Заминаваме за Англия – 2015

british.flagС мъжа ми участвахме в лотарията за зелена карта за Америка ( https://www.dvlottery.state.gov ), но не ни изтеглиха. План Б беше Англия. Заминаваме през Юли.

В началото си мислехме, че за Америка ще ни трябват много повече пари, докато за Англия бихме могли да заминем и с няколко хиляди лева.

Оказа се, че не е така.

Главният проблем се оказа квартирата. За да вземеш апартамент под наем в Англия (или Шотландия – и за там гледахме) се изискват:
–референции от предишни хазяи и проверка на историята
–трудов договор
–едно от горните две може евентуално да се замести с гарант – т.е. човек, от който хазяинът или агенцията ще си търси наемите, в случай че ние спрем да плащаме

Естествено, никой българин не може да представи референции или история, ако никога не е живял в Англия.

Трудов договор също няма как да представите, освен ако не заминавате от България с агенция. Но пък ако сте през агенция, те обикновено са за работа на полето с осигурена квартира, и в този случай няма да тръгнете да си търсите друга квартира, а ще ползвате тази от агенцията.

Вариант да си намерите (квалифицирана) работа, търсейки дистанционно от България, според мен е невъзможен. Първо, почти всяка фирма си има онлайн-форма, която трябва да попълните, преди да можете да си изпратите CV-то като прикачен файл; въпросната форма често изисква да въведете адрес и пощенски код в Англия – съответно вие ги нямате. Дори и да успеете да си изпратите CV-то, не мисля че тамошните работодатели ще приемат сериозно кандидатурата на някой, който дори не е в страната, на когото няма как да проверят референциите за работа, и който няма тамошно образование.

Свързах се с няколко агенции за имоти (letting agencies) и обясних какъв е нашия случай. Питаха дали можем да представим трудов договор – не можем. Казаха ми, че след като нямаме трудов договор, единственият вариант да вземем жилище под наем е да платим 6 наема предварително, като дори и тогава пак искат гарант (не всички, но някои).

(Останах с впечатление, че една основна функция на агенциите е – освен да намират наематели – да гарантират на собственика, че ще си получава наемите навреме. Сигурно затова имат толкова изисквания.)

Относно документите.

Въпреки че по европейското законодателство българите имат право да започнат работа, да наемат квартира или да си открият банкова сметка само с българската лична карта, на практика това май не е точно така.

Затова решихме да си извадим червени паспорти – включително и на детето (1г 4м). Вадят се от МВР по постоянен адрес.

Решихме също да си извадим европейски здравноосигурителни карти – включително и на детето. Те ви дават право да ползвате безплатна спешна медицинска помощ. (Считаме това за допълнително подсигуряване, тъй като трябва да внасяте осигуровки поне 3 месеца в Англия, за да може да ползвате тяхната система.) Вадят се от Здравната каса (не от НОИ!) по постоянен адрес – може и по настоящ адрес, ако имате удостоверение за настоящ адрес.

Смятаме също да си вземем някакво удостоверение от нашата банка тук в България, което може би ще ни помогне да си отворим банкова сметка с английска банка. Не виждам каква е логиката в това, но от една тяхна банка ни казаха да донесем такова.

Ще си вземем естествено и българските шофьорски книжки, които смятаме веднага да сменим с английски.

Относно в кой град ще отидем. В процеса на проучване разбрахме колко малко знаем за структурата на тази страна.

Обединеното кралство (UK) на Великобритания (GB) и Северна Ирландия – това е цялото име. Великобритания (GB) включва Англия, Уелс и Шотландия.

Населението е както следва:
–Шотландия: 5-6 милиона, от които 2млн. в района на Глазгоу и 0,5млн. в Единбург
–Уелс: 3 милиона
–Англия: 55 милиона, от които 13млн. в района на Лондон

Първоначално мислехме за Шотландия, но в крайна сметка се отказахме по две причини. Квартирите там са по-скъпи, както и транспорта (с влак или автобус). Голяма част от населението (и работата) е концентрирано в общи линии в два големи града – Глазгоу и Единбург.

