Защо не гласувам (вече)

Защо не гласувам (вече)

Поводът за днешния материал е един Фейсбук статус, който колегата Стойне Василев публикува във Фейсбук:

grumpy cat“Сега е момента да благодаря на всички хора, които не гласуваха. Вие, умници, направихте ДПС втора политическа сила в България.” И по-надолу: “Дразня се на хората, които изразяват някаква позиция с негласуване или просто казват “Няма за кой”. Има 30 партии, обединения и движения с по 17 кандидати, което прави общо 510 кандидатури. Няма ли сред тях поне един подходящ? Не може всички да са маскари, поне така си мисля.”

Всичките са маскари и не, няма дори един подходящ. Освен това не ДПС е проблемът на България. Проблемът на България е България. Не гласувам (вече). Ето защо:

Сутринта в 9:00 ме събуждат басовете от уредбата на комшията отдолу, вибрациите са все едно има земетресение. Не че не знае, че имаме малко бебе. Говорили сме с него, карали сме се, ходили сме и до полицията – нищо.

Обличам се и отивам да бягам. По пътя едно момченце с раница на гърба яде кроасан на път за училище. Изяжда го и пуска опаковката на земята, без изобщо да се замисля. Дори не се оглежда за кошче. То така е възпитано – боклуците се хвърлят на земята, където ти дойде. Както гаргите дрис**т където им дойде.

Изкъпвам се, оправям бебето и слизаме до паркинга пред блока. Не можем да се разхождаме в квартала, защото тротоари естествено няма, а шосето е цялото в дупки. Има и много “бездомни” кучета, дето бабичките от блока ги хранят (и съответно ги научават да си седят все тука).

Качвам бебето в колата, слагам колана и тръгваме. По пътя до центъра (около пет минути с кола) виждам поне трима неадекватни шофьори, които правят нарушения – паркират на места, където нямат право, или по тротоарите, или изпреварват на неподходящо място, или завиват вляво от най-дясната лента. Виждам и поне трима гламави пешеходци – единия пресича без изобщо да се огледа (без пешеходна пътека), другия кара колело и криволичи както му падне…

Паркирам колата, вадя количката и тръгваме с Николета на разходка. Макар че сме до центъра, бутам количката по шосето, защото тротоарите не могат да се ползват. Спрели коли, отворени навън врати на магазини, дупки, течаща вода от терасите. Покрай нас се случва да хвърчат коли със 70, нищо че ограничението за града е 50.

Най-сетне стигаме баш на центъра. Минаваме един голям участък, където няма нито едно дърво и пече жестоко, но кой да помисли за тая работа. Минаваме по-надолу, където започват сенчестите участъци, но там пък друг проблем: има само стъпала. Няма полегато за минаване с количка, защото – ами защо да има? В общинския съвет 90% са мъже, те не бутат колички.

Добираме се с Николета до идеалната част на центъра. Под най-хубавата сянка навсякъде има кафенета. Мъжът ми вика – е ти къде искаш да сложат масите, под слънцето ли? Не. Нека да си слагат масите на сянката, обаче искам и аз да мога да минавам оттам. Все пак центърът и дърветата не са частна собственост.

По пътя спирам в Булбанк. Имам една банкнота от десет лева, скъсана на четири, и искам да ми я сменят. Касиерката я взима с кисела физиономия, гледа я, цъка с език, и почва: ама защо е скъсана тази банкнота. Ама ваша ли е. Ама къде я намерихте. Ама защо я носите при нас. Ама какво всъщност искате да я правите. Търпеливо обяснявам (за втори път), че искам да ми я заменят с цяла. “Миии, при нас таксата е десет лева, ако искате пробвайте в ОББ.”

Отивам в ОББ, където – макар и в мааалко по-любезен вариант – сцената се повтаря. Само че с бонус въпрос: “А на вас коя ви е обслужващата банка и защо не отидохте при тях?” В крайна сметка ми сменят десетте лева срещу един лев такса и се плюят по Булбанк – “ама как така лъжат хората, че имали 10лв такса, глупости, просто не им се занимава! То си има наредба на БНБ и всичко… Ама ние нали сме балъци тука в ОББ и ще им вършим черната работа!…”

По обяд отивам да си купя нещо за хапване. Не ми дават касова бележка. На стената има табела “МОЛЯ ИЗИСКВАЙТЕ КАСОВА БЕЛЕЖКА” – и как точно да я “изискам”? Те окрадоха държавата за милиони, пък иначе на баничарницата касовата бележка им е проблема. Хората продават крадени коли с хиляди левове без документи… ама иначе на всички кафе-автомати има устройство за директна връзка с НАП. Защото от кафета по 30 стотинки – капка по капка, вир ще стане…

Отбивам се в малката Billa на центъра. Има сложена една полегата ламарина за качване на колички, само че… точно срещу нея, като се изкачиш, има сложено рекламно л-образно табло, което реално пречи да си завъртиш количката и да влезеш. На излизане от магазина викам, чакай все пак да кажа на някого за този проблем, не че нещо ще стане, но хайде поне да пробвам, нали? Казах на охраната, а той вика – “Ами знаем, и те знаят, ама всеки ден там си слагат таблото.” И

По пътя виждам – правят ремонт на един магазин. Това става в 15ч следобед – къртене, чукане, блъскане – и то под носа на Общината. Никой нищо не прави и не казва. В междублоковите пространства пък – пак хора на общината – косят трева с машинки. Брррррррррръммммм, брррррррррррррръмммммм, вззз, вззз, вззз, бррррррръмммм… Пак в 15ч следобед.

На връщане гледам на кръговото на центъра – полицаи. Заради абитуриентите. Дотогава все си мислех, че проблемът със “състезателите” (шофьори, дето форсират колата и въртят гуми нарочно) – мислех, че проблемът е в липсата на достатъчно полицаи по улиците, които да респектират. И да глобяват. Е… явно не е там проблемът, щом като пред очите на трима полицаи един мотор профуча като изтребител, а те даже не се обърнаха след него. Самите полицаи нямат никакво самочувствие.

Накрая се прибираме вкъщи и пускаме новините. Водещите новини: кой кого убил/набил/излъгал/окрал, къде колко катастрофи станали, и разбира се кой политик в какъв скандал е замесен. Всяко чудо за три дни (няма и толкова), после губим интерес, защото такива неща вече не са НОВИНА.

Занимават ме с някакви глупости, някакви измислени “проблеми” които са толкова далече от мене, че няма накъде. В парламента никой “народен представител” не си отива в избирателния район да пита народа какви са му проблемите и как да го представлява подобаващо. Мен ме интересува например защо толкова много хора работят без трудови договори или с минимални осигуровки. Защо работят по 12 часа. Интересува ме какво ще направим за хората, които са работили без договор в мътните години между 1990-та и 1999-та. Интересува ме защо трябва да чакам два часа при личния лекар за едно тъпо направление за кръвни изследвания, а като се окаже, че са свършили, да си платя изследванията от джоба – след като мангалите масово не работят и не внасят осигуровки, но иначе всичко им е безплатно. И ме интересува защо след раждането трябва да стоя 72 часа в болница, пълна с хлебарки и мравки, стари легла отпреди 50 години, а не мога да си отида вкъщи, и не искат да ме пуснат при никакво положение.

