Защо е важно жените да бъдат финансово независими

Всъщност, не само жените.

Всеки.

Но започнах с жените, защото, ако някой ще стои вкъщи да гледа децата, почти винаги това са жените.

Тази “формула” е много популярна и то неслучайно – грижите за дома и децата не са никак малко и определено е много, много по-лесно за всички единият родител да стои вкъщи.

Само че има една уловка – този, който стои вкъщи, става много уязвим и започва да зависи от партньора си.

(Вижте също: Как да се развиваме професионално и да печелим повече пари)

С моя мъж сме разговаряли няколко пъти на тая тема. И сме мислили, предвид оргомните такси за детски градини и изобщо за грижа за децата, струва ли си всъщност и двамата да ходим на работа? Защото, ако работи само единият, семейният ни доход ще падне и ще ни компенсират с помощи от държавата. Няма да имаме нужда от две коли и от две застраховки. Няма да има нужда децата да са по цял ден на училище/градина. Ще има кой да им помага с ученето. Ще има кой да пазарува, да готви, всички ще можем да си почиваме повече и да спим по-добре, и напрежението ще е много по-малко.

В България я няма тази опция – помощи от държавата – но въпреки това има варианти да работи само единият родител (таткото). Дали ще кара ТИР, дали ще бере ягоди в чужбина, дали ще има добре платена (и натоварваща) работа в България или пък свой бизнес в България – начини има.

(Вижте още: Да си намери мъж по интернет – моята история)

И определено не е случайно, че много семейства избират този начин на живот – мъжът работи, жената гледа децата. Защото този начин на живот има много позитиви.

Има обаче и негативи, и те почти всички са за жената.

Негатив #1: През всичките тези години, когато е домакиня, жената не трупа нито опит, нито стаж, нито осигуровки за пенсия (с изключение на времето, когато е в майчинство – до третата година на детето).

Негатив #2: А какво става, когато децата пораснат? Когато станат на 10, 12, 15 години и нямат нужда някой да стои вкъщи и да се грижи за тях денонощно? Когато жената е остаряла с 10, 12, 15 години и не е толкова атрактивна? Когато с мъжа си не са толкова млади и влюбени, както в началото? Когато мъжът може би започне да се ядосва, че той ходи на работа, а тя нищо не прави?

(Вижте още: Кога се върнах на работа след майчинство – 8 месеца)

Негатив #3: Един много голям негатив е това, че жената става изцяло финансово зависима от мъжа си.

Само по себе си това може да не е проблем нито за нея, нито за него – жената се чувства обичана и обгрижена, а мъжът се чувства горд, че може да осигури семейството си. В това по принцип няма абсолютно нищо лошо.

Лошото обаче може да дойде от много страни. Ако мъжът почине. Ако мъжът се разболее и не може да работи. Ако може да работи, но вече не за същите пари. Ако се разведат или разделят.

Какво се случва с жената (и децата), ако рязко премахнем мъжа от картинката?

Това би било голямо сътресение дори когато жената също работи и дори има кариера. Но ако последните пет или десет години само е стояла вкъщи с децата? Каква работа би могла да си намери? Би ли могла да поеме семейния бизнес, ако е имало такъв?

(Вижте още: Колко струва отглеждането на едно бебе?)

Ако жената не може сама да се погрижи за себе си (и децата), и махнем мъжа от картинката, какви опции ще има тя? Ще кажете – ами може семейството й да се погрижи за нея, или семейството на мъжа й? Или може да си намери друг мъж?

И тук стигаме до втория голям проблем на иначе хубавия сценарий “мъжът работи, жената е домакиня”. Първият проблем беше финансовата зависимост, а вторият – всички останали зависимости, до които тя води. Например, единият партноьр да взима сам почти всички важни решения в семейството. Например, да се държи подигравателно с другия, понеже “ти нищо не можеш да направиш без мене”. Например, да приучва другия на безпомощност – “оф, дай на мен, по-бързо ще си го свърша сам/а” или “моля те, не ми се бъркай” или “не знаеш за какво говориш”.

(Вижте още: Пари от рисуване с Ивелина Кирилова)

Подобни проблеми могат да имат и двойки, при които и двамата работят, но единият изкарва много повече от другия, а относно работата на жената, мъжът подхвърля: “бе, да работи там, да се занимава”.

Малко черни краски взе да придобива картинката :) , но съм виждала и чувала подобни неща много пъти. Почти винаги от мъже към жени, но пък все по-често вече се случва жената да печели повече пари, а жените също могат да бъдтат насилници. Същата динамика може да видите и между баща и син в семеен бизнес, или между майка и дъщеря в семеен бизнес… варианти много.

Та затова, според мен, е хубаво човек да е финансово независим, доколкото е възможно. Защото една зависимост – финансова, алкохолна, любовна – никога няма само едно измерение. Започва с едно, а после се просмуква във всички пластове на връзката, във всички пластове на живота на зависимия.

(Вижте още: Парите в семейството – общи или поотдлено?)

Затова човек трябва да търси начини за реализация и пътища за развитие. Затова човек трябва да може да разчита на себе си. Затова човек трябва да има спестени пари. Затова човек трябва да има застраховка “Живот”.

Затова – за да може да бъде свободен.

…пожелавам на всички жени да имат добри и достойни мъже до себе си, да са всички живи, здрави, много да се обичат, и дълго да вървят по пътя си заедно. :)

PS: Ако има финансово неависими дами, които искат да споделят своята история, изпратете ми я на kadebg @ @ abv . bg.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email! Потърсете kadebg във Фейсбук!

6 thoughts on “Защо е важно жените да бъдат финансово независими”

  1. Ех, че хубаво написано! Прочетох го на един дъх. Всеки трябва да е финансово независим от най-ранна възраст…. поне аз се стараех да е така , и си криех спечелените с труд/ и сега си спомням, как се помолих да ми дадат да пресявам пясък, и то с лопата за големи…. /спечелените пари ме огорчиха, защото очаквах повече/ , имах свои пари, можех да правя с тях , каквото и както преценя за добре…. ама не е хубаво така. Родителите трябва да знаят за тези случки, че лесно може да сгреши едно дете! Та, така, от дете обичам да си имам “скрити” пари…. Това ме кара да се чувствам свободна.

  2. Благодаря, Йония! Може би не е от най-добрите ми, но съм казала каквото мисля. :)

  3. Една от най-добрите е, просто трудно се коментират такива теми.

  4. Много актуална тема! С различни варианти, които е хубаво да се помислят. Като си направя сметката – повече от половината ми приятелки са в подобна зависимост. И си права, Рая, че едната зависимост води до други, а всичко после се отразява на връзката и атмосферата у дома. Така, че въпросът наистина е комплексен и заслужава обсъждане!

  5. @Мая – много често мъжете печелят повече от жените. И в това няма нищо лошо. Но жените трябва да следват своя си път, да гонят своята си реализация, да градят своето си самочувствие. Защото никога не знаеш какво ще ти поднесе животът и най-добре да можеш да стоиш на собствените си два крака.

Leave a Comment