеш да погледнеш и другаде. В интерес на истината се намират и много хубави и нови дрехи на ниски цени, стига да умееш да търсиш :) Аз миналата година си купих хубави маратонки за 29 лв. от МОЛ-а в Стара Загора + есенни обувки от естествена кожа за 19 лв – беше края на сезона, останали малко бройки с единични номера и хората ги пуснали на над 50% намаление :) Ама ако карам на принципа “само втора ръка”, защото в МОЛ-а не мога да си позволя да пазарувам, нямаше да стане. А в интерес на истината нямах идея да си купувам точно от там дрехи, но обичам да разглеждам и да имам представа къде какво има. Човек попада на добри находки когато най-малко очаква. А аз обичам да си купувам дадена дреха, защото като съм погледнала към закачалките или рафтовете, точно тя ми е хванала погледа и се харесвам много с нея. Дали е втора употреба или нова – няма значение. Но ако просто “не е лоша” или “става” – независимо от изгодната цена или модната марка – не я взимам.

 8. Най накрая от тук разбрах защо в различните дни имат различни цени :) благодаря за което. Колкото до асистента, някак си не си представям да ида с някого и да го чакам един час да се тутка и да си избира дрехи. Но пък аз самият с удоволствие бих тормозил някого в продължение на час, да ми казва добре ли изглеждам в поредното избрано парцалче. Та асистент може и да не е толкова лесно да се намери. Добре че жените са по-склонни да се навъртат около дрехи, че да ни угаждат за асистенти :)

 9. Част от дрехите ми са втора употреба, въпреки че мога да си позволя без проблеми да си купувам само нови дрехи. Но не виждам смисъл за ски/планинарско яке и ски панталон да дам примерно 450-500 лв и да ги купя от магазин за ски екипировка, след като се снабдих със страхотни такива общо за 80 лв от магазини втора ръка. Имаше вариант да си купя и за 30-40 лв двете неща, но много държах да ми харесват, да са ми много удобни и да изглеждам възможно най-добре с тях (не че последното има някакво значение при карането на ски). Също така съм попадала на уникални дамски чанти в тези магазини (абсолютни уникати за България според мен) и винаги, когато се появя с такава чанта, всички се заглеждат и отбелязват, че е страшно хубава. Имам и няколко много добри попадения от магазини втора ръка, що се отнася до рокли и поли – дрехи, за които съм получавала също много комплименти от колеги и приятели.
  От друга страна, какво предлагат повечето магазини за дрехи в моловете и разните т.нар. “бутици” по Витошка да речем – безвкусна конфекция (с това мнение не искам да засегна никого, който пазарува от тези магазини, просто на мен голяма част от стоките в тях изобщо не ми допадат; единствено няколко магазина за официално облекло намирам за много добри, но повечето магазини за спортни/ежедневни дрехи… ами да кажем, че просто не са за мен). Купуваш си нещо и докато стигнеш от работа до вкъщи си видял още десет души със същата блузка примерно. Купувам нови дрехи, когато става дума за бизнес облекло – костюми, ризи, но всичко друго съвсем спокойно мога да открия в магазин втора употреба. С повече разглеждане човек може да попадне на страхотно ценни находки в тези магазини – артистични, но не кичозни, от хубави материи и с интересен дизайн.
  Дрехите от тези магазини изобщо не влияят отрицателно на самочувствието ми, защото когато някой погледне тоалетите и аксесоарите ми, никога, абсолютно никога няма да му хрумне, че част от тях са от магазини втора ръка.

 10. Чувал съм познати да твърдят, че миризмата от дезинфекциозните препарати не може да се изпере. Това случвало ли ви се е?

 11. Моето мнение за не:
  1во – може да предизвикат алергии (един познат се обрина от тениска), но не е често срещано явление.
  2ро – тези дрехи са заредени с енергия на предния собственик и не се знае кой ги е носил.
  Моето мнение за да:
  1. Много хора са доволни (във Варна познавам 2-3 адвоката, които основно от такива магазини пазарят) защото има разнообразие на ниска цена.
  2. Виждали ли сте футболни тениски в магазините. Оригиналите са над 100лв (аз не бих я хабил после за мач), копията около 30-40лв и то няма на всички отбори. Аз си намирам по 4-5лв на различни отбори и на вече даже неиграещи играчи. (един приятел намери шърт на Литекс, който е бил предаден в пункт за дрехи в Германия от някакво гостуване на отбора преди 20 години:) Аз съм си купувал 2 пъти признавам си. Тези тениски са от специална материя, която хем обира потта, хем не натежава на тялото – нещо като 2ра кожа:)

 12. @Георги, аз при тея адвокати никога не бих отишъл, представи си какви са, щом не могат да изкарат 800-1000лв за един костюм.