За какво да гласувам?

Всичките са маскари, още бай ти Алеко го е казал. И до днес ник’ва промяна. У нас политическата (и обществената) реалност е генерално сбъркана. Ама ГЕНЕРАЛНО. Нищо не си е на мястото и никой не прави това, което би трябвало да прави. Докато не узрее малко обществото, смисъл от гласуване – за мен поне – няма. От един дол дренки са всички. И така ще си остане дълго време, защото проблемът е с българското ОБЩЕСТВО. Необходима е промяна в мисленето на обществото, която промяна ще дойде с времето, а не с тая или оная партия. Проблемът с българското ОБЩЕСТВО не се решава с негласуване… нито с гласуване! Българското общество не е узряло да има дори бледо подобие на “гражданска позиция”. Това е един съвсем друг проблем, който няма нищо общо с (не)гласуването. Този проблем може да ЗАПОЧНЕ да се решава с промяна в индивидуалното поведение, съвест, възпитание и пр. на всеки един от нас. Дотогава… за която и партия да (не)гласувате, ще бъде все едно.

И докато не мине това известно време, ще пускам празни бюлетини. Пък който иска да гласува, моля, аз проблем с това нямам.

Успех с “демокрацията”.

Хареса ли ви това? Вижте всички материали в Архива и си направете абонамент по email!

72 thoughts on “Защо не гласувам (вече)”

 1. Доста красноречива картинка си описала :) Само едно нещо не разбрах – как с негласуване ще оправиш всичките тези проблеми и нередности, с които се срещаме всеки ден?

  Ти казваш, че трябва да се промени мисленето, а реагираш като всички останали – “няма смисъл”, “няма кой” и “ами явно сме си такива”. Това дори не е градивно. Как да се промени обществото? Да си внесем германци ли? Аз не мисля, че българите са лоши граждани. Когато отидат в Германия те са по-примерни от местнитe (въпреки многото вицове за обратното). Те си изхвърлят боклуците на правилните места, не нарушават ограниченията за скоростта и дори не си подгряват колата сутрин през зимата, защото е забранено. Когато отидат на работа в немския завод, те са един от най-съвестните служители. Тогава какъв е проблема, тези същите българи да не го правят това у нас?

  Ами, ти сама си отговаряш – мисленето. Всеки казва “всички са маскари”, маха с ръка и налива поредната ракия. И за да не говоря само празни приказки ще дам малко примери. Домоуправител съм на входа, в който живея. Когато си купихме апартамент в него, много ми хареса, че почти целия е саниран, при това с еднакъв цвят на фасадата, което е рядко срещано. За сметка на това общите части бяха в лошо състояние – външната врата не се заключваше, не беше боядисвано от построяването му и покрива започваше да тече на места. Какво направих аз? Най-лесното беше да се оплаквам и нищо да не правя. Вместо това организирах Общо събрание, а такова не беше правено от поне 10 години, и предложих да започнем да събираме пари за ремонт. Постепенно, покрива се оправи, купихме нова врата, боядисахме, дори вече има ръбче до бордюра, където минава количката на Кари. Доста усилия ми струва и срещи посреднощ с полицаи, пожарникари, мутри (които търсят длъжници), нервни съседи и още подобни разправии с хора, които търсят домоуправителя :)

  Втори случай – полицейска кола, която паркира всекидневно пред входа на Billa и създава доста неудобстава не само за мен. Какво направих аз? Можех да обвинявам целия свят за тази несправедливост, но какъв е смисъла? Просто снимах патрулката, пратих на на Дневник, явно някой я е видял и от следващия ден полицейската кола не паркираше на входа.

  Трети (последен) пример. Сто и няколко лева на много дребни стотинки от касичка. Целта е да се обърнат в хартиени левчета :) Прочетох какви са условията на банките и отидох в една от тях. Реакцията – нямаме машина за броене на пари, отидете в БНБ на Цариградско (аз съм в центъра). Изваждам принтираните условия – до 100 лева в стотинки – без такса, ако се внасят в сметка. Следва отказ, заплаха с обаждане на управителя и 10 минути мърморене и броене :) Накрая ги внасям в сметката и ги тегля. Резултат – имам 100 лева в чисто нова банкнота. Точка.

  И след всички тези думи – има ли смисъл от гласуване? Разбира се. На тези избори гласувах за човека, който познавам и е като мен, т.е. като види проблем, го оправя, а не се оплаква. Не влезе в Европарламента, но пък събра доста преференции. Аз бих казал да започнеш да гласуваш първо за себе си и да се запиташ ти как може да промениш нещата, преди да да питаш как държавата или някой друг може да ти помогне.

 2. Здрасти Тони,

  Радвам се, че си тук да вземеш отношение по въпроса. :)

  Нещата не се оправят с негласуване, нито с гласуване. Трябва да се промени обществото. Защо в чужбина българите спазват правилата? Защото там законите не само се пишат, но и се ПРИЛАГАТ; и защото тези закони са разбирани и ПРИЕМАНИ от обществото. Напълни Германия с българи и глей ко стаа…

  Как да се промени обществото? Този процес изисква най-вече ВРЕМЕ. Изисква и други работи – личен пример, повече отстояване на правата и т.н.

  Не си мисли (и другите читатели не си мислете), че аз само ви рисувам една картинка като безучастен наблюдател. Напротив. Но за съжаление често удряме на камък, защото както казах обществото не е дорасло за някои работи, и някои коригиращи действия не срещат достатъчно обществена подкрепа. А сам човек в крайна сметка има някакъв лимит от нерви и време, които може да “прахосва” за общото благо.

  Примера с блока ти не е лош, но не е меродавен. Да, браво че си се заел с тази задача и определено имаш много заслуги, НО имаш и късмет, че си попаднал на сравнително нормални хора. Аз съм виждала блокове в такова плачевно състояние, че само ако отвориш дума за събиране на пари сигурно ще те набият :))

  Всички тези неща – оправянето на входа, правене на ръбче за количката, и прочее – какво общо имат с партията, която е на власт? Именно – нищо :) Тука в повечето случаи всеки сам трябва да си помага, така че политиците (тези продажни мазни двулични персони) да се спасяват. Аз няма да си давам гласа да легализирам техните купени гласове.

 3. Рая, ти говориш за правилата и че не се спазват. А кой трябва да ги спазва? Другите, а не ние? Всеки говори за корупция, но с радост подава двайсетолевка на полицая. Защо не си отстояваме правата в тази ситуация? Защото всички така правят или защото е по-лесно?