Затова в крайна сметка избрахме Англия, където градовете са по-нагъсто и е по-лесно (и по-евтино) да живееш в един град, а да работиш в друг ако трябва. Квартирите също изглеждат по-евтини.

Разбира се, всичко до момента е само предварителна информация – когато отидем на място, ще знаем много повече.

В Англия с малко дете

С нас ще бъде и малката ни сладка Николета. Тя е почти на годинка и половина.  Досега беше на “бабини ясли”, тоест, гледаше я бабата.

За Англия, като си стъпим на краката бихме искали Николета да ходи на детска градина, за да свиква с децата и езика.

Доколкото разбрахме, гледането на деца в Англия е много скъпо, независимо дали са на градина или с частен детегледач. Затова мислим, че е добра идея в началото единият от нас да гледа детето, вместо да работи. Да работим и двамата би имало смисъл ако взимаме повече от минималната заплата – иначе единият от нас ще работи само да плащаме на детегледачката.

Кой ще е работещият? Може би това ще съм аз, тъй като мъжът ми не знае английски, и оставането вкъщи с детето ще му даде време да го понаучи. Но може и да стане обратното – той да работи, а аз да остана вкъщи. Като цяло, идеята е просто да работи този, който пръв си намери работа.

Колко струва квартира в Англия (изключваме Лондон)

Доколкото видяхме, нашата квартира ще ни струва 400-500 паунда на месец. (Търсихме самостоятелни квартири, без съквартиранти.) Говорим за двустаен апартамент или къща, като “двустаен” се има предвид две спални плюс кухня, някои имат и хол.

Освен наема от 400-500 паунда на месец, слагаме 100 паунда консумативи, и още 100 паунда за общински данък (council tax). За храна и други още поне 200-300 паунда.

Колко е минималната заплата в Англия

Минималната заплата в Англия, за хора над 21 години, е 6.50 паунда на час или около 1000 паунда на месец чисто. Казвам “около”, тъй като зависи дали работната седмица е 40 часа или по-малко, и колко данък се плаща.

Колко струва да имаш кола в Англия

Самата кола не е много скъпа, но доколкото разбрахме застраховката й е много скъпа за шофьори без “история на каране” в Англия – около 100 паунда на месец.

Колко струват самолетните билети

Нашите еднопосочни самолетни билети струваха по 180 евро на човек, включително за Николета, на която сме взели самостоятелно място в самолета. Доколкото разбрах, имаме право на 1 чанта ръчен багаж на човек и 1 куфар до 23кг на човек; допълнителния багаж се заплаща.

Къде ще отседнем там в началото

Резервирали сме стая в малък хотел за 6 нощувки по 40 паунда на вечер, като хотелът осигурява и детско креватче.

Това е засега от нас. Всичката информация до момента ни е предварителна, но се надявам да е полезна на тези от вас, които също обмислят да заминават.

Успех на всички!

PS: Вижте продължението тук: Първите 3 месеца в Англия

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

105 thoughts on “Заминаваме за Англия – 2015”

  1. Рая,огромно благодаря,за това,че отдели толкова време да опишеш цялата картинка.Аз и моето семейство,ще тръгваме скоро за Англия и от твоята история,научих доста неща,които ще са ни в помощ! Дъщеря ни е на 17г.,а малкия на 4г.,осъзнавам,че ще ни е много трудно,но за тяхно добро трябва да тръгнем.Искам да попитам,банкова сметка (срещнах някъде) онлайн,може ли да си извадим от тук?Успех на всички,здраве и късмет :)

  2. @Vaniliq – за банкова сметка можете да кандидатствате онлайн, НО ще трябва да посочите адрес в Англия и/ли NIN.

    Да, много е трудно началото, особено с малко дете като вас (и като нас), което трябва някой да го гледа. Пожелавам ви успех! :)

  3. Перфектна и подробна информация. Всичко споменато е точно така. Живея в англия от 3 години. Поздрави за труда

  4. Объркала си се леко. Ирландия не е в Обединеното кралство. Провери преди да говориш глупости. Все едно някой да напише че България е част от Турция. Ирландците са били под английско робство повече от нас под турско. Обидно е най-малкото.

  5. Да бе, що така съм писала не знам. Северна Ирландия е само.

Leave a Comment