 13. @dude Значи не би отишъл при повечето варненски адвокати. Преди време точно до съда имаше (може и сега да го има) голям магазин за дрехи втора употреба. Седя си аз отпред и чакам един познат и какво да видя в 12:30 излизат 20-30 костюмари и всите в този магазин влязоха – ужас си викам:)

 14. малко си крайна, Рая; би било добре да беше сложила и снимки (хубави) на нещата, които си си купила; нали не очакваш просто да се доверим, като казваш, че нещо е “хубаво”?
  не съм против дрехите втора употреба, напротив – на мнение съм, че човек може да открие както големи съкровища, така и големи парцали;

 15. Мислех да го направя, но нямам време, а и ми се стори твърде лично. Почти всички са като абсолютно нови и съм много доволна, нося си ги вече. Не мисля, че съм била крайна, просто давам насоки как да избираме внимателно.

 16. е, добре :)
  и все пак съвети за купуване на дрехи втора употреба не се различават по нищо от съвети за купуване на нови дрехи
  честити придобивки, най-важното е да си ги харесваш, и да си доволна от тях :)

 17. Да, права си че някои от съветите могат и за нови неща да се прилагат :) Засега съм повече от доволна от новите стари дрехи – здрави са, не пускат, платовете са хубави. Ако излезе някакъв неочакван проблем ще ви кажа, но май не се очертава :)

 18. Нека разгледаме дрехите ,като храна …
  Дизайнерски дрехи (и също ушитите по поръчка)- храна в луксозен ресторант, приготвена от главния готвач специално за вас.
  Бутикова конфекция – стандартното меню в луксозен ресторант
  Масова конфекция (т.н. маркови дрехи) – ресторанти и закусвални
  Безимена конфекция (сергии и битаци) – кебабчийници и дюнери
  Втора употреба – остатъците храна от горните категории

  Вие бихте ли яли от кофата за боклук?
  Всичко е въпрос на възприятие!

  То и Обама и киро (циганина) са цветнокожи, но никой не бих сложил знак за равенство … Всичко е въпрос на възприятие!

 19. Пламене, сравнението ти е много точно.
  Преди години, бачкахкато сервитьорка в пицария за един месец. Бях много зле финансово. Естествено, не ми бяха платили заплатата предварително, а персоналът нямахме безплатна консумация там. Бях в положението на човек постоянно разнасящ вкусна, ароматна и хубава храна, но все стоящ гладен. Много често клиентите връщаха недокоснати порции, а също и порции изядени наполовина, а също и абсолютни огризки. Случвало се е, да дояждам съвсем или почти недокоснати порции, от глад..
  Това е нещо, което вършиш за да оцелееш. Може да се случи на всеки. Но не би трябвало да е житейска философия. Така е и с дрехите. Като си на нулата, си обзавеждаш гардероба от втора употреба. Като се посъвземеш, започваш да се ориентираш към по-горния клас. Защото човек трябва да уважава себе си.

 20. ??????? вида – от там качеството на храната пряко влияе на здравословното състояние на организма и е едно от най важните неща. Качеството на дрехите не зависи пряко от мястото, от което сме се сдобили с тях. Така че намирам сравнението на Пламен за много подвеждащо. А това дали уважаваш себе си – някои хора например не уважават излишното разхищение на ресурси за угаждане на маловажни и дори вредни капризи.

 21. Здравейте, ние управляваме онлайн магазин за second hand дрехи REMODA и мога да ви уверя, че този бизнес е наистина полезен за природата и помага за рециклирането на огромно количество ненужни дрехи, обувки и аксесоари. Според нас модната индустрия има нужда от повторната продажба на излишните дрехи или дрехи с дефекти, за да се ползват тези излишъци отново.
  Екип Remoda България

 22. Като компания, която от дълги години се занимава с импорт на дрехи втора ръка в България, можем да кажем, че при сортиране на дрехи има разпределение на 3 вида качество, като най-високото качество включва както дрехи втора ръка в отлично състояние, така и чисто нови дрехи с етикети, и маркови като Louis Vuitton, примерно. Всичко се свежда до това да ни посетите и да закупите страхотни дрехи втора ръка крем качество на достъпна цена.

 23. Обожавам да пазарувам в тези магазини! Но според мен не на всеки му се отдава. Много мои познати ми се чудят как намирам такива дрехи и аксесоари за толкова малко пари. Те нищо не успяват да си харесат. Относно социалното положение- мисля,че няма нищо общо. Зарибих хора,които са със заплати над 2 000 лв. да пазаруват в такива магазини. Има много знаменитости, които също пазаруват в секъндите. Точно в тези магазини човек може да се облече по вкуса си и да покаже стила си, а не да е като от матрица. За мен лично най-важното е, че дрехите се използват отново, вместо да отидат на боклука. Качеството няма място за сравнение- имам дрехи на по 6-7 години, които са като нови. Не съм спряла да разглеждам и в другите магазини, но там всичко е еднакво и рядко си харесвам нещо.

Leave a Comment