  Ти казваш, че трябва и време. Преди и аз си мислех, че ни трябват поне едно, две столетия, за да настигнем западняците, защото там е имало демокрация и пазарно стопанство още когато ние сме били под турско робство. 45-те години зрял социализъм също са ни върнали в детската градина. Така си мислех. Но, когато видях какви са хората в Словения, например, си промених мнението. Примерите са много. И те се живели като нас до 1990 година, но след това са се хванали здраво на работа и са стигнали много далеч. Естония е другия пример, въпреки че не съм ходил там. Това ме накара да вярвам, че може да има и революционно развитие, а не само еволюционно. Нещата, обаче, ще тръгнат в правилната посока само когато престанем да търсим вината извън себе си.

 4. Докато продължаваме да си измисляме смешни муцуни като Б. Б., Ц. Ц., Бареков, Симеонов, Реаниматори и прочие новоизлюпени кандидати за милионери – няма да се оправим. Трябва да има една традиционна лява партия, която да не е Фен клуб, както е ГЕРБ. Това определено е БСП. Трябва да има и една традиционна дясна партия, която отново да не е Фен Клуб на някой симпатичен кандидат да приема държавният Авиоотряд 28 като лично такси и прочие. Някаква традиционнаи рогресивна десница и това да е. Както си е на запад. А не всяка година ново 20. Нови муцуни ненаядени, които са гладни. По-добре да гласуваме за тея дето са се наяли отколкото все за гладни.

 5. Естествено, че не се спазват. Но аз не мога да бъда някакъв “обществен полицай” и всеки да вкарвам в правия път. Също невинаги можеш да си губиш времето в разправии. Аз поне не желая да споря два часа с някакъв чиновник само за да докажа, че съм права. :)

  Някои неща стават само с еволюция. Той и комунизма, дето толкова го мразиш, е дошъл с революция…

 6. За едни загубени 45 години в нашата история няма как да не ги мразя. Те са взели нещо много важно на българите – инициативността и способността да запретнат ръкави и да свършат работата, вместо да разчитат на държавата. Жалкото е, че много хора искат това време да се върне и си мислят, че комунизма е нещо добро. Още по-жалко е, че това са най-неграмотната и бедна част от българите. Любимец 15 го доказа в пълна сила. И ако някой ми каже, че е все едно кой ни управлява, значи не е бил в България в последната година или е живял в пещера. По същата логика няма значение къде работим, например. Всички са еднакви. Обещават без гаранция да го изпълнят. И какво? Ще стоим и ще си траем или ще гласуваме доверие на друг?

 7. Не мога да повярвам как е възможно млади и образовани хора да казват, че няма смисъл да се гласува. Според мен гражданско ЗАДЪЛЖЕНИЕ на всеки българин е 2 седмици преди избори да се поогледа какво се случва около него, да попрочете малко за предизборните кампании и т.н. При толкова голям избор, не може някое обещание или гледна точка да не съвпаднат с твоите. Ясно ми е, че обещанията не винаги се спазват, и че партиите губят твърде много време да се обвиняват една друга, но това е нашата реалност, и ако ние не полагаме усилия няма никога да се промени. А ако хора които имат деца ( аз все още нямам ), не гласуват и твърдят, че смисъл да го правят, децата им най-вероятно ще разсъждават по същия начин, тоест нещата няма да се променят и след 20г. когато децата пораснат. Според мен първо трябва да се позамислим за положителните промени, които се случват около нас, защото смятам, че страната ни се движи в правилната посока, но проблема е, че става с много бавни крачки, които повечето хора не забелязват. Аз лично гласувах на последните избори и защото много се ядосах на слуховете за купени гласове и т.н. Не ме интересува колко гласа са купени, аз вярвам, че нещата зависят от нас и ни трябва да сме подготвени да поемем отговорност. И това не се отнася само за изборния ден, а и за всеки път когато минаваме на червено, хвърляме боклуци където ни падне, или си купуване цигари без бандерол. Промяната зависи само от нас.

 8. Определено, когато някой се изказва, било то положително или отрицателно – е добре първо да прочете що е то комунизъм. Да се свързва понятието комунизъм с това, което е било преди 1991 г. – е меко казано смешно. Трябва много внимателно човек да преценява до къде му стигат знанията. Защото да си магистър по икономика или по право не ти дава правото, а и капацитета да се изказваш за комунистическата идеология и практика. Определено е смешно да се смята, че комунизма е отживелица пре полоэение, че над 2 милиарда човека на Земята са комунисти. При това най-бързо развиващите се икономики са или с комунистическо или със социалистическо управление. Дума да не става и за чисто социалните държави в Западна Европа. Определено е грешка човек да смята себе си за просветен, а тези, които са различни от него за грозни, тъпи и не достатъчно образовани. Моят призив към “десните” е да не се превръщат в това, което са мразели (преди 1991 г.) и да не абсолютизират тезисите си с цел налагането им на всички. Именно разнообразието е това, което движи свободния свят. Хубаво е десните ултраси – да не го забравят.

 9. Хубаво е, когато говорим за изгубеното време в този период от 45 години да не забравяме брилянтната реплика на комунистите – “Че ние това, което сме построили – вие не можете да го боядисате!” :)

 10. Позицията ти е абсурдна Рая. Именно заради всичко, което си написала ТРЯБВА да гласуваш…

  …или е по-удобно само да се мрънка

  Поздрави, Слави…

 11. Комунизмът, както и предългото османско владичество, което нито една друга страна в Европа не е имала за такъв период (Испания е била 500 години под арабско управление, ама са съвсем други нещата, предвид останалото там наследство, вкл. в развитието на наука и други области), са оставили дълбок отпечатък в начина на мислене. Като добавим и заличаването от корен, репресиите и прокуждането на огромен процент от най-качествената част от нацията, логично е да констатираме проблемите и в социален, и в политически план, които имаме днес. Навремето, след 10.11.1989 г., е могло поне Илия Минев да поведе демократичните сили, ама не – пишман-демократите имали други идеи за властта. Вместо това, имаме 70 години проект “Задунайска губерния” в ход. Няма нито един! осъден за престъпленията на предишния режим, въпреки формалното законче от 05.05.2000 г. и ключовият фактор към върховенството на закона – съдебната власт – остава нереформиран. Чутовни паметници на окупационната съветска армия продължават да бъдат бранени от руското посолство и тачени от тукашната Пета колона (безспорно, трябва да имаме вечна признателност към руските войски, които ни помагат да се освободим от турското иго, само че оттам насетне опитите за вмешателство в управлението на страната ни от Москва не спират; повечето от най-големите ни умове на 19-ти и първата половина на 20-ти век са си давали сметка за това; съответно – признателност не е равнозначно на раболепие).

  Според мен има смисъл от гласуване, което да забърза процеса на еволюция. Защото към момента има деликатни административни пречки, които пречат на оптимално много хора да се включат в този процес (примерно методиката за адресна регистрация), за сметка на купени и добре изманипулирани гласове (забележете дела на ДПС в селата при евроизборите, където валяха обещания за пари от еврофондовете за малките общини и населени места). Обърнете внимание и на опитите да се спре референдума за промени в изборното законодателство – а въвеждането на е-гласуването, примерно, ще промени драстично картинката, вкл. с включване на по-голям дял от диаспората ни навън.

  Проблемите се решават с инициативност и далновидни управници – на централно и местно ниво. И е хубаво частният бизнес и въобще секторите, които работят с потребители да натискат държавата да се променя в прогресивна посока, иначе губещи ще бъдат всички. Схемите с далаверите ще пресъхнат в момента, в който демографската и социално-икономическата ситуация станат необратими.

 12. @Sallah-ad-Din: “Нови муцуни ненаядени, които са гладни” – шест точки :)

 13. @Стойне Василев “[Комунистите] са взели нещо много важно на българите – инициативността и способността да запретнат ръкави и да свършат работата, вместо да разчитат на държавата.”

  Тони, ти пък дето все викаш да не търсим вината извън себе си, а сега точно това правиш. Не ти е виновен комунизма, нито така популярното турско “робство”. В момента вече реалността е друга, ама хората са си същите. Прекалено голям проблем имаме с манталитета и оттам тръгва всичко. За мен българското общество не е общество, а просто някакви хора, които живеят на едно място. Тези хора не са обединени, защото нямат обща цел, защото мислят само за себе си и защото не искат да погледнат по-далече от носа си.

 14. Ами като не гласуваш, тези които най-много имат интерес нацията да е необразована и ниско културна и полицията да не работи пак остават на власт. Честито.

 15. Към всички гласували – с какво точно ви помага гласуването, харесва ви да плащате от джоба си сметките на управляващи и роми, явно сте много доволни да ви гърбят…………..

 16. @Veselina: “нещата зависят от нас и ни трябва да сме подготвени да поемем отговорност. И това не се отнася само за изборния ден, а и за всеки път когато минаваме на червено, хвърляме боклуци където ни падне, или си купуване цигари без бандерол.”

  Естествено! От Изборния ден няма смисъл, ако всеки друг ден се държиш като хванат от гората.

  Обаче не може да ми вменявате някакво “задължение” да гласувам и да се правя, че уж живеем в цивилизовано общество, а всеки ден навън да виждам закона на джунглата.

  Както обясних вече, политическото устройство на България е без значение, след като “обществото” е незряло. Политиците в парламента нито могат, нито искат, нито им е работа да превъзпитават хората. Много добре знаем с какво се занимават депутатите, след като влязат в парламента.

 17. @Божо – ама кои са те “тези”? Нали не мислиш, че описаните от мен проблеми са от последното или предпоследното правителство?

 18. @Слави – моята позиция си е съвсем нормална. Дори съм я обосновала.

  Това, което не е нормално, е да наричаш моята позиция “абсурдна” само защото е различна от твоята, и в същото време твоята позиция да е изразена в един ред и половина.

 19. Има един термин на английски: SELF-RIGHTEOUS [Селф-райчъс]: “Който демонстрира силна убеденост в собствената си праведност; особ. който изразява самодоволно морално превъзходство, и е нетолерантен към мненията и поведенията на другите”

 20. Проблеми, проблеми и пак проблеми… Наистина има ги в изобилие в нашата мила родина, никой май не оспорва това. Само ще напиша една мисъл, която много ми харесва, за да покажа моята позиция.
  “Ако казваш, че има проблем, но не даваш решение на проблема, значи ти си част от този проблем.”
  Не знам на кого е тази мисъл.

 21. @Рая позицията ти не е абсурдна защото е различна от моята а защото просто е такава. (поне според мен)…

  Това, че си написала дълъг и интересен текст, не го прави обоснование на позицията ти…

  Аз никъде не съм изразявал позицията си, а само мнението си относно твоята…

  Надявам се, че посоченият термин не се отнася за мен тъй като нито изразявам самодоволство, нито съм нетолерантен. Просто изказвам краткото си мнение…

  Не знам защо винаги приемаш критиките ми като някаква нападка. Винаги съм харесвал начина по който пишеш за нещата, но нали не очакваш винаги да харесвам мнението ти за нещата…

  Конкретно в тази статия никъде не виждам обоснование на позицията ти да не гласуваш…

  Слънчеви поздрави, Слави…

 22. @jeksi – ооо, аз решения мога да дам. Но гласуването не е част от решението, или поне е някаква много малка част. Истинското решение според мен е в индивидуалната промяна и съзряването на хората.

 23. @Слави – е, ами аз повече от това не виждам какво да напиша като обосновка :) Досега винаги съм гласувала, дори съм се връщала от София специално да си пусна бюлетината, точно защото смятах че това е поне един от начините за положителна промяна на нещата. Обаче ето – колко управления се смениха, а нещата са си почти същите.

  При това положение аз няма как да вярвам, че решението е в политиците. Когато някъде има светъл лъч и нещо хубаво е направено, то винаги е било частна инициатива, а не политическа. Както примерите на Тони с блока, с бетонното ръбче, с паркиралата полицейска кола.

  Забележи, че аз никъде не осъждам хората, които отиват и гласуват. (Нищо, че много от тях го правят платено или по партийна линия или заради някакво облагодетелстване.) Както и не призовавам към негласуване. НО, аз лично нямам мотивация да гласувам. Дори се чудя как другите намират мотивация, при положение че не остана политик, който да не е замесен в някакъв скандал, и при положение, че всяка вечер слушам за едни и същи циркове по телевизията – купени гласове, заплашвани хора, депутати като фурнаджийски лопати… Не искам моят глас да допринася за легализирането на такива практики.

 24. Рая, като казваш “гласуването не е част от решението”, все едно чувам “хората не ядат магистрали”. Именно от инфраструктурата започва всичко! На запад са осъзнали това и са я изградили преди десетки години, даже и стотици…
  Именно с гласуването започва решеването на проблемите. Това е първата стъпка.
  Рая, приложи метода на крайностите за да разбереш, коя позиция е по-вярна.
  Веднъж си представи, че всички хора като теб отидат и гласуват, т.е. избирателната активност клони към 100%.
  После си представи, всички като теб, не гласуват, т.е. има само етнически вот, цигански (купен) вот и някои твърди електорати.
  Ти си интелегентно момиче и няма да ти обяснявам какво става при единия и другия вариант.
  Ха сега ми кажи коя картинка избираш?

 25. Jeksi, дори и всички като мен да отидат да гласуват, каква полза, след като всички партии в менюто са вредни за здравето? И не, няма “най-малко вредна”, според мен всички са еднакво вредни – просто по различен начин.

  Хайде сега пък ти се опитай да ми обясниш как точно дадена партия – която и да е – ще реши описаните от мен проблеми.

 26. @Рая, ти казваш “Прекалено голям проблем имаме с манталитета и оттам тръгва всичко. За мен българското общество не е общество, а просто някакви хора, които живеят на едно място. Тези хора не са обединени, защото нямат обща цел, защото мислят само за себе си и защото не искат да погледнат по-далече от носа си”. А манталитета какво е? Той е сбор от манталитета на всеки един от нас. Как ти гледаш по-далече от носа си? Ти изброяваш проблемите си и казваш, че няма смисъл и просто сме си такива. Защо мислиш, че твоя манталитет е различен от този на останалите?

 27. Рая, много добре им го каза на тия с неабсурдните изявления – SELF-RIGHTEOUS.
  Това е национална българска черта.

  Колкото до 70 -те % негласували, това си е по – скоро наказателен вот за цялата политическа система отколкото липса на гражданска съвест.

  Sallah ad-Din – защо недоволстваш? Тези, “новоизлюпени” които си изброил са си от вашето червено котило.

 28. Няма смисъл да ти обяснявам. Приемам, че нещо те е възпрепятствало и не си могла да гласуваш, и сега си търсиш оправдание. Все си мисля, че е така, при положение, както каза, преди си се връщала специално от София за да гласуваш, и не си пропускала..

 29. @Sendi – :)

  @Jeksi – нищо не ме е възпрепятствало и не си търся оправдание. Оправдание се търси за нещо, за което се чувстваш виновен.

  Защо да няма смисъл да ми обясняваш? Ако отговориш аргументирано на последния ми въпрос, имаш реален шанс да промениш позицията на поне един човек относно негласуването :)

 30. @Тони – аз изброявам проблемите и казвам, че конкретно тези не се решават с гласуване. Заповядай ако искаш да обясниш как парламентът може да реши изброените от мен проблеми…

  И защо приравняваш негласуването с пълно безучастие? Това, че не гласувам според теб значи, че и нищо друго не правя, така ли?

 31. Тони, това изказване: повтаря собствените ми мисли – поздравявам те!: “За едни загубени 45 години в нашата история няма как да не ги мразя. Те са взели нещо много важно на българите – инициативността и способността да запретнат ръкави и да свършат работата, вместо да разчитат на държавата. Жалкото е, че много хора искат това време да се върне и си мислят, че комунизма е нещо добро. ”
  Малко хора го осъзнават. Като кажеш на повечето хора нещо подобно, направо настръхват!!!!
  На изказването на Рая, че това е търсене на вината у другите, ще кажа че не е така, защото става въпрос за тоталитарен режим, заплашващ живота и семействата на непокорните.
  А това, че през комунизма се е изградило много се дължи на затворения пазар, желязната завеса и липсата на конкуренция, а не на ефективност на управлението!

 32. Поздравления към автора за избора на статия. Едно е ясно, че стана дискусия – друг е въпроса, колко се слушаме. На тея дето засягат темата с тоталитаризмаи като говорят за факти ще задам един въпрос или може и два. Какъв е броят на неправомерно убитите по политически причини в периода преди 1991 г.? Какъв е темпа на нарастване на БВП на България в същият период сравнено със Западните страни? Изникна ми и трети: Каква е причината за Желязната завеса, кой всъщност я сваля?

 33. @Теди – Теди, а тогава как ще обясниш, че и в други страни е имало комунизъм, но те са по-напред от нас? Как ще обясниш, че Израел съществува само от 1948 г. насам, но е толкова по-напред от България?

  В Източна Германия не е ли имало комунизъм? Или ще ги оправдаем с това, че не са имали турско “робство”?

 34. Още нещо – “И едните и другите са маскари” не го казва Алеко, а героят му Бай Ганьо, който е антипод на интелектуалеца в романа му

 35. @Sallah Ad Din – амиии, не знам кой колко слуша, аз два пъти вече задавам един и същи въпрос и никой не ми отговаря :) Колкото до темата, просто това ми беше в главата от известно време, и като се мъчех да напиша материал на финансова тема стигах само до заглавието. Явно трябваше първо да си излея душата :)

 36. Алеко го казва чрез един от героите в романа си, и неслучайно тази приказка става пословична :)

 37. Рая, съвзели са се по-бързо от нас, защото са много по-силни от нас като народ или по-други причини – не знам. Аз не споря за това, че и ние трябва да поемем отговорността и съдбата в ръцете си. Просто казвам, че комунизмът ни е смачкал и ни е направил по- мързеливи. Оттук нататък от нас си зависи дали “ще се оправим” след като този режим вече го няма.

 38. на чист български I couldn’t agree more със статията. Ние имахме същия проблем с музиката и чалга съседите. След като не става с добро и след поредното дънене на музика в 3 посред нощ и нашето бебе се събуди, мъжа ми им изключи бушона от вън и да видиш как утихнаха. Даже не разбраха какво е станало

 39. Теди, според мен пък не ни е “смачкал” комунизма или каквото и да било, а имаме проблем с манталитета. С индивидуалната отговорност. Точно затова казах, че промяната трябва да започне от индивида, за да се промени обществото, и тогава чак ще има някакво значение кой ще управлява.

  За изказването на Алеко чрез Бай Ганьо дори ако навремето е било замислено като ирония, в наши дни е само истина :) Ако гледаш новините поне една вечер месечно мисля, че няма как да не се съгласиш. Самите избори са дотолкова опорочени, че дори клишето “гласувай за който най-малко не ти харесва” губи смисъл. Скандал след скандал и нередност след нередност, направо ме е гнус :)

 40. Рая, стига с тоя манталитет. Погледни в речника какво означава тази думичка и стига сте говорили едно и също с различни думи. Да, именно този манталитет е в основата на всички проблеми на България. Но той не е паданал от небето. Той се формирал по време на тези 500г и после още 50-тина. Така, че стига си повтаряла, че комунизма и робството не са ни виновни…
  Лека вечер!

 41. Рая, точно този период ни е изградил манталитета, но това не трябва да ни е оправданието. Каквото било, било. И други са били в същото положение. Въпросът е какво правим сега.

  Гласуването е един начин да участваш в нещата. Не видях да си променила някои от нещата, описани в твоята статия. Просто ги констатираш и обвиняваш обществото, манталитета, българите, политиците и още не знам кой.

  Какво според теб е манталитет и как се е формирал. Някой го е “инсталирал” в главите ни или се е формирал? Може ли да се промени, според теб? От какво зависи?

 42. Jeksi, още чакам да ми отговориш на въпроса. Както и да коментираш евреите… на тях кой им е изградил манталитета?

 43. Капиталистите нямат аргументи, както явно нямат и знания. Нито за “робството” (което е всепризнат некоректен термин на случилото се с България след 1396 г.), нито за “комунизма” (отново неправилен термин, за случилото се в България след 1948 г.). Не може да говориш за нещо, с което не си запознат. Отново се обръщам към всички българи, в това число и коментиращите тук – историята е сложна наука и не ви съветвам с тази лекота да се упражнявате върху нея. Когато говорите нещо се аргументирайте. Личният ми призив към всички е – независимо от политическите ни пристрастия ние сме българи и трябва да направим максималното за тази държава. Всеки ден, със всичко, което вършим. Дали сме десни или леви – различието е само в методите. Аз не ви мразя – десни. Надявам се и вие не мразите нас левите. Истината е, че трябва заедно да разберем – стабилните демокрации са предимно двупартиини. Една лява и една дясна. Единият път управляват десните – провалят се – идват левите. И всичко е ясно. Отговорността не се размива има бързо вземане на решения и е ясно кой ги взема. Кои са комунисти, кои са капиталисти – това не е от значение. От значение е само България да върви напред – чуждото влияние в България, назад!

 44. Тони, точно от описаните съм се опитала да променя три, и не успях. Имало е и много други, които съм опитала да променя, но не става именно поради манталитета на хората. След като се върнах от Америка и видях как е там, много се бунтувах срещу нещата тук. Обаче при нас не става. Например пробвал ли си да върнеш нещо в магазина, просто ей така, защото законът ти го позволява? Знаеш ли колко пъти ще имаш успех? Може би в един от десет. Защо? Защото ще се сблъскаш с манталитета на касиерката, на колежката й, и на управителката… дори и да постигнеш своето, ще е с един куп разправии, нерви, загубено време, и цупене всеки път щом влезеш в същия магазин.

  Разправяла съм се с контрольори, шофьори на автобуси, полицаи, таксиджии, ученици, охрана в библиотеката, служителка в социалното, сервитьори, банкови служители, лекари, медицински сестри, служители в канцеларии. Опитвала съм с добро, понякога и с лошо, а напоследък вече толкова ми писна, че просто гледам да си свърша някак работата, без да обяснявам кой не е прав и защо.

  Тъй че не ми говори, че само седя и мрънкам.

 45. Впрочем днес трябва да се съглася със Sallah Ad Din. По следните точки:
  “Когато говорите нещо се аргументирайте.”
  “независимо от политическите ни пристрастия ние сме българи и трябва да направим максималното за тази държава. Всеки ден, със всичко, което вършим.”

  Аз не ви мразя – гласуващите. Надявам се и вие да не мразите мен и тези като мен, които не гласуват. Защото така се създава другия голям проблем – разединението. Невъзможността да се приеме или дори да се разбере чуждата гледна точка. Нали знаете, че насила никого няма да закарате до урните? С критика и нападки не можеш да промениш другия, можеш само да го накараш още по-силно да заеме отбранителна позиция.

  В общи линии чух доста критики, но твърде малко аргументи :)

 46. Аз искам да попитам нещо лично Рая – ти какво конкретно нещо правиш с поведението си, за да подобриш нещата?
  Още в началото казваш как си видяла момиченце, което си яде кроасана и го хвърля на улицата…
  Ами аз лично съм правила забележка за подобни неща, плюс, че редовно крещя от осмия етаж като видя как някакви деца правят простотии между блоковете – палят огньове, опитват се да шмулят дървета и т.н..
  Наскоро 7-8 тийнеджъри бяха запалили огромен огън на метър от паркинга пред блока… Познай… хората си минаваха апатични и никой не направи забележка! След 10 мин висене на балкона, крясъци, свирене и т.н. от страна на мен и приятеля ми все пак си изгасиха огъня!
  Всяка една промяна започва от дребните неща, с които самите ние можем да участваме :)

 47. Рая, напротив – когато имам право, нещата стават в 10 от 10 случая. Аз помагам и на хората от другата страна – хората с бизнес. На тях им давам една проста сметка, ако загубят един клиент, а той разкаже на 10 свои познати и 3-ма от тях също се откажат да купуват от тях. Цифрите им говорят по-силно от другите аргументи. Да, срещал съм много, които са ми казвали “ти, сега на мене ли ще обясняваш”, но те постепенно ще изчезнат.

  Аз приемам, че хората са различни и не на всеки му се занимава да си търси правата, не всеки иска да гласува, не всеки иска да помогне нещо да се промени и т.н. Не искам да обвинявам, че хората просто са такива. Това е тяхно право. Колкото по-малко стават те, обаче, толкова по-бързо ще се промени и манталитетът на българите и ще се “оправим”. Толкова е просто – всеки да си гледа работата, да си търси правата и да прави нещо, за да се променят нещата, а не да обвинява другите.

 48. Фани, и аз съм правила забележки на деца за хвърляне на боклуци! Но има деца и деца, училища и училища, квартали и квартали! Не знам ти къде живееш, радвам се, че има кой да те чуе, и дано да имаш нерви и занапред да ги правиш тези неща… и дано да не си изпросиш боя някой път.

 49. Нещата стават в 10 от 10 случая? Може би в твоята реалност. В моята стават в 1 от 10. Ако ще да имаш не сто, а двеста процента право. Затова и не всеки път си търся правата, защото не ми се губи половин час да споря по някакъв “принципен” въпрос. А дори и да ми се губи, често го нямам.

  Твоята позиция – че всеки има избор, всичко зависи само от него и е въпрос само на силно желание – е прекалено крайна и не отговаря на действителността. И на теб ще кажа, каквото казах на Фани – има хора и хора, квартали и квартали, градове и градове. Всеки живее в различна реалност. Иди в циганската махала и там като промениш нещо, ела ми се обади :)

 50. “Хайде сега пък ти се опитай да ми обясниш как точно дадена партия – която и да е – ще реши описаните от мен проблеми.”
  Рая, май това беше въпроса ти към мен, за който нямам толкова време, а и на който бих отговарял, ако ме питаше някой елементарен човек. Смятам, че ти сама можеш да си отговориш на повечето въпросчета.
  За улеснение, ще ти дам един пример, за да видиш, че за повечето “твои” проблеми трябва просто желание от страна на управляващите и те (проблемите) ще изчезнат. Става дума за равитието на гр.Бургас през последните 6-7 години. Отиди, остани там ден-два, ако можеш и повече, разходи се, огледай се, почувствай живота там, и после пак можеш да пуснеш някоя такава тема. С удоволствие ще коментирам…

 51. Ееее, хайде сега оправдания :)

  Ходих в Бургас миналата година като бяхме на меден месец. Много е хубаво като градоустройство. Доколкото знам обаче и там имат абсолютно същите проблеми с манталитета на хората… с тротоарите и детските колички… с откачените шофьори…

 52. Рая, последно да уточним, защото май си говорим на различни езици :) Какво за теб означава “манталитета на българите”? Това не са ли моите, твоите и действията на хората около нас? Манталитета не е някакво имагинерно понятие, а реални ситуации всеки ден. Аз се опитвам да съм заобиколен с успели, коректни, с широк мироглед хора и да пазарувам от коректни търговци, които ме уважават като клиент. Това формира средата, в която живея и манталитета в нея. Ако конкактувам със завистливи, ограничени хора и пазарувам от търговци, които предлагат най-ниските цени и имат “евтини” клиенти, това и ще получавам.

  Ето една хубава притча по този повод:

  В един град пристигнал млад мъж, пийнал си вода и попитал стареца, който си почивал близо до водата:

  – Какви хора живеят тук?

  Старецът от своя страна попитал мъжът:

  – А, какви хора живеят там, откъдето ти идваш?

  – Много егоистични хора с лоши помисли и намерения – отвърнал мъжът.

  – Такива хора ще срещнеш и тук – казал старецът.

  В същия ден, друг млад мъж се приближил до водата, за да утоли жаждата си. Видял стареца, поздравил го и попитал:

  – Какви хора живеят на това място?

  Старецът в отговор задал същия въпрос:

  – А, какви хора живеят там, откъдето ти идваш?

  – Прекрасни, честни, гостоприемни, дружелюбни. Трудно ми беше да се разделя с тях.

  – Такива хора ще намериш и тук – казал старецът.

  Един човек, чул и двата разговора, попитал възрастния мъж:

  – Как можеш да дадеш два различни отговора на един и същи въпрос?

  На което старецът отвърнал:

  – Всеки от нас, може да види единствено това, което носи в своето сърце. Онзи, който не е намерил нищо добро там, където е живял, не може да намери нищо хубаво, нито тук, нито на което и да е друго място!

 53. Здравей Рая,
  аз съм от Бургас и може да прозвучи пристрастно, но ще се опитам да бъда обективен
  Как се отразява средата на хората когато виждат, че тя се променя.
  Вярно е и в Бургас има проблеми с хората, с детските колички и шофьорите, но също така я има и промяната. Откакто градът се променя осезаемо, се променят и хората- боклуците по улиците са много по-малко/ явно когато около теб е чисто и виждаш, че се чисти се замисляш дали да хвърлиш хартииката на улицата или в кошчето, което е 10м от теб.Когата улиците са оправени, без дупки ина теб ти е добре и спираш на п. пътеки. Където има място за паркиране не спираш по тротоарите/ а и паяка обикаля/
  Мисълта ми е, че когато нещо се прави и средата е хубава и ведра и хората са по-ведри и склонни да спазват правила
  Винаги има изключения, но нима в “нормалните” страни ги няма.Слънчев бряг е пример.
  Ведър и успешен ден на всички
  ПС: На кметски избори в Бургас активносста е голяма, ЗАЩО ЛИ

 54. @Стойне, напълно съгласен със споделената от теб притча…

  Поздрави, Слави…

 55. @Тони – Да отговоря на въпроса ти какво е манталитет – “Начин на мислене, обусловен от степента на културното развитие на отделния човек; мироглед”. Естествено, че всеки от нас гледа да е заобиколен от хора, които са му приятни, и да има подходяща среда. Точно това обяснявах в материала “Как да спестявам, ако приятелите ми обичат да харчат”.

  В материала за гласуването аз описвам действия и бездействия, които намирам за недостойни и неконструктивни. Но това са (без)действия на чужди хора, не на мои приятели. Аз мога да избирам с какви хора да се срещам в личен план, но когато изляза на улицата, там са ВСИЧКИ. Да, бих могла да вляза в друга банка вместо в Булбанк/ОББ, но нямаше как да знам предварително какво ще бъде отношението там.

  Притчата е хубава и я знам. Според мен обаче би било детинско да отречем социално-културните различния между хората от различните градове. Не само по линията София-провинция или голям град-малък град, но просто между две места. Всеки град си има своя култура, както и във всеки град им “хубав” и “лош” квартал. На някои места има концентрация на един тип хора, на други места има друг тип хора. Точно затова ти дадох (малко екстремния) пример с циганската махала.

  Впрочем само си помислете за разликата между студентите от Софийския, спрямо Минно-геоложкия или Колежа по телекомуникации и пощи, и спрямо Американския.

 56. @Елиян – Бургас е хубав град от моята гледа точка като турист. За хората не мога нищо да кажа.

 57. Рая, имам един личен въпрос, на който може и да не отговаряш, ако прецениш. Промени ли се твоето мислене, след като вече не живееш в София? Различно ли ти е отношението към възможностите, които има човек? Аз имам отговор за себе си, както и опит в тази връзка като човек живял в 4 български града през различни периоди от живота ми.

 58. Промени се, но не толкова заради махането ит София, колкото заради някои трудности в чисто личен и житейски план. Вече са зад гърба ми, слава богу :)

  По принцип главният фактор е човека. Определено София е уникално съчетание от възможности – повече хора, повече живот, повече разнообразие. Все пак именно в София можеш да направиш магазин за японски биохрани (примерно) и той да върви… в Горно Тревино не можеш. Но разбира се и в другите градове има какво да се измисли, стига човек да не спира да търси, и най-вече да знае какво иска. Ако не знаеш какво искаш, няма как да го получиш :))

  Тук говорим за манталитета на хората обаче, и определено разлика има. Не че пак няма напредничави, умни, кадърни, съвестни хора – просто са доста по-малко като процент. Миналата година ходих до София два пъти – определено голяма разлика. Ходих и до Варна – ама там изобщо не беше голяма разликата… :))

  Ако пък споделиш опита си в един цял материал, ще ми е много интересно да го прочета.

 59. Много интересна дискусия!
  Може би трябва да се отбележи, че изборите на 25 май бяха за Европейския парламент. Тоест тези депутати ще определят пътя за развитие на Европа в следващите години.
  Това, че всички ние – гласували и негласували, изпратихме точно тези хора от точно тези партии, ще определя и облика на България, като част от обществото Европа.

  Относно нещата около нас – ами те зависят от нас!!! От самите нас!
  Да, коства време, но хората ще се научат лека по-лека! Но трябва да се почне.

  Съседът си пуска музика в 9 часа. Погледнато реално има право да прави каквото иска от 7 до 14, и от 16 до 22 часа. От неговата възпитание зависи колко силна да е музиката.
  Ако всеки ден му се правят забележки, може би ще се научи.
  Ако пускате сигнали до кварталния полицай всяка седмица, може би ще се научи.
  Трябва постоянство!

  За хартията и детето. Ако му беше направила забележка, сигурно щеше да се замисли. Ако не ти отвърне, то може ти да хвърлиш хартийката в кошчето. Колкото повече забележки получи от хората наоколо, и колкото повече примери има около себе си, то може би един ден ще си хвърли само хартийката в кошчето.
  Трябва постоянство!

  Относно тротоарите и дупките – можеш всяка седмица да правиш снимки и да ги изпращаш на общината и КАТ. Всяка седмица! И един ден те ще ги оправят.
  Трябва постоянство!
  При местни избори можеш да отидеш на срещите с кандидатите и да ги попиташ какво мислят по въпросите. После, да търсиш изпълнение на обещанията им!
  Трябва постоянство!
  При тесни тротоари и спрени неправилно коли – обади се на КАТ. Редовно се обаждай при всяка забелязана нередност.
  Да, трябва постоянство, но един ден може би няма да имаме нарушения!

  Ако не си търсим правата – те няма да се спазват.
  И да, това е само в България. Просто тук голяма част от хората само мрънкат или ако заявяват гражданската си позиция, се отказват в един момент. Трябва постоянство!
  Аз за себе си съм го решила така – или се обаждам на 112 и КАТ, или правя снимки и изпращам електронни писма. И нещата се получават!

  Трябва постоянство!
  Всеки ден, всяка седмица, всеки месец!

 60. Деси, права си – има какво да се направи. Това и аз не го отричам. Но докъде стигат силите на ЕДИН човек? Сама птичка пролет не прави.

  Това, да се превъзпитава народа като цяло, не го виждам като мое задължение. Аз не знам кой и какъв трябва да е този човек, който може всеки божи ден да се разправя с 5-6 непознати на улицата, 2-3 комшии, плюс още толкова касиери/продавачи/служители в институция.

  Впрочем ако пращам всяка седмица снимки или сигнали в общината или полицията, накрая просто никой няма да ме взема насериозно.

  Това, което бих искала да направя, а е да променя Наредбата за обществения ред, която в сегашния си вид де факто позволява всеки да си надува музиката почти цял ден. (По принцип има определени децибели, но на повечето места няма апарат за засичането им!) Надявам се да намеря съмишленици.

 61. Впрочем тези, дето искате да се разправяме с всички и всеки. Вижте тази тема, вижте колко НАГЛО е мисленето на хората и после ми говорете как можело да се оправи положението… аууу направо ме е СРАМ че имам такива елементарни сънародници.
  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=543906.0

 62. RE: Рая Христова – June 5th, 2014 at 10:44

  Рая, една птичка пролет не прави, но ято птици – да! И в това ято има много птички, всяка за себе си, но летяща с другите в една посока.
  Имаше една песен за добрите същества на Богдана Карадочева:


  Ако до всяко добро същество
  застане поне още едно,
  ех, ще започне такъв живот,
  че само си викам “Дано”.

  Ако към тия две същества,
  прибавиш и още две,
  ти знаеш ли колко прави това?
  Най-малко хиляда и две.

  Припев:
  Дано, дано, дано, дано, дано, дано,
  до всяко добро същество застане поне още едно,
  тогава, тогава, предвиждам такъв живот,
  че само си викам “Дано”.
  …………

  Разглеждаш нещата много крайно. Не е нужно да се разправяш всеки ден с 5-6 души, но поне можеш да бъдеш пример за другите един път дневно. Едно добро дневно е достатъчно. Само помисли!

  Нещо не разбрах? Смяташ, че ако си търсиш правата и заявяваш гражданската си позиция, то никой няма да те взема насериозно? Това е смешно!

  Успех с промените в Наредбата за обществения ред!
  Имаме добри закони, но задачата е да накараме някой да ги спазва. И докато ние като граждани не поискаме от държавата / администрацията / полицията / КАТ / общината и т.н да ги спазва, то за всички тях е по-лесно да не го правят.

  От нас зависи те да почнат да си вършат работата!

 63. Re: Рая Христова – June 5th, 2014 at 23:52

  “Съседи пушат в тоалетната, как да ги накарам да престанат?”
  Това е върха! И доказва, че много хора искат другите да променят навиците си, но не правят нищо, за да оправят нещата при тях.
  Авторката да си оправи вентилацията, а не да ходи по чуждите тоалетни :-)
  Може би темата щеше да има друг тон, ако заглавието беше “Как да си оправя вентилацията, защото съседите пушат в тоалетната?”.

 64. Въобще не ми е приятно да се съглася с Рая,но това е тъжната действителност. Аз също от доста време не гласувам-не вярвам не само на кандидатите но и на комисиите . Интересно ми е какво ще се случи ако никой не гласува?

 65. Деси, а ако авторката си оправи вентилацията, но пак й мирише на цигари от чуждите тоалетни? Какво предлагаш тогава?

 66. Не Деси, смятам че ако всеки ден пиша жалби до полицията накрая ще ми викат “оная лудата”. Колкото до примера, аз съм си достатъчно примерен гражданин :)

 67. Малина,
  Ако никой не гласува, ще почнат едни избори безкрай, и най-накрая ще направят задължително гласуването. Поне така е станало в други страни.

  Рая,
  Ако на авторката пак й мирише на цигари – да се премести в къща. За съжаление, много блокове не са строени качествено и се случват такива неща. Тук пак опираме до контрола.

  Не, няма да си “оная лудата”. Много си си нормална! :-)

 68. Хаха! Да се премести в къща? Деси, всеки би се преместил в къща, ако има пари. Повечето хора обаче нямат. И след като сигурно 90% от населението живее в блокове, няма ли да е по-хубав живота на всички, ако малко се стараем да не пречим на другите – поне когато можем. Колкото до музиката, да, може да се слуша, но има определени по закон децибели, които не трябва да се превишават. Естествено на хартия всичко го има, на практика обаче…

  Впрочем не очаквах такова “решение” от теб. Защото аз пък тогава ще ти кажа – ми като не искаш да има боклуци по улицата, иди да живееш в Германия :))

  Точно това ни е проблемът на манталитета – всеки има права, никой няма задължения. И точно затова хората не гласуват.

 69. Чета и пак не виждам защо пък да не гласувам….

  Откровенно казано постът ми прилича на мърморене на свекърва и то на макс. Има едно златно правило и на който и да му дадът власт да движи дърважата ще го спазва инстиктивно или не, а правилото е много просто- сигурния вариянт да се провалиш е да се пробваш да угодиш на всички.

  Има хора които гледат положително и вървят напред. Каквата и гадост да им сервира живота се оправят бързо качествено и ефективно. Поста ми звучи че “щом няма сянка по която да се движа значи политиците са виновни”. Ами ако нямаше слънце пак ли те щяха да са виновни? Няма да гласувам щото сянката ми е малко, комшията слуша музика високо, дъждът вали отгоре надолу, а не обратно, пък аз искам обратно и затовя няма пък да гласувам.

  Когато бях дете бяха мутренските години. Можеше да те смажат от бой и да си тръгнат щото могат и никой нищо да не може да им каже на биячите. Замисли се дали е така сега? Тогава имаше едни проблеми сега има други. След време ще има трети проблеми. И ти да управляваш държава ще предпочетеш премерно да има финансова стабилност, икономически ръст и такива неща пред това да има сянка за майките през лятото. Винаги ще има недоволни и още какво да се направи.

  И сега се замисли друго. Ромите, турците и определини други групи които гонят техния интерес като единни хора гласуват всичките под строй те ще започнат да казват накъде ще се развива живота. И то не за друго ще го определят, а защото много хора разочеровани от комшията, сянката, липсата на стълби за количката и т.н. ще кажат майната им, няма за кой и ще управляват избраните от тия които получават помощи и такива дето не се вписват много много в обществото.

  Преди много време имаше един кандидат за кмет на София ако не се лъжа. Човечеца твърдеше че с бог Тангра напред ще се оправят нещата. В твоя случай ако се окаже че 60- 80% не гласуват щото дъждът капе отгоре надолу, а не обратно и човека си купи едно гето с гласове ще спечели изборите. Пък ти не гласувай, но за сметка на това ходи на протест примерно пред общината със свирка и плакат бог Тангра да извършва сметосъбирането съвестно.

  Може да съм малко рязък и груб, ама това си е истината за мен. Не гласуваш ли нямаш и твърдото основание да изискваш.

 70. @Ивайло – това не е призив към негласуване, а изразяване на моята гледна точка защо АЗ не гласувам. И мрънкането не е към това къде има сянка и къде няма, а мрънкането е че по никакъв начин няма какво да направя, за да променя нещата. Това ми е проблема и затова и не гласувам. Защото нещата могат да оправят не политиците, а хората – обществото.

  По този повод е и Приказката за горната и долната махала.

Leave a Comment